7 elementov učinkovite vhodne spletne strani

Spodaj sem pripravil seznam sedmih elementov (s primeri), ki jih priporočam, da jih upoštevate pri gradnji vhodne spletne strani.

V nekaterih primerih spletnih strani, je sicer bolje, če spodaj predstavljene elemente, uporabite na “about us / o nas” strani, načeloma pa jih spletna stroka priporoča za vhodno stran.

Zapis lahko vzamete tudi kot “simple checklisto” elementov, katere, če redno spremljate spletno marketinške bloge in strani, priporoča kar večina spletno marketinške stroke.

Prvi element: Poziv k akciji

Na vhodni, začetni spletni strani, se je treba najprej odločiti, kaj je tisto najbolj glavno, za kar želite, da obiskovalci, iz vaše vhodne strani, naredijo.

Precej lastnikov spletnih strani, na začetno stran, postavi vse.

Spletne raziskave kažejo, da je NAJVEČJE ŠTEVILO izbir za obiskovalce, ki jih je še pametno postaviti na vhodno stran, največ 3. Govora je seveda o treh opcijah v polju “above the fold” (vidno polje brez skrolanja miške), sicer pa bo povezav in izbir za klikanje, v globini vhodne strani, sigurno še več (nekatere opcije postavimo zaradi SEO vzgibov, druge zaradi prodajnih argumentov, itd…).

Primer iz sliderja, above the fold, na moji vhodni strani (ki jo ravnokar spremljate):

vhodna stran slider

Slider na moji vhodni strani, ponuja 2 opciji.

 • Za tiste, ki me poznajo ali so do moje spletne strani prišli tako, da so vtipkali moje ime, ponujam prvi knof. Preko katerega pridejo do mojih vodnikov za spletni marketing.
 • Za tiste druge, ki na spletno stran pridejo preko ključnih besed in bloga, je drugi knof, namenjen nazaj na blog. Za vsak primer, če jih ne prepriča samo en blog zapis.

Polje “above the fold” naj ne ostaja celo življenje isto. 2 do 3 mesece je čisto dovolj za testiranje izplena iz obstoječih elementov (teksta, oblike knofov, barve knofov, fontov, itd,…). Nato testirajte nove kombinacije (sporočil, barv, velikosti fontov). Za testiranje uporabite UTM kode (How to use UTM Parameters to track social media success – Hootsuite), posebej tematiko na temo učinkovitega sliderja na vhodni strani, pa najdete tu.

Drugi element: Kdo ste in s čim se ukvarjate…

Obiskovalcem vaše spletne strani, naj bo v sekundi (ali še prej) kristalno jasno kdo ste in s čim se ukvarjate. Sporočilo o tem naj bo kratko in jedrnato. Če morajo obiskovalci “ugibati” kdo stoji za spletno stranjo in s čim se na spletni strani, sploh ukvarjajo, je to negativen signal za UX (uporabniško izkušnjo). Še bolj pa za verjetnost, da bi spletni obiskovalci kadarkoli v prihodnosti kak glas “ponesli” med druge (v offline svetu).

Pomagajte svojim obiskovalcem, da vas priporočajo (z enim stavkom) naprej, tako, da sami definirate kdo ste in kaj počnete.
Najlažje to naredite v logo znaku svoje spletne strani. Nič pa ni narobe, če na veliko, takoj pod pozivom k akciji, še enkrat omenite kaj počnete.
Poglejte še enkrat to na moji vhodni strani (above the fold):

Tudi sporočilo s čim se ukvarjate, testirajte v daljšem odbobju (2 do 3 mesece). Medtem, ko imena verjetno ne boste spreminjali vsake 3 mesece, “core” sporočilo vaše dejavnosti lahko pilite do onemoglosti. S testiranjem zasledujte 4 cilje: še boljša optimizacija spletne strani, boljši CTR, boljši UX in boljši izplen. Isto kot v prvem primeru, tudi “core” sporočilo testirajte z UTM kodami.

Tretji element: Zakaj bi me naj vaša ponudba zanimala….

