Ali imeti slider na vhodni/home page strani… da ali ne? [KAJ PRAVI STROKA]

V tej objavi lahko preverite razmišljanje spletno, marketinške stroke o tem ali imeti ali ne, slider na prvi strani (home page-u) spletne strani.

Če boste članek prebrali, se ne boste samo, lažje odločili ali imeti na vhodni strani svoje spletne strani, slider ali ne, ampak boste predvsem prišli do odgovora kako zasnovati sporočilo na prvi strani, da bo internetna stran prinašala VEČ KONVERZIJ. Da bo internetna stran, če jo že gradite, bolj učinkovita.

Danes ima, največkrat zaradi všečnosti in dizajna internetne strani (ter pri nekaterih tudi zaradi “ego boostinga”), večina spletnih strani, slider na prvi strani, a preden se sami odločite za isto potezo, priporočam, da preberete še spodnja mnenja internetne stroke. Ta, za razliko od splošnega prepričanja, slider na prvi strani, v večini primerov, odsvetuje.

p.s.: za tiste redke, ki mogoče ne vedo točno, kaj mislim pod “slider na vhodni strani”… gre za, ponavadi, tiste 3 ali štiri slikce, ki se vrtijo na prvi/vhodni strani večine spletnih strani, na začetku spletne strani.

Kaj o sliderju na prvi strani, pravi spletno marketinška stroka?

 • Karl Gilis, lastnik in konverzijski ekspert spletne agencije AG Consult, ugotavlja, da je večina sliderjev na vhodnih straneh spletnih strani, postavljena preprosto zato, ker jih imajo radi dizajnerji spletnih strani:
 • Peep Laja, konverzijski in SEO ekspert iz ConversionXL, priporoča, da namesto “klasičnega sliderja”, uporabite rajši statično sliko in tekst (in testirate, v različnih obdobjih, različne statične tekste):
prva stran slider
Opomba: metodo statičnega teksta in slike na prvi (home page) strani, z občasnim menjavanjem (na leto 3 do 4 krat) uporabljam od vsega začetka, na obeh mojih straneh, namenjenih spletnemu marketingu (MatijaZajšek.com in Seo-Praktik.si), tudi sam. Medtem, ko sem na MatijaZajšek.com, zase našel, “zmagovito kombinacijo” slike in teksta, na Seo-Praktik-u, še ne najbolj. Je pa res, da sem do dobro konvertirajočih rezultatov na MatijaZajšek.com “porabil” več časa (let). Tekst na prvi strani “Zajška” še občasno spremenim, sliko pa nameravam samo še z leti. Ko pač, zaradi starosti, zdajšnja ne bo več primerna (imel pa bom katero drugo, bolj aktualno).
 • Roger Dooley, avtor knjige BrainInfluence, pravi, da je problem pri sliderjih na prvi strani, predvsem v tem, ker spletni obiskovalci, hitro listajo po internetnih straneh. In drugega, tretjega in več slideov sploh ne vidijo. Sliderje na prvih straneh priporoča kvečjemu za prikaz portfelja slik (npr. dizajnerskih in fotografskih spletnih strani):
 • Bryan EisenBerg, avtor spletne strani (in knjige) Brand Like Amazon, je s testiranji sliderjev na različnih spletnih straneh, dokazal, da sliderji na prvih straneh, v 99,8% primerov, niso tako učinkoviti kot statični tekst in slika na prvi strani:
 • Craig Kistler, SEO optimizator in konverzijski ekspert, ugotavlja, da so v vseh njihovih konverzijskih testih, sliderji na prvih straneh, popolnoma nekoristni. V večini testov je bila prva stvar, ki so jo spletni obiskovalci naredili, ko so prispeli na testirano spletno stran, ta, da so preskočili slider in skrolali po strani do naslednjega “trigerja”, ki jih je peljal proti zadovoljitvi namena, zaradi katerega so sploh obiskali internetno stran:

Dodatnih argumentov, virov in študij, ki dokazujejo, neučinkovitost sliderja na prvi/vhodni strani, sem na internetu našel še kar nekaj:

Če se slider na prvi strani, ODSVETUJE, kaj se PRIPOROČA…

slider prva stran nasvet

Moja izkušnja, ki ste jo lahko zasledili že višje v prispevku in do katere sem prilezel “hard way” in še to, šele skozi leta (ker o učinkovitosti sliderja na prvi strani, nisem pred leti, ne bral, še manj pa razmišljal), je, da se ZELO DOBRO  OBNESE tekst in ena statična slika, Ker pa ni vseeno, kakšna je slika in kaj je sporočilo teksta, si preberite še spodnje.

Kaj uporabiti za tekst in osnovno sporočilo spletne strani

 • na prvem mestu je UNIKATNA KONKURENČNA PREDNOST, ki jo lahko oz. želite ponujati samo vi in je ne more/ne zna/noče (vsaj ne v takšni obliki, kot jo ponujate vi) vaša konkurenca.
  Do definicije unikatne konkurenčne prednosti večina podjetij in tudi nas, malih podjetnikov, ne pride čez noč. Kot rečeno že zgoraj, jaz v svojih storitvah, točno vem v čem je moja prednost pred konkurenti, a ubesediti to (na enostaven, razumljiv in kratek način) se trudim še vedno.
  Osnovno sporočilo spletne strani TESTIRAJTE v daljših obdobjih (nekaj mesecev, da izničite sezonske vplive obiska strani). Ko najdete “zmagovito kombinacijo “za vas”, si jo shranite. Testirajte novo sporočilo in, če rezultati pokažejo slabšo sliko, se vrnite na prejšnjega zmagovalca.

Kakšna naj bo slika na prvi strani

 • slika naj podpira tekstovno sporočilo (pred zdajšnjo sliko na vhodni strani, sem približno eno leto imel sliko sebe in mojih dveh otrok. Ko sem “delno družinsko sliko” (žena je bila na drugi strani fotoaparata) zamenjal s sliko iz enega od mojih predavanj o spletnem marketingu, je število zanimanj (iz vhodne strani) poskočilo x 2.
 • slika naj ne bo nek generični in free, PR zmazek, ki se ga najde na drugih spletnih straneh
 • slika naj bo unikatna (in razen, če niste super mahnjeni na branding), realna
 • CTA-ji na sliki naj peljejo na začetek prodajne poti obiskovalcev, ne na konec. V takojšen nakup oz. oddajo zanimanja gredo tisti spletni obiskovalci, ki vas spremljajo že dlje časa in vas poznajo, tisti pa, ki obiščejo vašo spletno stran prvič, pa vas morajo šele spoznati. Odpeljite jih na blog, avtorsko landing page, ipd….

Final thought: whatever you do, don’t give up. Vsi (začetniki) začnemo s povprečnimi konverzijami in učinkovitostjo spletne strani, prej, bolj na dnu, kot na vrhu. Vprašanje je samo, kdo se je pripravljen, kako dolgo, boriti za izboljšanje rezultatov.