Delam napake, da jih vam ni treba. Prikaz primera (ne)učinkovitega spletnega trženja

V prispevku, kjer sem zbral vse pomembnejše povezave, za tiste, ki se zanimajo za učinkovito optimizacijo svojih spletnih strani, lahko razberete del tega, kar sam smatram za učinkovito spletno trženje.

Drug, še pomembnejši del, predstavljam v tem prispevku v nadaljevanju.

Kot je že v navadi, celotno zadevo prikažem na primeru.
Le, za razliko od ostalih vsebin, ta primer prikazuje (ne) učinkovito spletno trženje.
Ki pa nas vseeno lahko ogromno nauči.

Ker me poznate (vsaj tisti, ki redno spremljate ta blog), lahko že vnaprej veste, da bo v primeru šlo za prikaz spletnega nastopa skozi kreiranje spletne vsebine (torej vsebinski marketing). Na koncu koncev, ta predstavlja učinkovito spletno trženje zato, ker, če ga izvajamo pravilno, zanj ne plačamo nič, hkrati pa je lahko izplen dolgoročen in trajen, obenem pa še natančen (priporočam: Optimizacija SEO).

Vse tri pluse, upam, boste razbrali iz primera v nadaljevanju.

Kaj boste torej našli v tem nasvetu?

 • najprej nekaj splošnega o tem kaj sestavlja učinkovito spletno trženje.
 • Nato je podrobneje prikazano “manj” učinkovito spletno trženje na mojem primeru. V bistvu boste priča moji šlampariji in temu kako NE spletno tržiti.

Nato sledijo kratki napotki:

 • kako se brez denarnega vložka postavite na spletu pred svoje kupce
 • kako si lahko zagotovite trajno vidnost in vedno večjo izpostavljenost
 • čisto na koncu pa še, kako na svoje kupce ciljati čim bolj natančno

.

Učinkovito spletno trženje – predgovor

.

Začnimo pri glavnih ovirah in izzivih, ki se dotaknejo večine podjetnikov, ko se ti odločajo za spletni pohod in nastop na spletu (v spodnjem seznamu preverite, če se slučajno najdete v katerem izmed njih):

 • ne vemo kje se lotiti spletnega nastopa. Dati izdelati si spletno stran, je še najbolj očitna in lahka naloga (ker se pač težko greš spletne prodaje, če nimaš niti lastne spletne strani). A že tukaj nekateri kolebamo in premlevamo ali ni dovolj, da imamo recimo samo FB profil, ali, da samo pošiljamo emailing s prodajnimi akcijami in vsebinami, ali morda za učinkovito spletno trženje ne bi zadoščalo, da smo recimo prisotni samo na LinkedIn-u, ipd…
 • druga ovira (po tem, ko se odločimo imeti ali izdelati si spletno stran) je ali imeti spletno trgovino ali spletno vizitko ali bomo gradili naš “lead machine” za pridobivanje povpraševanj, bralcev, oboževalcev. Ali kar vse :).
 • tretja ovira (v točno tem zaporedju) je, da naša “sprva” spletna vizitka, ne dobiva obiska na stran (razen, če plačamo oglaševanje ali, če agresivno ne bombardiramo po socialnih omrežjih)
 • četrta ovira (ko enkrat ali dvakrat dobimo tisti “peak” obiskovalcev na stran), je, da se s temi preljubimi obiskovalci nič ne zgodi. Pogledajo, preberejo (to ponavadi sklepamo, ker izmeriti (še) ne znamo) in hop, iz naše strani, drugam.
 • peti izziv je, da nam je dovolj teh vmesnih “peakov” in občasno povečanega obiska na spletno stran, ker točno vemo, da smo ga generirali mi s kakšno FB objavo, s kakšno 20€ “težko” Adwords kampanjo, kompenziranim 14 dnevnim bannerjem z znancem, ki ima spletno stran že dalj časa in tudi obisk pri njem že dosega večje številke.

Kaj mislim pod pojmom občasni večji obiski (peaks), lahko vidite na sliki spodaj:

.

učinkovito spletno trženje
Občasni povečani obiski spletne strani x kot posledica objave na socialnih omrežjih.

.

Zgodbica takšnega spletnega nastopa ima dve možnosti.

Ali intenziviramo objave na omrežjih (pri čemer je čisto mogoče, da bomo namesto, da bi dosegli več vrhov, dosegli, da nas dajo obiskovalci na “ignore”) ali pa se sprijaznimo z dolgo, lepo, ravno črtico pri tleh (ki preprosto prikazuje, da smo majhen spletni palček :)).

