Strateški marketing [Kako ga zastaviti za UČINKOVITO prodajo na spletu]

Majhna in srednje velika podjetja ter freelancerji, ki samostojno tržite na internetu in, ki ste zainteresirani za strateški pristop k svojemu marketingu na internetu, lahko spodaj preberete ne samo “teorijo” o tem kaj je strateški marketing in kako vam strateški pristop lahko pomaga k vašemu spletnemu poslu, ampak tudi primere, kjer konkretno (iz lastne prakse, s primeri) pokažem in opišem kakšne so prednosti in predvsem UČINKI tega, če se trženja in prodaje na internetu ne lotite “na horuk”, ampak s premislekom in z glavo.

p.s.: vem, da je o strateškem marketingu, na internetu nešteto teorije. S spodnjo objavo sem se trudil pretežno teoriji izogniti. Ne bom hud, če mi, kadarkoli, na mail napišete, ali mi je to uspelo, ali ne.

.

.

Predgovor

.

Žal, sam, pomen in koristi, ki jih prinaša strateški pristop v marketingu, zaznavam šele po žnj letih spletnega, “horuk” brcanja v vse možne smeri, ob vsaki priložnosti. Čisto drugačni so rezultati (in predvsem marketinško delo samo), ko enkrat delaš na podlagi načrta (ker, če ne drugo, ko enkrat veš kaj moraš delati, hudo težko fokus zmotijo druge internetne stvari in kozlarije).

.

Najprej – ali je strateški marketing “prodajanje megle”, ali ima kak učinek

.

“Vsaj zame” ima izraz strateški marketing dvojni prizvok:

 • .prvi je, da gre pod tem izrazom za en kup teoretičnega “nakladanja”, ki koristi kvečjemu marketinškemu prodajanju megle.
 • drugi prizvok (praktične koristi) pa bi morali ujeti tekom pregleda tega zapisa, v nadaljevanju.

.

Na Wikipediji lahko preberete, da je strateški marketing metoda trženja, preko katere se podjetja učinkovito razlikujejo od drugih. To dosegajo s tem, da se v svojih marketinških aktivnostih osredotočajo predvsem na svoje trenutne in potencialne konkurenčne prednosti in moči, ki iz razvijanja teh prednosti, nastanejo.

.

Če dam, iz zgornjega, Wikipedia opisa, teorijo na stran…. drži (vsaj zame)….:

.

Najboljši strateški marketing, na katerega se lahko dolgoročno naslonite in ste lahko 100%, da bo prinašal rezultate, je tisti, ki ga počnete radi, ga obožujete in ste z njim, reci in piši, celo malo obsedeni.

.

kaj je strateški marketing

.

Če uspete svoj marketing zapeljati na polje vašega talenta in moči, skoraj ne vidim razloga, zakaj vam v poslu, ne bi uspelo (p.s.: “skoraj” sem napisal žal zato, ker najbrž nekih vzvodov nimate, če se vaš konkurent odloči vas sesuvati, ne pa rasti mimo vas).

.

Obenem, (zame) strateški marketing pomeni tudi:

.

 • da NE izvajam VEDNO VEČ marketinških aktivnosti (ampak, če le gre, vedno manj, a te vedno bolj kakovostne).
 • da NE izgubljam časa s filozofiranjem (na spletu ali v živo). Kdor me pozna, ve, da nisem ravno ljubitelj “živih sestankov”, še manj pa voženj na sestanke. Svoje delo opravljam iz domače pisarne, svoje krasne mentorirance pa tudi mentoriram preko interneta.
 • da si NE nalagam več dela, kot ga lahko “pojem”. Če sem pred 100 leti imel neke strašne ambicije, da bom imel nekoč eno krasno, super, ne preveliko spletno agencijo, zadnji dve leti o tem, hvala Bogu, niti več ne sanjam. Ne zanimajo me super marketinško zveneči izrazi o tem, da imam 93 zaposlenih in 14 na uvajanju, niti milijonski zaslužki. Zanima me, da v naši družini, živimo zadovoljivo našim potrebam in, da sem ob 15.00 lahko prost. In zanima me konstantna, “not get rich quick”, stabilna, pa četudi počasna, rast.
 • da ne zapravljam denarja za marketing za stvari, na katere se vsaj 50% ne spoznam. Glede na to, kako velik je internet, v bistvu vedno bolj ugotavljam, da je več stvari, na katere se ne spoznam, kot stvari, na katere se spoznam :).
  Kdor me pozna, ve, da sem, kar se tiče trošenja denarja, stroškov, vlaganja v potencialne priložnosti, ipd… prej “racionalen”, kot stihijsko “dajmo in bomo videli” naravnan. Če ne razumem kaj in zakaj od nekega vložka naj pričakujem, ne želim za to zapravljati ne časa, ne denarja.
 • da me ne zanima EGO. Čeprav je to verjetno težko razumeti, ker vseeno berete o tem, na “mojem blogu”, ampak vseeno. Biti nek influencer, predavati zato, da izpadeš “krasen” in, da ti ploskajo, kazati na družabnih omrežjih slike iz konferenc, ki bi se jih udeleževal iz drugih kontinentov našega planeta, niso zame (je bila rana mladost za to :)). Bildanje EGA presneto “košta”, meni pa je bolj pomembno, da je zvečer žemljica na mizi, kot, da mi novi štirje ploskajo. Ne vem vsega, vem pa točno, kaj ne vem.

