Kako si sistematizirati delo v spletnem marketingu, da nas količina dela ne “povozi”

Spodnji blog zapis, bo koristil tako spletnim marketingašem – freelancerjem, in pa tudi srednje velikim in večjim spletnim agencijam, ki se zelo pogosto znajdejo v situaciji, ko ni več vprašanje kaj in kako je na področju spletnega nastopa, potrebno delati, ampak kako poskrbeti, da vsa dela dejansko sproti tečejo in, da marketing napreduje.

.

V članku si boste lahko pogledali kako imam sam optimizirano delo v spletnem marketingu in prepričan sem, da bo nekaj mojih idej in praks, uporabnih tudi za vas. Še posebej zato, ker pri mojem delu, zeeelo pogosto naletim na primere, ko je spletno marketinško delo “hektično” in napeto, odnosi v ekipah pa zaradi tega skrhani po nepotrebnem. 

.

Spodaj si boste lahko zelo podrobno pogledali kako sam opravljam svoje delo. Po večini me moji mentoriranci o tem kako sploh najdem čas za vsa dela, to vprašajo takrat, ko začnejo ugotavljati, da dela v spletnem marketingu, sploh ni malo. Pri čemer jaz pretežno delam samo na optimiziranju spletnih strani in vsebinskem marketingu, manj agresivno pa sem prisoten na socialnih omrežjih in v email marketingu. PPC-ja pa zase sploh ne izvajam. In kljub temu, da delam “samo SEO in vsebinski marketing“, vas dosti mojih mentorirancev in ostalih, ki se podate v spletno marketinške vode, ugotovi, da je že tega dela, ogromno.

.

Najmanj kar je potrebno za tistega, ki se ukvarja samo s SEO in je freelancer (kot npr. s.p., družinska pomoč, preko avtorske pogodbe, kot društvo,…), je:

.

 • pisanje koristnih in uporabnih vsebin (ki so obenem prodajne),
 • evidenca in spremljanje rezultatov (ker, če rezultatov pisanih vsebin ne merimo, nima smisla sploh pisati),
 • prežanje na seo novosti in njihova implementacija (npr. nedavna uskladitev z gdpr ali pa nedavni yoast 7.0 seo bug, cookie policy, itd…),
 • tehnični seo,
 • offsite seo delo,
 • ko pa posel steče, pa še računovodske “ne bodi ga treba” naloge (pisanje računov, sestavljanje in usklajevanje pogodb,…), evidenca in bdenje nad datumi registracije in podaljševanjem spletnih domen, evidenca nad plačili, itd…)
 • prodaja in sestanki (????)

.

Spletno marketinški freelancerji imamo to “nesrečo”, da moramo vso delo opravititi sami.
A ta nesreča lahko postane sreča, če si znamo svoje delo optimizirati.

.

Spletne agencije z več zaposlenimi, se vsaj po mojih izkušnjah, srečujete s čisto drugimi zadevami – a še enkrat…

.

100% prepričan sem, da boste, rezervo za to, da so nekatera dela v spletnem marketingu, opravljena hitreje, bolje in učinkoviteje, v spodnjem zapisu, našli tudi vi.

.

Kako optimizirati gradnjo bloga in pisanje vsebin?

.

Če boste malo poguglali za orodji, ki se priporočajo za bolj evidentirano in hitro delo pri pripravi vsebin za blog, boste tisti, ki imate spletne strani na WordPressu, sigurno naleteli na Editorial Calendar plugin, ki je namenjen evidenci vsebin (določanju rokov do kdaj naj bo narejen osnutek, dodeljevanju vsebin avtorjem, pregledu osnutkov, roki objav, itd…).

.

Čeprav je orodje zelo uporabno, sem si sam, ta del (pripravo vsebin, osnutkov in objav) optimiziral tako, da sem ZDRUŽIL to evidenco tudi z evidenco spremljanja rezultatov napisanih vsebin.

.

Postopek do objave bloga, mora, vsaj po mojem mnenju, vsebovati naslednje:

.

 • izbiro long taila in izbiro naslova vsebine blog zapisa
 • pisanje same vsebine (s pozornostjo na uporabnika/bralca/potencialnega kupca)
 • optimizacija same vsebine
 • submitanje vsebine v Googlov indeks
 • preverba rezultatov
 • in znova (iskanje long tailov)

.

Na spodnjem primeru (kjer long taile, url-je in naslove zameglim), pokažem kako so vsi koraki povezani med sabo:

.

Slika 1:

Kako je optimizirana priprava in gradnja bloga, tako, da gre čim manj časa za podvajanje del, pozorno preberite spodaj:

.

