Kako, s popoldanskim delom na internetu, graditi dodatno pokojnino?

Dodatna pokojnina je najbrž za nas, samostojne spletne freelancerje, mala in srednje velika podjetja ter podjetnike s.p. – je, tematika, ki se, bolj kot se staramo, vse pogosteje v naših debatah. Navsezadnje, vprašanja o njej, dobivam tudi sam, od sodelujočih z mano, pa tudi od drugih s katerimi se družim…

Spodaj predstavljam eno izmed možnosti, za tiste, ki si mogoče postavljate isto vprašanje, v trenutni gospodarski situaciji, pa se ne “počutite” ravno brilijantno s tem, da bi se v celoti zanašali na to, da bo že država poskrbela za vašo starost in pokojnino.

Bolj kot opazujem in spremljam, pokojninsko problematiko, bolj se mi dozdeva, da smo v situaciji, ko v večini primerov pokojnin, ne govorimo več o pokojninah, ampak o “miloščini”. K temu, pa v obdobju, ko še “lahko nekaj naredimo za svoje pokojnine”, verjamem, da večina, ne strmi ravno z navdušenjem.

Začetne točke pred predstavitvijo ideje za “dodatno pokojnino”….

 • v trenutku, ko to pišem, se bližam svojemu 46. letu starosti
 • naprošam vas, da spodaj prebrano, ne vzamete kot edino, “odrešilno” bilko za boljšo pokojnino, še manj pa ne razumite spodnjega kot hitro in super enostavno pot do dodatnega zaslužka. V bistvu je prej kontra. Za predstavljeno spodaj, je treba redno delati (pisati bloge), vedeti kako se pišejo blogi tako, da z njimi zaslužimo ter vedeti kako raziskovati ključne besede, ki jih sploh uporabniki Googla, vtipkujejo v Google, medtem, ko raziskujejo internet.
 • metoda, ki jo opisujem in jo tudi sam uporabljam, NI “get rich quick” taktika, ampak prej gradnja dodatne pokojnine, po polžje. Je pa, po drugi strani, vsaj iz mojih dosedanjih izkušenj, zanesljiva, ne tako zelo težka in ima, vsaj zaenkrat, “rednega plačnika” (Google).
 • metoda je primerna za tiste, ki radi ustvarjate na spletu (npr. uživate v bloganju ali pa npr. uživate v snemanju videov) in ste pripravljeni v njo investirati 1 do 2 uri popoldanskega časa, na dan

Metoda se, med internetovci, imenuje ustvarjanje dodatnega zaslužka s pomočjo Google Adsense reklam. Eden izmed razlogov zakaj pišem o njej, je tudi ta, ker, vsaj kar sem imel priložnost prebrati mnenja o Google Adsense na slovenskem internetu, večina govori, da od tega lahko pričakujete “zgolj fičnike”, resnega zaslužka, za recimo dodatno pokojnino, pa z Google Adsense, raje ne računajte.

A, kot boste videli spodaj, fičnik na fičnik….

Ni nepomembno: v tem trenutku nimam pojma kako ustvarjen zaslužek davčno pravilno prijaviti, če ste že v penziji, vem pa, da, če ste v tem trenutku recimo samostojni podjetnik, preprosto Googlu, za ustvarjen zaslužek, izstavite račun, plačilo od Googla pa je danes tudi že v nekaj dneh, ne tako kot v preteklosti, ko smo na “Google čeke” čakali po 21 in več dni. Za tiste, ki ste na “robu” praga za DDV zavezanca, ni nepomembno vedeti tudi to, da računi za tujino (v tem trenutku) ne “padejo v isti predal” kot računi za Slovenijo.

.

Preden pojasnim kako do dodatne pokojnine ….

.

Osnova za razmislek o ustvarjanju dodatnega zaslužka (recimo temu bodoča, dodatna pokojnina ali pa, nekateri radi rečejo: “passive income”) naj bodo leta, ki jih imate na voljo, preden nastopite penzijo.

Sam, v 46. letu starosti (s tem, da, na spodaj opisan način, dodatni zaslužek gradim že nekaj časa), imam, recimo do penzije, cca. 20 let, ker imam občutek, da se bodo, po vsej verjetnosti, potrebna leta za penzijo, še spreminjala/višala.

.

Če imate na voljo cca. 20 let, bi za nek dodaten fičnik pri pokojnini, lahko računali npr. tako, da “samo” vsako leto poskušate svoj zaslužek iz interneta, na mesečni ravni, izboljšati za 50€:

 • prvo leto poskušate priti do 50€ zaslužka na mesec
 • drugo leto poskušate priti do 100€ zaslužka na mesec
 • tretje leto do 150€ na mesec in tako naprej
 • po tej logiki in načrtu, pridete v 20 letih, do t.i. Erjavčeve obljube, 1000€ dodatne pokojnine, na mesec

.

Mimogrede: načrt, kot ga boste videli spodaj, NI NEREALEN in NI NAPIHNJEN v nemogoče številke (ker od tega, da vam “prodajam sanje in marketinško gurujske obljube o “neverjetnem bogastvu na stara leta”, nimam čisto nič, hkrati pa, to je načrt, po katerem, si dodatno pokojnino, gradim tudi sam). Ob tem ne pozabite: metoda je mišljena kot dodatno delo in dodaten zaslužek pri pokojnini, kar pomeni, da nikjer ne piše, da mora biti EDINI način vašega vira financiranja v starosti.

.

Kako ustvarjati dodatno pokojnino

.

