Kako optimizirati članek za spletno stran? – SEO TEČAJ 5/10

Točno na polovici SEO tečaja, grem zdaj čisto konkretno na to kako optimizirati članek za spletno stran.

V prikazu spodaj, optimiziram točno ta članek, ki ga ravnokar berete, sicer pa ne pozabit’, da se splača na spletu optimizirati prav vsako vsebino (opise produktov v spletnih trgovinah, pdf kataloge, kategorije v blog zapisih, podporne članke, video vsebine, slike,…..).

.

Za prikaz spodaj, uporabljam Yoast  SEO plugin (za wordpress uporabnike), sicer pa je med ostalimi SEO orodji za wordpress, zelo popularen in uporabljan še npr. All in one SEO pack, pa Codecanyon Premium SEO pack, SEO Pressor, SEO by Squirlly, SCRIBE SEO, za SEO vidnost pa so dobra še dodatna orodja, kot so recimo Schema.org, SEMRush in druga.

.

To, da SEO vsebino pišemo drugače za produkte kot za blog zapise, sem opisoval v 4. delu tečaja, pa tudi to, da se Yoast (in ostali vtičniki) redno posodabljajo, tudi že vemo.

Zato je sigurno prikaz, ki ga vidite spodaj, drugačen od tega, kaj vse dodatnega Yoast ponuja v času, ko vi to berete. Ampak za prikaz, na kaj je treba biti pozoren pri optimizaciji, recimo enega spletnega članka (v tem primeru tega, ki ga berete), bo spodnje več kot dovolj.

Vseeno sem za ta primer, Yoast posodobil na zadnjo verzijo, primer pa, kot rečeno, prikazujem kar na pisanju TE VSEBINE, ki jo ravnokar berete.

.

************

.

Long tail, (se pravi, dolgorepa, ključna besedna zveza, na katero je napisan ta članek), je “kako optimizirati članek za spletno stran“.

Btw: za optimizacijo drugačnih vsebin (slik, videov, pdf knjižic in katalogov, itd…) obstajajo še ostala plačljiva in pa tudi neplačljiva orodja:

.

.

In še: ko obvladate optimizacijo člankov (opisov produktov za spletne trgovine, blog zapisov,…) na eno besedo, se mogoče splača razmisliti tudi kupiti dodatke za optimizacijo vsebin za več besed in pa tudi same raziskave ključnih besed se ne lotimo več pri raziskovanju vsake posamezne besede, ampak raziskave tematik (namesto keyword research se lotimo tako imenovane topical research).
Priporočam: How to perform topical research – Webris

.

Kako optimizirati članek za spletno stran
(po korakih)

.

  • 1. KORAK

v polje Focus feyword, v Yoast vtičniku, vnesemo (pod urejevalnikom besedila) naš izbran long tail (v tem primeru: kako optimizirati članek za spletno stran):

.

kako optimizirati članek za spletno stran

.

  • 2. KORAK

v polje SEO Title in Meta description vpišete besedilo tako, da je izbran long tail napisan, čimbolj na začetku SEO naslova in meta opisa:

.

seo naslov in seo meta opis

.

Vedno to ni čisto možno, ker na določene besede naslov deluje spammy in posiljivo.
Takrat pač izbrano besedno zvezo zapakirate na drugo, tretjo mesto, če pa še to ne gre, pa v naslovu in meta opisu, uporabite sorodne izraze, povezane z izbranim long tailom.

.

  • 3. KORAK

Napisan članek naj ima najmanj eno sliko.
Prvo sliko v članku vedno optimiziram kot kaže slika spodaj:

.

seo optimizacija slike

.

Polje “Nadomestno besedilo” in polje “Naziv slike” na prvi sliki v članku opremim z izbranim long tailom.

Ostale slike poskušam opremiti s čim bolj natančnim opisom tega kar prikazuje slika.

Spletna teorija govori, da je dobro, če na vsakih 100 zapisanih besed, uporabimo najmanj eno sliko, sicer pa vedno več dokazov (enega lepših prikazujem spodaj) govori o tem, da na SEO rangiranje vsebin in spletnih strani, vpliva tudi to, da v samo vsebino vključimo tudi kak tematsko ustrezen video.

.

.

Da bo članek SEO optimiziran v celoti, je fajn, če tudi naslov članka (kar ni isto kot SEO Title) in url vsebine, opremimo z izbranim long tailom:

.

kako optimiziramo seo članke

.

Če ste upoštevali vse to, bodo (pri uporabi Yoast plugina), vse SEO točke, svetile zeleno. Slika spodaj:
.

seo optimiziran članek

.

S prakso in rednim strmljenjem k temu, da so vaši vsi članki, 100% zeleni, boste tak SEO članek, napokali skupaj zelo enostavno.
Sicer pa pri optimizaciji članka za SEO, upoštevajte še:

.

  • da izbranega focus keyworda (long taila) še niste uporabili v katerem drugem članku (ali opisu produkta)
  • da v vsakem članku naredite najmanj nekaj (4 povezave na 1000 besed dolg članek) na ostale vaše podstrani (opise produktov, blog zapise,…)
  • da v vsakem članku naredite najmanj eno povezavo na drugo (tematsko sorodno) spletno stran
  • da izbran long tail dovolj pogosto “posejete” po celotnem besedilu (v prvem odstavku, v najmanj enem podnaslovu (recimo z oznako H2, na dnu članka,…) Primerna gostota ponavljanj izbranega long taila je med 0,5% in 2,5%.
  • da v članku uporabite tudi sorodne izraze in sinonime. V primeru tega članka, bi recimo lahko nekje v besedilu povedal, da govorim o spletni optimizaciji in optimizaciji internetnih strani, ipd… Zakaj? Ker je Google te izraze predlagal sam, na dnu njegove prve strani, pod izrazom optimizacija spletnih strani:

.

optimizacija spletnih strani sorodna iskanja

.

Te besede, če gre, smiselno zmečimo tudi v meta opis in oznake.
Zelo, zelo dobra infografika tega, kaj je treba upoštevati pri SEO optimizaciji člankov (in drugih vsebin), je spodaj. Vir: Backlinko

.

on_page_seo_infographic_v3-1

.

In to je to.

Od tod naprej, je treba za uspeh na spletu, pripravo SEO optimiziranih člankov samo še trenirati, imeti disciplino in biti vztrajen.

Cilj tega kako optimizirati članek za spletno stran, pa NI V TEM, da vse spišemo tipi top, ampak v tem, da vse spišemo SEO tipi top, a hkrati pazimo, da je naša vsebina tudi uporabna.

Ta, uporabnost namreč, ZELO (če ne odločilno) odloča o tem, kje bo dejansko rangirana skozi čas, naša spletna stran.

Po tem, ko se bomo namreč, že s sicer super dobrim SEO pisanjem, še vedno “mučili” prebiti iz recimo 5. pozicije na prvo, bo o poziciji naše strani, odločala predvsem uporabnost.

Ni treba verjeti meni, slika spodaj pove dovolj:

.

optimizacija strani

.

.