Kako je zastavljena marketinška strategija mojega spletnega nastopa in prodaje

V tem blog zapisu vam, čisto konkretno in po korakih, razkrijem kakšna je moja marketinška strategija nastopa spletnih strani MatijaZajšek.com in Seo-Praktik.si. Ker na slovenskem Googlu, nastopam z dvema spletnima stranema, boste v prispevku videli tudi kako se marketinški strategiji obeh spletnih strani, prepletata, tako, da obe služita istemu namenu. To bi vam, če imate več spletnih strani, moralo pomagati, da tudi sami usmerite marketing vaših spletnih strani tako, da z eno marketinško potezo, uresničujete namene več vaših spletnih strani.

NAMIG: Da ne bi slučajno pomislili, da je spodaj prikazana marketinška strategija plod nekega, mojega ekstra premišljenega načrtovanja, takoj napišem, da je predstavljena strategija marketinga, v nadaljevanju, prej rezultat tisočih napak, testiranj in opazovanj, kaj na internetu deluje in kaj ne ter rezultat 8 letnih izkušenj. Močno dvomim, da lahko začetnik, kot sem bil pred osmimi leti sam, pri spletni prodaji, začrta dobro marketinško strategijo, še preden sploh ve kaj je na internetu sploh treba delati.

.

Katere marketinške aktivnosti (v enem mesecu) zajema moja marketinška strategija

.

Moj mesec marketinških aktivnosti zgleda tako:

.

Ustvarjanje spletnih vsebin na blogu

.

 • vsak teden, ob petkih, napišem novo vsebino na blogu (en petek na blogu MatijaZajšek.com, drugi petek na blogu Seo-Praktik.si, potem spet tretji petek za MatijaZajšek.com in zadnji petek v mesecu za blog SEO Praktik)

  Redno pisanje blog zapisov smatram za osnovo mojih marketinških aktivnosti.
  Z blog zapisi se moja mesečna marketinška strategija, začne.

  Blog zapise, redno (skoraj bo polnih 8 let), pišem zaradi petih vzgibov:

  – z rednim pisanjem treniram pisanje
  – z rednim pisanjem po SEO pravilih, ostajam v stiku s tem kaj je pomembno za pisanje bloga iz vidika SEO optimizacije spletnih vsebin.
  – s pisanjem blog zapisov (na long tail ključne besede), izboljšujem vidnost svojih spletnih strani
  – z rednim pisanjem dajem vzgled mojim mentorirancem glede tega kako pomembna je disciplina pri ustvarjanju spletnih vsebin
  – z rednim pisanjem in promocijo spletnih vsebin (o tem v nadaljevanju) skrbim za konsistentnost sporočil in sporočanja moji ciljni publiki

.

Spletna optimizacija vsebin

.

 • po napisanem blogu sledi ocenjevanje zapisa (iz oči Googla).
  Nobenega smisla nima pisati blog zapisov, če jih ne pišemo tako, da se poskušamo z njimi uvrstiti na prvo stran Googla. (Priporočam: Kako priti na prvo stran Googla).

  Lestvica za ocenjevanje kakovosti mojih zapisov (iz oči Googla), vam je verjetno že znana:

  – če je moja vsebina uvrščena med prvimi 5 organskimi prikazi na Googlu, si dam oceno 5
  – za zapise, ki jih spišem tako, da so uvrščeni od 6. do 20. mesta, si dam oceno 4
  – če z vsebinami dosežem oceno 3, ponavljam delo.

.

Promocija SEO vsebin na Google my Business

.Promocija

 • potem, ko ocenim svoje pisanje, glede na uvrstitev v Googlu, objavim vsak blog zapis v Google my Business profilu.
  Google my Business, “drži” objavljene vsebine med vidnimi objavami, na “kartici vašega podjetja”, 7 dni.

  Poglejte sliko:
marketinška strategija google my business
Aktualna objava blog zapisa iz spletne strani Seo-Praktik.si, v profilu Google my Business. Po sedmih dneh objava iz Google my Business profila “izgine” v arhiv. Če hočete torej, da je vaša objava vidna med objavami na Google my Business kartici, morate spletne vsebine, ustvarjati najmanj enkrat tedensko.

..

Promocija vsebin na Facebook-u

.

 • po končani objavi v Google my Business, sledi promocija vsebine na družabnih omrežjih.
  Svoje vsebine (občasno) objavim v moji zaprti FB skupini (občasno zato, ker ne želim, da imajo pridruženi v skupino, občutek, da jim želim kaj prodajati)

  Poglejte sliko (na kateri sem zgornji blog zapis o SEO pravilih, objavil tudi v zasebni FB skupini):

.

marketinška strategija facebook
Dobra marketinška strategija naj ima NATANČNO definirane cilje nastopa na VSAKEM spletnem kanalu. Medtem, ko je večina zasebnih FB grup zasnovanih zato, da z zasebnim vstopom dajo občutek “ekskluzivnosti dostopa”, nato pa vseeno večinoma nabirajo lajke (in poskušajo prodajati), je moj namen FB skupine pravzaprav čisto nekaj drugega.
Izdam: Na moji drugi spletni strani (Seo-Praktik.si), je eden izmed dveh blog zapisov, pregled aktualnih SEO novosti. Tiste “novosti” so dejansko seznam zadnjih objav v moji zasebni FB skupini. Na ta način, z objavami na Facebooku, dejansko hkrati že pripravljam vsebino za eno (od dveh planiranih) objav na blogu Seo-Praktik.si

..

