Spletna optimizacija bloga, ki zagotavlja odlično pozicijo na Googlu

Spletna optimizacija bloga je pomembna za vsakogar, ki želi ustvarjati vsebino, ki bo uporabna na spletu. Predvsem mora biti pomen na uporabnosti. Če bodo zadovoljni bralci bloga bo zadovoljen tudi Google. In če bo zadovoljen Google bodo vaši blogi dobro pozicionirani na SERP-u in vas bo našlo več bralcev!

Torej še preden začnete brati tehnične zakonitosti naj vaša spletna optimizacija bloga temelji na dobrem in uporabnem pisanju.

Sam bi predlagal, da najprej začnete razmišljati o tem kaj vaše potencialne bralce zanima. Če govorimo o družinskem fotografu bi predlagal, da se vpraša kaj so najpogostejša vprašanja strank. Poleg tega lahko nekaj od aktualnih strank namensko vpraša kaj so njihovi dvomi in kaj bi jim pomagalo pri pripravi na družinsko fotografiranje.

druzinsko-fotografiranje-spletna-optimizacija-bloga

Seveda predlagam, da te ugotovitve nato preverite s SEO orodji, da ugotovite kakšno število ljudi išče določene besedne zveze. Tako boste imeli teme o kateri lahko pišete in sedaj pridemo do točke, ko je dobro upoštevati osnovna vodila pisanja bloga. 

Najpomembnejše dejavnosti pri pisanju dobro optimiziranega bloga

Uporabna vsebina

Prva je vsekakor zopet uporabna vsebina.

Ne pišite samo zato, da napišete čim več besed.

Ne pišite samo zato, da boste zadovoljili svojo željo po razglabljanju o določeni temi.

Če želite predstaviti svojo spletno trgovino z otroškimi oblačili za to ne boste potrebovali preveč besed. Namesto tega boste potrebovali uporabno spletno trgovino. Potrebovali boste dobre izdelke, ki jih bodo vaše stranke z veseljem kupile in predlagale tudi ostalim. Res pa je, da boste potrebovali kratek odstavek v katerem se boste predstavili.

Torej že čutite veliko razliko od vstopne strani in bloga. Pri blogu boste imeli možnost bolje opisati določene postopke, materiale, izdelke, itd. Za spletno stran pa bodo sama otroška oblačila že sama po sebi vsebina, ki bo Googlu povedala kaj je spletna stran in komu se želi pokazati. Boste pa seveda v tem primeru morali dobro optimizirati izdelke.

spletna-optimizacija-bloga-otroska-oblacila

H1, H2, H3…

Naslovi so zelo pomembni! Pomembni so predvsem zato, ker danes večina bralcev na spletu več nima prave koncentracije. Ker si želijo čim prej najti uporabno informacijo ponavadi kar preletijo naslove. Tako ugotovijo kateri odstavek je primeren za njih.

Enako naredijo tudi Googlovi pajki, ko ugotavljajo kaj je na naši spletni strani. Seveda jih, tako kot bralce, močno zanima tudi povezava med naslovom in tekstom pod njim.

Zato nikakor ne pišite privlačnih naslovov samo zato, da pritegnete bralca ampak jih napišite tako, da bodo privlačni in da bodo opisovali tekst pod njimi.

Pomembna vsebina na vrh

Iz enakega razloga kot zgoraj vam polagam na dušo, da ne dolgovezite ampak pomembno vsebino postavite na vrh bloga. Spletna optimizacija bloga ni zavajanje bralca, da bo čim dlje časa ostal na vaši strani ampak je ponujanje uporabnih vsebin v pravem vrstnem redu.

Torej moj predlog je, da na vrh postavite najpomembnejšo vsebino. Takoj zatem pa to vsebino razčlenite in ponudite še bolj uporabne in zanimive podatke, ki jih ni ponudil še nihče drug!

Nova vsebina

Predvsem to s čemer sem zaključil zgornji odstavek je zelo pomembno. Vsebina, ki jo ni ponudil še nihče drug!

Preden pišete blog poglejte kaj so napisali drugi o tej temi. Poskusite ugotoviti na kaj so vsi pozabili in to vključite v svoj blog!

Ključne besede uporabljajte v kontekstu teksta

Pretirano ponavljanje ključnih besed je škodljivo tako za pozicijo na Googlu kot tudi za uporabniško izkušnjo.

To je vsekakor zelo stara tehnika, ki je bila izredno naravnana k rezultatom ne pa k uporabniški izkušnji.

Sploh ne razmišljajte o tem kolikokrat morate vključiti ključno besedo za katero hočete pozicijo. Vključite jo takrat, ko je to uporabno in naravno.

Jaz jo sedaj brez težav navedem kot primer. Načrtujem, da bo za blog dobro rangiral za besedno zvezo seo optimizacija bloga pa še vseeno ne ponavljam te besede v nedogled. Raje napišem uporabno vsebino o pisanju bloga in povezavi z optimizacijo za Google.

Ali je blog v današnjem času interneta sploh še prava izbira?

Po tem, ko sem obdelal kako ustvariti blog, ki bo uporaben tako za vaše bralce kot za Google in posledično za vas pa se moram posvetiti še temu vprašanju, ki se vedno večkrat pojavlja.

Blogi in pisana beseda na internetu bodo še zelo dolgo zelo uporabni. Vsekakor se splača ustvarjati tudi v kontekstu videa in ostalih medijev ne morejo pa ti v popolnosti nadomestiti pisane besede. Vsaj ne še in ne s takšno usmerjenostjo svetovnega spleta kot velja danes.

Vsekakor je predstavitev produkta v spletni trgovini prav dobrodošla tudi v video obliki. Za samo primerjanje pa še vedno večina kupcev preferira tabelo v kateri so navedeni podatki o enem in drugem izdelku, ki jih lahko med seboj primerjajo.

Za ustvarjalce vsebine, ki konča na svetovnem spletu in predvsem za tiste, ki si želite, da bo ta vsebina najdena pa je sploh pomembna tudi pisana beseda. Tudi če fotograf naredi video o fotografiranju hrane in ga takšnega kot je naloži na Youtube, ga ne bo našlo dosti ljudi. Če pa ta video primerno opiše in opremi pri objavi na Youtube pa ga bodo tukaj našli iskalci, ki iščejo nasvete o fotografiranju hrane.

fotografiranju-hrane

Ob tem pa je pametno pomisliti na večkratno uporabo vsebine. Torej če ste že posneli video in je ta dobro sprejet lahko sedaj ta video uporabite še v blogu. V blogu lahko na kratko opišete poglavja videa ob tem pa seveda povabite bralca tudi k ogledu videa.

Tako boste pokrili dva največja iskalnika: Google in Youtube. 

Že pišete blog in če ne kaj čakate?

Po vsem zgoraj napisanem ste verjetno ugotovili, da pisanje bloga sploh ni tako težko kot ste si predstavljali. Upoštevati morate nekaj pravil predvsem pa morate podati uporabno vsebino svojim bralcem, da se bodo ti vračali.

Ne glede na to ali želite s svojim blogom povečati prepoznavnost svoje znamke, ponujati svojo storitev ali pa začeti zaslužek s spletnimi oglasi si morate postaviti le še vprašanje: zakaj še ne pišem bloga?