 • v prvem koraku izberem long taile (stolpec LKW, označen s številko 1). Te izberem glede na predhodno že definirane tematike bloga (stolpec 3). Tematike bloga se definirajo že ob strukturiranju bloga. Ker so definirane vnaprej, pred samim pisanjem bloga, long tail blog zapisi, z internimi linki (zgrajenimi nekje pri vrhu vsebin), pomagajo k dvigovanju tematike. Tematike so definirane s težkimi, generičnimi ključnimi besedami, ki imajo visok search volume.
 • hkrati, ko izberem long tail, določim tudi naslov članka (stolpec 2). Naslov mora vsebovati korist za bralca in ne sme biti PR-ovski (na spletnih straneh, kjer ne monetiziram adsensov). Na Adsense monetizirajočih spletnih straneh ni nič narobe, če naslov vsebuje tiste klasične: “šokantno”, “neverjetno”, “tega ne smete spregledati”, itd…. Na drugače monetizirajočih blogih, se PR naslovov izogibam.
 • preden grem v izdelavo same vsebine, še preverim najbolj primerno vrsto vsebine na izbran long tail (točka 4). Najbolj primerne vsebine za vsak long tail, posebej, razkrije Google sam, ko long tail vpišemo v incognito v iskalnik. Sam imam vrste vsebin razdeljene na:
  B – blog zapis
  K – kategorije izdelkov v spletni trgovini
  YT – youtube video
  HP – home page
  LP – landing page
  AP – about us page
  CP – contact page
  PP – product page (opis izdelka v spletni trgovini)
 • ko določim najbolj ustrezno vrsto vsebine (glede na izbran long tail) in, ko je naslov določen, se lotim (ali dam nekomu v moji ekipi), nalogo spisanja vsebine. Odvisno od vrste sodelovanja s strankami in vrste potreb za SEO, v večini primerov za stranke, nastajajo onsite in offsite seo vsebine vsak delovni dan. V to niso všteti vikendi, prazniki in dopusti.
  Vsebine so (odvisno od SEO predznanj avtorja) posredovane v obliki osnutkov, kar na spletne strani naročnika, ko gre za pripravo onsite SEO člankov (v primeru offsite SEO pa v obliki osnutka v naš sistem za gradnjo povratnih povezav). Tako me vsako jutro, v pisarni že čaka izdelek (ki ga jaz dokončno optimiziram, ko gre za članke, ki so namenjeni offsite SEO in dokončno pregledam, ko gre za onsite SEO članke). Evidenco spremljanja aktivnosti vidite spodaj:

.

optimizacija dela blogerja
Slika 2: optimizacija dela blogerja

.

.

 • iz kvadratka ena lahko razberete, da ima naša avtorica 1, na delovni dan tudi do 5 strank
 • iz vrstice 2 vidite evidenco opravljenega dela po dnevih
 • iz kvadratka tri (črka D) lahko razberete, da je avtorica bila te dni na dopustu (kljub temu pa je za nekatere stranke, članke vseeno bilo treba pripraviti – točka 4)
 • to isto evidenco imam zastavljeno za vse avtorje v naši ekipi (in tudi zase)

.

Ko je onsite ali offsite SEO članek objavljen, datum objave oz. datum posredovanja blog zapisa Googlu, zapišemo v stolpec 5 (na prvi sliki)

.

 • Čez nekaj dni (včasih tudi več kot 3), preprosto v incognito preštejem uvrstitev članka in ga ocenim po vnaprej določeni in za vse avtorje enaki lestvici (stolpca 6 in 7). V primeru pisanja za SEO za tuje spletne strani, rezultate preverim čez StartPage.
 • To isto evidenco dobi v “Share” tudi naročnik, tako, da lahko sam sproti vidi:
  – kateri dan je bila pisana vsebina (na kateri long tail)
  – kakšen je naslov članka
  – kakšna je vrsta vsebine
  – predvsem pa, to kar ga ponavadi najbolj zanima, rezultat (uvrstitev in ocena članka)

.

blogerski nasvet

Za maksimalno optimizirano delo blogerja, svetujem določitev časovne norme za različne vrste člankov. Offsite SEO članki bi morali biti napisani in optimizirani v roku 22 minut (15 minut za pisanje same vsebine, 7 minut za optimizacijo in evidentiranje anchorjev ter backup-e), onsite seo vsebine se lahko časovno opredelijo glede na to v kakšni fazi je spletna stran…. Če je spletna stran nova, sami prve 3 mesece, pišemo onsite SEO vsebine, vsak dan (z namenom, da čimprej napolnimo blog). Od 4. do 12. meseca se onsite SEO delo na blogu prestavi proti offsite delu. Članki na blogu se dodajajo enkrat ali dvakrat na mesec, offsite SEO pa se začne izvajati vsak delovni dan. P.S.: po isti logiki gradim tudi ta blog na matijazajšek.com, ki ga spremljate tukaj (zapisi na blogu so enkrat mesečno), moj novi SEO projekt pa v tem trenutku (15. julij 2018), polnim pospešeno.

.

Če bi koga zanimalo, kako pohitri pisanje blog zapisa, priporočam članek 7 ways to speed up your content creation – Hubspot, sicer pa VLJUDNO PROSIM, da upoštevate, da optimizacija blogerskega dela, ne pomeni samo to, da dosežete, da avtorji perfektno in blogovsko ustvarjajo čim hitreje, čim več vsebin, ampak predvsem, da stavite na kakovost vsebine (ki se NE MERI samo z visoko uvrščenostjo vsebine v Googlu).

