O tem kaj naj vsebuje strategija spletnega nastopa

strategija spletnega nastopa
Od maja 2018, ko sem začel z gradnjo še ene spletne strani, ki jo namenjam izključno optimizaciji spletnih strani (SEO), na Seo-Praktik.si objavljam tudi marketinške strategije za učinkovit spletni nastop čez Google. Digitalne marketinške strategije, ki jih objavljam na povezavi, so prikazani realni primeri prodajnih strategij za naročnike. V neplačljivih strategijah so v dokumentih prikazani tudi vsi podatki, pri objavljenih plačljivih, marketinških strategijah, pa so podatki, kot je npr. analiza ključnih besed, SERP pozicije in podobno, zamegljeni. Če si želite ogledati primere marketinških strategij, sledite zgornji povezavi.

Že pred leti je na mnogih spletnih straneh pisalo in tudi še danes, boste na veliko straneh, namenjenih digitalnim marketingarjem, našli napotke o tem kako pomembno je, da za podjetjem, ki nastopa na spletu, stoji dobra strategija spletnega nastopa. Kar drži, a vendar…

.

Preden začnemo

.

Če se gremo ene objavice na pol leta ali objavice tu in tam, nekega posebnega načrta kako se lotiti spletnega nastopa, ne bo potrebno.

Po drugi strani, če se imamo namen spletne zgodbice iti bolj resno – bo tako kot vsepovsod drugje, neka črka o tem kako in kaj početi (ter s kakšnim namenom) že morala biti zapisana.

Da pridemo do spoznanja, da pri kreiranju vsebin za splet, ne gre samo za slepo in “as much as possible” nabijanje vsebin za to, da se na posamezne ključne besede prerivamo naprej, mora stvar najprej “dozoreti” v nas samih.

Kdor ne vidi dodane vrednosti, da sploh kreira redne objave na svoji spletni strani, strategije objav ne potrebuje. Res ne.
Kdor ne vidi smisla v tem, da so njegove vsebine uporabne in natančne, tudi ne potrebuje znanstvenega načrta za svoj spletni nastop.
In kdor spletni nastop jemlje kot poskus, “ako bude, bude” – temu tudi ni kaj preveč potrebno razmišljati o strategiji.

Za ostale predlagam, da na hitrco preletite spodnje (in, če se vam ljubi, tudi zapis o tem kako začeti z internetno prodajo).

Sicer pa, ne gre samo za strategijo objav….. strategija spletnega nastopa je sestavljena tudi iz mreženja in backlinkanja.

.

strategija spletnega nastopa
Strategija spletnega nastopa za startup-e na slideshare.net

.

Strategija spletnega nastopa in ustvarjanje vsebin

.

Dober spletni nastop, sestavlja juha dveh sestavin. Content creation in mreženje.
Prvo brez drugega je bildanje ega v smislu: “češ, look at me, how smart I am”.
Drugo brez prvega, kar vabi Google, da nam da po riti (beri: kliče po penaltyju).

Da ne bom samo filozofsko moder…. v nadaljevanju nekaj “na hitrco” zapisanih spoznanj iz prakse o tem kaj naj vsebuje strategija spletnega nastopa (v navezi s content marketingom). Temeljita razlaga o tem kaj je vsebinski marketing, je na povezavi.

Kar se tiče ustvarjanja vsebin, se splača načrtovati naslednje:

 • kdo so ustvarjalci (in kako bodo predstavljeni…. kot avtorji, kot gostje, kot zunanji)? Bo spletna zgodba temeljila na njih ali na brandu podjetja?
 • kako pogosto bomo metali vsebine na splet? Večina napotkov za content marketing na spletu, vidim, pokriva to področje. Čeprav je dinamika res pomembna, pa ni edina (detajlno o dinamiki blog postanja pišem na povezavi o izobraževanju v spletnem marketingu).
 • o čem bomo pisali? Nič ni narobe, če niso vse vsebine prodajne (kar, odkrito zapisano, meni kot prodajalcu ne uspeva najbolje oz. mi sploh ne uspeva :)). Dobro je, če na primer petek v tednu rezervirate za zanimivo in lahko branje. Ali sredam namenite vsebine, ki v povezavi z vašimi produkti, spremljajo in opisujejo trende v vaši branži. Kak dan v tednu lahko namenite guest posterjem – če jih najdete seveda in, če zadovoljijo vaše editorial apetite. Kak dan v tednu lahko namenite predstavitvi primerov rešitev, ki jih prinaša vaš produkt. Če že imate spletno publiko, ste lahko kak dan popolnoma off topic. Kak dan lahko povabite, da se predstavijo vaši kupci na blogu (recimo kak Janko Plestenjakov ali Severina, če je le ta kupila pri vas nove nogavice).
 • načrtujte količino. Nič ni narobe, če se, še posebej, če vas je content ustvarjalcev več, dogovorite vnaprej o količini. Da se izognete tistemu vse splošnemu: “jaz sem napisal 380 besed, ti pa ta teden samo 379”. Razen, če ekipna igra res ne diha eno (kar nikoli na začetku ne), količinsko načrtujte as much as possible.
 • načrtujte SEO kakovost (SEO = optimizacija spletnih strani). Če že ustvarjamo vsebine, naj bodo te spisane tako, da bodo visoko v Googlu.