Promocija vsebin na LinkedIn omrežju

.

 • po objavljeni promociji na Facebooku, promoviram blog zapis tudi na LinkedIn omrežju.

  Spet poglejte sliko:
marketinška strategija linkedin
Po precej letih organskega nastopa na družabnem omrežju LinkedIN sem ugotovil, da je najbolj učinkovita marketinška strategija objav na LinkedIN naslednja: – bodite redno (dnevno) prisotni na omrežju (če kdaj nimate časa, zadošča, da ste zraven z lajki in koristnimi komentarji drugim). Izogibajte se suhoparnih, enobesednih komentarjev v stilu “bravo”…. – če nimate sami dovolj lastnih vsebin, objavljajte uporabne vsebine drugih v vaši panogi (z namenom, da pritegnete publiko, ki jo zanima vaša panoga). Objave na LinkedIN-u izvajajte najmanj 1 krat na dan, ne pa prepogosto. – ko imate svojo vsebino za promocijo na LinkedIN-u, jo obvezno objavite skupaj s predgovorom (zgoraj). – v predgovoru uporabljajte hashtage(#) – bodite konsistentni (vztrajajte) – objave naj ne bodo prodajno naravnane.

.

Email marketing

.

 • moja mesečna marketinška aktivnost se konča z email marketingom
  Vse štiri spisane blog vsebine, enkrat na mesec, zložim skupaj in pošljem bazi svojih elektronskih naslovov.

.

Spodaj je prikazan primer email sporočila, ki sem ga poslal v Novembru 2019:

marketinška strategija email marketing
Marketinška strategija spletnega nastopa preko email obveščanja, se med spletnimi trgovinami in spletnimi stranmi, ki ponujate storitve, zelo razlikuje. Email marketing uporabite za “negovanje/obveščanje/informiranje”, preveč agresivna prodaja čez email ima za posledico nizko stopnjo odpiranja e sporočil (open rate), nizko stopnjo klikanja na povezave v sporočilih (click rate) in na visoko stopnjo odjavljanja od e novic.

.

4 točke, ki sem se jih o učinkovitosti marketinških strategij naučil po skoraj polnih osmih letih dela v marketingu (se pa učim naprej :)).

.

 • najprej, kot sem napisal že na vrhu tega zapisa,….
  močno dvomim, da lahko katerakoli napisana marketinška strategija uspe, če začetnik v spletnem marketingu, sam dela svoj marketinški načrt (ker to, po kmečki logiki, preprosto ni logično in, ker začetnik v spletnem marketingu nima od kod vedeti kaj na katerem spletnem kanalu, deluje). Vsi nasveti o tem kako je pomembno imeti zastavljeno strategijo spletnega nastopa, začetnikom ne pomagajo čisto nič, ker nima “podatkov, orodij in izkušenj” s katerimi bi sploh zastavil svoj marketinški načrt. Pred časom sem napisal eno zanimivo SEO strategijo za spletno stran Ban&Ban (čez 5000 besed), pa sami ocenite ali lahko takšno svojo marketinško strategijo zastavi začetnik.

.

 • ključ do uspeha v spletnem marketingu in prodaji, je konsistentnost NA VSEH SPLETNIH KANALIH (kjer pač ste prisotni).

  A mislite, da je moje pridobivanje poslov za marketinško svetovanje npr. na LinkedIN-u, ena sama pravljica, od prve objave naprej?

  Zeeelo daleč od tega.

  513 objav brez odziva, 1 lajk po dveh letih, 318 prezrtih postov in podobno, so sestavni del tega, da sploh ugotoviš kaj deluje. Uspeh objave je odvisen od 100 milijonov faktorjev (dneva, volje (pošiljatelja in prejemnika), slike, predgovora, tudi tega ali je ciljana oseba ali publika, v pravem trenutku, na drugi strani, itd…).

  Ni šans, da z eno objavo (ali nekaj njimi) naredite prepoznavnost in dosežete opaznost. Kaj šele posel. Treba je biti reden in vztrajen (in ne prodajno posiljiv).

.

 • vsaj zame, učinkovita marketinška strategija, ne more biti nek “fiksni” dokument na papirju, ki se nikoli ne spremeni. Eno je, da se sicer držimo zastavljenega načrta, z namenom, da se pomikamo proti nekim prodajnim ciljem, a drugo je, da smo tudi odzivni za trenutke, ko stvari ne gredo po načrtih.

.

 • pri snovanju večine marketinških načrtov, je ponavadi tudi precej govora o konkurenci.
  Konkurenca je ne samo OK, ampak dobesedno DARILO.


  Ni bistveno to, da konkurenco identificirate (in seznam vaših konkurentov spravite v predal), ampak predvsem to, da jo spremljate in se od nje učite. Moji konkurenti so mene že naučili toliko, da sem jim čisto zares, iskreno hvaležen. Ne more te izboljševanja tvojega posla naučiti nekdo, ki je za tabo, ampak samo ta, ki ga poskušaš prehiteti.

.

13 zanimivih marketinških strategij si oglejte še v spodnjem videu, če pa imate dovolj časa, pa priporočam še članek How to develop killer strategies for marketing – Foundr