O čem premisliti, preden se zapodimo k zunanji spletni pomoči

Bodimo odkriti.

Prva reč, preden se (ponovno) zaženemo za outsourcingom spletne pomoči (pa naj gre za vodenje adwords kampanje, upravljanje FB profila, vsebinski marketing, optimizacijo spletne strani, prenovo spletne strani ali celo njeno izdelavo, povsem na novo) je ta, da nismo prepričani, da nam bo (karkoli od zgoraj naštetega) sploh koristilo in pomagalo pri našem poslu.

Velika večina sogovornikov, vsaj pri meni je tako, se zanima za sodelovanje pri spletnem nastopu, po tem, ko je že najmanj enkrat outsourcala kakšno spletno pomoč.

Nekateri so outsourcali že več izmed njih, imel pa sem tudi že primer, ko je poklicala gospa in blago rečeno, razmeroma arogantno in ošabno razložila, da je pred mano, imela že štiri izvajalce SEO optimizacije (mislim, čemu potem sploh klic…..).

V malenkost starejšem članku, Zakaj se ne boste odločili za SEO in vsebinski marketing, sem že nakazal, zakaj mislim, da se večina ne bo odločila za organski spletni nastop, v razmišljanju spodaj, pa dodajam par besed o tem, o čem razmisliti, če vas organski spletni nastop vseeno zanima.

.

****************

.

Bom odkrit. SEO pomoč in mentoriranje zelo nerad outsourcam.

Razložim.

Če podjetnik na drugi strani išče zgolj outsourcing npr. optimizacije strani, tega, brez, da na drugi strani ni interesa, da sploh razumejo kaj počnem, ne delam. Ali pa sem raje predrag.

Enako velja za vsebinski marketing.
Dostikrat dobim povpraševanje, ker se podjetniki zanimajo pri meni za pripravo in pisanje člankov za splet.

Ker verjetno mislijo, da so prileteli na spletno stran enega spletnega navdušenca, ki pač ob prostem času nekaj mlati po spletu, najbrž pričakujejo študentsko ceno (ki je, vsaj kar spremljam ta trg, okrog 10 do 15 evrov na članek).

Lahko pišem za druge, ampak cene mojega dela, so dražje.
In, še pogoj je, da želim, da naročnik razume vrednost mojega dela. V obliki rezultata.

Tretji pokličejo in bi imeli “nekaj”.
Ne vedo točno kaj, samo, da bi bila njihova prodaja boljša.

Pri teh je še najtežje.
Zelo hitro se ne ujamemo zato, ker očitno prehitro postanem “tečen” z vprašanji o tem, kakšna je njihova obstoječa prodaja čez spletni kanal.

Kako za vraga naj nekomu pomagam izboljšati prodajo, če ne vem, kakšna je njihova obstoječa?
Kako naj nekomu pomagam povečati obisk na spletno stran, če ne pridem do odgovora kako spremljajo analitiko svojega obiska?

To kar hočem povedati je, da spletni outsourcing, če nimate namena razumeti kaj se bo delalo, zakaj se bo delalo in kako se bo delalo, ne ponujam rad.

Če pa že, pa odkrito zapišem…. zasolim cene v nebo.
Razlog: ker je to, po dosedanjih izkušnjah, edina pot, da se naročnik na drugi strani, sploh začne zanimati zakaj za hudiča sem tako drag.

Btw:

včasih se najdejo podjetniki, ki so jim moje storitve extra poceni. Tem ni razumljivo kako lahko nekdo delo, mentorstvo in znanje za organski spletni nastop, ponuja za ceno, kot jo (ker so cene od primera do primera različne, ne napišem nobene).

Čisto iz prakse…

.

Na kaj bodite pozorni, ko najemate zunanjo spletno pomoč? Za karkoli že.

.

Preden naročite katerokoli spletno storitev, si razčistite kako točno, bo ta vplivala na rezultat.

  • A boste zaradi nje imeli več obiska na spletni strani? Če da, do kdaj in za koliko?
  • A boste zaradi nje s spletno stranjo uvrščeni kaj višje v Googlu? Če da, kdaj in za koliko? (btw: na vašem mestu, s ponudbami tipa “zagotavljamo vam prvo mesto na Googlu” ne bi niti izgubljal časa)
  • A boste zaradi nje imeli večjo konverzijo na strani? Če da….. je treba vedeti najmanj kakšna je obstoječa. A ni to logično?
  • Če želite povečati število prijavljenih na emailing, je to čisto ok. Ampak, a ni lepše delati s partnerjem, ki vam opiše, pove in pokaže, kako ima to namen doseči in do kdaj ima namen to doseči.

.

Dodatno vam bo pri najemu zunanje spletne pomoči, pomagalo tudi:

.

