Upravljanje s kupci s CRM-jem kar iz Gmaila

Majhni podjetniki, freelancerji, startup-i, pa tudi srednje velika podjetja, se po tem, ko nova povpraševanja po naših produktih in storitvah pritekajo, za dobro upravljanje s kupci, sigurno srečamo z iskanjem in vpeljevanjem enega, dobrega CRM sistema v svojo hišo.

O tem kaj je CRM, samo na hitro:

CRM oznaka je okrajšava za customer relationship management, ki pa je v bistvu izraz za aplikacijo za upravljanje s kupci.

Bom po domače:

 • Če imamo eno stranko na pol leta, potem CRM-ja sigurno ne potrebujemo.
 • Tudi, če prikapljata dve ali tri stranke na mesec (in s tem lahko preživimo), raje kot za CRM-jem, poglejmo proti enemu trpežnemu in debelemu rokovniku, ki ga bomo imeli za dve leti. In kontaktne podatke in zapiske o tem, o čem smo se s strankami pogovarjali, vpisujmo v ta zvezek.
 • Če pa povpraševanja naraščajo (kar tudi prej ali slej bodo, če je vaš poslovni model usmerjen k temu), potem pa je že pametno, da pogledamo za “programčki”, v katerega bomo vnesli vso svojo komunikacijo s strankami.

Tisti, ki CRM programe poznate, spodnji del kar preskočite, za ostale pa je v spodnjem razdelku (klik na povezavo) napisano kaj vse lahko v CRM program vpisujemo:

.

[hypotext target=”your-target-A”]Razlaga čemu koristi CRM tukaj[/hypotext] [hypotext id=”your-target-A”]

CRM program je uporaben za to, da v njega vpišemo najprej vse kontaktne podatke o strankah (telefon, naslov, e naslov, službeni naslov, spletno stran, pošto) in vse kar pač ocenjujemo, da je vredno imeti zapisano o stranki. Kasneje nam bo to koristilo, ker bomo lažje našli stranke po priimkih, po e naslovih (če recimo pošiljamo kakšne e novice), po isti poštni številki (če recimo imamo namen pripraviti kampanjo na nekem območju, ….)

Hkrati različni CRM-ji omogočajo, da vsakemu kontaktu, dodamo različne lastnosti, ki se navezujejo na moč zanimanja za naš produkt:

 • Nek kontakt lahko tako označimo za vroč, če je odločen, da bo kupil (in preko CRM takoj pošljemo prodajalca k stranki).
 • Drug kontakt lahko označimo za firbec (to je tak, ki se šele samo zanima).
 • Tretji kontakt bomo označili za primerjalca (tak kontakt primerja med ponudbami).

Sorodno in še bolj temeljito, sem o tem pisal v prispevku Kako upravljati s strankami in sledmi iz internetne strani?

Boljši CRM-ji imajo še integrirano recimo dodajanje dokumentov (po posameznem kontaktu lahko vidimo kakšno ponudbo smo mu dali, kakšen račun smo mu dali, ….). Med tuje in bolj poznane CRM-je (ki ga uporabljam tudi sam), sodi recimo Salesforce, med domačimi je super dobra CRM rešitev Intrix.

Obenem pa je te iste kontakte mogoče s CRM-ji, voditi tudi po posameznih fazah našega prodajnega ciklusa. Npr. za nek kontakt označimo, da je v fazi zbiranja ponudb, za realiziranega kupca označimo, da je produkt v izdelavi, za nek kontakt označimo, da je v postopku reklamacije in tako naprej.

Zakaj je to pomembno?

Kot rečeno, če imate nekaj strank (in s tem preživite ter poslovni model ni namenjen k iskanju več strank (npr. samostojnemu podjetniku posamezniku, ki se ukvarja z izdelavo strojnih ometov čisto zadošča, da ima dve do tri stranke na mesec)), CRM ne pomeni nobene dodane vrednosti.

Pomemben pa je CRM pri podjetnikih, ki želijo več.
In, ki želijo imeti urejen sistemski pristop k pridobivanju, vodenju in upravljanju vseh kontaktov.

V povezavi s tem priporočam, da si preberete še članek Kako razvijati sistem prodaje?

[/hypotext]

.

Upravljanje s kupci kar iz Gmaila

.

Freelancerjem in podjetnikom, ki pri spletni e poštni komunikaciji, uporabljamo kar Gmail (sam ga), je na voljo ena fantastična rešitev za upravljanje s kupci kar iz Gmail računa. Tukaj linkec do aplikacije, spodaj moja skromna predstavitev, celotna aplikacija pa je brezplačna (za do 5 userjev).

.

upravljanje s kupci
Upravljanje s kupci – Streak.

.

Kaj vam bo na aplikaciji všeč?
Zraven tega, da je brezplačna 🙂

 

 • Celotna reč, se preko Chroma inštalira, s par kliki. Tukaj linkec do trgovine.

 • Za vsak kontakt lahko dodelite, kateremu pipeline-u, pripada (ali gre za npr. dobavitelja, za iskalca zaposlitve, za investitorja, za reklamacijo,….)

 • Vsak kontakt omogoča nastavitve reminderjev, opomnikov, komentarjev (da ne pozabimo o čem smo se pogovarjali, da nas Gmail spomni, da moramo nekoga poklicati,…)
 • Upravljanje s kupci je mogoče deliti med uporabniki.
 • Vsakemu kontaktu lahko dodelite lastnost v kateri fazi se nahaja: sled, demo, zaključena prodaja, pogajanje, kontaktiranje,….):

.

upravljanje s kupci
Moja malenkost v enem spletnem projektu išče novega dobavitelja, s katerim sem v fazi kontaktiranja.

.

 • Aplikacija je prevedena v slovenščino (v času tega pisanja, sicer ne najbolje).
 • Aplikacija je super easy za uporabo.

Če koristi, I happy 🙂 in
lep, uporaben, online, free, za neomejeno število userjev in kontaktov, je tudi Hubspotov CRM (ne sicer iz Gmaila)

.

.