Kako odpreti spletno trgovino [Brez spletne agencije] 1. Del – Osnova

Verjetno je že vsak kdaj sanjal o tem, da bi bil lastnik svoje trgovine, pri čemer bi lahko svoj posel opravljal od doma in ne bi bil vezan na urnike fizičnih trgovin.  Če vam bo kdo rekel, da vam lahko v enem stavku razloži kako odpreti spletno trgovino, potem takemu človeku seveda ne smete verjeti.

Iskalnik Google nam za poizvedbo kako odpreti spletno trgovino (v angleškem jeziku), vrne naslednji zadetek na prvem mestu:

 1. Poiščite svojega izdelovalca spletnih strani za e-trgovino
 2. Predstavite mu svojo idejo in kategorije izdelkov, ki jih boste prodajali
 3. Izberite ime domene za svojo trgovino in jo registrirajte
 4. Izberite predlogo za e-trgovino ter jo prilagodite po svoji meri
 5. Dodajte svoje izdelke
 6. Nastavite plačilna sredstva.
 7. Določite in nastavite načine pošiljanja

V grobem seveda zgornji koraki držijo, vendar se lahko že pri prvi točki odločimo, da izdelovalca spletnih strani oziroma trgovine ne rabimo, če to znamo in bomo naredili sami. Prav ta postopek vam bomo s serijo člankov poizkusili predstaviti.

Postavitev spletne trgovine je šele prvi korak [Pri vzpostavitvi spletne prodaje]

Verjetno najbolj pomembna stvar je analiza ideje oziroma izdelkov, ki jih hočete prodajati. Namreč potrebna je raziskava trga in števila spletnih iskanj za produkt, ki ga hočete tržiti.

Na ta način boste izvedeli kakšna je zasičenost z izdelki? Ali bo izdelke iz naše spletne trgovine sploh kdo iskal? Če jih bo iskal – ali jih bo našel? To vam bo dalo sliko o tem s kakšnimi stroški boste morali računati, ko boste pričeli z oglaševanjem svojih izdelkov in z dvigovanjem uvrstitve vaših ključnih besed na spletnih iskalnikih.

Če razmišljate kako odpreti spletno trgovino:

Pomembna stvar, ki sem se je naučil pri izdelavi spletne trgovine Zdrava prehrana BioKatka.si je, da je postavljena spletna trgovina z delujočimi plačilnimi sredstvi, nameščenim varnostnim certifikatom, dodanimi izdelki, registrirano domeno, podpisano pogodbo z dostavno službo šele prvi korak. To je žal resnica, ki vam jo bo marsikateri izdelovalec spletne trgovine zamolčal, saj bo za svoje delo dobil plačilo, vi pa spletno trgovino. Vendar pa se bo zanj (če ni drugače dogovorjeno) zgodba na tej točki končala, za vas pa šele začela.

Ne verjamete? Poglejte si spodnji graf, ki prikazuje trend organskih obiskovalcev na strani za izdelek v kategoriji prehranska dopolnila. Iz grafa se vidi, da so se obiskovalci na spletni strani pričeli pojavljati šel eno leto po tem, ko je bila spletna trgovina postavljena. To je posledica dejstva, da smo šele v avgustu leta 2020 pričeli aktivno delati na SEO optimizaciji.

Med organske obiskovalce štejemo tiste, ki na spletno stran niso prišli preko referenčnih povezav ali oglaševalskih akcij ter preko socialnih omrežij.

Probiotiki za otroke
Prikaz trenda poizvedbe za iskalni niz “Probiotiki za otroke” v zadnjih mesecih leta 2020 za spletno trgovino BioKatka.si

Če ste se odločili, da vam bo spletno trgovino postavila spletna agencija, oziroma nekdo drug, je pomembno, da se že v začetku dogovorite kdo bo lastnik trgovine. Dogovoriti se je potrebno tudi kdo bo skrbel za posodobitve, nadgradnje in za administracijo na spletni strani. Če bo to za vas delal nekdo drug, se morate dogovoriti ali bo strošek fiksen ali variabilen glede mesečne postavke za opravljeno delo.

Ko je spletna trgovina postavljena, bo potrebno poskrbeti za naslednje:

 • Uveljavitev blagovne znamke
 • Prepoznavnost na trgu
 • Uvrstitev na visoka mesta v iskalnikih
 • Oglaševalski kanali
 • Dejavnost na socialnih omrežjih
 • Posodabljanje spletne strani
 • Optimizacija hitrosti spletne strani
 • Administracija komentarjev in spam sporočil

Poleg tega je pomembno ali imamo že vpeljan posel in je spletna trgovina samo razširitev fizične trgovine ali pa bi posel pričeli povsem iz ničle. Pomemben je seveda tudi trg, kjer bomo prodajali. Ali je naš ciljni trg samo Slovenija ali bi radi svoj posel razširili v tujino?

Zakaj spletna trgovina?

Fizična trgovina ima svoj urnik, kjer ne more biti velikih odstopanj, poleg tega se največ prometa vrši ravno ob sobotah, ko ljudje nimajo službe in radi skočijo po nakupih. Ob sobotah pa bi tudi lastniki trgovin verjetno radi malo počitka.

Poleg omenjenih razlogov pa so vsekakor pomembne tudi nakupovalne navade ljudi, ki vse pogosteje nakupujejo na spletu. K temu je še bolj pripomogla aktualna situacija z virusom Covid-19, ki je zaprl večino ne-nujnih fizičnih trgovin.

