Kaj narediti, ko in, če spletna stran ne dosega ciljev?

Hej, hoj, prijatelji in spremljevalci bloga o spletni prodaji. Z današnjo vsebino, sem prepričan, se vas je srečalo že mnogo. Z vsebino kako si postaviti cilje na spletni strani, upam, da pomagam tako tistim, ki ste se spleta že šli, tistim, ki se spleta v tem trenutku greste, še najbolj pa zna najbrž koristiti tem, ki šele razmišljajo, da bi se spleta šli.

V besedilu govorim o tem kako si postaviti cilje spletne strani in kaj narediti, ko preko vaše spletne strani rožice nikakor nočejo zacveteti.

Začnimo z…. dejstvom.

Splet se, ne glede na to kako velik je, od drugih poslov ne razlikuje kaj dosti.

In zato nima smisla od naše spletne strani pričakovati, da bodo preko nje avtomatsko prodajni rezultati takoj, ko bomo spletno stran pognali v eter.

.

5 najbolj logičnih, če spletna stran ne dosega ciljev

.

V bistvu imamo, če naša spletna stran ne dosega rezultatov, na voljo nekaj logičnih možnosti:

 • preprosto ne podaljšamo domene in zgodbo končamo (spletno stran imeti samo zato, da lahko rečemo, da jo imamo, ni ravno najboljša ekonomska računica).
 • spletno stran (ali domeno) prodamo. Če sicer sami ne dosegamo ciljev z njo, si nekega strašnega zneska od njene prodaje ne moremo obetati, 10, 20 ali 50 evrov pa že. Verjetno boste, če je domena stara čez leto dni (in, če je solidno nišna) iz nje iztržili kakšnih 10 evrov več.
 • spremenimo cilje strani. Če spletna stran v preteklosti ni dosegala ciljev, lahko morda zgodbico obrnemo tako, da spremenimo cilje. Če smo se prej fokusirali na prodajo neke storitve ali produkta, lahko razmislimo ali ne bi bilo morda bolje, če preko nje mahnemo z novim produktom.
 • spremenimo upravljanje strani. Če so našo prejšnjo spletno lepotico vodili eni ljudje (ki niso dosegali ciljev), razmislimo ali ne bi bilo morda bolje, če spletno lepotico začne voditi druga skupinica. Ali posameznik.
 • spremenimo namen strani. Če smo prej lovili kupce (in nam to ni šlo), začnimo zdaj loviti obiskovalce. In zastavimo monetizacijo strani čez klike na oglase.

.

Kako si postaviti cilje,
če vam ne diši nobena od zgornjih idej

.

Kljub temu, da so zgornje metode logične in preproste ter včasih celo zelo priporočljive (bolje je nekaj dati vstran kot na nečem izgubiti še eno leto), pa to ne pomeni, da na vrat na nos zgrabite eno od zgornjih in svojo poslovno pot kar naenkrat zapeljite v čisto nove sfere.

Raje namesto tega razmislite o naslednjem:

 • če spletna stran ne dosega rezultatov, za vsak primer preverite ali so cilji strani postavljeni realno oz. na kakšni podlagi so sploh nastavljeni. Precej vas bo presenečeno ugotovilo, da mnogo ljudi višjega cilja s stranjo, kot pokazati se in povedati kaj počne, niti nima ali si ga ne upa postaviti (češ, kaj se bomo izpostavljali za nekaj kar nismo prepričani, da bo uspelo).
 • še posebej, če domena vaše spletne strani že zori nekaj let in že dosega nek pagerank (recimo nad 2), jo obdržite tudi, če v njej trenutno ne vidite nobenega smisla. Navsezadnje, ko boste svoj spletni pohod zastavili na novo, boste prej ali slej spet iskali vire za kak dober backlink. Obstoječe, postarane spletne mame, so lahko, če ne drugo, dobre najmanj za to.
 • če ne veste kaj bi z domeno ali stranjo, poglejte ali se v vaši okolici nahaja kdorkoli, ki ve kaj bi z njo. Dajte mu prosto priložnost. Naj dela – četudi z novim delom odnese lastništvo. Verjemite, takšnemu ste naredili dobro delo, zapisani ste dobro in, če ne drugo, lahko računate, da se vam bo to obrestovalo pri integraciji vašega bodočega spletnega dela. Navsezadnje, če je vašo spletno zgodbo prevzel nekdo, ki v njej nekaj vidi (kar vi ne), to pomeni, da je ta tudi večji strokovnjak. Na področju, kjer se vi šele kalite. Poznanstvo (in dobro delo) za takšne pa vam ne more škoditi. p.s.: se ne ponujam za nakup kakšnih domen – ker preprosto nimam časa za delo na njih.
 • če spletna stran dosega cilje samo s plačljivimi metodami spletne promocije in nastopa – cilje dosega. Pika. Samo morda stran ni rentabilna.
 • če spletna stran ne dosega naravnih ciljev, je čas, da testirate ali jih dosega po plačljivih metodah, že zdavnaj mimo. Čimprej v svojem spletnem nastopu testirajte ali spletna stran konvertira. Kot sem zapisal v objavi Kje se najbolj splača oglaševati spletno stran, čimprej v svojem spletnem nastopu z 20 ali največ 50 evri testirajte kako vaša stran konvertira. Ne boste se menda lotili triletnega SEO biznisa za pritok naravnega obiska na stran, čez tri leta (ko obisk bo) pa šele ugotovili, da obisk ne sproža nobene akcije na strani.