Še najboljši kolegi vas ne bodo najeli, če ne bodo razumeli kakšno korist prinašajo vaši produkti in storitve, za njih, obenem pa za učinkovitost strani ne zadošča samo, da naštejete koristi, ki jih z vašo ponudbo prinašate strankam, ampak morate zraven navesti tudi razloge zakaj se naj odločijo za vas (in ne za konkurenco). Spletno marketinška stroka ta del imenuje unique selling proposal.

Moje unikatno, prodajno sporočilo, na vhodni strani, si lahko preberete spodaj:

BTW: z več testi (s pomočjo UTM kod) sem ugotovil, da je moj USP preveč skrit, pregloboko na vhodni strani in premalo poudarjen. Zato je to, na moji strani, rezerva, ki me še čaka, da jo vnovčim….

Četrti element: vaša slika

Pravijo, da slika pove več kot 1000 besed.

Za kredibilnost spletnih zapisov, npr. na blogu, kjer je avtor vsakega zapisa znan, ni nobenega razloga, da ne razkrijete avtorja. Tudi spletnim stranem, ki imate več avtorjev (in se mogoče bojite, da z objavo imena, priimka in slike, delate reklamo zaposlenim oz. sodelujočim, ne pa svoji firmi), priporočam, da vseeno objavljate konkretne informacije o avtorjih, zato, ker se spletni obiskovalci in bralci blog zapisov, moramo z nekom poistovetiti.

Poleg tega, objave s podpisom podjetja, delujejo bolj piar-ovsko in manj pristno uporabno, kot objave, kjer ena, znana oseba (avtor) nagovarja drugo (npr. bralca bloga).

Landing strani, produktne strani in vhodna stran, v kolikor ne gre za storitev, ki jo ponuja posameznik, ne potrebujejo slike avtorjev. V tem primeru postavite slike ekipe in vas na stran “o nas”.

Peti element: Čista navigacija

Kaj se zgodi v primeru, ko obiskovalci neke spletne strani, ne želijo še takoj oddati kontakta, ampak želijo še prej vedeti več o vas? Najlažje zvedo to preko menijev spletne strani. S tem, da morajo nazivi menijev jasno oddajati sporočilo, kaj se skriva za klikom na meni.

Primeri “čistih in jasnih” navigacij:

 • o nas
 • storitve
 • portfolio
 • testimonials
 • blog
 • tečaji
 • knjige
 • kontakti
 • iskanje

Primer navigacije iz moje vhodne strani:

navigacija vhodne strani

Šesti element: Social proof

Social proof je dokaz, da res obstajate in, da ste družabno bitje, ki ne deluje v nekem izoliranem svetu, samo zase, ampak tudi  za druge.

Poleg tega vaše udejstvovanje na socialnih omrežjih pokaže tudi, da ste “človek” (ne firma), obenem pa preko social proof-a spletni obiskovalci dobijo tudi občutek “kako komunicirate” in delujete.

Primer:

na spletni strani, ki jo imam postavljeno izključno za namene raziskovanja in ponujanja storitev spletne optimizacije (Seo-Praktik.si), imam na strani “ekipa”, objavljen social proof (povezavo do mojega LinkedIn profila):

social proof

Sedmi element: Pametni footer

Pametni footer (noga spletne strani) lahko ima različne opcije:

 • logo
 • navigacija
 • ikone družabnih omrežij
 • zemljevid lokacije podjetja
 • zadnji prispevki iz bloga
 • objava fizičnega naslova podjetja
 • CTA (poziv k akciji)

Poglejte primer (na spletni strani Mizarstvo.si) so v nogi spletne strani, od leve proti desni:

 • poziv k akciji (CTA),
 • kontaktni podatki in čisto na dnu
 • navigacija:
footer spletne strani

 

Kaj lahko naredite takoj?

Preglejte vašo vhodno stran (ali stran “o nas / meni”) in preverite ali vaša stran vsebuje vseh 7 elementov.

Seveda precej lastnikov spletnih strani doda še druge elemente kredibilnosti in zaupanja (npr. brezplačni katalogi, izbrane storitve, najbolj prodajani artikli,…), kar je čisto ok, edino pazite, da ni na vhodni strani, preveč vsega. Če namreč na vhodno stran namečete kar vse, ni nemogoče, da boste dosegli “kontra efekt”. Iz učinkovite strani naredili neučinkovito.

Manj je več.