Kako izboljšati konverzijo spletne strani in kaj sploh je konverzija? (1. DEL)

Minuli teden sem končal s pisanjem mojega četrtega vodnika za spletni marketing (120 strani namenjenih analizi ključnih besed), ker pa sem imel že pred koncem pisanja, v glavi, o čem bo tekla beseda v naslednjem vodniku, vas povabim, da spremljate tudi moj novi vodnik. V njem je predvsem govora o tem kako izboljšati konverzijo spletne strani.

.

Kot pa je že v moji navadi, pred prvim poglavjem (v nadaljevanju), najprej rahel predgovor:

.

Kaj bi bilo dobro prebrati o konverziji
(da prihranite pred najemom strokovnjaka)?

.

Nekaj malega zapisov sem na temo konverzije spletnih strani, (do tega zapisa), zbral na tej povezavi, a, ker je od zadnje moje objave v tisti rubriki, minilo že kar nekaj časa, sem se odločil, da svoj peti vodnik pripravim povsem na novo.

.

K temu me je spodbudilo tudi največ mojih spremljevalcev čez emailing, hkrati pa tudi mojih mentorirancev in slušateljev na zadnjih predavanjih (ker pač večina izmed vseh nas, svoje spletne strani postavlja zato, da nekaj od njih ima). Konverzija pa ni nič drugega kot ravno učinkovitost spletne strani.

.

Odkrito zapišem, da sem sam, pred leti, na sam izraz konverzija spletnih strani, gledal kar z malo strahospoštovanja, češ, da gre za neko ekstra znanost, ki jo obvladajo samo najboljši na internetni sceni in, da bom za to (po tem, ko recimo osvojim znanje dvigovanja prometa na spletno stran, bloganje, itd…) mogoče za izboljševanje konverzije moral najeti kakšno zunanjo pomoč.

.

Razlog za to sem v glavnem razbral iz milijon zapisov o spletnih konverzijah (na tujih spletnih straneh), kjer pa jih je večina govorila o tem, da je pač treba za izboljšanje konverzije najprej sploh nastaviti konverzijske cilje, nato izvajati A/B teste in si vzeti čas, da testi v nekem uglednem obdobju, sploh vrnejo nek rezultat.

.

Po hitrem pregledu orodij za izboljševanje konverzij (ki omogočajo raznorazna testiranja) sem hitro ugotovil, da so ta orodja tudi razmeroma draga, zato mi je postalo jasno, da ta pot do večje učinkovitosti spletne strani, zame ne pride v poštev.

.

Če strnem:

.

Pred leti sem na konverzijo in izboljševanje učinkovitosti spletne strani gledal kot na nekaj za kar bom moral plačati drugim (da me naučijo ali mi to izvajajo), čas (sicer po petih letih) pa je prinesel predvsem dvoje:

.

  • konverzija (izboljševanje učinkovitosti spletne strani) NI NOBEN BAV, BAV
  • ne drži, da je za izboljšanje konverzije treba najeti draga orodja in teste in ne vem kakšno super zunanjo pomoč (češ, kdor ne dela tako, prej ugiba, kot sistematsko izboljšuje).

.

Čeprav vem, da se da konverzijo spletne strani verjetno hitreje in bolj izboljšati, če o tem govorimo s strokovnjaki in, če imamo na razpolago orodja (ki jih razumemo), a za male in srednje podjetnike ter vse freelancerje, ki se pač vsak po svoje trudimo preko interneta, povem, da DRAGA POT K BOLJŠI KONVERZIJI NI EDINA POT.

.

Jaz sem s svojo učinkovitostjo spletnih strani (več kot) zadovoljen (kar pa niti približno ne razumite, da ne prežim za izboljšavami, non stop). 

.

Vroče priporočam, da si preberete članek Celoten postopek za 100% učinkovito spletno oglaševanje s pomočjo bloga (IN NE PREBERETE SAMO VSEBINE). Opazujte ZAKAJ in KAKŠNE LEAD MAGNETE SEM V VSEBINI POSTAVIL KJE.

.

Kaj narobe razumemo pod pojmom konverzija
(in se nam prodaja kot suho zlato)?

.

