Kako začeti in uspeti v spletnem biznisu? – ODGOVARJAM NA VPRAŠANJA

Spodaj odgovarjam možakarju, ki je sicer vprašanje kako začeti in uspeti v spletnem biznisu, postavljal na raznih forumih, a ker sem po pregledu tistih nasvetov, opazil, da imam nekaj malega na to temo, za povedati tudi sam, sem se odločil, da na to vprašanje (v obliki blog zapisa) odgovorim tudi jaz. 

.

Spodaj lahko vidite predvsem moje predloge v zvezi s tem kako začeti s spletnim poslom.
Uspeh pa je relativna reč – ker je za enega uspeh šele, ko zasluži 3 milijone, za drugega pa že, ko zasluži dovolj, da mu ni treba v redno službo.

.

Da si boste lažje predstavljali sploh možnosti kako začeti v spletnem poslu, so spodaj prikazani:

.

 • 3 primeri mojih začetkov prodaje preko interneta

.

Primer spletne strani, katere cilj je pridobivanje povpraševanj (Drsna-vrata.si)

.

Ena izmed prvih mojih, samostojnih spletnih strani, čisto na začetku moje internetne kariere, je bila (in je še, drsna-vrata.si).
Recimo, da je to prva ideja kako lahko začnete na internetu.

.

Spletno stran sem (na WordPressu) postavil sam, domena pa me je takrat zanimala predvsem zato, ker imajo drsna vrata, na slovenskem trgu, cca. 1300 mesečnih iskanj v Googlu.

Internetna stran je zdaj že kakšni dve ali tri leta na prvi strani Googla, generira pa med 20 do 30 povpraševanji na mesec, sicer pa to stran, zdaj prej štejem med moje neuspešne primere, ker imam na produktih zelo malo provizijo in pa uspeh prodaje preko nje, niti ni v celoti odvisen od mene – jaz kot zadolžen za marketing, pritegujem povpraševanja, potem pa ta povpraševanja posredujem prodaji, ki zaključuje prodajo. Po prodaji (in izvedeni montaži drsnih vrat), pa dobim obračun zaslužka.

.

Sklep:

.

Iz tega primera se lahko naučite, da nima smisla med primernimi produkti za prodajo preko interneta, iskati samo tiste, ki imajo velika mesečna iskanja (ampak, da morate za produkte imeti tudi dobro provizijo, in tudi, da je zaslužek dejansko odvisen od vašega dela, ne pa še od drugih).

.

Dodatni viri in informacije:

.

Kako začeti z internetno prodajo? – 3 točke o katerih je vredno razmisliti pred štartom spletne prodaje

How to sell online – Shopify

.

Primer posredniške spletne prodaje (t.i. affiliate marketing)

.

Druga možnost ustvarjanja zaslužka preko interneta je, da se lotite posredniške internetne prodaje (t.i. affiliate marketinga). Moj tak primer je spletna stran Omega3.si (ki sem se je lotil sicer bolj zaradi tega, da lahko bolj resno svetujem interesentom, ki so se pri meni zanimali za mentoriranje za spletno prodajo in jih je zanimal predvsem affiliate).

Cilji affiliate spletnih strani so isti kot, če prodajate svoje produkte, samo s to razliko, da namesto, da se s spletno stranjo, trudite obiskovalce čimprej peljati do košarice, se tu trudite obiskovalce čimprej odpeljati v trgovino dobavitelja. In “upate” na čim boljšo realizacijo.

.

V Sloveniji je prostor za affiliate marketing bolj majhen, da pa se zaslužiti za eno, dve ali tri plače na leto. Tako kot pri ostalih vrstah spletnega biznisa, pa morate tudi pri affiliate marketingu, biti dober v onsite SEO in offsite SEO, zato, da boste znali rangirati tudi na najtežje besede na slovenskem trgu.

.

Sklep:

.

Če bi še enkrat izbiral affiliate priložnost, bi sigurno iskal priložnost za čim dražje produkte, zato, ker ogromno dela zahteva tako dvigovanje pozicij za poceni produkte, kot dvigovanje pozicij za težke produkte.

Sam imam s slovenskimi affiliate ponudniki sicer same pozitivne izkušnje, tuja SEO stroka pa svetuje, da vzpostavite čim boljši odnos s svojimi affiliate partnerji. Da vas slučajno ne pozabijo, po tem, ko enkrat redno vozite promet na njihove spletne strani.

.

Dodatni viri in informacije:

.

10 razlogov zakaj sem se odločil v svoj spletni arzenal, dodati izkušnje iz partnerskih programov

Kako zaslužiti z blogom? – Opis petih najbolj pogosto uporabljanih poti

Affiliate marketing tips and tricks for beginners

.

Primer prodaje (lastnih) storitev in produktov

.

Tretja možnost (ki mi je osebno tudi najlubša, ni pa verjetno za vse), je, da izdelate lastne produkte (npr. vodniki) in storitve (npr. predavanja in delavnice za spletni marketing) ter marketing in prodajo za njih, izvajate sami.

.

Pri meni je takšna spletna stran, cela stran MatijaZajšek.com.
Sam izvajam marketing in sam tudi govorim s potencialnimi interesenti za moje storitve.

.

Uspeh v prodaji in marketingu je v tem primeru v celoti odvisen od mene, je pa res, da bolj kot “pilim” storitve in marketing, višjo ceno na trgu, lahko dosegam.

.

Sklep:

.

Če želite prodajati lastne produkte in storitve, svetujem, da se lotite “polja”, v katerem res uživate in v katerem ste sposobni delati dlje časa.

.

Dodatni viri in informacije:

.

Celoten postopek za 100% učinkovito spletno oglaševanje s pomočjo bloga

Marketing spletnih trgovin in rezerve, ki se jih ne splača spregledati

Vse vsebine v rubriki Vsebinski marketing

.

2 najbolj pomembni točki za pravilen začetek v spletnem poslu….

.

 • Če ste začetnik, se bo treba učiti. Ali sami, čez 100 milijonov nasvetov na internetu ali pa s pomočjo nekoga, ki po poti, po kateri želite iti sami, že hodi.
  Eno in drugo stane.
  Ali časa, ali pa denarja.
  In niti enega od tega ne bo šlo malo. Zato z glavo.

.

 • Četudi ste super “učenec”, ki si zapomni vse, učenje ne bo dovolj.
  Jaz se tudi lahko 4 leta učim plavati in preberem 300 knjig o plavanju, a plavati bom znal šele, ko me vržejo v vodo.
  Seminarji, delavnice in predavanja so super – samo jih je treba izkoristi na polno. To pa dosežemo tako, da se ne bojimo postavljati vprašanj na teh dogodkih in pa, da takoj vse, kar smo se naučili, dejansko tudi poskušamo.
  Hkrati, svetujem, da iščete čimbolj specifične seminarje, ne pa seminarje na katerih se obljublja, da vas bodo naučili vse.

Kaj je pomembno za uspeh v spletnem poslu?

.

Vztrajanje. Samo ne napačnih zadevah.
Sam imam izmed cca. 120 spletnih strani, največ 10 takšnih, ki trenutno, vsaka po svoje, monetizira.
Imam pa tudi sigurno čez 100 strani, ki so čisti strošek. Vsako leto naredim rahlo inventuro in pogledam katere padle borce bom odvrgel in s katerimi se splača vztrajati naprej. Da bi pa vztrajal z vsem kar imam, pa je, vsaj kar se mene tiče, čista stroškovna in časovna izguba.

.