Pogovor s Stašo Filipi Tasič o njeni spletni trgovini Solemio.si

V tem pogovoru sem vprašanja postavil gospe Staši Filipi Tasič, ki je lastnica spletne trgovine z eko otroškimi oblačili, Solemio.si.

.

  • Pozdravljena Staša, vaša zgodba o Solemio spletni trgovini, je za razliko, od nekaterih mojih dosedanjih intervjuvancev, precej drugačna. Odločila ste se za nakup spletne trgovine, ki jo je prejšnja lastnica opustila. Lahko prosim, za začetek, opišete ta del zgodbe…. Kako to, da ste se odločila za to, kakšni so bili vaši glavni pomisleki pri tem,…..

.

Res je bil nenavaden začetek. O spletni trgovini nisem imela pojma. Vedela pa sem, da želim po končani porodniški, še vsaj dve leti delati od doma (s prilagodljivim delovnim časom), da je lahko moj sin doma z mano. Vedela sem tudi, da še ne želim delati v arhitekturnem biroju (ker sem po izobrazbi arhitektka).

spletna trgovina otroška oblačila solemio

Slučajno je v tistem času prejšnja lastnica spletne trgovine Solemio objavila, da se trgovina zapira. To se mi je zdelo škoda in je nisem hotela izgubiti, saj mi je bil koncept trgovine zelo všeč in tam sem tudi dobila veliko stvari za svojega sina. Zato sva z možem kontaktirala Simono in jo povprašala, če trgovino tudi prodaja. Tako se je začel dogovor in trgovina je zdaj v mojih rokah že leto in pol. Še vedno je online, očitno mi gre kar dobro

Največji pomislek je bil seveda ta, da nisem nič vedela o tem, kako spletna trgovina deluje in, če bom to sploh znala delati. Pa se je le nekako obneslo, sicer se še vedno vsak dan učim.

Verjela sem tudi, da lahko s svojo željo in znanjem o oblikovanju dodam trgovini svojo noto. To v trgovini še vedno najraje počnem.

.

Za razliko od ostalih mojih sodelujočih, tudi razmeroma aktivno sodelujete na Facebooku s plačljivimi kampanjami…. Nam (meni) lahko zaupate kako se to obnese in predvsem kako to, da ste se ob teh kampanjah vseeno odločila še za SEO? Za podjetnika, ki dela sam vse, verjetno ni najlažje peljati vse marketinške kampanje, hkrati pa še skrbeti za trgovino na spletu, upravljate s produkti, skladiščem…. Kako si pri vsem tem sploh organizirate čas?

.

Facebook objave so se mi začele najlažji začetek za povečanje prometa v spletni trgovini. Hitro sem ugotovila, da samo objave ne bodo dovolj, saj Facebook določa, koliko ljudem prikaže eno objavo. In seveda to nikoli ni dovolj. Zato sem opravila tečaj FB oglaševanja in se tega lotila resno. Facebook je sicer super, vendar ni nujno, da so tam tudi potencialni kupci, plus tega je potrebno kar veliko plačevati za sponzorirane objave.

Zato sem se želela stvari lotiti tudi s SEO. Želela sem, da bi bil pritok obiskovalcev na strani konstanten in ne samo takrat, ko bi plačevala oglase (ker v primeru nobenega plačanega oglasa pač ni bilo skoraj nič obiska na strani). Potem mi je en dan prišel pod roke članek, ki je govoril o tem, da se večina potencialnih kupcev nahaja na Googlu in kako izboljšati pozicijo na googlu. Zato se mi je zdelo, da je SEO prava izbira zame, sploh ker se mi ni mudilo, ker sem se želela o tem tudi sama učiti in ker sem bila pripravljena veliko tudi delati.

Kako si organiziram čas? To je ena izmed mojih slabih strani. Trudim se, da bi bila bolj organizirana glede časa in izkoristila dan kolikor se da. Vsak večer si napišem seznam, kaj moram vse narediti naslednji dan in okrog mene so sami mini zapiski in seveda moja črna beležka, brez katere bi bila popolnoma izgubljena. Velikokrat pa mi vsa opravila ne uspejo, saj se kakšen dan že zjutraj vse postavi na glavo in moram reševati stvari, ki so tisti trenutek najbolj pomembne.

Poleg trgovine se nekaj malega ukvarjam še tudi z risanjem načrtov ter z oblikovanjem. In včasih je vse stvari res zelo težko uskladiti. Na prvem mestu pa sem še vedno mama in žena. Ja, moj dan bi moral imeti 48 ur.

.

.

Moj osebni firbecKakšna je razlika v pogledu na SEO zdaj, ko se najino sodelovanje (formalno) končuje in pred najinimi začetki? Če vprašam drugače…. kje je bilo vaše razumevanje SEO takrat in kje je zdaj?

.

O SEO sem nekaj malega brala, mogoče sem neke osnove vedela, nisem pa vedela, kako to poteka. Glavno vodilo mi je bilo to, da se z veliko dela da doseči to, da povečaš obisk na strani. Zdaj veliko več vem z vašo pomočjo in sem vam neizmerno hvaležna, da ste me uvedli v SEO. Zdi se mi zelo uporabno, tudi, če bom kdaj počela še kaj drugega.