To pomeni, da so bile trgovine, ki so že imele vpeljano spletno prodajo v določeni prednosti, saj jim ni bilo potrebno povsem prekiniti svojega posla. Po drugi strani pa je situacija marsikoga spodbudila, da je začel razmišljati o tem kako odpreti spletno trgovino.

Na grafu vidimo svetovno prodajo preko spleta v milijonih dolarjev. V letu 2019 je svetovni trg e-trgovine dosegel 3,5 milijard dolarjev in je predstavljal 14% celotnega deleža svetovne maloprodaje.

Svetovna rast prodaje v spletnih trgovinah
Svetovna rast prodaje v spletnih trgovinah – Vir (1)

Do konca leta 2020 naj bi svetovna prodaja e-trgovine dosegla 4,2 milijard dolarjev in bo predstavljala 16% celotne maloprodaje. Te številke naj bi se v prihodnjih letih še povečevale.

Za lastnike trgovin ni vse tako preprosto, da bi lahko samo sedeli za računalniki in opazovali denarni tok. Konkurenca na spletu je vse močnejša. Stopnje oglaševanja so višje. Digitalni šum je večji. In način nakupovanja ljudi se spreminja.

Torej kako odpreti spletno trgovino in razširiti svoj posel tako, da nas konkurenca ne prehiti ali pa spletno trgovino imeti kot edini vir dohodka in se znebiti delavnika, ki je vezan na urnik in neposreden stik s strankami?

Kako odpreti spletno trgovino [Z minimalnim vložkom]

Marsikateri vodič za izdelavo spletne trgovine vam med prve korake postopka kako odpreti spletno trgovino uvrsti tudi registracijo podjetja, oziroma dejavnost in pa vzpostavitev davčne blagajne. Če ste šele pričeli razmišljati kako odpreti spletno trgovino, potem lahko ta korak še nekoliko počaka.

Po drugi strani, pa lahko stroške, nastale s postavitvijo trgovine že vložite v davčno olajšavo. Nekaj stroškov bo seveda nastalo tudi, če boste svojo spletno trgovino izdelali povsem sami. To so stroški  spletnega gostovanja, registracija in zakup domene, nakup predloge (če je ne boste izdelovali sami) itd.

Registracija domene in zakup spletnega prostora

Tako za registracijo domene kot za zakup spletnega prostora imate neomejeno možnosti tako v Sloveniji kot v tujini. Najbolje je, da na spletu pobrskate za kakšno oceno ali pa na kašnem izmed forumov izveste s katerim ponudnikom imajo lastniki spletnih strani najboljše izkušnje.

Seveda tudi ni nujno, da domeno in spletni prostor zakupite pri istem ponudniku. Domeno lahko registrirate pri enem in preusmerite k drugemu.

Za Slovenijo ne bomo navajali pohval, oziroma graj – lahko pa v tujini pohvalimo podjetji SiteGround in Kinsta ter grajamo GoDaddy.

Pri izbiri ponudnika bodite pozorni predvsem na:

 • Končnico domene – to je odvisno tudi od vašega ciljnega trga. Lahko registrirate tudi več domen, ki kažejo na isto spletno trgovino
 • Zasedenost domene – domena mora biti prosta kar lahko preverite tukaj
 • Strežniki, kjer se nahaja vaše spletno gostovanje morajo biti kvalitetni, zanesljivi in hitri. Pri izbiri imejte v mislih, da niso vse platforme za spletno trgovino enako zahtevne.
 • Varnostni certifikat naj bo vštet v ceno gostovanja
 • Enako kot za strežnike velja tudi za podporo. Tudi podpora mora biti res kvalitetna in hitra. Kontakt je po navadi izključno elektronski. To pomeni v obliki e-maila ali pa spletnega zahtevka. Telefonski kontakti so, sploh v tujini, redki.

Po registraciji domene in zakupu spletnega gostovanja je običajno potrebno počakati 24h, da se vpisani DNS strežniki osvežijo. Šele takrat bo spletna stran vidna na spletu.  Na začetku bo to samo obvestilo, da spletna stran obstaja, saj morate seveda najprej dodati vsebino. S tem smo tudi zaključili prvega od korakov v procesu kako odpreti spletno trgovino.

Izbira platforme za postavitev spletne trgovine

Tako kot pri vsaki stvari imajo tudi spletne platforme svoje privržence in nasprotnike. Namreč za vsako platformo se najdejo zagovorniki in nasprotniki, verjetno pa ni nobena popolna. Poglejmo si seznam najbolj popularnih:

 • Magento
 • Shopify
 • Presta shop
 • Wix
 • OpenCart
 • WooCommerce
Trzni deleze spletnih trgovin do aprila 2020
Trzni delež spletnih trgovin do aprila 2020

V nadaljevanju bomo predstavili razvoj spletne trgovine s platformo WooCommerce, ki je povsem brezplačna in se namesti kot vtičnik za WordPress. Seveda je izbira platforme stvar vsakega posameznika. V članku smo se za WooCommerce odločili, ker je brezplačna, preprosta za uporabo in zavzema največji tržni delež.

Velikost tržnega deleža je pomembna tudi zaradi dejstva, da večje število uporabnikov pomeni več uporabniške izkušnje in večje število podpornih člankov ter forumov z nasveti in podporo.

V BioKatki smo se za WooCommerce odločili zaradi izredno velikega števila lepih in všečnih predlog, ki so že oblikovana tako, da ustrezajo prodaji ekoloških izdelkov, naravne kozmetike in prehranskih dopolnil.