Interno linkanje strani med sabo

Vsega, kar je treba upoštevati pri spletnem nastopu in tega kako prodajati preko spleta, se najbrž v en zapis ne da stlačiti.

Vseeno pa lahko iz mnogih spletnih strani, ki svetujejo kako prodajati preko spleta in kako izvajati učinkovit spletni nastop, razberemo, da je ena takšna, super pomembna reč tudi ta, da notranje povezave med posameznimi vsebinami na naši spletni strani, izvajamo na pravilen način.

Povezovati posamezne vsebine znotraj naše spletne strani, se imenuje internal linking.
Dober zapis, kot vedno, na to temo, ponuja Moz.

Btw: ostale dobre SEO (tuje) hiše, kjer se splača naštudirati vsebino vezano na interno linkanje, so še te:

Da ne bomo hodili in brskali za metodami in branjem tega kaj ponuja tujina, v nadaljevanju besedila tudi sam razložim kaj sam smatram za dobro interno linkanje in kako ga izvajam sam.
Morda vam koristi, morda pa v besedilu opazite kaj sami počnete bolje in drugače.

.

Zakaj je interno linkanje pomembno?

.

Tako kot vsaka druga, spletna reč, to ali bomo interno linkali na pravilen način, ne bo odločilo o našem spletnem uspehu. Samo ne. Bo pa, v povezavi z drugimi rečmi, prispevalo k boljšemu spletnemu nastopu.

Zato sam interno linkanje pač jemljem kot del celotnega spletnega posla.
Ker linki morajo biti, zakaj ne bi torej ti, ki jih že delamo, delali dobre?

V tutorialu Kako priti na prvo stran Googla sem opisoval, da je priporočljivo na cca. 1000 zapisanih besed spletne vsebine, pokniti dve povezavi navzven (na druge avtoritativne in v povezavi z vsebino, povezane spletne strani) ter narediti cca. 4 različne povezave med lastnimi vsebinami.

.

3 primerčki kam linkati

.

Da ne bomo linkali kar v tri dni in na pamet, je prva stvar, na katero se splača biti pozoren ta, da linkamo na strani, s katerimi imamo nek namen. Ti nameni so lahko različni:

  • recimo, da imamo na neki strani predstavljen naš lasten produkt (na kateri lovimo kupce). V tem primeru bomo enega od štirih linkov v blog zapisu linkali tja. Če smo res dobri, si bomo v primeru več produktov (ali več landing strani) v Google analitiki nastavili spremljanje konverzijskih ciljev in ta link uporabili za linkanje na tisto landing stran, ki ima najboljšo konverzijo.

Primer:

tole na sliki spodaj v označenem rdečem kvadratu niso najbolj brane vsebine na blogu WP Curve, ampak vsebine, ki najbolje konvertirajo:

.

kako prodajati preko spleta
Kako prodajati preko spleta lepo pokaže WP Curve.

.

  • recimo, da imamo na neki strani, zapisano vsebino s katero se na točno določeno ključno besedo, želimo pojavljati čim višje v Googlu. V tem primeru bomo en linkec (od štirih na 1000 besed), uporabili za to, da linkamo tja. Več kot bo s časom vsebin in več kot bo s časom več teh internih linkov na to stran, bolj bo Googlu jasno, da nam je očitno ta stran bolj pomembna. Bolj jo bo potiskal višje v iskalniku (jasno, če bo sama stran dobro SEO optimizirana in, če bodo “štimale” tudi še nekatere druge reči).

Dam primer kar iz tega zapisa:

ker se želim z besednim nizom “Kako priti na prvo stran Googla” uvrščati čimvišje v Googlu, ste zgoraj našli, prvi moj interni link v tem besedilu, na ta zapis. Ker mi je recimo pomembno, da se tudi z besednim nizom “povečanje prodaje preko interneta” uvrščam visoko v Googlu, naredim povezavo tudi do tega zapisa.

  • recimo, da smo affiliate partner večih produktov. V tem primeru lepo te affiliate produkte in storitve napokajmo na eno našo stran, v blog zapisu pa en linkec uporabimo za to, da linka na to stran. Poglejte primer na Blogging wizard:

.

blogging wizzard
Affiliate landing stran v tem primeru se imenuje tools. Na njej pa lepo zloženi produkti, ki jih trži avtor.

.

V blog zapisih avtor naredi kak link na to stran “Tools”.

.

3 primerčki kako linkati

.

Spletnih black in white in transparent in Bog ve kako še, teorij o tem, kako pravilno izvajati interno linkanje, je toliko, kot je piscev vsebin. To boste razbrali že, če boste skočili na povezave, ki sem vam jih napokal na vrhu tega prispevka. Zelo všečen primer internega linkanja boste našli tudi na GoBlogging tips.

Dam samo izsek iz enega izmed blog zapisov na tej strani:

.

goblogging tips
Do you see na katere besede targetira avtor?

.

Avtor, btw: very transparent in odličen možicelj iz Indije, če se ne motim, lepo pokaže kako izvaja interno linkanje. Očitno želi s ključnimi besednimi zvezami:

  • LSI keywords
  • keyword research
  • semantic keyword research kotirati visoko v Googlu.

.

Let’s see how mu to uspeva

.

Na besedno zvezo LSI keywords je možicelj na prvi strani, peti (v času tega zapisa):

.

lsi keywords
1. stran, 5. mesto

.

Na besedno zvezo keyword research je konkurenca hujša. Zraven ga ne najdem, kar lahko pomeni, da mu to ni uspelo najbolje, da je z dvigovanjem te besede šele začel ali, da je “vžgal mimo” in pač gre naprej.

Moj tak primerček kjer sem ga sam “vžgal mimo” je npr. vsebina, ki govori o tem kako začeti z internetno prodajo in na kaj biti pozoren pri zasnovi spletnega nastopa. Kljub ok vsebini, je uvrstitev tega prispevka bila na 16. mestu (v času objave zapisa). Sicer pa dobre in slabe lastne primerčke zlagam tukaj.

.

Na besedno zvezo Semantic keyword research je možicelj spet na prvi strani (4.mesto):

.

semantic keword research
Semantic keyword research.

.

No, da bo interno linkanje tako kot se šika, je treba biti pozoren tudi na anchor tekst. Wordstream lepo opiše kaj to je tukaj. Teorij o tem koliko naj bo anchor teksta v primerjavi z ostalimi linki, pa boste na spletu spet našli na tone.

Seoday, na primer ugotavlja, da je razmerje anchor texta, primernega za dober SEO, toliko:

.

B2erEPWCEAI2VpZ

.

O optimalni achor text juhi je lep zapis tudi ta.

Sicer pa se sam držim tega, da poskušam anchor text uporabljati tam kjer je to smiselno mogoče in logično.
Na silo in na nenaraven način deluje malo too much spammy.

Dam primer:

Tako lepo v to besedilce recimo sodijo tudi moji splošni nasveti o tem kaj sploh je vsebinski marketing.
Povezava do tega deluje naravno… se vam ne zdi?

Če pa bi zdaj, v tem besedilu, vžgal recimo z linkom (vgradne omare), ki mi je sicer tudi ekstra pomemben (in ga želim dvigovati še višje), a ne sodi v koncept sporočila, ki ga sporočam v tem besedilu, bi pa vse skupaj zgledalo malo bedasto. Se vam ne zdi?

.

Toliko this time.
Še kakšno reč bi se dalo o tem napisati…. pa me čaka fitness 🙂

Se beremo.

.

.