Kako zastaviti spletni nastop, da se bo internetna stran razvijala in napredovala?

V tokratnem zapisu opisujem 4 točke, ki se mi zdijo ključne za razvoj spletne strani in njej konstantni napredek.

Če spremljate internetno sceno, veste, da je zanimanja za izdelavo spletnih strani, še danes, bistveno več, kot zanimanja za njihov razvoj. Kar je po svoje čudno, glede na to, da ga najbrž ni takega, ki ne ve, da izdelana spletna stran, sama po sebi, sploh ni še nič. Ker je na internetu praktično iz vsake branže že nešteto spletnih strani.

.

razvoj spletnih strani

.

*******

.

Kdo bo pripravljal vsebine?

.

Brez rednega dotoka vsebin, bo stran, prej ali slej, obtičala. V eni študiji so ugotavljali, kaj se zgodi s spletno stranjo, če na njej prenehamo objavljati vsebine, v drugi študiji je bil opazen upad traffica že po dveh mesecih neaktivnosti na strani.

Logika je preprosta.

Ker je pač eden izmed faktorjev aktualnosti spletne strani tudi sveža vsebina, Google raje skozi čas, pri vrhu prikazuje strani, ki so konstantne in vedno sveže.

Res da dinamika priprave vsebin, ne rabi biti čez 2 leti na naši spletni strani, enaka kot je bila prve pol leta, ampak vseeno.

Če vsebine na spletni strani ukinemo, bodo našo internetno stran prehiteli pač tisti, ki jih ne.
Tisti, ki imajo še vedno nekaj novega za pokazati in povedati.

.

Kako bomo merili rezultate?

.

Logično, da nas večina meri rezultat, skozi prodajo, ki jo nameravamo skozi spletno stran ustvariti.

Ampak, če se gremo SEO, bi jaz prodajne rezultate, vsaj za povsem novo internetno stran, prve pol leta, dal čisto na stran.

Pozabite na zaslužek iz SEO prve pol leta, fokus naj bo na druge metrike.
Med prvi dve bi sigurno dal uvrščenost vsebin in kakovost vsebin.

Dobra uvrščenost spletne vsebine je itak povezana z dobrim SEO – m in dobro raziskavo ključnih besed. Ker, če bomo vedno pisali na iste oz. sorodne besedne zveze, četudi SEO perfektno, obisk na naši strani ne bo napredoval (What is keyword cannibalization and how to solve it?)

Dobra kakovost se meri s konverzijo (btw: v svojem arzenalu imam eno spletno stran, ki je po dizajnu in zasnovi, prej grda kot lepa. Ampak je prvo konverzijo naredila po vsega 30 dneh. Zakaj? Odgovora ne upam dati 100%, ampak sam verjamem, da zato, ker je vsebina na njej, “resnična”. Nereklamna.)

.

Koliko nas bo vpletenih v spletni nastop?

.

Na enem izmed mojih zadnjih spletnih projektov, smo vpleteni trije.
En je pisec money site vsebin (opisovalec produktov in pisec vsebin na blogu, en gradi mrežo, en pa izbira produkte, debatira z dobavitelji, vodi evidenco in dviguje besede).

Če bi našli še tri ljudi, ki bi želeli sodelovati na projektu, bi jih sigurno imeli kam vtakniti.

Kaj hočem povedati s tem?

Za napredek spletne strani je res fajn, če dorečete kdo bo delal kaj. In, da se to dejansko tudi izvaja.
Začetniki, specially SEO začetniki, delajo vse sami.
Itak, saj projekt še nič ne prinaša (in en čas tudi nič še ne bo).

Vseeno pa je večja verjetnost za uspeh spletne strani, če se že predhodno ve dvoje:

.

  • kaj točno se bo sploh delalo za razvoj spletne strani
  • in kdo točno bo določeno delo opravljal

.

Kako bomo delili?

.

O razrezu pogače, ko bo enkrat spletna stran začela nositi, se dogovorite na začetku.
Kasneje bo sama kregarija ali pa, kar je še bolj verjetno…. ostali boste sami.

Še posebej, če je metoda spletne rasti vezana na zdravi, dolgi rok (kar pametni projekti itak so), bo vmes sigurno prišlo do tega, da bodo vpleteni “podvomili” v uspeh.

Ni rečeno, da ne bodo odnehali. Celo ZELO velika verjetnost je, da bodo.
Malenkost bolj jih k ustvarjanju, kljub ne takojšnim rezultatom, zaveže dogovor o tem kaj kdo od svojega dela, ima oz. bo imel.

Če pa večino delate sami, druge pa ste vključili, ker vam pač na neki točki, znanja primanjkuje (dizajn, inštalacija in povezava pluginov, štancanje vsebin,…), pa dobro razmislite kako boste spogajali začetek.

Zelo dosti poznam primerov, ko en dela dobesedno vse in tudi nosi odgovornost (s.p., davki, inšpekcije, itd…), vseeno pa zaradi tega, ker noče sam “skočiti v vodo”, na začetku dogovori provizije. Ker je to edino, ker pavšala še pač ni, kar sploh lahko da.

Obrnite story:

  • izračunajte si potrebno investicijo za posamezna dela, plačajte tisto kar je treba, o proviziji pa debatirajte, ko bodo sovpleteni, naredili in delali najmanj toliko kot vi sami.

Tako pa sem tisočkrat že videl “spletne poslovne modele” kjer eden dela “full time” na projektu, ostali so po službah, vse pa sloni na pravičnih in enakih provizijah.

Da ne omenjam, da so ti “ostali”, čez pol leta, pristali v fitnes službah, avtopralnicah, na delu v Avstriji, itd…

.

.