Kako v WordPress-u strukturirate podatke za najpogostejša vprašanja in odgovore [faq]

Spodaj je prikazan postopek, za tiste, ki imate na svojih WordPress spletnih straneh, med vsemi vsebinami, tudi “najpogostejša vprašanja in odgovore (faq)”. Google namreč (tudi) za “najpogostejša vprašanja in odgovore” omogoča prikaz le teh, kar direktno na Googlu (tako, da uporabnikom Googla ni potrebno na posamezno spletno stran, ampak, da do odgovorov pridejo že na Googlovi strani). Seveda to naredi pod pogojem, da je vsebina najpogostejših vprašanj in odgovorov označena kot strukturirani podatki za Google.

Kako strukturirati “najpogostejša vprašanja in odgovore” za Google?

Dobra novica: strukturiranje podatkov v WordPress-u je, kot boste videli iz spodnjega primera, extra super simple
Slaba novica: potrebujete Yoast + Gutenberg editor (ki ga tisti, ki smo na WordPressu, več let, nismo sprejeli ravno z ljubeznijo)
Preblisk: najpogostejša vprašanja in odgovore je v WordPressu, preko “starega” editorja, mogoče strukturirati še drugače (a o tem v tem postu ne pišem).

.

Primer strukturiranja vsebine najpogostejših vprašanj in odgovorov, zato, da bodo prikazana v obliki strukturiranih podatkov za Google, prikazujem iz strukturiranja teh vsebin na moji drugi spletni strani Seo-Praktik.si, na url naslovu, kjer je predstavljen cenik spletne optimizacije.

.

Spodnja slika najprej prikazuje kako so prikazana najpogostejša vprašanja in odgovori, na sami spletni strani cenik spletne optimizacije
(ne berite besedila, samo poglejte sliko):

.

strukturirani podatki najpogostejša vprašanja
Vsebina, ki jo imate namen prikazati v obliki strukturiranih najpogostejših vprašanj, lahko vsebuje tudi povezave.

.

Druga slika prikazuje kako je zgornji del vsebine, viden na Googlu (po tem, ko se uporabniki zanimajo za cenik oz. cene različnih SEO storitev):

strukturirani podatki prikaz google
Google pravi, da je maksimalno možno število teh vprašanj in odgovorov 8, na eni Googlovi strani pa bi naj Google omogočil maksimalno trem stranem prikaz faq vsebin, v tej obliki. Pohitite s strukturiranjem, ker ne vem ali prvim trem ali naključnim trem.

.

Postopek označevanja strukturiranih podatkov za faq

.

V Gutenberg editorju, kjer vse vsebine, za razliko od starega editorja, kreirate s pomočjo blokov (blocks), s klikom na plus, poiščete faq schema mark up (blok za strukturiranje najpogostejših vprašanj):

.

označevanje strukturiranih podatkov postopek

.

Zdaj začnete dodajati vprašanja in odgovore:

.

dodajanje najpogostejših vprašanj
Vprašanja in odgovore pišite po načelu: eno vprašanje, en odgovor. Google na zagotavlja, da bo med prikazanimi rezultati pokazal vsa vprašanja in odgovore, koliko pa spremljam SEO teste na to temo, pa na tujih, večjih trgih, kjer jezikovno razumevanje Googla, deluje bistveno boljše kot v Sloveniji, med prikazanimi odgovori Google ne prikazuje osebnih mnenj, izkušenj, ipd… ampak dejstva.

.

Testiral sem tudi delovanje strukturiranega označevanja najpogostejših vprašanj na prvi, vhodni strani Seo-Praktik.si (in mi tega prikaza ni uspelo generirati), hkrati pa opozarjam, da ni vseeno kam v spletni vsebini, uvrstite blog z označenimi podatki (na vrh vsebine, na dno,….). Paziti je vseeno treba, da z že napisano, obstoječo spletno vsebino in dodanimi strukturiranimi najpogostejšimi vprašanji, vseeno najprej zadovoljujete search intent uporabnikov.

.

Naj še povem, da strukturirani podatki niso ranking faktor in zaradi njih ne boste prvi na Googlu, ni pa nepomembno upoštevati, da, če se vaša vsebina prikaže na Googlu, v obliki strukturiranih podatkov, to pomeni, da vsebina vaših konkurentov, ki je na Googlu za vami, pač gre nekoliko bolj v globino. 

p.s.: o koristih, ki jih strukturirani podatki, vseeno prinašajo za SEO, sem pisal na povezavi