 • šesti izziv, ki nam mora (vsaj upam), začeti najedati živce in kravžljati možgane, je kako dosegati (in doseči), da bo obisk sicer počasi, a konstantno rastel, brez, da nenehno telovadimo po omrežjih, prosimo za izmenjave bannerjev, všečke naše strani pri prijateljih in podobno. Takrat se dokopljemo do content marketinga.

Na to vižo priporočam dva članka (če ju še niste prebrali):

Kako razvijati sistem prodaje? – ki je, vsaj po moje, obvezno čtivo za tiste, ki se resno spogledujete s tem, da bi se nekoč radi znebili plačljivega spletnega oglaševanja in vzpostavili lastno delujoče in učinkovito spletno trženje ter

“Kuga” za hudiča je vsebinski marketing? – lahko branje, a pokaže precej “grešk”, ki jih boste sigurno našli med kakšnimi vročimi zagovorniki vsebinskega marketinga. Prepričan sem.

Toliko o predgovoru 🙂

…. let’s go na primer

.

Učinkovito spletno trženje – primer

.

 Najpomembnejše stvari pridejo na prvo mesto

.

Sicer mi tudi samemu dostikrat ne uspe, da najpomembnejše stvari postavim na prvo mesto, a v tem prispevku, je to to:

.

Analiza ključnih besed

.

Koristno in sorodno tej tematiki, sem pripravil vsebino v članku Iskanje potencialnih kupcev.
Ne odplavajte kar tja – raje prej pozorno preberite tole:

.

Brez analize ključnih besed, je vaš spletni projekt obsojen na
počasno rast (če sploh) in mukotrpno “klopfanje” vsebin.
Najverjetna posledica tega pa je odstop od content marketinga ali ciljanje na napačne stranke.

.

Zapisano pokažem na enem izmed spletnih projektov, ki je “vzel” debeli dve leti:

.

spletno trženje obisk
Spletni obisk dvoletnega spletnega projekta x (realen primer).

.

Da bi lahko za ta projekt rekli, da gre za učinkovito spletno trženje (kljub temu, da so vmes 500 do 700 dnevnega obiska, veliki vrhovi (peaks)) in kljub temu, da ta projekt prinaša dnevno okrog 200 obiskovalcev, brez evra denarnega vložka, ne gre. Se strinjamo, kajne?

Prvi razlog je v tem, ker spletni projekt ne napreduje.
In drugič – ker zgornja slika nič ne pove o tem kaj se dogaja s spletnim obiskom naprej.
Mirno lahko sklepamo, da gre preprosto za obiskovalce, ki pač priletijo na stran, morda preberejo vsebino in mirno iz strani odracajo, drugam.

Možno celo, da h konkurenci :).

.

A ste za to, da vam na napaki
(iz mojega današnjega spletnega dela),
na en mah,
pokažem kako pomembna je
analiza ključnih besed?

.

As you probably know (ali pa tudi ne), sam dnevno za naročnike, pišem vsebine, tudi na spletnem projektu Mizarstvo.si.

Na strani preprosto združujemo različne slovenske mizarje in pohištvene trgovce in predstavljamo (s pomočjo vsebinskega marketinga) vsebine, ki opisujejo njihove prečudovite produkte.

Na današnji dan (7.5.2015) je bila na vrsti priprava vsebine na temo predsob.
Za renomiranega in v Sloveniji zelo poznanega proizvajalca pohištva po meri, ki med drugim, opremlja tudi predsobe.

Na hitrco preletim (s Keyword Plannerjem) ključne besede na temo predsobe.
Toliko, da ugotovim, kaj sploh ljudje iščejo pod terminom predsobe (slika spodaj):

.

spletno trženje primer
Hitra analiza pokne nad 200 idej o čem lahko pišemo.

.

Podatke po že znani metodi (iz članka že na zgornjem linku) prenesem v razpredelnico, sortiram po količini iskanj in hitro ugotovim, da se splača pripraviti vsebino na ključno besedno zvezo “ureditev predsobe” (prej seveda pregledam konkurenco in ali sem s podobno vsebino že na prvi strani Googla).

Analiza (moja (pre)hitra in kot boste videli v nadaljevanju, napačna) mi pove, da besedno zvezo “ureditev predsobe” vtipka v Google na mesečni ravni 1900 ljudi. Da je konkurenca majhna in tudi sam “prelet” konkurence mi pokaže, da se moram “samo” dobro potruditi in sigurno mi bo uspelo.

