[VPRAŠALI STE] – Kje se začeti učiti digitalnega marketinga

V tej objavi so združena nekatera najpogostejša vprašanja, ki jih prejemam v inbox, še pogosteje pa so postavljena na začetku mojih mentoriranj oz. med predavanji za digitalni marketing, ki jih občasno, izvajam po Sloveniji.

Med najpogostejša vprašanja tistih, ki bi se radi priučili digitalnega marketinga sodijo vprašanja ali se je digitalni marketing priučiti težko ali lahko, kakšna so priporočljiva predznanja, koliko časa zahteva učenje digitalnega trženja, itd…

Na 6 najpogostejših vprašanj, odgovarjam spodaj…

Kako se lahko sam priučim digitalnega marketinga

Možnosti, da se priučite digitalnega marketinga, je nešteto.

Najlažja in verjetno najcenejša (ne pa nujno najhitrejša) je pot, da spremljate bloge in nasvete drugih digitalnih strokovnjakov, ki sami delajo v internetnem marketingu.

Druga možnost je spremljanje ali nakup katerega od online tečajev za digitalni marketing (za to je popularna spletna platforma Udemy – vir 2), tretja možnost je, da prebirate knjige na temo digitalnega marketinga (pozor, da ne prebirate prestarih knjig,…), naslednja možnost pa je, da si za učenje izberete mentorja.

Da ne izpade, da v tem zapisu, reklamiram izključno svoje storitve, takoj napišem, da ni vsak način učenja digitalnega marketinga, za vsakega. Nekaterim res bolj ustreza, da se z nekom pogovorijo in, da jih na poti usmerja, drugi imate rajši samostojne tečaje, tretji se najraje učite iz knjig.

Med možnostmi za samostojno priučitev digitalnega marketinga poskušajte najti način, ki najbolj ustreza vam, me pa veseli, da je (končno) tudi v Sloveniji vedno več mentorjev za različne kanale digitalnega trženja, še posebej, ker je še do nedavnega (pred korono) digitalno mentorstvo, bilo v Sloveniji, bistveno manj razvito kot v tujini.

Po raziskavi Smart Insights (vir 3) se na področju digitalnega marketinga največ energije in znanj usmerja v naslednje kanale:

Je digitalni marketing “lahek”

Moje mnenje je da in ne :).

Za začetnike v digitalnem marketingu je verjetno težko priučiti se digitalnega trženja predvsem zato, ker niso sigurni sploh katerega kanala digitalnega trženja se naj naučijo, nekateri moji sogovorniki pa niti nimajo še izbranega produkta oz. storitve, ki bi jih tržili preko interneta.

Hkrati se mi zdi, da je najtežje pri digitalnem trženju, “ujeti svoj glas/ton”, svoj način komuniciranja in svoje konkurenčne prednosti, ki začetnike razlikujejo od poplave drugih (ki se trudijo prodajati podobne reči kot vi).

Po drugi strani, je digitalni marketing, “lahek”…., ko enkrat “ugotovite” kaj na posameznem spletnem kanalu deluje, ko to izvajate konsistentno in sistematično in seveda, ko že imate nekaj strank. Takrat tudi zraste potrebna samozavest, hkrati pa se s časom vedno bolj kristalizira kaj točno morate izvajati in kaj točno na področju digitalije, sploh želite početi.

Na začetku, tržniki v digitalnem marketingu, vzamemo v delo, dobesedno vse, da preživimo, s časom, ko posel steče, vzamemo samo tisto, kar res dobro obvladamo in tudi želimo izvajati.

Spodaj so predstavljeni rezultati zanimive marketing študije, ki prikazuje kako digitalni tržniki ocenjujejo težavnost različnih spletnih kanalov glede na povrnitev investicije (vir 4 – MarketingCharts.com):

digitalni marketing težavnost

Po zgornji raziskavi sodeč, je najtežje povezati vložena sredstva (čas in denar) s povrnitvijo stroškov na družabnih omrežjih, najlažje pa do povrnitve stroškov pripeljeta spletna optimizacija in Google Ads oglaševanje.

Kaj se naj naučim najprej

Odgovor kje začeti z učenjem digitalnega marketinga, je odvisen od tega kateri spletni kanal vam najbolj “diši” in pa tudi kateri spletni kanal je sploh najbolj primeren za vaše izdelke oz. storitve.

Iz osebne izkušnje povem, da začetnikom nima smisla, začeti tržiti, na vseh mogočih spletnih kanalih, hkrati, ker vsak digitalni kanal, zase, vzame čas, poleg tega, pa jih precej vzame tudi denar.

Iz moje dosedanje prakse, ponavadi vedno najprej priporočam začeti pri SEO optimizaciji (zato, ker sem tudi sam tako začel s svojim digitalnim nastopom in, ker SEO optimizacijo še danes uporabljam, kot glavni vir svojega spletnega nastopa (cca 90%)).

Ko postanete “suvereni” na enem, prvem, začetnem spletnem kanalu in ko, izbrani kanal že prinaša vsaj nek zaslužek (in, ko imate sistematizirano izvajanje aktivnosti na njem), priključite drugi kanal in ga poskušajte osvojiti (ob tem, da ne pozabite v globino spoznavati prvega).

Načeloma (vsaj po moji izkušnji) ne bo treba razvijati vseh mogočih kanalov za uspeh, bolj kot pa bodo leta tekla, pa vam skoraj zagotavljam, da si boste želeli biti prisotni na manj izmed njih, kot na več.

Ali moram obvladati kodiranje in programiranje

Ne.

