Dobra zasnova bloga za odlične rezultate

Bloganje je del vsebinskega marketinga, dobra zasnova bloga pa je uvod v odlično obiskanost in spremljanje blogov. Zasnova bloga je tista, ki vas bo prisilila v strukturirano in s tem logično pisanje. Če boste želeli pisati blog iz glave se boste ujeli, da se ponavljate in s tem boste izgubljali bralce.

Zasnova bloga pa se začne že pri raziskavi. Temo o kateri boste pisali morate poznati bolje kot vsi vaši bralci če jih želite z napisanim pripraviti k razmisleku. Torej še preden začnete pisati si vzemite čas in preučite kaj je novega na to temo. Bodite pozorni na vse kar so strokovnjaki ugotovili na to temo predvsem na majhne podrobnosti, ki lahko močno vplivajo na končni rezultat.

Ne pozabite da raziskavo lahko delate tudi v tujem jeziku in na tujih platformah. Sploh če pišete o spletnih stvareh se morate zavedati da slovenija vešča so rahlo zaostaja za najnovejšimi podatki. Zato lahko se kratkim pogledom v svetovno dogajanje bralcem ponudite sveže in sončne novosti.

Obstajajo neka formalna pravila, ki bodo olajšala branje in bodo s tem vaše bloge naredila bolj privlačne. Ne smete pa pozabiti na vsakdanjost oziroma spontanost v pisanju ki bo bralce pritegnila bolj kot strokovni članki.

dobra-zasnova-bloga-goranvk-wedding

Pišite kratke odstavke in stavke

To je prvo formalno pravilo, ki ga vsekakor upoštevajte, ker bo olajšalo branje vašim obiskovalcev. Tako pa se bo povečal učinek vašega zapisa. Stavki krajši od 20 so lažje berljivi predvsem pa razdelijo vaše razmišljanje na več sklopov.

Sam izviram iz vizualnih umetnosti. Poročni video in fotografija sta mi najbližje in tudi tukaj je potrebno strukturirati svojo vsebino. Scenarij pri poročnem videu je enako kot zasnova bloga. Že preden poročni dan sploh pride se sestavijo željeni kadri snemanja. Nato razmislim o načinu snemanja dolžini posameznih posnetkov in končni montaži. Vse to po željah poročnega para. Seveda mora poročni video odgovarjati najprej njima nato meni in še je nato vsem bodočim strankam.

Popolnoma enako pa je tudi pri pisanju bloga. Potrebno kaj pisati tako, da bo pritegnil prave bralce in jim ponudil uporabno vsebino.

Pišite za bralca in ne za cilj ali prodajo

Ko pišem bloge na prodajni spletni strani nas hitro zavede želja po prodaji. Sam sem mnenja da le takrat, ko resno prodajamo produkt ali storitev pišimo odkrito prodajno. Če pa v blogu pišemo uporabno vsebino bodimo iskreni do bralca in ponudimo največ kar lahko.

Če jaz kot fotograf pišem o nasvetih za družinsko fotografiranje vam bom ponudil vse podatke. Napisal bom nasvete kako najti najboljše lokacije za družinsko fotografiranje. Ne bom izpustil niti časa fotografiranja, razlik v izbiri letnega časa, primernih oblačil in najboljše priprave otrok, da bodo na fotografiranju sproščeni. Seveda pa bom vsake toliko omenil, da sem tudi sam družinski fotograf. Na koncu zapisa pa vas bom povabil na ogled moje galerije družinskih fotografij. Iz galerija pa že imam nastavljeno povezavo na cenik in nato na kontakt.

Zapis razdelite v logične podteme

Tako kot predlagam pisanje v krajših stavkih predlagam tudi pisanje v več odstavkih. To vam bo zopet pomagalo pri preglednosti razdeljevanju tem in zadrževanju koncentracije bralca. Ni potrebno, da v en odstavek mešate teme, ki si niso podobne.

Tudi sam vedno ko začnem pisati o primeru to naredim v novem odstavku. Tako v vsakem podnaslovu veste kje je uvod v temo kje je primer in kje je povzetek.

Tokrat sem si za primer izbral spletno trgovino, ki prodaja otroška oblačila. Tudi takšna spletna trgovina bo imela svojo zasnovo. Pri zasnovi pa vsekakor ne boste umestili na enako mesto otroških kap in kopalk. V spletni trgovini kategorije izdelkov ločili za pod kategorijami spletne trgovine. Tako bo kupec lahko otroške kape našel na enem mestu, otroške kopalke pa na drugem mestu.

Zasnova bloga in s tem pisanje v kratkih stavkih v krajših odstavkih bo hitro postalo logično tako kot organizacija spletne trgovine.

Na začetku in na koncu povzemite napisano

Na začetku pisanja bloga v nekaj besedah ali stavkih zajemite bistvo vaše teme. Tako boste poskrbeli da bo bralec vedel po kaj je prišel in predvsem da bo ostal z vami do konca.

Sredino oziroma glavni del bloga napišite na zanimiv in privlačen ali poučen način. V glavnini bloga se morate vsekakor držati obljub ki ste jih podali v uvodu. Le to bo poskrbelo, da bo bralec zadovoljen ker bo dobil svoje podatke. Vi pa boste zadovoljni, ker boste imeli bralce ki se bodo redno vračali na vašo spletno stran.

V zaključku pa povzemite najpomembnejše točke napisanega. Tako boste poskrbeli da bo tudi bralec, ki ni popolnoma sledil vaši razlagi lahko bolje razumel napisano že po prvem branju. V tem delu ne dolgovezite ampak le povzamite res najpomembnejše točke.

Tokrat bo najboljši primer receptura hrana. Vsak recept danes spremlja tudi fotografije priprave hrane. Fotografiranje se začne s sestavinami jedi. To je nekakšen uvod recept oziroma v našem primeru v blog. Nadaljuje se z dejanskim receptom in fotografijami priprave jedi. Ko jed pripravimo recept zaključimo s fotografijami končane jedi na krožniku. Torej zasnova vloga je lahko podobna tudi fotografiranju hrane ali sami pripravi hrane. Kakorkoli že moramo biti organizirani in sistematski.

Držite se napisanega zgoraj in vaši blogi bodo imeli tako glavo kot rep in vsekakor vam bodo prinesli več obiskovalcev in s časom tudi več strank.