Spišem tole: ureditev predsobe
Čas pisanja: 120 minut
Uvrstitev: perfektno 7. mesto (ok, it could be better, but I am happy)

Vse super in lepo in že imam namen preklopiti na drugi spletni projekt, ko mi le ne da miru, nekoliko nenavadno veliko število iskanj na to besedno zvezo.

Za vsak primer, pogledam analitiko iskanj še enkrat.

Now shock:

.

učinkovito spletno trženje
Iskanj ni 1900, ampak 20. Kako zelo prijetno presenečenje. Šlamparija na kvadrat.

.

Zdaj mi podatek pokaže, da sprva tako lepo, enkratno in 1900 krat na mesec, vtipkano besedno zvezo, v bistvu vtipka samo 20 ljudi. Na mesec.

Kar je manj kot en na dan.

Kakšna je v tem primeru verjetnost, da bodo ti kliknili na 7. rezultat v Googlu?

Big one, kajne ? 🙂

Sklep:

Lahko napišemo še tako kakovostno besedilo (pri čemer so sodnik kakovosti uporabniki Googla in Google sam), a, če smo “šlampasti” pri samo eni, majhni zadevici (kot je analiza ključnih besed), je 120 minut vrhunske pisarije, delo v (skoraj) prazno.

Ni čisto v prazno, ker je v mojem primeru odlična šola in motiv za ta članek, ki ga ravnokar berete :).
In ni čisto delo v prazno, ker sem v članku (sicer naknadno) dolepil link na eno izmed drugih spletnih strani (ki tudi govori o vgradnih omarah), tako, da članek vsaj podpira ključno besedo na drugi strani.

.

Kaj spletno trženje naredi učinkovito?

.

Kratek odgovor bi bil, da za svoj denar (ali čas) dobimo čimveč.

If interested v globino, pa razmislimo o spodnjem:

 • učinkovito spletno trženje je takšno, ki nam zagotovi konstanten dotok novih obiskovalcev, prirast sledi in prirast povpraševanj na naraven način. Če moram preko enega spletnega kanala za 100 sledi (imenujmo jih povpraševanja) odšteti 20€ na mesec, preko drugega pa nič, bo zame po stari “kmečki logiki” bolj učinkovit kanal, drugi.
 • na to, da bo spletno trženje učinkovito, moramo pogledati tudi iz vidika izbrane ključne besede v analizi. Ali je moj izbor ključne besedne zveze “ureditev predsobe” dober za iskanje kupcev za naročnika? Vroče priporočam, da preberete članek Kako najti nove stranke (da bomo videli razliko med informativnimi in nakupnimi ključnimi besedami)
 • da bomo res lahko rekli, da naše “učinkovito spletno trženje”, prinaša merljive rezultate, razmislimo ali smo zadeli rdečo nit med naslovom, meta opisom in sploh na kateri domeni, bo predstavljena vsebina. Preberite tega o meti in rdeči niti.

Da ne bom predolg, še hitra izpolnitev obljube iz vrha prispevka:

.

Kako se brez denarnega vložka postavimo pred svoje kupce?

.

Primerček (z rahlo napakico :)) sem opisal zgoraj.

Kogar zanima več o tem, se javim za pogovor (brez obveznosti, na hitrco, lahko prve razlage in svoje mnenje o vaših spletnih straneh, dam čez mail). Kogar o tem zanima še več, tega povabim, da spremlja moje e projektke, predvsem preljubo Mizarstvo.si ali pa bolj sveže Otroškesobe.com (sveže na datum tega zapisa 7.5.2015). Vse kar delam do tega trenutka, delam brez plačljivih spletnih metod. Občasno za kak test uporabim Adwordse.

.

Kako si lahko zagotovite trajno vidnost in spletno izpostavljenost?

.

Na kratko odgovorim s trajnim delom.
Ali trajnim “dolivanjem” denarja v plačljive metode 🙂
You choose.

.

Kako ciljate na svoje kupce čimbolj natančno?

Na tole odgovorim s prikazom enega dinozavrčka:

.

učinkovito spletno trženje
Bolj kot pripravljate vsebine na kratke besede, več boste dobili firbcev in kupcev, ki se samo zanimajo. Bolj kot boste izbirali dolgorepe besede (long tail), bolj bodo kupci natančni. Vir slike: Digital High rise

.

Toliko.

Obljubite, da boste zapisano vnovčili maksimalno in javite kaj, kako kaj spletno kobacanje spreminjate v učinkovito spletno trženje, sami.

Na vaš uspeh.

.

.