Spodaj je prikazana ideja ustvarjanja dodatnega zaslužka za penzijo, s pomočjo pisanja blogov.

.

Da bi začeli graditi svojo “dodatno pokojnino” preko interneta, boste pri pisanju blogov, morali biti pozorni na 3 reči:

.

 • kako najti vsebine in tematiko, ki spletne uporabnike, najbolj zanima (bolj kot je zanimiva tematika, bolj boste pridobivali obiskovalce, posledično pa bo več klikov na reklame, ki jih boste postavili na spletno stran)

.

 • kako spisati vsebine, tako, da bodo opazne čim večjemu krogu spletnih uporabnikov. Jaz sicer tukaj bolj stavim na SEO ustrezno pisanje vsebin, zato, ker imam majhne bazene sledilcev na družabnih omrežjih, hkrati pa se proaktivne udeležbe na socialnih omrežjih, prej izogibam, kot me mika.
  Osebno, obiskovalce, na moje (tudi) Adsense spletne strani, pritegujem preko tega, da so blog zapisi, pisani tako, da so čimboljše SEO optimizirani in uvrščeni na Googlu. Na ta način mi ni treba cele dneve promovirati vsebin na družabnih omrežjih (nekateri moji Adsense & SEO mentoriranci pa tudi poročajo, da so kliki iz Googla, ko so seveda enkrat doseženi, bistveno bolj stabilni, kot kliki iz družabnih omrežij).
  Priporočam: Kako postati dober SEO pisec, kakšna so SEO pravila, kaj je SEO optimizacija

.

 • kako “braniti” dosežene pozicije in zaslužek iz Googla, zato, da lahko svoj dosežen letni cilj dodatne pokojnine, naslednje leto, po načrtu predstavljenem zgoraj, povečate

.

Dodatna pokojnina preko interneta, iz prakse [moj primer]

.

Spodnji primer gradnje dodatne pokojnine s pisanjem blogov, sem sicer, pred leti, začel graditi skupaj s še nekaterimi “somišljeniki”, a, ker so se ti, po temeljitem pogovoru, raje odločili, za ustvarjanje takojšnjega namesto pasivnega/poznejšega in za stara leta, zaslužka, zdaj, na spodnjih spletnih straneh, dodatno pokojnino, gradim sam.

.

Če boste pogledali (eno izmed mojih “za dodatno pokojnino”) spletnih strani, npr. Mizarstvo.si, boste videli, da se na povezavi, “vrtijo” Googlove reklame (vsak klik nanje pa prinaša cente za dodatno pokojnino):

Seveda, zaradi napisane (in visoko uvrščene vsebine na Googlu), oddajajo obiskovalci spletne strani Mizarstvo.si tudi dejanska zanimanja za izdelavo lesenih nadstreškov, a nekateri izmed njih pa klikajo na Googlove reklame.

Vsak klik pomeni določene cente, na mesec pa, več kot imate (spisanih in dobro uvrščenih spletnih vsebin), vsaka izmed njih prinaša svoj delež, tako, da se lahko na mesec, skupno nabere kar nekaj evrov:

dodatna pokojnina

Pozor: zgornji mesečni zaslužek NI posledica klikov samo na reklame, ki so postavljene ob vsebini o lesenih nadstreških. Na Mizarstvo.si je skupno, objavljenih do danes, nekaj nad 500 blog zapisov, poleg tega pa so v to všteti tudi kliki na reklame iz z Mizarstvo.si, povezanimi, mojimi spletnimi stranmi: otroškesobe.com, drsna-vrata.si, spalnice.eu, idr… Tisti, ki si boste pogledali strani, boste dobili, na prvi pogled, občutek, da gre za ogromno dela, a v bistvu je dela, kot napisano na vrhu tega članka, približno 1 do 2 uri na dan.

.

V bistvu je to, kar se tiče “umetnosti ustvarjanja dodatne pokojnine” vse.

.

Problemi, izzivi in razlogi zakaj se ljudje ne odločijo za to pot, so po večini, čisto nekje drugje:

.

 • večina smatra, da je dela za Adsense zaslužek, preveč
 • večina meni, da na Google, za dodatno pokojnino, pa res ne gre računati (kot, da na državo gre)
 • večina misli, da je za gradnjo dodatne pokojnine na ta način potrebno ekstra, tehnološko znanje (ne pravim, da ni treba vedeti nič in je treba “samo” pisati, pravim pa, da ni potrebna takšna znanost, kot jo večina, vsaj tistih, ki se za Adsense ne odločijo, navaja kot razlog, da se tega ne lotijo)
 • večina ljudi, ki se zanima za dodaten zaslužek (tudi za pokojnino) išče hitrejše poti. Te najbrž tudi obstajajo, a jaz o njih ne vem nič in tudi ne svetujem zanje. Vidim pa, da precej ljudi, v vnemi po hitrem zaslužku, zapravlja točo denarja za oglaševanje, pod črto pa imajo, praviloma izgubo, ne pa dodatne evre
 • moje svetovanje za ustvarjanje zaslužka z Google Adsense je za tiste, ki ne verjamete (več), da je potrebno za dodaten zaslužek “umirati od dela”, ampak vas bolj mika, zdrava, četudi počasna, umirjena, a konstantna rast.

.

Ni nepomembno: nikjer ne piše, da morate za ustvarjen Google Adsense zaslužek, čakati do penzije 🙂 Google, vsak trenutek, omogoča, da si ustvarjen zaslužek izplačate takoj ali mesečno. Kot pač ustreza vašim potrebam.

.

Dodatno:

Kompleten vodnik za zaslužek na internetu