Spletne strani – kako se najbolje pripraviti pred izdelavo?

Priprava spletne strani ni mačji kašelj in prav je, da se je lotite načrtovano.  Dobro premislite ali želite izdelati spletno stran, na kateri boste zbirali t.i. “leade” ali pa spletno trgovino, ki je naravnana k direktnemu nakupu. Vsekakor se je pred izdelavo spletne strani potrebno pozanimati katero podjetje vam bo pri tem pomagalo, vseeno pa je dobro, da zberete čimveč informacij o njihovih že postavljenih straneh.

Izdelavo spletne strani dandanes ponuja veliko podjetij – le vi pa veste kakšna spletna stran bi odgovarjala vašim zahtevam. Najsi gre za predstavitveno ali prodajno spletno stran pa je dobro, da pripravite vsebino oziroma “content”.

Ravno vsebina je tista, ki spletne strani (poleg drugih aktivnosti seveda) uvršča višje v iskalnike. Na podoben način smo pristopili tudi k izdelavi naše spletne strani, ki je že od začetka odlično obiskana spletna trgovina za slaščičarje.

Kako naj pripravim zasnovo spletne strani?

Spletno stran zastavite enostavno. To ni vedno lahko, je pa smiselno. Zakaj, vam bom razložil v nadaljevanju!

Kategorizacija artiklov naj bo osnova za meni

Seveda, če imate veliko artiklov, kot jih je v naši spletni trgovini, potem jih morate umestiti v neko smiselno celoto. Navadno so v takšnih primerih najboljši, t.i. “mega meniji”, iz katerega lahko obiskovalec išče posamezne skupine in pride do točno določenega izdelka.

Pri spletni trgovini so posamezni deli menija sestavljeni iz kategorij. Vanje spadajo izdelki z enakimi/podobnimi lastnostmi. Tako smo v našem primeru združili predpečene izdelke, med katere spadajo tako skodelice iz krhkega testa, kot tudi npr. makroni za polnjenje, princeske, ladjice ipd.Izdelki neke spletne straniKategorizacija na spletni strani je lažja, če grupirate izdelke. To pomeni, da so izdelki z enakimi lastnostmi “pakirani” skupaj, kot na primeru zgoraj.

“O, jaz pa prodajam storitve, ne pa artiklov”, bo marsikdo izmed vas rekel.

Nič lažjega, postopek je enak kot zgoraj. Združite podobne storitve, ki jih ponujate v skupke. Na ta način se bo obiskovalec vaše spletne strani bistveno lažje znašel in “orientiral” po vaši spletni strani.

Opisi kategorij pomagajo k boljši uvrstitvi v iskalnikih

Nekateri svojim izdelkom in kategorijam ne posvečajo veliko pozornosti, kar pa ni najbolje iz vidika spletnih iskalnikov. Namreč, na podlagi vsebine (in številnih drugih parametrov) Googlovi pajki “prečekirajo” spletno stran in jo v svojih pozicijah rangirajo na določeno mesto v vrsti.

Primer opisa spletne kategorijeNa zgornjem primeru, lahko vidite, kako je opisana kategorija želatina”. V njej so združena različna želirna sredstva – tako živalska, kot rastlinska.

Boljša in unikatnejša kot je vsebina pri vašem izdelku ali opsi kategorije izdelkov, boljšo uvrstitev si lahko obetate. Seveda so vmes prisotni tudi drugi dejavniki, kot so npr. backlinki, title in meta opisi, starost domene, alt tagi fotografij in slik ipd.

Pod spletno vsebino nekateri zmotno štejejo samo blog zapise in predstavitev podjetja, pozabljajo pa na najpomembnejše. Vsebina, skopirana iz kataloga ali, še slabše, skopirana iz tujega kataloga in prilepljena na spletno stran ne bo naredila nobenega doprinosa. Če se le malo potrudite in opišete bistvene elemente vašega izdelka, njegovo uporabo, dodate video ali dva, pa je stvar čisto drugačna.

Izdelek postane zanimiv, uporaben, zaželjen – in to je tisto, kar uporabniki iščejo.

