Kako zastaviti spletno zgodbo (storytelling) tako, da tudi brez poznavanja SEO tehnikalij, pridobivate vedno več povpraševanj

Pisanje svoje spletne zgodbe, po aktualnih zakonitostih SEO spletne optimizacije smernicah, ima pri marsikom za posledico, da se njegova vsebina v blog zapisih od vsebine na drugih spletnih straneh, nič kaj ne razlikuje (kljub temu, da je zapisana beseda unikatna) in povprečen obiskovalec, ki preglejuje različne spletne strani (na posamezne ključne besede), pride pogosto do ugotovitve, da se praktično vse spletne strani, prej ali slej, v svoji vsebini, optimizirani na točno določeno ključno besedo (ali besede), dotikajo iste tematike in odgovarjajo na razmeroma podoben način, na ista vprašanja. A hec je v tem, da Google (za iste ključne besede) ljubi “tudi” raznolikost!!!

.

storytelling spletne strani
Meni ena najbolj poučnih slikic o storytellingu v marketingu: Storytelling v marketingu NI pripovedovanje pravljic. S pomočjo izkušenj in dalj časa delovanjem na nekem področju (v mojem primeru SEO), z besedami gradimo zaupanje in poskušamo pri sledilcih doseči, da jim ostanemo v spominu.

Zato je eno od zelo pogostih vprašanj, predvsem seo copywriterjev, blogerjev in ostalih content ustvarjalcev, to, kako ustvarjati zgodbo na svoji spletni strani tako, da NE BO RAVNO PODOBNA OZ. IDENTIČNA DRUGIM oz., da bo VSAJ MALO IZSTOPALA OD OSTALIH. Kljub temu, da sami podobne (če ne iste) reči prodajamo tako mi, kot naša konkurenca.

.

Konkreten primer:

.

 • kako naj (unikatno) zgodbo piše nekdo, ki prodaja npr. ciprese, če te iste (recimo sorto) prodaja vsaka vrtnarija, drevesnica in še kak zeliščar. O cipresah pa je odkrito in zapisano praktično že vse.

.

V spodnjem postu vam najprej razkrijem naslova blog zapisov dveh SEO mojstrov, ki sta svojo SEO perfekcijo, pripeljala tako daleč, da sta prišla do ugotovitve, da SEO optimizacije v bistvu sploh ne rabita. In, da je za spletni uspeh, prej kot poznavanje SEO, ključen pravilen/LASTEN storytelling.

.
Saj, če je že zgodba dovolj zanimiva in prepričljiva, prinaša dovolj novih strank. Tako ali drugače.

.

Poglejte ta dva naslova (če imate čas, itak oba naslova priporočam tudi v branje):

.

.

 • članek How to build links in 2018 – Hobo, kjer avtor Shaun Anderson, med svojo zgodbo preprosto pove, da backlinkov (za potrebe off site seo) sploh več ne gradi. Napiše dober blog post (na podlagi 20 letnih SEO izkušenj), tega pa deli v svoja socialna omrežja Twitter, Facebook in LinkedIn.

.

 • Nato pusti, da “internetna narava/ljudje” naredijo svoje:

.

zgodba spletne strani

.

Bistvo takega pristopa k spletnemu nastopu (in organskemu pridobivanju obiskovalcev in sledilcev oz. kakorkoli jih pač imenujete), temelji na treh postavkah:

.

 • treba je znati pisati tako, da zgodba pritegne 
 • treba je imeti oz. graditi publiko
 • treba je celotno reč samo KONSISTENTNO ponavljati dovolj časa

.

Na kaj paziti, ko pišete spletno zgodbo, s katero želite pritegniti bralce

.

Super hitri hinti so razloženi na spodnji sliki (vir: StoneWard.com):

.

storytelling v marketingu
A: ker je povprečni spletni uporabnik bombardiran s cca.100.000 besedami na dan, naj bodo naslovi zgodb KRATKI. B: 92% spletnih uporabnikov si želi oglasov, ki dajo občutek, da so del ZGODBE C: ker možgani procesirajo slike do 60 krat hitreje kot besede, POKAŽITE, NE RAZLAGAJTE.

.

Dosti piscev, ki se preko moje storitve Pisanje blogov za internet, zanima za to, da bi pisali tudi v okviru naše ekipe, mi pove, da znajo pisati in, da so pisali že za mnogo spletnih strani, ko pa pogledamo bolj podrobno njihove zapise, pa skupaj ugotovimo, da so najpogosteje pisali “zgodbice”. Ki pa so v najboljšem primeru (ko je šlo za SEO pisanje), imele kvečjemu cilj, da ali podpirajo money site vsebine ali pa rangirajo visoko, če so bile pisane za money site strani.

.

Pogosto ta besedila niso bila naravnana konverzijsko, še manj pa tematsko pravilno in po SEO, med seboj povezana.

