Backlinking vs. content

Večno vprašanje teh, ki iščemo spletne rešitve in, ki poskušamo iz spleta narediti večjo zgodbo od zgolj “spletne vizitke”, je sigurno tudi to kaj je bolje: Imeti dobro vsebino (in teh čim več) ali imeti več povratnih povezav na svojo spletno stran?

Tokrat vsebino zato namenjam temu odgovoru.

Kakovostna vsebina, ki jo naši spletni obiskovalci (seveda zainteresirana in pravilno targetirana spletna javnost) konzumirajo, je pomembna. O tem strašanskih raziskav ni treba zganjati.
Predlagam skok na zapis Kaj je vsebinski marketing.

Optimizacija vsebin za organsko pridobivanje obiskovalcev, je prav tako nujna. Tole pojasnjujem najprej v članku: Kako razvijati sistem prodaje, nato pa še s tutorialom Kako priti na prvo stran Googla (o tem kako SEO pravilno optimizirati spletne vsebine).

“Delček” spletne sestavljanke pa sestavlja tudi mreženje, networking in seveda večno, grobi backlinking.

Koliko igra kaj ta težo v primerjavi z ustvarjanjem vsebin, kaj je bolj pomembno in česa se splača izvajati več, pa je najbrž stvar presoje vsakega posameznika.

Še posebej, ker je sam baclinking lahko “hudičevo delo v prazno”, nam zna “za začetek” biti zanimiva spodnja slika:

.

spletne rešitve
Vir slike: gShift.

.

Na slikci je lepo pokazano kaj ima kak vpliv na uspeh spletnega nastopa in katere spletne rešitve sploh prinašajo rezultat.

Na navpični osi je prikazan trud, na x osi pa vrednost spletnega dela.
Na nulti točki, na stičišču, se “za začetek” prekrivata neuspeh in spletne aktivnosti, ki se jim ne splača posvečati energije (don’t even bother):

 • spammanje po blogih in forumih je jalovo – posledično temu sledi rezultat
 • če se odločimo za plačljive in recipročne povratne povezave (ti meni, jaz tebi), je spletni premik, posledično mogoče prepoznati, a prej ali slej bo zmanjkalo denarja (in pozicije se bodo vrnile na svoje začetke)
 • nekaj premika naše spletne revice bomo zaznali tudi s tem, da jo vpišemo v spletne imenike (vsepovsod se recimo priporoča DMoz in podobni)
 • bolj zrelo in v “pravo smer” razmišljamo, če se usmerjamo proti renomiranim spletnim imenikom in, če nas zanimajo PR objave na avtoritativnih straneh
 • še bolje je, če res z odličnimi vsebinami sodelujemo na avtoritativnih in naši branži, sorodnih spletnih straneh in blogih (tako imenovan guest posting)
 • še bolj pozitiven učinek na pozicije naše spletne strani ima naše udejstvovanje in sodelovanje na forumih in v skupnostih (z namenom deljenja znanj in izkušenj, ne pa “nabiranja” povratnih povezav)
 • popolni zadetek dosežemo, če uspemo razviti “widget”, aplikacijo, orodje ali e pomočnika, ki drugim koristi pri njihovem spletnem nastopu. Ali pomočnika, ki pomaga kupcem do boljšega razumevanja našega produkta.
 • največjo zmago pa dosežemo, če fokus usmerimo v razvoj in kreacijo vsebin, ki bodo vredne deljenja (po zgornji sliki tole vzame tudi največ časa)

Kakšen vpliv imajo povratne povezave na SEO, prikaže tudi spodnja slika (vir slikce ista hiša kot zgoraj: gShift):

.

Screenshot 2015-04-22 at 10.37.23

 

.

RAID predstavlja kratice:

R – relevance
AI  -authority in influence
D – diversity

.

Relevantnost

.

