Kje začeti z izboljševanjem spletnega nastopa spletne strani?

V tem blog zapisu opisujem postopek kje in kako se lotiti izboljševanja spletne strani, motiv za ta zapis pa sem dobil od večine mojih ex in zdajšnjih mentorirancev (ki jih, logično in upravičeno), takoj (po prvem mentoriranju), zanima kaj na spletni strani naj spremenijo NAJPREJ, da bo njihova stran napredovala.

Naj povem, da sem tudi sam, v preteklosti, izboljševanje mojih, prvih spletnih strani, začenjal, na čisto drugem koncu, kot to počnem danes (po spodnjem postopku).
V moji zaprti FB skupini, sem na to temo, napovedal nov zapis danes:

Komu bo spodnji nasvet prišel najbolj prav?

Vsem tistim, ki veste, da imate na svojih spletnih straneh, ogromno rezerv (in se tudi zavedate, da kar spreminjati na spletni strani vse kar pač pride pod roke, ni nujno pametno – navsezadnje poleg porabljenega časa, ne pomeni tudi vsaka sprememba, avtomatsko izboljšave spletne strani, ampak nasprotno, včasih tudi nazadovanje).

Moja, kratka kronologija pristopa k izboljšavam na spletnih straneh

V preteklosti, ko sem se na svojih prvih spletnih straneh, posvečal predvsem spletni optimizaciji in bloganju, sem sam kot štart napredka spletne strani, videl predvsem v tem, da napišem čim več blog zapisov. Zato so moji prvi mentoriranci (leta 2014, 2015) v glavnem bili deležni napotkov o tem kako pisati bloge.

Po kakih dveh, treh letih, je prišlo spoznanje, da se je boljše lotiti izboljševanja spletnih strani z izboljševanjem obstoječih vsebin (t.i. onsite SEO low hanging fruits), vmes sem bil prepričan, da je prav, da se najprej naredi dobra analiza strani (in na podlagi te določijo prioritete dela), zdaj pa že nekaj časa delam tako, da najprej popišemo stanje in STRUKTURO strani, identificiramo spletne entitete (kategorije, težke ključne besede, vrsto vsebin, …), od tod pa padejo ven prioritete, ki se jih splača izboljšati najprej.

Iz prakse povem, da ima zeeeelo velik del mojih sogovornikov, občutek, da je njihova spletna stran (in dejavnost) specifična in potrebuje (dostikrat tudi zaradi takojšnje želje po vidnih učinkih) drugačen pristop, kot ga prakticiram sam.

Po mojem mnenju je sicer vsaka spletna stran res specifična, a to ne pomeni, da mora imeti vsaka stran, svoj pristop k razvoju in izboljšavam na strani. Zakaj hoditi po poti, kjer ni šel še nihče, ko preverjena pot (v letu 2018 skupno mentoriranih 58 ekip), deluje? Čisto vsi, ki se imajo namena resno lotiti bloganja in SEO, potrebujejo razumevanje razlik med ključnimi besedami in čisto vsi bodo morali “zasledovati” iste parametre, če hočejo, da bo njihova vsebina, SEO ustrezna.

Kako se lotiti izboljševanja svoje spletne strani

  • v osnovi je treba na vsaki strani najprej imeti Google analitiko (in search konzolo), zato, da vidimo obstoječe stanje. Od kod prihaja promet, katere vsebine so najbolj spremljane, katere vsebine so odveč, kdo so naši obiskovalci, itd….
  • v osnovi je tudi potrebno na vsaki strani preveriti hitrost nalaganja spletne strani (in tehnične rezerve strani), odzivnost strani na mobilne naprave, ali je spletna stran sploh indeksirana (robots.txt), sitemap, ipd…
  • po teh osnovah je treba identificirati namen spletne strani. Ker ima itak večina vseh lastnikov spletnih strani, s svojimi stranmi, več namenov, pomaga identifikacija različnih namenov strani, določiti prioritete.

Kako to zgleda v praksi, si poglejte spodaj:

izboljšava spletne strani struktura
  • v drugi stolpec (rdeči krogec 2) vpišemo iskalne volumne za vsako ključno besedo.
    Pozor: SEO scena ponavadi “navali” in si na podlagi teh podatkov določi prioritete izboljšav na spletnih straneh, ker seveda hočejo svoje strani pripeljati na prvo stran Googla s tistimi ključnimi besedami, ki imajo največ iskanj.
  • ker so (pogosto) najbolj iskane ključne besede, tudi najtežje za dvigovanje na prvo Googlovo stran, si v stolpec 3, vpisujemo podatek o SEO težavnosti vsake posamezne ključne besede (seo difficulty). Orodja za merjenje težavnosti rangiranja posameznih ključnih besed, so na internetu zelo različna, ampak, če se boste odločili za upoštevanje tega podatka (kar zelo priporočam, zato, da se ne bo zgodilo, da dvigujete “pretežke” besede), ta podatek pove npr. orodje Ubersuggest.
    Za primerjavo med težavnostjo različnih besed, priporočam, da uporabljate eno orodje, ki ste ga izbrali (ker vsako orodje pokaže drugačne številke).
  • v stolpce, označene z rdečim krogcem 4, vpišemo podatke o trenutnem stanju pozicij spletne strani, za vsako izmed analiziranih besed.

Iz tako nastavljene evidence, dobite informacijo za vsako ključno besedo s katero se vaša spletna stran nahaja na točno določenem (znanem) mestu na Googlu, koliko uporabnikov Googla to besedo vtipka (na mesec) in kako težka je ta beseda (v smislu naporov za dvigovanje spletne strani na prvo stran Googla).

Ko imate tako strukturirane podatke, ni težko določiti prioritete izboljšav na spletni strani.

Po identifikaciji priložnosti na strani, za vsako ključno besedo posebej, nato NAJPREJ začnite z implementacijo “onsite SEO izboljšav”. Na zgornji sliki je, vsaj zame, PRVIH 10, “MUST HAVE” SEO PRIPOROČIL, ki jih implementirajte na vsakem url-naslovu. Vsa priporočila, ki se jih splača upoštevati, sem sicer zbral v članku Kako priti na prvo stran Googla.

p.s.: Na zgornji sliki boste tudi opazili dva kvadratka, ki sta označena z vijolično. Z njima želim pokazati, da posamezne ključne besede, pozložimo skupaj “po sorodnih tematikah”. Šele, ko so definirane tematike (in url naslovi iste tematike), se smiselno interno linkanje (in posledično dvigovanje spletne strani), sploh lahko začne (vir: Internal link optimization with TIPR – Kevin Indig).