.

Zelo dosti spletnih zgodb je točno to, kar pisci pravijo, da so. Zgodbe. In nič drugega.
Čeprav je (za komercialne namene) treba zgodbo tudi pravilno “zložiti”, oblikovno narediti všečno, narediti uporabno in doseči, da sporočilo “resonira” z bralcem. 

.

Pomagajte si s tem:

.

 • poglavja (posamezne blog zapise) napišite v več delih. S tem boste dosegli, da vam ljudje sledijo iz enega zapisa v drugega, samo obdržite rdečo nit tematike iz enega v drugo poglavje.

.

 • besedilo v eni zgodbi razbijte na poglavja (naslovi poglavij naj izražajo korist za bralca). Kdo ima čas brati vsa poglavja, če niti naslov poglavja ne pritegne?

.

 • tuja SEO in copywriting stroka priporoča, da v naslovih uporabljate t.i. power words (ki izražajo čustva) in, ki imajo izmerljivo večji potencial za to, da bodo vaše vsebine polajkane in deljene.
  Poglejte spodaj: besede, ki ZAGOTAVLJAJO večjo deljenost vsebin na družabnih omrežjih (vir: Ignite visibilty)

.
.

Kako graditi publiko

.

Kdor šele začenja z gradnjo publike (npr. emailing liste, liste followerjev na LinkedIn-u, itd…) se naj drži zelo preprostega pravila:
NIČ PRODAJE.

.

V bistvu je dobiti odziv iz socialnih omrežij, res enostavno delo – če se ne trudite z vsako svojo objavo prodajati.
Vse kar je treba na socialnem omrežju, je samo to, da delite vaši ciljni publiki to kar ta potrebuje. 

.

Na začetku, ko lastnih blog vsebin, še nimamo toliko (in so tiste, ki so napisane, prej prodajno pr-ovsko obarvane, kot uporabne, ker pač ne razumemo čisto zakaj bi sploh pisali blog zapise, če preko njih naj ne bi prodajali), lahko na socialnih omrežjih preprosto delimo uporabne vsebine drugih.

.

 • s časom, doziramo vedno več lastnih vsebin in manj drugih.
 • s časom dodajamo publiki vprašanja, sprašujemo za mnenja, spodbujamo debato, preverjamo in smo firbčni.
 • Vmes pa VES ČAS spremljamo kaj je tisto, kar povzroča odziv na naše objave.

.

Poglejte moj primer dosega enega izmed Linked-In postov (na 334 followerjev podlage in ob povprečnem dosegu 78 ogledov na post). Ta objava je imela organski doseg 2696 ogledov:

.

doseg objave publike

.

Dodatno: How to build audience on LinkedIn – Scripted.com

p.s. ne pozabite, da lahko na LinkedIn-u zelo lepo maksimizirate vidnost vaših objav z dodajanjem hashtagov. Te LinkedIn predlaga kar sam (v odvisnosti od tega katerim skupnostim na LinkedIn-u sledite in v odvisnosti od tega kakšen je nagovor v vaši objavi).

.

Primer predlaganih hashtagov, glede na moj profil:

.

linkedin hashtags

.

Kako doseči konsistenco pri objavah?

.

Najprej je treba vedeti, da konsistenca NI ENAKA rutini in, da vsaka rutina, prej ali slej, na koncu pa vedno takrat, ko prejemnik ugotovi, da je avtomatizirana, izgubi čar in moč (ker prejemnik pač ugotovi, da si pošiljatelj za nekoga ni vzel niti časa za osebno sporočilo, ampak je nagovor prepustil avtomatu).

.

 • biti konsistenten pomeni oddajati ENAKO sporočilo, dlje časa, čez različne (spletne) kanale.
 • biti rutinski, pomeni oddajati disciplinirano svoje sporočilo (ki pa ni nujno vedno enako), skozi različne kanale. Pri tem si lahko pomagamo z marketing automation sistemi.

.

Konsistenca je tudi povezana z REDNIM delom, a bolj kot to, je povezana s tem, da z različnimi vsebinami, preko različnih platform, oddajamo isto sporočilo. Na ta način gradimo (skozi storytelling) svoj BRAND.

.

Kakšen izziv predstavlja storytelling blagovnim znamkam, si lahko pogledate spodaj (vir – SlideShare):

.

Skoraj polovica marketingrajev NIMA IZDELANE STRATEGIJE svojega spletnega nastopa. 78% marketingarjev pa pri pripravi vsebin “tepe” čas. O tem Kako si boljše organizirati čas, sem pisal v blog postu, na povezavi.

.

p.s.: za vsak primer, če mi slučajno s tem postom ni uspelo “zadeti bistva” kako preko zgodb zgraditi svoj spletni nastop, prilagam spodaj še res dober video z naslovom The magical science of stoytelling (David J Phillips). Zelo priporočam:

.