  • preverite minule rezultate potencialnega naročnika. Še posebej, če vas zanima organski spletni nastop, bodite pozorni na današnje rezultate minulega dela.

Če je npr. spletni projekt v preteklosti žel fantastično uvrstitev v SERP-u, danes pa je ne, morate najmanj, kar je, dobiti odgovor, zakaj danes spletni projekt več ne žanje.

OK…. možno in sprejemljivo je, da je pač ekipa ugotovila, da na določeni besedi (ki je nekoč rangirala ekstra visoko) ni “pravega, nakupnega mesa” in so besedo pustili, da potone (tudi sam imam teh besed na kupe).

A vseeno….. Če gre za organski spletni nastop, bi se pričakovalo, da spletni nastop napreduje. Ker pač organsko pomeni, da so osvojeni koraki, ki omogočajo napredek in razvoj spletne strani (tudi tega, da se spremljajo vse Googlove muhe in novosti, da ostanemo v stiku z napredkom). Vroče priporočam: Kako razvijati sistem prodaje?

.

  • preverite pripravljenost (še bolje pa interes) naročnika, da vam opiše, pojasni in pokaže vse kar počne. Prvič, gre za vašo spletno stran in najmanj kar je, je to, da jih dobite nekoč v prihodnosti od Googla po riti, zato, ker je šel vaš naročnik v šoping 300.000 back link povezav, samo zato, da premakne vašo stran za par pozicij. Kaj se bo delalo, kako se bo delalo, kdaj lahko pričakujemo rezultat in kakšen je predviden rezultat so čisto legitimna vprašanja. Na katere je treba, če že mislimo plačati, dobiti odgovor.

Nič ni narobe (včasih je celo bolje), če potencialni naročnik izdavi, da na katerega izmed odgovorov ne zna odgovoriti. Bolje vedeti, da ne vemo, kot vedeti napačno.

.

  • pogovorite se o ciljih. Vsak spletni projekt (prodajni ali ne prodajni) lahko ima cilje. Če ne stoji za njim motiv prodaje, je lahko cilj preprosto npr. rok dokončanja spletne strani. Ali pa končni rok izvedbe promocije spletne strani.

Če je spletna stran prodajna (torej imamo z njo namen povečati svojo prodajo), pa je ciljev, ki si jih lahko postavimo, na voljo, na tisoče. Sorodno tej vsebini je napisan tudi prispevek z naslovom Merjenje učinkovitosti investicije v spletni marketing.

.

Ali naj plačamo zunanjo spletno pomoč po proviziji ali fiksno?

.

Priznam, da sem pred časom, svojo pomoč pri spletni prodaji, ponujal tudi čez provizijo. In jo zdaj več ne.

Svoj čas sem verjel, da, če že nekdo opravlja spletno delo in res verjame, da ga opravlja dobro, da ni nobenega razloga, da ne bi bil plačan za svoje delo po proviziji (se pravi po prodanih produktih).

V teoriji je logika jasna:
Zaradi učinkovitega spletnega dela bi morala povpraševanja narasti. Drži? Da.
Če narastejo povpraševanja, mora narasti prodaja. Drži? Da.

Ampak ne drži 🙂

Ker spletno delo (marketing, vsebinski marketing, seo, online optimizacija in organski spletni nastop) ni enako prodaji. Če spletni marketing pritegne stranko, da odda zanimanje, da povprašuje, da zahteva info ponudbo ali svetovalca na domu (če to zahteva prodajni produkt), še to ni prodaja. Na koncu proda prodajalec (razen v primeru spletnih trgovin).

Plus tega, pa večina podjetij za svoj spletni nastop tako med seboj pomeša prodajne kanale (kar ni nujno narobe), da več ne veš kdo pije in kdo plača.

Da ne govorim o tem, da imam zaradi takega pristopa, tudi na svojih e projektih, še vedno več težav in dela, ki jih ob drugačni postavitvi posla, ne bi imel.

Najbrž je možno vzpostaviti kontrolo nad kontakti, ki pridejo v hišo…. ampak odkrito zapisano, niti ne želim svojega fokusa, metati v to, da kontroliram partnerje, če spoštujejo dogovorjeno.

Moje delo je, da jim pripeljem promet, moje delo je, da jim povečam število sledi, izboljšam konverzije in pokažem na realnih primerih, kako to isto delam sam, delo drugih pa je, da “dokrajčijo” prodajo.

In za svoje delo želim biti plačan, ko ga opravim.

Ker ga opravim dobro. Pika.

.

.

p.s.: spodnja je smešna in ne vem, če ravno paše v kontekst 🙂

.

zunanja pomoč pri spletni prodaji

.

.

.