Kako razumevanje razlik med vrstami IN OBLIKAMI spletnih vsebin na internetnih straneh, pomaga pri izboljševanju spletnega nastopa [NAPREDNA VSEBINA]

Ena, najbolj poenostavljenih razlag o vrstah spletnih vsebin, ki jih je treba pripraviti za spletne strani in, ki so v digitalnem in na sploh, vsebinskem marketingu, največkrat predstavljene kot nujne na internetnih straneh, je ta, da se spletne vsebine za spletne strani, delijo tako:

 • vsebine, ustrezne za vstopno stran spletnih strani (home page vsebina)
 • vsebine, ustrezne za pristajalne strani (t.i. landing pages)
 • vsebine, ustrezne za opisovanje produktov v spletnih trgovinah (t.i. product pages)
 • vsebine, ustrezne za opisovanje kategorij v online trgovinah (t.i. category pages)
 • vsebina, ustrezna za stran o nas (about us page)
 • vsebine, ustrezne za blog zapise (npr. recepti, ideje, nasveti,….)
 • YouTube vsebine (primerne za promocijo na YouTube kanalu)
 • infografike in slike (primerne za promocijo na Google Image Search, Instagramu, Pinterestu,…)
 • ipd….

Če boste pozorni, boste v večini copywriting nasvetov za vsebine na spletnih straneh, naleteli na zgornjo ali zgornjemu, zelo podobno formulacijo vrst spletnih vsebin.

Do nedavnega sem to isto formulacijo celo uporabljal sam…
Poglejte na sliki:

Črke v evidenci, v stolpcu G, kjer označujem vrsto spletnih vsebin, so identične definiciji vrst spletnih vsebin, kot jo navajam nad sliko (hp = home page, LP = landing page, itd…)

Za pač, vsako identificirano ključno besedo (stolpec A), z znanim iskalnim volumnom (stolpec C), znano SEO težavnostjo (stolpec D), je na točno specificiranem url naslovu (stolpec E), začela nastajati najbolj primerna, identificirana vrsta spletne vsebine (npr. ponudba v obliki pristajalne strani, vrstica 3).

Čeprav z zgornjo formulacijo vrst spletnih vsebin in posledično pripravo ustreznih vsebin po zgornji tabeli ni nič narobe (ker že, če izvajate vsebinski marketing po tej formulaciji dosledno, redno in natančno, ste v strašni konkurenčni prednosti pred zasledovalci), je v nadaljevanju predstavljen še en korak naprej.

Ki bo vaše vsebinsko in spletno ustvarjanje, peljal na še en, bisteno višji nivo.

Kaj boste našli v tem zapisu…

Osnovno pojmovanje VRST spletnih vsebin

Za vsako ključno besedo, s katero želite ciljati s svojo spletno vsebino, objavljeno na internetni strani, ni primerna vsaka vrsta spletne vsebine.

To že veste… (če ste bili pozorni na zgornjo formulacijo v uvodu tega zapisa).

Praktično vedno, 2 ista primera, pokažem na svojih marketinških svetovanjih

 • npr. za ključno besedo “jedilni servisi”, lahko spišete super krasno zgodbo (blog zapis), upoštevate vsa pravila, ki jih zahteva optimizacija spletnih strani, uporabite najlepše in na sploh visoko kakovostne slike, posnamete video, a Google, kljub temu, ne bo vaše vsebine uvrstil v iskalniku visoko.
  Preprosto zato, ker je najbolj ustrezna vrsta spletne vsebine za ključno besedo “jedilni servisi”, enostavno prikaz ponudbe jedilnih servisov.

Ne verjamete?
Poglejte sliko…

Za plačanimi oglasi, je na prvi strani Googla, prvih pet prikazov spletnih vsebin, povezanih s kategorijami spletnih trgovin, v katerih se nahaja ponudba jedilnih servisov.