.

by the way: za vsebine na tem blogu imam rezervirane vse srede v mesecu, v povprečju pa sam v eno vsebino investiram med 15 do 18 ur dela.

.

Kako optimizirati delo ekipe?

.

Ekipa je pogoj za rast spletnega biznisa. Ampak tudi pri gradnji ekipe, uspeh ne pride sam po sebi.

.

Da bi svoj spletni posel lahko razvijali naprej, še posebej na SEO sceni, kjer je kreacija vsebin, zelo hitro lahko najbolj ozko grlo spletne rasti, je treba biti pozoren najmanj na naslednje stvari:

.

 • v ekipi je potrebno poskrbeti za REDNO komunikacijo (obenem pa tudi, da vsak svoje delo opravlja nemoteno). Pri čemer vam lahko vsak, ki je že gradil ekipo za skupni spletni nastop, pove, da glavni izzivi pri gradnji ekipe, nastanejo, ko vaši začetniki, ki ste jih priučili, začnejo dobivati ambicije po svojih lastnih poslih, že med delom z vami iščejo svoje stranke in po tihem ali naglas, gradijo svoje spletne zgodbe. Najlažja rešitev (in edina logična) je, da ekipo gradite tako, da ni vaša. Dokler so dela, za katera jih plačate, opravljena, pustite vsakemu, da gradi še svoje zgodbe in svoje spletne projekte. Pri čemer je, vsaj meni, samo pomembno, da dodatne zgodbe kogarkoli, ne nastajajo tako, da rušijo že zgrajenega in tistega za kar je rast bila zastavljena že pred leti. Kolikor jaz spremljam to zgodbo, je edina pot, da neka ekipa raste skupaj ta, da morajo vsi v ekipi imeti za to interes. Če imate samo vi kot vodja interes, “porabljate” nepotrebno energijo za prepričevanje drugih, namesto za produktivnost.

.

Dodatno je lepota takega, freelancer pristopa (ki ga sicer ni lahko zgraditi) v tem, da gradite freelancer ekipo (ki je ni treba zaposliti, ampak je dejansko vsak plačan za svoje delo).

.

V moji ekipi imamo komunikacijo zagotovljeno tako, da se najmanj enkrat tedensko slišimo in vidimo čez Hangoutse, na hitro pregledamo opravljena dela, moderiramo popravke in se zmenimo za nove naloge. S časom (z dopusti in počitnicami), ni potreben niti več enkrat tedenski sestanek, ker se vse kar je pomembnega, dogovorimo preko emailov.

.

optimizacija dela komunikacija email

Pri komunikaciji čez email, se poskušajte vedno dogovoriti za feedback. Oziroma, če na posredovano zadolžitev ne dobite feedback-a, naj ostane email v mapi ToDo. Tako dolgo, dokler ne dobite potrditve, da je delo opravljeno.

.

 • v ekipi morate poskrbeti za REDEN dotok novih znanj. Sam rešujem to tako, da sem odprl zaprto skupino na Facebooku, v katero so vključeni tudi člani moje ekipe (in pa tudi drugi, ki jih zanima SEO). Med njimi so tudi nekatere moje bivše in trenutne stranke. In pa seveda opazovalci. Da mi ni potrebno 5 krat razlagati isto vsakemu posebej, preprosto vse kar je uporabnega in koristnega, delim v skupino, tistega, ki pa se neka vsebina še posebej tiče, pa na vsebino spomnim še čez mail ali na sestanku. Prednost takega deljenja informacij je v tem, da je čisto mogoče, da se bo ekipi v bodoče želel priključiti še kdo, hkrati pa po spremljanju objav (in odzivih na objave) zelo hitro vidiš, kdo je s čim na tekočem, kdo zraven samo “lurka/opazuje” in kdo dejansko želi napredovati. Ni mi verjetno treba posebej poudarjati, da se skozi lastne objave (in odzive drugih) tudi sam ogromno iz skupine naučim.

.

 • pri ekipnem delu je potrebno poskrbeti za NORME. Tako kot sem v prvem poglavju (zgoraj) opisal, da imam časovne norme postavljene za pripravo svojih zapisov, tako so pravila igre določena tudi za ekipo. Če lahko sam napišem podporni članek v pol ure, ni vrag, da tega istega (s treningom in vajo) ne bi napisal kdorkoli v ekipi.
  Norme v ekipi lahko postavite za vse:
  – od tega kako hitro naj bo postavljena osnovna, nova spletna stran, do tega kateri plugini naj bodo inštalirani na stran v kakšnem času
  – normirate lahko število zgrajenih avtoritativnih backlinkov (npr. na dan)
  – normirate lahko število objav na socialnih omrežjih (npr. 3 na dan)
  – itd….

Dodatno:
15 tips on managing an internet marketing team – SearchEngineJournal
6 roles you need on your marketing team + 2 you probably haven’t considered – MarketingLand

.

Priporočljiv video:
How to structure your marketing team – Neil Patel & Eric Siu
.