Kaj je spletni marketing

Na vprašanje kaj je spletni marketing si bomo najlažje odgovorili kar sami. Če odpremo katerokoli spletno stran na internetu ali katero koli aplikacijo na telefonu in se vprašamo zakaj je ta vsebina napisana bomo dobili odgovor, da se preko nje nekaj prodaja. Ne pravim, da je vse neposredna prodaja. Danes je že veliko več posredne prodaje in oglaševanja preko spleta kot pa neposredne.

Če mislite, da novice, ki jih berete na novičarskih spletni strani pišejo samo in izključno zato, da vas informirajo se vsekakor motite. Če nič drugega je nekje na strani pas z oglasi. Torej delo novinarja je, da tako napiše novico, da bo na to stran prišlo čim več klikov. Ker kliki so v tem primeru zaslužek.

Če odprete eno od iger na svojem telefonu boste hitro ugotovili, da se nekje skriva oglas. Če ni cel čas viden na zaslonu vas bo presenetil med tem, ko boste v najbolj napetem delu igre.

Torej spletni marketing je skoraj vsa če ne čisto vsa vsebina na spletu. Izvaja pa se na več različnih načinov in z večimi različnimi nameni.

Spletni marketing lahko izvajamo skozi vsebino in SEO optimizacijo spletni strani. Lahko ga izvajamo tudi s plačljivimi oglasi na spletu. Lahko je to na raznih iskalnikih, družbenih omrežjih itd.

Spletni marketing za fotografa, ki najraje fotografira družine

Fotograf, ki fotografira družine in bi si želel, da bo več ljudi izvedelo zanj se lahko odloči za spletni marketing. Svojo prisotnost na spletu lahko poveča tako, da napiše poučne bloge o družinskem fotografiranju. Pri tem seveda mora misliti tudi na to, da bo vsebina pravilno SEO optimizirana, da bodo potencialne stranke našle njegov blog.

fotografiranje-druzine

Fotografiranje družine lahko oglašuje tudi preko plačljivih oglasov. Ker je to storitev, ki si jo verjetno želijo predvsem punce oziroma mamice je najbolje oglase sestaviti tako, da bodo bolj pritegnili ženske! O tem malce več še v enem spodnjih poglavij.

Vsebinski marketing

Sam bi na vprašanje kaj je spletni marketing najraje odgovoril: vsebinski marketing. Seveda temu ni čisto tako. Želim pa s tem povedati, da je ne glede na to za katero vrsto oglaševanja preko spleta se odločimo, zelo pomembno, da imamo kvalitetno vsebino.

Že preden začnemo sestavljati oglaševalske ideje za določen produkt ali storitev moramo biti prepričani, da imamo kakovosten produkt ali storitev. Šele ko smo prepričani v to kar bomo oglaševali začnimo razmišljati o samem oglaševanju.

Enako velja tudi za samo oglaševanje. Šele ko imamo kvalitetno zasnovan vsebinski marketing začnimo razmišljati o ostalih možnostih oglaševanja.

Vsebinski marketing na primeru poročnega fotografa

fotograf-za-poroko

Recimo, da se fotograf za poroko Goran VK wedding odloči, da bi želel doseči več poročnih parov, ki se poročajo na določenih poročnih lokacijah. Ena od možnosti je tudi, da to stori preko vsebinskega marketinga oziroma blog zapisov. Poročni fotograf zelo dobro pozna poročne lokacije in to pomeni, da lahko napiše uporabno vsebino, ki bo bodočim poročnim parom pomagala pri izbiri.

porocne-lokacije


S tem bodo pari preko njegove strani in njegovih fotografij našli popolno lokacijo za svojo poroko. Če bo v tem primeru fotograf pametno vključil še svoj oglas bo imel velike možnosti, da ga par kontaktira. Seveda v tem primeru ni težko vključiti oglasa za svojo poročno fotografijo. Če je tam že fotografiral to omeni v blog zapisu. Če ima objavljeno galerijo iz te lokacije pa seveda naredi še dobro vidno povezavo na galerijo. Tako si bo par lahko ogledal še več njegovih fotografij, ki ju bodo navdušile, da ga najameta za svojega fotografa!

SEO optimizacija

SEO optimizacija ali optimizacija spletne strani je metoda s katero bomo vsebino na spletni strani oblikovali tako, da jo bodo iskalci na spletni iskalnikih največkrat našli.