 • drugi primer je ključna beseda “vodena meditacija” (ki jo v slovenski Google, na mesec, vtipka 480 ljudi):

Tudi za to ključno besedo lahko pripravite zlat blog zapis (ali pristajalno stran, ipd…), pa ne bo iz njene super uvrstitve na Googlu, čisto nič, ker Google ocenjuje, da je najbolj primerna vrsta spletne vsebine za to ključno besedo, enostavno video vsebina:

Napredno razumevanje OBLIK spletnih vsebin

Če boste na ustrezno vrsto spletnih vsebin gledali ne samo skozi oči tega kakšna je najbolj primerna vrsta vsebine, ampak tudi kakšna je najbolj ustrezna oblika spletne vsebine, bo to še izboljšalo vaš spletni nastop.

Kako?
Poglejte….

Tako kot JE za vsako ključno besedo, potrebno najti ustrezno vrsto spletne vsebine, JE TUDI za vsak namen, potrebno najti tudi ustrezno OBLIKO vsebine.

Dokaz?

Poglejte rezultate prve študije, ki prikazuje kakšna oblika blog zapisa dosega največjo deljenost (average shares) obiskovalcev spletne vsebine (vir 1 – 15 Content Formats Proven to Boost Audience Engagement):

Poglejte rezultate druge raziskave, kjer so tržnike/marketingarje spraševali o tem kateri spletni format je po njihovem mnenju najbolj učinkovit za influencerje (vir 2 – The State of Influencer Marketing: 10 Influencer Marketing Statistics to Inform Where You Invest):

Z različnimi spletnimi vsebinami (na spletni strani) imamo različne namene (najslabše pa je takrat, ko pripravljamo spletno vsebino za internetno stran, brez predhodno identificiranega namena, ker v tem primeru samo zapravljamo čas).

Nekateri od najbolj znanih namenov spletnih vsebin, so:

 • pridobivanje povpraševanj
 • spodbuditev nakupov
 • zadržanje na spletni vsebini
 • pridobitev novih e naslovov
 • povečano deljenje vsebin na družabnih omrežjih
 • pridobivanje backlinkov
 • itd..

Zakaj vsebinskega marketinga ne vnovčujte “samo” za SEO optimizacijo [in občasno tudi promocijo na družabnih omrežjih]

Disclaimer: V nadaljevanju tega poglavja NE pojasnjujem kako vse je mogoče izkoriščati/vnovčevati potencial ustvarjanja blog zapisov, pokažem pa možnosti. Nasvete kako konkretno vnovčite različne vrste & OBLIKE spletnih vsebin, hranim za rubriko napredne/zaklenjene vsebine na Seo-Praktik.si za aktualne SEO mentorirance, slušatelje na mojih tečajih za digitalni marketing in tiste, ki jim pri spletnem marketingu, svetujem.

Poglejte spodnjo študijo (vir 3 – Marketers Continue to Rate Email the Most Effective Digital Marketing Tactic), kjer so raziskane možnosti digitalne promocije in povezavo s težavnostjo/zahtevnostjo promocije na različnih kanalih:

Na sliki so prikazani rezultati relativne učinkovitosti posameznih spletnih, promocijskih kanalov v povezavi z njihovo težavnostjo.

Zanimivo je, da je vsebinski marketing (vrstica content na zgornji sliki) eden od, čeprav najbolj učinkovitih, hkrati tudi najtežjih taktik spletne promocije. A ravno content, večina, razume kot pisanje bloga. In nič drugega!!!

NAMIG: Poskušajte o vsebinskem marketingu razmišljati širše. Razmislite o ciljih (in namenu) vaše vsake posamezne spletne vsebine. Če vedno samo razmišljate kako optimizirati spletno vsebino, potem je vaš cilj, skoraj sigurno, “samo SEO”. V tem primeru imate sigurno ogromno rezerve.

p.s.: ta blog zapis je nastal po načelih AIDA formule, ki sem jo opisal v članku Kako napisati uvod v blog. Priporočam, da si članek, če še niste, preberete in nato ponovno preverite kako je spisan uvod v ta zapis.

Viri in dodatne informacije