Relevance (relevantnost) pomeni ali povratna povezava prihaja iz relevantne spletne strani. Relevantna spletna stran je stran, ki vsebinsko podpira našo vsebino. Če vemo, da je dobra povratna povezava ta, kateri sledi dodana vrednost (na povezavi), potem je “izvor” te strani, relevantna vsebina tudi na strani, ki kaže k nam.

Dam primer (iz moje prodaje, kakopak)

Če sami npr. prodajamo vgradne omare (na strani na povezavi, recimo ji money site), je relevantna povratna povezava na njo, spletna stran, ki prav tako opisuje in govori o vgradnih omarah (v tem primeru vgradne omare na strani mizarstvo.si). Mimogrede: obe strani, kot vidite sta moji (nista pa najboljši povezavi zaradi tega, ker stojita na istem C-bloku.

Da si boste lažje predstavljali, sta obe povezavi, narejeni zgoraj, nerelevantni iz vidika, da nanju linkam iz te vsebine (ki jo ravnokar berete). Zakaj? Ker vsebina tega prispevka (niti strani kot celote) ne govori o vgradnih omarah in pohištvu, ampak o spletnem nastopu in digitalnem marketingu).

.

Avtoritativnost in vpliv

.

Authority in influence v bistvu povesta ali je povratna povezava “priletela” od avtoritativne in vplivne spletne strani ali avtorja. Ali pač od “nekoga”, ki nekaj po spletu pač “mlati”.

Drugače je, če na vašo spletno stran kaže Boris Jelcin (in vaša spletna stran govori o prodaji jedrskega orožja Izraelu) ali na vašo spletno stran (z isto vsebino) kaže moj sosed, ki ima farmo piščancev.

Če pa čisto laično razmislimo o tem, pa je bolj avtoritativen ta, ki:

 • je bolj star (beri: izkušen)
 • ga pozna več ljudi (beri: nanj kaže več povezav)
 • je v svoji branži večji (Sylvester Stallone je pač bolj avtoritativna figura v svetu mišic in filma kot recimo Smrkci)

.

Diverzifikacija (različnost)

.

Ta revica pomeni, da na kakovost celotnega backlinging profila neke spletne strani vpliva tudi različnost povezav (ne samo iz vsebinskega vidika, ampak tudi iz konceptualnega).

Ponazorim:

Dobro je, če imamo na našo spletno stran več povratnih povezav iz različnih virov:

 • bookmarking strani
 • udeležb v forumskih debatah
 • povratne povezave znotraj vsebin
 • komentarji na blogih
 • udejstvovanje na sociali
 • PR članki
 • privatnih blogovskih mrež
  ipd…

Diverzifikacija pomeni tudi, da v svojem backlinking profilu skrbimo za “naravno rast” dofollow in nofollow povezav. Da ne “mlatimo” samo po enih, ampak, da skrbimo, da imamo oboje v zdravem razmerju.
Wordstream lepo pojasni tole tukaj.

Slikca, ki lepo razloži tole vizualno, je ta:

.

227231-1viULf1401305160
Vir: Ubacklinks.

.

Diverzifikacija (različnost) se meri tudi v naši “aktivnosti” pridobivanja povratnih povezav.

Ni zdravo, ni pametno, še posebej pa “ni naravno”, če dva tedna povratne povezave na našo stran, dežujejo kot nore, potem pa pol leta nič.

Zdravo pridobivanje oz. prirast naravnih povratnih povezav, prikazuje spodnja slikca:

.

Link-Velocity-3
Vir: CognitiveSEO.

.

Manj zdravo, predvsem pa “upešajoče” in po svoje tudi neumno pa je, če “napokate” prvo leto npr. 500 povratnih povezav, drugo leto pa boste temu morali najmanj slediti.

Štartajmo raje na malo in na vsakih recimo 10 dodanih novih vsebin, dodajmo nekaj linkecov zraven. Drugače si s prevelikim “horukom” samo kopljemo jamo za delo čez tri leta.

Over and out za tokrat.
Naj koristi in jasno, vabljeni, da moje spletne rešitve spremljate še naprej.

.

.