Najprej bomo morali določiti ključne besede, ki so najboljše za naš posel. Oziroma ključne besede s katerimi nas bodo naši potencialni kupci največkrat našli.

Ko enkrat določimo ključne besede potem pa pridemo, do tega, da je potrebno vso vsebino na spletni strani pravilno optimizirati. Temu se reče tudi on-site optimizacija. Tukaj nikakor ne smemo biti površni, ker si želimo, da je že osnova kar se da popolna!

Ko enkrat zaključimo on-site optimizacijo potem to vsebino lahko vključimo tudi v off-site optimizacijo. To pa pomeni, da čim več oseb oziroma spletnih strani navdušimo nad svojo vsebino. Tako jih lahko pripravimo, do tega, da bodo iz svojega zapisa kot referenco vključili tudi naš zapis.

Kako narediti dobro spletno optimizacijo za trgovino z otroškimi oblačili

Zopet začnemo z raziskovanjem svojih potencialnih kupcev in njihovih navad. Ko enkrat ugotovimo kdo so naši potencialni kupci se postavimo v njihovo kožo in poskušamo ugotoviti kako bodo oni iskali naše produkte. Če recimo govorim o LABI otroškem traku. Sam bi ga iskal s ključno besedo otroški trak. Medtem, ko ga večina mamic, ki ga kupi za svoje otroke išče pod besedo otroški trak za ušesa LABI.

labi-otroski-trak-za-usesa

Pri raziskavi potencialnih kupcev za znamko LABI sem ugotovil, da so kupci unikatnih otroških oblačil predvsem mamice. Zato sem tudi pri posvetu o zapisih in oblikovanju vključil dekleta, ker bo njihovo mnenje tukaj dosti bolj pomembno.

unikatna-otroska-oblacila

Plačljivi oglasi na spletu

Večina bi ob vprašanju kaj je spletni marketing verjetno najprej pomislila na plačljive oglase. Kot sem v zgornjih odstavkih napisal na nikakor niso le plačljivi oglasi spletni marketing, so pa en del le tega.

Plačljivi oglasi so primerni za tiste spletne strani, ki imajo že vas on-site SEO odlično pripravljen. Ob tem je potrebno misliti tudi na konverzijo. Torej vaše strani morajo imeti jasno izkazan cilj. Če hočete prodati produkt, ki ga boste oglaševali s plačljivimi oglasi potem nima smisla to skrivati! To mora biti vidno na prvi pogled, da ne boste po nepotrebnem zapravljali denarja za plačljive oglase.

Plačljivi oglasi za potrebe ozaveščanja o znamki

Če govorim o fotografu, ki se spušča v nove veje fotografije bi lahko zanj bili plačljivi oglasi prava smer. Recimo če bi želel več delati v smislu produktne fotografije. Torej kot smo že prej rekli, znanje že ima, spletna stran že stoji in je pripravljena na obiskovalce. Edino kar manjka je to, da bi imel več obiskovalcev. V tem primeru bi bilo primerno, da fotograf razširi glas o sebi in svoji znamki preko plačljivih oglasov!

fotograf

Plačljivi oglasi na družbenih omrežjih

Podobno velja tudi za plačljive oglase na družbenih omrežjih. Tukaj je ciljanje na pravo publiko še toliko lažje. Večina nas je do družbenih omrežij zaupljiva do te mere, da jim zaupamo kaj nam je všeč in kaj ne. Tudi to do kod smo ponavadi napišemo v svoj opis.

Takšni in še ostali podatki pa lahko pomagajo pri sestavljanju oglasa oziroma še bolj pri izbiranju prikaza.

Če recimo želim za znamko SATUARA, ki je namenjena fotografiranju in snemanju porok na destinacijah po celem svetu, narediti plačljivi oglas na družbenih omrežjih ga lahko prikažem točno določenim osebam! Če se oglašujemo na Italijanskem trgu že poznamo geo lokacijo. Ker je SATUARA namenjena predvsem angleško govorečim poročnim parom imamo tudi jezik. Sami interesi pa bodo v tem primeru povezani s poroko, zaroko, pari, cilji za zaljubljene in podobno. Ker je stran v angleščini bomo tudi oglase pisali tako kot ključne besede na spletni strani. Recimo destination wedding photographer SATUARA. Tako bomo ohranili smisel čez celoten spletni nastop.

destination-wedding-photographer-satuara