Učinkovitost vsebinskega marketinga – prikaz 3 primerov merjenja ROI v vsebinski marketing

Študija spletne hiše oursocialtimes.com, dokazuje, da ima skoraj polovica (49,1%) podjetnikov, ki se lotevajo spletnega nastopa po organski poti (čez vsebinski marketing), velike težave s tem, kako izmeriti učinkovitost vsebinskega marketinga oz. ROI (return of investment) svoje investicije v spletni nastop.

Slika spodaj:

.

učinkovitost vsebinskega marketinga
Učinkovitost vsebinskega marketinga težko izmeri skoraj polovica podjetij.

.

Ker moja dosedanja spletna izkušnja to potrjuje, v nadaljevanju prispevka, na mojem primeru spletnega projekta, pokažem 3 možnosti, kako lahko spletni pohod svoje spletne strani, zastavite tako, da z ugotavljanjem učinkovitosti vsebinskega nastopa, ne boste imeli težav.

Oz. kako sploh učinkovitost vsebinskega marketinga izmeriti.

.

Najprej definirajmo namen spletne strani

.

Prva naloga ekipe, ki misli na spletnem projektu delati, je, da se dogovorimo natančno kaj je sploh namen spletne strani.
Če ni tega dogovora, potem bo, če je na projektu vpletenih več ljudi, vsak lomastil po svoje:

  • Dizajner si bo želel, da spletna stran, izgleda kot Miss Universe 2022.
  • Računalničarji bi najraje na stran zmetali Nasine plugine za merjenje vlage na Luni.
  • Vsebinci (recimo nam blogerji), bi itak radi videli, da je spletna stran, en lep, prekrasen dnevnik (kjer se ne pozabi omenjati kako modri, najlepši in pametni, smo).
  • Šef bi rad videl, da raste promet in posledično prodaja.

In še je teh različnih ambicij.

Hec pa je v tem, da se je samo treba natančno dogovoriti, kaj je namen strani kot celote in kaj je namen vsake podstrani oz. vsebine.
Temu je potem lahko podrejeno vse na celotnem projektu.

Dam primere iz mojega projekta Mizarstvo.si – kjer za različne sodelujoče zasledujemo različne namene.

Spletna stran Mizarstvo.si (spodaj), ima sicer, generalno gledano, samo en namen –  to je naročnikom prinašati povpraševanja (leadse). Kako to uspeva, že veste.

.

mizarstvo.si

.

A, ker na njej sodeluje več različnih naročnikov, ima vsak izmed njih, tudi svoj specifičen, namen:

.

Vsebinski marketing in
rast obiskanosti spletne strani

.

Naročnik DanKuchen Ljubljana ima npr. namen, da iz spletne strani Mizarstvo.si, pretočimo “obisk” na njegovo spletno stran.
Kar pomeni, da je pod vsakim njegovim blog zapisom, objavljen njegov polni naziv, kontaktni podatki ter povezava nazaj na njegovo spletno stran:

.

.

podatki avtorja

.

Obiskovalci, ki priletijo čez redno, zanj, tedensko pisane članke o njegovih produktih, čez Google, enostavno na koncu vsakega članka, naletijo na njegove podatke (dodaten link na njegovo stran pa je tudi v samih člankih):

.

link na spletno stran

.

Cilj priprave vsebin za tega naročnika je torej branding in pretok prometa.
Učinkovitost vsebinskega marketinga pa naročnik na svoji strani v GA preprosto preveri tako, da pogleda, koliko prometa prihaja na njegovo stran iz Mizarstva.si (pod referral).
Od nas pa tudi dobi podatke o povpraševanjih in zanimanjih, ki priletijo direktno v naš inbox ali na telefon.

Dodaten plus tega početja, so kontekstualni backlinki na njegovo stran.
Bi pa še en dodaten plus za oboje lahko dosegli, če bi se recimo dogovorili za dvigovanje pozicij na high search volume besednih zvezah, pisanih člankih.

.

Vsebinski marketing in rast prodaje

.

Namen spodnjega naročnika je preko (iste spletne strani), prodajati:

screencapture (6)

.

.

Ta naročnik, svoje spletne strani nima, obenem pa želi, da se preko spletne strani Mizarstvo.si, vrši (zraven marketinga), tudi prodaja.

Povratne povezave na njegovo spletno stran ne more biti, obenem pa klik na povezavo v njegovem podpisu, pelje na landing page, da obiskovalci oddajo čimbolj konkretne podatke, za kak nadstrešek se zanimajo in, da se čimprej naredi info ponudba.

.

screencapture (7)

.

Klik na povezavo pripelje na landing page:

.

landing page

.

Ko se obiskovalca “popredalčka” v to kar sploh potrebuje, s klikom na eno izmed opcij, od njega poberemo kontaktne podatke.
S tem, da zdaj od njega že vemo, da se npr. zanima za dvokapne nadstreške:

.

landing stran za nadstrešek

.

Cilj priprave vsebin za tega naročnika je torej pridobivanje povpraševanj in realizacija prodaje.
Temu naročniku je enostavno servisirati koliko je povpraševanj za enokapne nadstreške, dvokapne, koliko je povpraševanj po telefonu, koliko je povpraševanj iz katerega članka in tako naprej.

.

Tak naročnik zelo enostavno tudi izračuna celotno učinkovitost vsebinskega marketinga:
Realizirana prodaja na letni ravni minus letni vložek v sodelovanje z nami in že dobi odgovor, ali se mu splača podaljšati sodelovanje.

.

Učinkovitost vsebinskega marketinga in
pobiranje email naslovov

.

Čisto tretji namen (z isto spletno stranjo) zasleduje spodnji naročnik.
Ta ne želi ne prodajati (preko nas), ne graditi branda, ampak ga zanima samo nabiranje novih e kontaktov (za emailing).

V tem primeru je med samo vsebino o njegovih produktih, nekje pri vrhu (v prvem vidnem polju brez skrolanja), “podtaknjen” poziv k downloadanju kataloga (v zameno za email naslov).

.

poziv

.

Nič ne etičnega, nič moralno spornega – preprosto jasno povabilo, da si lahko na tej strani obiskovalci, potegnejo dol katalog vseh predstavljenih kuhinj (v katerem so objavljene tudi info cene).

Ker večino spletnih obiskovalcev, ki imajo namen kupiti, tako ali tako zanimajo cene, si lahko mislite, da je “nabirka” emailov iz tega pristopa lepa.

V številkah:

  • Samo ta vsebina, z vsega cca. 110 ogledi na mesec (prinese 30 novih kontaktov). Vsak mesec.

Ali se mu splača sodelovati ali ne in kakšna je učinkovitost vsebinskega marketinga, pa ugotovi iz svojih email kampanj.
Preprosto izračuna realizirano prodajo na podlagi emailingov in odšteje strošek sodelovanja z nami. Konec.

.

p.s.: že tretjič ponavljam in vroče priporočam tudi ta link. V njem je podrobneje razložena metodica kako učinkovitost vsebinskega marketinga lahko izboljšamo brez, da dodajamo nove vsebine, ampak delamo na izboljšanju pozicij obstoječih vsebin.

.

Let it help.

.

.