.

Katere cilje bi morala imeti vsaka prodajna stran?

.

Da ne bomo samo filozofski, v nadaljevanju še o tem kakšne cilje naj ima spletna stran in kako si postaviti cilje:

 • Prvi, realen cilj vašega spletnega nastopa, bi najbrž moral biti, da vašo spletno lepotico sploh kdo opazi. Se strinjamo, kajne? Posledično se bodo morda zaradi tega začeli preko spletne strani uresničevati drugi cilji. Po tem, ko vaša spletna stran stoji, je čisto realen cilj spletne strani lahko, da na vaši strani eno do dve uri na dan (ali vsaj dva do trikrat na teden) dodajate nove vsebine. Te bodo pripeljale obisk. Predlagam pregled članka Kako do boljše prodaje.
 • Naslednji (pametni cilj) na spletni strani je, da začnete spremljati povezavo med obiskom na spletni strani in povpraševanji, ki jih ta obisk generira (rezultate o enem izmed mojih e projektov objavljam kar na prvi strani MatijaZajšek.com)  Povezava med tem je sicer najbrž različna od produkta do produkta, pa vseeno. Če se boste dokopali do odgovora koliko obiska vam generira koliko sledi, boste prišli tudi do odgovora o tem kako s sledmi naprej.
 • Če boste te vsebine začeli krancljati SEO prijazno (tutorial kako priti na prvo stran Googla here), bo to sigurno imelo za posledico, vedno več obiska na stran. Odvisno od tempa učenja in dodajanja vsebin (ter seveda pravilne strukture strani), si lahko realno zastavite naslednji cilj 50 obiskovalcev na dan. Kar vam bo na mesečni ravni za začetek navrglo med cca. 1000 in 1500 obiskovalci. To bi lahko dosegli v dveh, treh mesecih.
 • Ko si za cilj namesto števila obiskovalcev, postavite število generiranih sledi, boste (vsaj upam) začeli spremljati njihovo kakovost. Firbci, primerjalci konkurence, mlačneži, neodločneži, kupci,… Članek o tem Kako upravljati s strankami, sem spisal na povezavi.
 • Več kot bo tekom mesecev kupcev, bolj vam bo jasno katere vsebine generirajo firbce in katere generirajo vroče sledi (kupce). Fokus boste po tem spoznanju najbrž usmerili v kreacijo vsebin, ki generirajo vroče sledi.
 • V celotnem spletnem nastopu boste seveda merili tudi uvrščenost vaše spletne strani na posamezne ključne besede. O tem sem že kracal v članku Kako do več kupcev.
 • Glede na strategijo nastopa in načina mreženja vaše spletne strani, boste (upam) merili tudi število in aktivnosti mreženja ter promocije. Preberite si članek o strategiji spletnega nastopa.

Ko in, če boste pod kapo spravili vse to (in bo ostajal čas za naprej), predlagam, da vklopite še parametre socialnega spletnega udejstvovanja in emailing podatke.

.

Napake pri postavljanju ciljev na spletni strani

.

 • prva je sigurno ta, da si ciljev ne postavimo.
 • druga je ta, da si postavimo prevelike (nerealne cilje). S ključno besedo bmw hočemo biti v prvem tednu na prvi strani Googla :).
 • tretja je, da si jih postavimo preveč. Ko enkrat “zakapiramo” content marketing in SEO, bi se radi kar z vsemi besedami (long tail in kratkimi) uvrstili na prvo mesto Googla.
 • ciljev ne zapišemo. Ni treba, da jih poknemo s kredo na tablo ali na papir. Za spremljanje recimo uvrstitve strani na točno določene ključne besede, zadošča recimo SERP checker. Ali podobni.
 • 5 napaka je, da pri postavljanju ciljev, nismo specifični. Ciljamo kar nekam, čeprav bi lahko bil čisto konkreten cilj določene vsebine recimo število deljenj te vsebine, število dolvlek, število prejetih povpraševanj ali število prejetih komentarjev.

.

kako si postaviti cilje
Vir slikce: BehaviorBasic.

Toliko.

p.s.:
Še ein bisschen reklamce:
Če imate težave pri postavljanju ciljev za svojo spletno stran, rufen Sie mich bitte an. Will help. Na slovenačkom jeziku 🙂

.

.