.

Zaupala ste mi, da želite počasi v trgovino pripeljati zraven eko otroških oblačil še širši asortima čevljev. Zakaj? Je to posledica naravne širitve, preusmeritev,…kaj tretjega?

.

Pri meni se očitno vse stvari zgodijo čisto spontano. To ni bil plan že od nekdaj, ampak se je želja po čevljih rodila čisto slučajno, saj so se name obračali starši po nasvete kje kupiti pametne čevlje za otroke. Potem sem spoznala Aljo, od katere sem se veliko naučila o otroški obutvi, bosi hoji in naravnem gibanju.

Tudi ona je dala idejo, da bi prodajala čevlje, ki posnemajo boso hojo, saj takšnih čevljev na slovenskem trgu ni. Običajno ljudje na dopustu, na plaži, berejo romane, jaz sem letos brala literature o bosi hoji in naravnem razvoju. Z novim znanjem lahko staršem svetujem in jim pomagam pri izbiri primerne obutve za male nogice.

Sama sem tudi vsako sezono obupavala nad ponudbo čevljev za otroke, zato se mi je zdela ideja super! Skrajni čas se mi je zdel, da se začne govoriti tudi o tem, kako je primerna izbira obutve pomembna za razvoj otroškega stopala in celotne telesne drže (in še za zelo veliko stvari).

.

.

Kje ocenjujete vas čakajo vaši največji izzivi na spletnem področju v prihodnosti? Kakšni so tudi vaši cilji s trgovino? Kam ste z njo namenjeni in tudi koliko vas na projektu dela (ali ste za vse res čisto sama 🙂)?

..

itno sem po naravi zelo radovedna in 20 let šolanja zame še ni bilo dovolj, saj se vedno znova rada učim, raziskujem, iščem zato na vsak zakaj. Ker nisem strokovnjak na področju prodaje, marketinga ali spletnega oglaševanja, mi trgovina predstavlja zelo velik izziv.

Rada bi, da bi spletna trgovina ostala unikatna in obdržala svojo rdečo nit. In se seveda obdržala na spletu in bila vedno bolj prepoznavna med starši. Priznam, da je ekološke izdelke zelo zelo težko prodajati v Sloveniji, saj je njihova cena precej višja, kot pri naprimer oblačilih v diskontih, ali v velikih tekstilnih verigah ali kot izdelki iz Kitajske. Želela bi si, da bi vedno več ljudi postavilo kvaliteto, empatijo in zdravje na prvo mesto in, da ne bi kupovali samo najbolj poceni izdelke samo zato, ker so pač poceni.

Priznam, da čisto sama nisem v tem Solemio projektu. Glavno pomoč imam pri pakiranju paketov in računovodstvu. Ob strani mi seveda stojita tudi sin in mož, en je preizkuševalec in testira vse stvari iz trgovine, drugi pa posluša tarnanje in obupavanje ob slabih dnevih in se z mano veseli v uspešnih dnevih. Aja, pa seveda, mož mi pomaga pri prevajanju, ker moram veliko komunicirati v angleščini s proizvajalci in dobavitelji.

Moram pa omeniti tudi svoje super stranke, brez njih seveda trgovine ne bi bilo. Z nekaterimi smo postale prijateljice tudi v zasebnem življenju. Za to sem neizmerno hvaležna. In seveda svoje super proizvajalce, saj imam z večino direktni stik in dober odnos in se lahko vedno obrnem k njim po pomoč in nasvet.

Po resnici povedano bi rada, da bi trgovinica ostala majhna. Nimam želje, da bi se širila na tuje trge ali da bi bilo enormno veliko nakupov, ki jih ne bi bili sposobni odpremiti v istem dnevu. Rada bi, da ostane trgovina obvladljiva in na visokem nivoju kvalitete in tesnega stika s strankami in proizvajalci. Rada bi tudi, da ostane trgovina pristna, tako zelo moja.

Staša, hvala.

**********

Pojasnilo:

ker v svoj inbox dobim precej vprašanj, v zvezi s tem, kako sodelujem s poslovnimi partnerji, ki delujejo v istih oz. podobnih branžah in so (v njihovih očeh) med sabo konkurenti, naj tukaj napišem, da ne samo na področju spletnih trgovin z oblačili, ampak pravzaprav z vsemi partnerji, delujem na enak način. S spletnimi trgovinami z oblačili, sem in sodelujem, zraven Solemio, še z Bambini ter precej drugimi. Z vsemi spletnimi trgovinami sodelujem enako in pri mentoriranju ne dajem prednosti enemu ali drugemu (to še najbolj vidijo spletne agencije, ki jim dejansko kažem kako delam sam, čeprav sem sam z njimi, pogosto v isti dejavnosti in napadamo iste ključne besede). Je pa hkrati res, da nekateri partnerji po koncu mentoriranja, uberejo samostojno offsite in onsite seo optimizacijo, z nekaterimi pa sodelovanje nadaljujemo.

.