Seveda ne pozabite na specifikacije, te so ravno tako pomembne, kot tudi slikovni material. Vseeno pa se pri vaših dobaviteljih pred samo objavo dogovorite o pravicah, da ne bo kasneje slabe volje!

Ali naj v spletno stran vključim blog?

Absolutno je odgovor na to vprašanje: DA!

Blog po poskrbel, da boste na vaši spletni strani vedno ponujali unikatno in uporabno vsebino. Svežo vsebino lahko izdelate na več načinov, spodaj podajam nekaj primerov:

 • naštevanja (10 najboljših aparatov za smetano, 5 vrst sladoleda letošnjega poletja ipd.),
 • opisi ali vodiči za posamezne postopke (kako najlažje izbrati stroj za sladoled, ipd.),
 • odgovori na pogosta vprašanja o vaših artiklih ali storitvah, ipd.

Iz omenjenih blog zapisov lahko nato “povežete” ostalo vsebino na vaši spletni strani in tako vaše obiskovalce “usmerjate” do glavnih ciljev vaše spletne strani.Spletne strani z blogiSpletne strani z blogi ponujajo vedno svežo in uporabno vsebino. Izseke iz te vsebine pa lahko uporabite za email marketing ali objave na socialnih omrežjih.

Poleg tega so blog zapisi odlična ideja za izvajanje email marketinga ali pa osnovo za aktivnosti na socialnih omrežjih. Prepletanje dolgih (blog) vsebin s kratkimi zapisi na socialnih omrežjih (LinkedIn, Facebook, Twitter) poveča možnosti za všečkanje, deljenje in obiskovanje spletne strani, tega pa si gotovo želite, kajne?

BONUS NASVET – 3 koraki do uspešne priprave vsebine za spletno stran:

Kako z vedno novo vsebino za spletno stran do zadovoljnih kupcev?

Odlično poznavanje izdelkov ali storitev je neprecenljivo – in to je vaša glavna prednost pred konkurenco!

Prav podrobno poznavanje vaše panoge, izdelkov ali storitev je vaša dodana vrednost in to naj vsebuje spletna stran. SEO optimizacija spletne strani ni nič drugega kot to, da čimbolj natančno “Googlu” razložite s čim se ukvarjate.

Najslabši odgovor je: “Vse smo že napisali,” ali pa “Obiskovalcu je takoj jasno kaj prodajamo”.

Naj napišem, da smo enako mnenje imeli tudi mi, dokler nas ni Matija “prijel v roke”. Generiranje vedno nove vsebine ni lahka naloga, je pa izjemnega pomena za to, da je vsebina na naši strani relevantna. Poleg tega pa je naloga podjetja, da uporabnika vodi skozi svoj spletni nastop.

Četudi za 1 obiskovalca, ki išče določeno ključno besedo. Izpuščanje obiskovalcev oziroma potencialnih kupcev je slabo za posel, priprava dobre in unikatne vsebine pa bo obiskovalcu dala občutek, da se na določeno zadevo zares spoznate.

Takšen obiskovalec se bo lažje odločil za nakup pri vas, četudi ste novi na trgu. Dobra vsebina, odlična uporabniška izkušnja in lahkotnost nakupa pa vse skupaj še poenostavita.

Tukaj si lahko preberete o tem, kako izgleda SEO optimizacija različnih elementov spletne strani.

Struktura predstavitvene spletne strani Vs struktura spletne trgovine

Priprava vsebine za spletno stran naj najprej zajema grobo definiranje strukture spletne strani – to je lahko kasneje zasnova za meni. Strukturo lahko oblikujete v navadnem Word dokumentu; spodaj primer za predstavitveno spletno stran.

 1. GLAVNA STRAN (HOMEPAGE)
  1. Storitev 1 -> “CTA 1”
  2. Storitev 2 -> “CTA 2”
  3. Storitev 3 -> “CTA 3”
 2. BLOG
 3. KONTAKT

Zgornja zasnova je podana za enostavno spletno stran, na kateri hipotetično podjetje ponuja 3 storitve. Vsebina na vsaki izmed treh kategorij storitev ima na koncu CTA (“call to action”), kjer ima obiskovalec možnost, da nam pusti svoj email, če smo ga z vsebino seveda prepričali.