  • že sam izraz “konverzija” ima, podobno kot tričetrt vseh ostalih tujk v spletnem marketingu (PPC, KPI, SEO, CTR, CPC,…) nek prizvok, kot, da gre za super strašno znanost, ki jo razumejo samo res najboljši ljudje v spletnem marketingu (a pozabljamo, da je naloga/služba marketingašev, da si vsake toliko namislijo neke nove izraze (za postavljanje novih trendov, za povečanje prodaje, itn…). Prodajalec ležišč je tudi lani prodajal vzmetnico s srebrnimi nitkami, letos pa bakrenimi…. Zadnja leta je npr. na področju spletnega marketinga, zelo fancy izraz “vsebinski marketing”, zdaj počasi prihaja sensibility marketing…

.

.

Zato:

.

sam, pojem KONVERZIJA preprosto zamenjam z bistveno bolj, meni razumljivim, UČINKOVITOST in si odgovorim:

.

KONVERZIJA JE PREPROSTO SPREMLJANJE UČINKOVITOSTI SPLETNE STRANI

.

Preprosto in enostavno bolj razumem npr. izraz kako povečati učinkovitost prijavljanja mojih bralcev na blog zapise kot npr. kako povečati emailing konverzijo.

.

Kako izboljšati konverzijo spletne strani
(brez dragih pripomočkov)?

.

Da je izboljševanje konverzije, draga reč, vam ne bom posebej dokazoval.

.

Poglejte sami:

.

.

Da sam takšnih denarjev nimam, pa verjetno tudi ni treba posebej poudarjati…..

.

Moji, zelo poceni (A DELUJOČI), izkustveni prijemi za izboljšanje konverzije (ker denarja za teste ne dajem), boste v naslednjih poglavjih, opazili, slonijo predvsem na naslednjem:

.

  • pripravi maksimalno uporabne spletne vsebine (pred SEO, PR in prodajnimi članki in marketinškimi besedili)

.

Videli boste, da vedno več študij (spodaj Semrush študija 2017 Googlovih pozicij za več kot 600.000 ključnih besed), ugotavlja, da imajo onsite faktorji vedno večjo težo pri boljšem rangiranju vaše spletne strani.

Za boljše Googlove pozicije je vedno bolj pomemben čas zadržanosti bralcev na strani, sam obisk spletne strani, stopnja odboja (bounce rate, dolžina vsebine, …)

.

.

  • sporočanju stanja in dejstev takšnih kot so (nismo predsedniki uprav CEO, dr. mag., soc., Bog si ga vedi kdo, ampak preprosto ta in ta. Pika.)

.

Res ne razumem kako ljudem ni jasno, da konverzijo (nakup, zanimanje, povpraševanje) preprosto poveča to, da se predstavljamo dejansko takšni kot smo. Nekatere stvari na našem področju razumemo, druge se učimo, o tretjih se nam pa niti ne sanja.

Ljudje pa na svojih spletnih straneh pišejo vse mogoče zgodbice in neverjetne reči, kot, da obvladajo celotno vesoljno znanost.
Potem pa se čudijo, da nič ne prodajo.
Saj obiskovalci niso nori. 

.

Priporočam: The truth about the yin and yang of conversion rate optimization

.

  • dajanju, dajanju in še enkrat dajanju.

.

Čeprav ta stavek, sigurno kdo izmed vas prebira kot “presneto filozofijo spet enega”, vam povem, da sem največ svojih poslov preko spleta dobil preprosto tako, da nisem razmišljal o tem kaj od nečesa imam ali bi imel, ampak, da naredim pač vse kar znam, da rešujem problem stranke (pri čemer gladko tudi povem, ko se mi o nečem niti približno ne sanja). 
.

.

  • iskanju rešitev, ne problemov.
    Vprašajte moje mentorirance kako se odzivam na tarnanja in izjave, da nekaj ne gre.

.

.

Zaključek

..

100% sem, da se bo med bralci našel kak, ki bo rekel: “zgornje štiri točke pa res niso dovolj za izboljšanje konverzije spletne strani”.

.

Ne bom prepričeval in Bog ne daj imeti občutka, da mi morate verjeti.
Raje preberite še spodnje:
.

How to unleash psychological power in your conversion rate optimization – Neil Patel
The ultimate secret to increasing your online conversion rate – Shopify
The 11 best resources for improving your writing – Conversion Rate Experts