Vseeno pa: načrtovanje je en del.

Sam sem pristaš tega, da načrtujte sproti.
Tako kot raste obseg dela, tako kot raste obseg obiskovalcev, obseg povpraševanj, obseg potrebne obdelave ponudb in procesiranja naročil (če ni za njo avtomatike), načrtujte sproti.

Poznam primere kjer so načrtovali že pred osmimi leti. In prepričan sem, da načrtujejo še danes.
Kako bomo ravnali, če se zgodi to?
Kako bomo ravnali, če se zgodi ono?
Kako bomo spesnili vsebine med dopusti?
Kako bomo uvajali novince?

Glejte – izdelava načrta in strategije je pametna reč.

A vseeno dve reči pri tem:

Naj jo dela ta, ki je neko (spletno) pot že prehodil in delajte ter prilagajajte jo sproti.
Otherwise se vam lahko zgodi, da boste eno izmed tistih podjetij, ki non stop načrtuje. Proda pa nič.

V politiki skoraj ne minejo poročila, da kateri od višje poklicanih in vehementnih ter nam, navadnim smrtnikom, Boga boječih ljudi (torej politikov), ne omeni, da preden začnejo karkoli delati, potrebujejo strategijo. Načrt. In seveda, komisijo komisije, ki bo nadzirala osmo koleno komisije, ki je za to bila zadolžena že v preteklosti.

But, sorry. Tisto je politika – tam so ljudje plačani za pogovor in govor.
Tole tukaj (spletni nastop, strategija spletnega nastopa in prodaja preko spleta) je podjetništvo.
Every day struggle to “dobiti novi kupec”. To satisfy novi kupec.

Da ne boste narobe razumeli: nisem proti strategijam.
Sem samo zato, da se pogovorimo in dogovorimo hitro.
Potem nas vse skupaj čaka še hitrejša akcija.

.

primer strategije spletnega nastopa
Lep primerček strategije postanja predstavlja članek How to succeed in Public relations.

.

Strategija spletnega nastopa in mreženje

.

Kdor se ukvarja s spletom in content marketingom ve, da je pri marsikom hiba content marketinga v bistvu v pomanjkanju aktivnosti promocije in mreženja vsebin.
Nekateri zagovarjajo, da mora miksa ustvarjanja vsebin in promocije biti 50/50, drugi zagovarjajo Pareta (80/20).

V bistvu je vseeno – dokler vemo, da eno brez drugega ne gre in, da je eno brez drugega na pol opravljeno delo.

Mreženje in promocija je za večino trše spletno delo od ustvarjanja vsebin.

Zakaj?

 • Ker rezultat tako ali tako ni viden nikjer (vsaj ne na začetku).
 • Ker viden rezultat (npr. trije novi všečki na FB-ju pripeljejo do krutega spoznanja, da so všečki sicer super, prodali pa zaradi njih še nismo).
 • Ker rezultat promocije pogosto ni viden tudi nekaj mesecev.

In tako delo, jasno, nikogar ne veseli (vsaj ne dolgo časa).
Obenem je občutek v primerjavi z občutkom, ko pri kreiranju vsebin enkrat klikneš publish, čisto nasproten.

Medtem, ko kreacija vsebin z vsako novo zapisano črko pri nas rojeva vznemirjenje, navdušenje, porast adrenalina in še tisoč novih idej o čem bi še bilo vredno mleti na spletu, vsaka neodzivnost na našo promocijo, temu istemu duhu, zabija nov žebelj v krsto.

In na koncu umremo 🙂

Ali podležemo tržnim ponudbam, ki bodo delo opravile namesto nas.

.

spletni nastop strategija
Strategija spletnega nastopa na cc-web.com.

.

Načrt mreženja naj vsebuje naslednje:

 • en dan namenimo recimo forumom (mimogrede: mreženje ni delo za cel dan, urco na dan pa temu le namenimo)
 • en dan namenimo bookmark stranem (o uporabi bookmarking strani za enostavno kreacijo vsebin, sem spisal peresno lahko in preprosto idejo z naslovom Kako priti do novih strank)
 • en dan namenimo blog komentarjem
 • en dan socializirajmo
 • en dan (petek) miksajmo vsega po malem za vse
 • načrt mreženja lahko vsebuje tudi dinamiko mreženja (danes 2 backlinkeca, jutri 0, pojutrišnjem 15. Samo naj ne postane zgodba iz tedna v teden podobna – be careful: če pustimo Googlu footprint (odtis), bo ta spet bolj pozoren na nas.
 • načrt mreženja porazdelimo tudi na anchor backlinke in naključneže
 • načrt mreženja lahko vključuje tudi kakšen manjši nakup (res poudarek na manjši) linkov (pa še to preverite od kod in zakaj). Tu imam v mislih kak planet siol in pop strani. Ne nekih poceni, on the other side of the ocean, ponudb.

Toliko tokrat. Tega sem spisal zelo na hitro…. don’t be hudi 🙂
Vseeno upam, da koristi.

p.s.: do not forget – strategija spletnega nastopa mora vsebovati tudi merjenje rezultatov. Primerček o tem sem spisal v prispevku Kako do več kupcev.

.

.