.

strateški marketing
Tole slikco sem prilepil sem zato, da povem, da, vsaj zame, strateški marketing (na internetu) pomeni tudi, da se ODLOČIM na kateri marketinški aktivnosti bom gradil. Delati vse hkrati, iz izkušenj napišem, ne obeta najboljših rezultatov, hkrati pa pričakujte izgorelost”. Vir slike: Insivia.com

.

Zadnje: (zame) strateški marketing pomeni še, da:

 • počnem reči, ki jih rad počnem
 • počnem reči, ki jih vem početi in upam za njimi stati
 • se ves čas zavedam, da zelo malo vem

.

Zakaj tak uvod? Zakaj vam to pišem?
Zato, ker ne želim, da izpade, da je “strateški marketing” neka super, truper besedna skovanka, ki se jo uporablja zato, da izpademo “vseznalsko cool”, ampak preprosto želim povedati, da vsak izmed nas, razvija, svoj strateški marketing (pa, če se tega zaveda ali ne). Moja tašča se, zelo lepo, strateško, ob vsakem obisku pri nas, spomni, da je spet pozabila oprati avto, zeti pa smo, čisto slučajno, odlični za te reči (tašča, če berete tole, super ste…:)).

.

Kako se zastavi tržna strategija za prodajo (na internetu) & kaj upoštevati pri izdelavi strategije

.

Sicer sem svojo marketinško strategijo, “obelodanil” že v članku na povezavi, vseeno pa tukaj povzemam 3 usmeritve na katere se vam splača najbolj osredotočiti pri tem, ko razmišljate kako se boste sami, strateško, lotili, svojega marketinga:

.

 • osredotočite se na izvajanje/piljenje marketinških aktivnosti v katerih ste že dobri (negujte, razvijajte talent). Sam, večinoma, uživam v bloganju po SEO pravilih in to isto, logično, zato ponujam tudi kot svojo glavno marketinško svetovalno storitev (p.s.: kot posledica uživanja v tem, so tudi nastale moje, čez 5000 besed, SEO optimizirane marketinške strategije, za druge)
  Če uživate z delom na družabnih omrežjih, bodite na njih in se naučite vsega kar se o družabnem omrežju, na katerem uživate, naučiti da.
 • preučite konkurenco in svojo marketinško strategijo NE zastavite tako, da konkurente poskušate dohiteti (to, ko vas bodo opazili, jih lahko kvečjemu draži :)).
  S konkurenti sicer res nastopate na istem trgu in v isti panogi (in na Googlu je res nekdo prvi, nekdo pa drugi), ampak konkurenčne stranke se ne dobi tako, da na istem igrišču, ponujate isto reč. Za isto igrišče, izdelajte boljši produkt oz. storitev. In jo predstavite na UNIKATEN način.
 • z izdelavo tržne strategije NE HITITE. Moji najboljši rezultati s strankami v preteklosti so posledica tega, da so mi dovolili, da pri načrtu tržne strategije, kompliciram.

.

Če imate čas, priporočam spodnji video Brian Tracy-a:

.

.

Katere elemente strateškega marketinga OBVEZNO upoštevati & zakaj

.

V svoj strateški marketing obvezno vključite:

.

 • analize (trga, konkurence, samega sebe (svojih prednosti, pomakljivosti,…)),
 • načrt aktivnosti,
 • evidenco za spremljanje aktivnosti in
 • evidenco v kateri boste merili rezultate

.

Zakaj MORATE upoštevati elemente strateškega marketinga?

.

 • če nimate analiz (npr. kupcev), je to isto kot, da streljate v jato ptic (samo zato, ker jih je dosti na kupu). Če boste katero zadeli, bo sicer super fajn, ampak na ta način vam bo, skoraj sigurno, prehitro zmanjkalo nabojev.
 • če nimate načrta aktivnosti, obstaja velika verjetnost, da vam bo aktivnosti diktiral nekdo drug (konkurenca, mimoidoči “home made expert”, sosed,…).
 • če nimate evidence aktivnosti, lahko vsak reče, da bo ali da, je nekaj naredil, čisto mogoče pa je, da nihče ni naredil nič.
 • če nimate evidence rezultatov, že ptički čivkajo, da nimate kaj izboljšati

.

Marketinška analiza

.

Najmanj kar se splača kakovostno marketinško analizirati, so lastne marketinške konkurenčne prednosti in slabosti ter marketinške aktivnosti konkurence.

Eno najbolj gledanih analiz moči, slabosti, priložnosti in nevarnosti (SWOT analizo) je objavil Starbucks na YouTubu:

.

.

Analiza konkurenčnih prednosti in slabosti

.

Analiza svojih prednosti preprosto pomeni, da:

.