Za digitalni marketing (trženje) ni treba obvladati kodiranja in programiranja in ni vam treba biti računalničar (čeprav ta znanja sigurno ne škodijo).

Za uspešno trženje preko različnih digitalnih kanalov, je, vsaj po mojem mnenju, bolj pomembno, da znate ustrezno komunicirati, uporabljati platformo na kateri delate, razumete potrebe in želje vaših bodočih strank in, da se znate organizirati.

V velik plus je tudi, če si znate prioritizirati naloge, če ste disciplinirani in, če se vam ne “mudi”. Tisti, ki so prisiljeni hitro doseči določene rezultate, so ponavadi, bolj podvrženi pritiskom in aktivnosti izvajajo hitreje – ne pomeni pa to nujno, da jim bo hitreje steklo. Prej nasprotno. Hitrost lahko pomeni tudi površnost.

Kako dolgo traja, da se naučim digitalnega marketinga

Meni je samostojno učenje (in učim se še danes) vzelo ooogromno let (a mi ni žal).

Vsaj kar se tiče “mojega” digitalnega kanala, ki ga poučujem sam (to je optimizacija spletnih strani), trdim, da se ga lahko osvoji v roku 6 mesecev, so pa med mojimi mentoriranci nekateri, ki učenje podaljšajo še za 6 mesecev.

Organskega nastopa na LinkedIN-u, tako, da sem z nastopom na njem, zadovoljen, sem se sam priučil v več letih (rednega izvajanja napak :)), bi pa verjetno drugi, ki jim je družabno omrežje LinkedIn, “prva violina”, znali več povedati, koliko časa je potrebno za LinkedIn.

Pri spoznavanju plačljivih spletnih kanalov je pot do znanja, zraven časa, dražja še za finančna sredstva, ki jih je treba vložiti, da sploh plačljive spletne kampanje, lahko izvajate.

Spodaj si lahko pogledate primer kako dolgo npr. traja, da so vidni rezultati na področju optimizacije spletnih trgovin. Na sliki so rezultati spletne trgovine www.Pohištvo123.si, ki med drugim, v Sloveniji, že vrsto let trži električne, masažne in druge vrste počivalnikov, gugalnikov in foteljev (glavne ključne besede in url naslovi so zamegljeni):

digitalni marketing kako dolgo traja

Koliko lahko freelancer zasluži v digitalnem marketingu

Prejšnji teden sem raziskoval plače v digitalnem marketingu, v Sloveniji in po raziskavi na Plača.si, odkril, da je razpon bruto plač v kategoriji marketing in PR, med slabih 1200 in 2588€, na mesec. V tem razponu približno dobivajo plače tisti, ki so zaposleni kot digital juniorji v digitalnih agencijah po Sloveniji:

digitalni marketing plače slovenija

V praksi, mi nekateri moji sogovorniki za junior digitalno marketinške nazive, povedo, da zaslužijo neto okrog 1200 – 1500€, medtem, ko digitalni marketingaši z nazivom senior, dosegajo tudi 2500€ in več na mesec.

S freelancerji (samostojnimi digitalnimi marketingaši) je drugače. Začetki sigurno niso podobni zgornjim številkam, ker se pač vsaka prodaja najprej začne pri nuli, v zakup pa je treba vzeti tudi čas, ko se nekdo šele uči trženja na spletu.

Čez čas je slovenske povprečne plače, sigurno mogoče kar krepko preseči – to vam bo(m)do najbrž potrdili vsi, ki so samostojni pri svojem digitalnem nastopu, že več let.

Katero pot izbrati?

Če vas mika samostojna kariera na področju digitalnega marketinga, potem bi jaz, na vašem mestu, stavil na to, da se čimprej priučim osnov in vseh potrebnih znanj, da pridem do prvih prodaj (pozor pri izbiri “pravega” produkta), če pa vas mika zgolj delo v digitalnem marketingu, pa verjetno ni narobe, da najprej pridobite nekaj samostojnih izkušenj, potem pa se prijavljate na razpise digitalnih agencij (ki jih, še posebej v pokoronskem času), ne manjka.

Dodatne informacije:

  • če ste med tistimi, ki bi se radi priučili digitalnega marketinga na način, da se najprej zaposlite v kateri izmed slovenskih (ali tujih) digitalnih agencij, ni narobe, če predhodno preverite reference, čas delovanja, fluktuacijo zaposlenih in ostale kazalce uspešnosti želene agencije. V marsikateri agenciji je fluktuacija zaposlenih izjemno hitra, eden izmed možnih razlogov pa je tudi slabša npr. plačilna ali organizacijska kultura, odnosi med zaposlenimi ali pa kaj tretjega.
    Dober pokazatelj stabilnosti in pozitivnih referenc digitalnih agencij je tudi njihova bonitetna ocena, ki jo pridobite enostavno (tako, da agencijo preprosto preverite čez iskalnik na povezavi).
  • ena od najbolj enostavnih “taktik”, da se priučite učinkovitega digitalnega marketinga (ki sem jo tudi sam “pobral” iz tujine) je, da zelo pozorno opazujete kaj na področju digitalnega trženja počnejo konkurenti v vaši panogi. In potem podobne aktivnosti poskušate implementirati sami. Če ste slučajno v panogi promocije oz. prodaje promocijskih artiklov, toplo priporočam, da opazujete kako se digitalnega marketinga lotevajo na Euroton.si.

Viri:

1 – Plače znotraj področja dela: Marketing, PR
2 – Udemy
3 – Digital Marketing Statistics and Analysis
4 – Social Media’s Still Considered the Toughest Channel for Revenue Attribution