Na blogu je vsebina, ki jo seveda redno osvežujemo in iz nje (smiselno) povezujemo vse tri storitve.Struktura spletne straniStruktura spletne strani je navadno nakazana že skozi meni. Zgoraj je megameni spletne trgovine. Ko z miško pridemo nad kategorijo “Sladice in pecivo” se odpre megameni – od tu lahko kliknemo na podkategorije v zelenih okvirčkih, ali pa kar na končne kategorije npr. “Termo posode za slaščice”.

Primer za prodajno stran oziroma spletno trgovino

 1. GLAVNA STRAN (HOMEPAGE)
  1. Kategorija 1
   1. Izdelek A -> “CTA 1”
   2. Izdelek B -> “CTA 2”
  2. Kategorija 3
   1. Izdelek C -> “CTA 3”
  3. Kategorija 4
   1. Izdelek D -> “CTA 4”
   2. Izdelek E -> “CTA 5”
   3. Izdelek F -> “CTA 6”
  4. Kategorija X
   1. Izdelek Y -> “CTA7”
   2. …..
 2. POGOJI POSLOVANJA
 3. BLOG
 4. NAJPOGOSTEJE POSTAVLJENA VPRAŠANJA
 5. KONTAKT

Navadno spletne trgovine ponujajo več kot samo nekaj izdelkov, zato je tudi struktura “malenkost” večja, kot pri spletni trgovini, ki ponuja storitve. Že prej omenjena kategorizacija oziroma grupiranje izdelkov je smiselno zaradi več razlogov:

 • lažja preglednost nad artikli (urejenost, morebitno kasnejše dodajanje artiklov),
 • boljša uporabniška izkušnja (“orientacija” uporabnika),

Če ste bili pozorni, ste zgoraj lahko opazili, da lahko do vseh URL-jev dostopate z le tremi kliki. Seveda je to težko doseči, vendar se splača potruditi.

Poleg tega lahko z dobrimi opisi kategorij obiskovalce pripeljete tja, direktno pred izbiro in jim tako olajšate nakup.

Pred samo izdelavo se torej odločite – ali želite direktno prodajati (v tem primeru je spletna trgovina odlična rešitev) ali želite generirati “leade” in jim na podlagi podanih vprašanj pripravljati individualne ponudbe. V zadnjem primeru bi vam svetoval predstavitveno spletno stran!

Kaj če bi radi postavili spletno trgovino z posebnimi izdelki po naročilu? Je spletna trgovina vedno prava stvar?

Spletne trgovine seveda ponujajo najrazličnejše možnosti, kdaj pa vseeno niso prava rešitev. Spletna trgovina, ki bi npr. ponujala artikle, ki so personalizirani, morda ni najboljša izbira.

V zgoraj omenjenem primeru bi se vam bistveno bolje obnesla predstavitvena spletna stran, kjer bi skozi generiranje “leadov” vsakemu posamezniku pripravili ponudbo.

Vkolikor bi se obisk na taki spletni strani povečal, bi vam svetoval, da razmislite o izdelavi aplikacije, ki bi poenostavila prejem naročila in avtomatizirala postopek obdelave naročila ali priprave ponudbe.

Ker pa se trg vseskozi spreminja, zahteve obiskovalcev in kupcev pa so predispozicija za prilagajanje podjetij, bodite pripravljeni na spreminjanje, dopolnjevanje in osveževanje spletne strani.

Na ta način boste lahko vseskozi v koraku s časom, novimi tehnologijami in avtomatizacijo postopkov iztržili največ!

Zaključna misel

Izdelava spletne trgovine traja nekaj časa. Ko se odločate za izdelavo ali prenovo se oborožite s čimveč ponudbami in skicirajte končni izgled. Razmišljajte skozi oči svojega kupca, vpeljite elemente, ki jih uporabljajo druge strani in ki so vam všeč.

Na ta način bo spletna stran, pa naj gre za trgovino ali predstavitveno stran, izražala vas, vaša prepričanja in želje. Kot rečeno že tolikokrat pa je vsebina spletne strani najpomembnejša, zato poskrbite, da bo vedno nova, sveža in uporabna!

PS – naslednjič se bom dotaknil problema, kako izbrati temo članka, o čem pisati in podobno.

M.V.