Kako se večina loti izdelave spletne strani in zakaj se dajte vi drugače?

Večina freelancerjev in samostojnih podjetnikov, kar jih poznam (tudi sam sem v mojih začetkih spadal med njih), začne svoj “internetni pohod” s tem, da si da izdelati spletno stran, z različnimi metodami poskuša na stran pripeljati obisk in nato upa, da se bo “zgodilo” dovolj povpraševanj, da bo za eno ali dve plači. In to je to. V nadaljevanju predstavljam zakaj se lotiti izdelave spletne strani iz drugega konca in zakaj je bolje, da si najprej izračunamo koliko obiskovalcev sploh potrebujemo za svojo spletno stran.

Da si boste lažje predstavljali kaj imam v mislih, lepim za začetek spodnjo sliko prodajnega lijaka:

.

kako se lotiti izdelave spletne strani
Vir slikce: Ebizguy.me. Večina svoji spletni strani želi najprej čimveč obiska, nato pa, da bi se ta obisk v čim večji meri obrnil v povpraševanja. In na koncu seveda v realizacijo prodaje.

.

Zakaj je tak postopek blizu večini
in zakaj ni najboljši?

.

Če se gremo spletnega nastopa iz tega konca, se nam zna zgoditi, da bomo zasledovali napačne cilje. V tem primeru je namreč lahko cilj naše spletne strani imeti čimveč obiska zato, ker bi to naj posledično pripeljalo več povpraševanj, to pa posledično več nakupov.

Če lovimo obisk (vsaj na zdrav, organski način – o tem več v prispevku Kako razvijati sistem prodaje) se zna zgoditi, da bodo naše vsebine na spletni strani, ciljale preveč na široko.

Primer:

Na spletni strani, kjer na primer prodajamo orodja za kmetijstvo, bodo ljudje iskali nasvete za kmetijske subvencije (ker bomo o tem napisali vsebino sklepajoč, da kmete zanimajo kmetijske subvencije pri nakupu kmetijskih strojev in orodij). Četudi jih, boste v nadaljevanju videli, da mora v primeru, da je cilj spletne strani prodati kmetijske stroje in orodja, prodajni lijak biti zasnovan drugače.

Gremo naprej.

.

Kako se lotiti izdelave spletne strani
na pravilen način?

.

Namesto, da se spletne zgodbe (iz slike zgoraj) lotite od zgoraj navzdol, raje zgodbico obrnite. Lotite se od spodaj.

.

Najprej določite svoj mesečni neto cilj prodaje.

To je lahko ena neto plača, tri neto plače, dodatni mesečni zaslužek recimo 300€,…. karkoli. To je tisti cilj, ki bo iz lijaka pritekel na koncu. Če je podjetje večje ali, če uporablja različne kanale prodaje, potem bodite pozorni, da prodajne ekipe natančno definirajo želen neto mesečni cilj iz vašega kanala (pri čemer odštejte stroške vodenja in upravljanja tega kanala).

.

Nato izračunajte koliko potrebujete strank za dosego neto mesečnega cilja.

Če je prodajnih programov več, se lahko poigrate in za vsak prodajni asortima, izračunate potrebno število strank posebej.
Primer: če je neto mesečni cilj na enem prodajnem programu 1000€ in vsaka prodaja prinaša 100€ neto, bo potrebnih 10 strank. Very lahko v bistvu.

.

Nato izračunajte število potrebnih ustvarjenih sledi, da boste prišli do želene številke strank.

Glede na stopnjo konverzije na vaši strani, lahko zdaj predvidite koliko sledi je potrebno, da pridete do želene količine realiziranih strank. Za začetniške spletne strani (nemalokrat tudi inhouse skrbnike za spletni nastop) lahko mirno vzamete povprečno stopnjo mesečne konverzije od 0,5% do 1%. Ali se iti spletnega nastopa inhouse ali outsourcati pomoč, pojasnjujem v prispevku Povečanje prodaje preko interneta – inhouse ali outsourcing.

Primer:

Iz računice zgoraj, potrebujete za 10 realiziranih mesečnih strank, pri 1% konverziji, 1000 obiskovalcev na dan (ker govorimo o mesečni konverziji)

.

Optimizirajte številke glede na pretekle rezultate.

Na zgornji način boste prišli do potrebne številke potrebnega obiska na spletni strani in do potrebne številke ustvarjanih sledi na mesec, zato, da vam bo spletni nastop “pil vodo” (da boste dobili iz spletne strani plačo ali kar ste pač postavili v prvem cilju). Z vsakim mesecem pa lahko na podlagi preteklih rezultatov te številke optimizirate (ali povečujete obisk na spletni strani ali pa izboljšujete konverzijo).

Če se boste svojega spletnega nastopa lotili na tak način, torej z obrnjenim lijakom, boste konverzijo na svoji strani, izboljševali na naslednje načine:

.

SEO leads have a 14.6% close rate, while outbound leads (such as direct mail or print advertising) have a 1.7% close rate. (Search Engine Journal)

.

Prevedem: organsko pridobljene spletne sledi imajo v povprečju 14,6% stopnjo realizacije prodaje, medtem, ko prodaja preko letakov in direktne pošte okrog 1,7%.

Uspešno vsem.

.

.