 • preštejte koliko kadra imate na voljo (da vidite s kakšno vojsko se lotevate marketinga)
 • identificirajte znanja, ki jih kader, ki je na voljo, obvlada (da ocenite na katere spletne tržne kanale se sploh lahko podate)
 • koliko marketinškega budžeta imate na voljo

.

Marketinška analiza konkurence

. .

S trženjem na internetu je tako, da človek zelo hitro dobi “idejo, preblisk”, kaj bi preko spleta prodajal. Še posebej, če je zanimanje za nek produkt oz. storitev, zelo veliko, želimo to isto, ponujati vsi.

.

Redki so, ki se pri tem najprej vprašajo koliko jih bo stalo, da bi neko tržno pozicijo (kot jo ima npr. konkurent) sploh dosegli, zelo malo jih preveri kakšna je težavnost prodaje najbolj iskanih produktov in storitev.

.

Šele vstopamo na internet in že bi radi prodajali npr. iste omare kot jih prodaja Lesnina, Rutar, Harvey Norman in Bog si ga vedi kdo, samo zato, ker obstaja na trgu, veliko zanimanje za omare. Koliko časa in denarja in kadra zgornji namenjajo zato, da prodajajo kot prodajajo, se nekateri niti ne vprašajo (no, vsaj jaz se nisem, ko sem začel s prodajo omar preko interneta, leta 2012 :)).

Ko analizirate konkurenco je možno analizirati dobesedno vse….
Prikaz primerjave dveh konkurenčnih strani, sem januarja 2019, objavil na SEO-Praktik.si, v članku z naslovom Analiza konkurence na spletu (iz vidika spletne optimizacije).

.

Načrtovanje marketinških aktivnosti

.

Za načrtovanje marketinških aktivnosti ni treba biti ekstra pameten.
Letni načrt razbijte na mesečnega, tega pa na potrebne tedenske in dnevne aktivnosti. .

Spodaj si poglejte sliko načrta mojih planiranih marketinških aktivnosti:

.

načrt marketing aktivnosti
p.s.: slika je stara cca 1 leto, nove planirane marketinške aktivnosti so načrtovane že drugače

.

 • točka 1 = stranke, za katere na Seo-Praktik-u, izvajamo določeno vrsto SEO optimizacije
 • točka 2 = datum zabeleženih izvedenih aktivnosti
 • točki 3 in 4 = za celotno ekipo so planirane aktivnosti (znak 0 pač pomeni, da je zadolženi za stranke, v datumih označenih z 0, bil na dopustu)

.

Izvedba marketinških aktivnosti

.

Izvedbo marketinških aktivnosti (za nas, male freelancerje in do srednje velika podjetja), najlažje ponazorim kar s skenom slike svojih marketinških aktivnosti enega izmed mesecev:

.

 • točke 1,2,3 = označujejo področja na katerih, na mesečni ravni, izvajam in beležim marketinške aktivnosti. Iz slike vidite, da delam na spletni strani MatijaZajšek.com, Seo-Praktik.si in za spletne strani mojih strank (partnerji).
 • točki 4 in 5 sem postavil zato, da vidite kako je usmerjen fokus mojih marketinških aktivnosti. Aktivnosti so v prvi vrsti namenjene spletnim stranem mojih strank, nato mojima spletnima stranema (koliko ostane časa).

.

Spremljanje rezultatov marketinških aktivnosti

.

Ker ta zapis pišem ob začetku novega leta, je najboljše, če za spremljanje rezultatov marketinških aktivnosti pokažem zadnjo izmed vseh evidenc, ki si jih vodim.

To je evidenca, ki ponavadi zanima največ ljudi – to je evidenca prodajnih rezultatov na podlagi marketinških aktivnosti v letu 2019 (verjamem, da razumete, da na sliki ne razkrijem ne kdo so moji poslovni partnerji, niti kakšni so doseženi letni prodajni rezultati):

.

Ne vem, če vam spodnja, po večini zamegljena, slika sicer kaj koristi (s klikom si jo povečate), ampak vseeno – na sliki je prikazano kako si vodim mesečne prodajne rezultate svojih marketinških aktivnosti:

.

Povzetek

.

Po moji dosedanji izkušnji, večina podjetnikov, če tudi trdijo drugače, izraz “strateški marketing” v sebi razume kot drago, nepotrebno in “brez vrednosti nakladanje”, za lažje prodajanje marketinške megle.

.

Odkar se osebno fokusiram na čim bolj učinkovit strateški marketing, pa strateško trženje, vsaj meni, prinaša naslednje:

.

 • več prostega časa (v povprečju 26 ur na mesec)
 • nižje stroške marketinga (cca. 5200€ manj stroškov dela v letu 2019 vs 2018)
 • kljub manjšim stroškom, poslovno rast (cca. 6% v letu 2019 vs 2018)
 • večji nadzor nad delom (manj stresa)
 • večjo samozavest (ker imam planiran minimalni prag “finančne sreče” – natančno vem koliko prejetih povpraševanj za sodelovanje moram realizirati na leto/mesec, da sem zadovoljen).

.