Kako si izračunate ustrezen znesek, ki se ga splača investirati v pridobivanje novih strank [s plačljivim oglaševanjem & SEO]

Za razliko od večine mojih nasvetov, v katerih najpogosteje objavljam nasvete za izvajanje čim bolj učinkovitih SEO kampanj, je spodaj objavljen preprost nasvet kako si izračunate ali se vam vaše Ads kampanje (Google, Facebook, Instagram,……) splačajo ali ne. Oziroma kako si izračunate koliko je najvišji znesek, ki si ga lahko privoščite za pridobivanje novega posla čez splet.

Prikazan postopek izračuna stroškov za vaše kampanje je primeren tudi pri optimizaciji spletnih strani, le, da morate v tem primeru v izračun dodati še strošek priprave onsite SEO vsebin, za katero nameravate izvajati SEO kampanje in strošek off-site SEO optimizacije.

Postopek je v bistvu zelo enostaven.

Za izračun potrebujete 2 podatka:

– kolikšna je vrednost vaše posamezne generirane sledi &
– kakšna je vaša stopnja konverzije.

Kako si izračunate vrednost vaše posamezne generirane sledi

Strošek za trenutno generiranje sledi se izračuna tako, da celoten dobiček vašega spletnega posla (npr. v zadnjem letu) delite s številom vseh strank. S tem dobite podatek o t.i. LTV (oz. life time value of customer):

strošek generiranja sledi
Primer: 60.000 € dobička na leto : 20 strank = 3000 €, LTV oz. life time value of the customer = 3000€

LTV lahko izračunate za vaše celotno obdobje spletnega poslovanja ali za zadnje obdobje (npr. zadnje leto). Bolj priporočljivo je LTV izračunavati za zadnja leta, ker je verjetnost, da ste se v zadnjih letih bolj cenovno smiselno pozicionirali na trg, večja, kot prva leta, ko ste svoj internetni posel, šele postavljali.

Ko imate znan podatek LTV (podatek o cenovni “vrednosti” vaše stranke), vam ta podatek pomaga priti do ocene stroška, ki ga je “vredno” investirati v pridobivanje stranke, “vredne” izračunanega zneska.

Kako si izračunate koliko je maksimalna vrednost stroška, ki se ga “splača” vložiti v pridobivanje stranke (s plačljivim oglaševanjem)

Da bi prišli do informacije kakšna je maksimalna/optimalna vrednost stroška, ki se ga splača vložiti v pridobivanje vaše nove stranke (s plačljivim oglaševanjem; npr. Facebook Ads ali Google Ads), potrebujete še podatek o stopnji konverzije in predvidevano oceno dobička. V spodnjem primeru je dobiček predviden na 40%, zato je zgornja meja profita v formuli 60%.

stroški spletnega oglaševanja ads
Optimalen znesek, ki se ga splača nameniti za plačljivo spletno oglaševanje je v zgornjem primeru 90€.

Kako izračunati upravičen strošek za SEO

Upravičen strošek za SEO optimizacijo boste dobili tako, da seštejete stroške:

  • za pripravo konvertirajoče vsebine (npr. pristajalna stran)
  • za izvajanje off-site SEO optimizacije (gradnja povratnih povezav)
  • za morebitne izboljšave ostalih vsebin (interni linki)

NAMIG: Strošek morebitne izboljšave ostalih vsebin (za t.i. vsebinski marketing) in cena za gradnjo internih linkov upadeta z vsakim dodatno izbranim url naslovom za SEO optimizacijo. Enako se tudi strošek gradnje povratnih povezav porazdeli med več url naslovov. Obenem je strošek za optimizacijo spletnih strani najvišji le do takrat dokler ne dosežete želenih uvrstitev na Googlu. Po tem strošek za spletno optimizacijo znatno upade, generirane sledi (leads) pa lahko prejemate še leta po osvojenih uvrstitvah. Če veste sami kako optimizirati spletno stran je strošek, posledično, seveda še nižji.