10 “must have” elementov prodajne spletne strani

Spletno prodajalski borci na internetu svoje spletne strani ne delamo za okras. Na vižo prodaje preko interneta sem podobno vsebino že spisal tudi pod naslovom Če nimate namena imeti spletne strani samo za okras, sicer pa sem v prispevku v nadaljevanju zbral 10 najpomembnejših elementov, ki jih naj vsebuje naša spletna stran (če je ta namenjena prodaji).

.

1. Kdo smo in kaj ponujamo

Ni je bolj frustrirajoče reči za spletnega brskalca in obiskovalca (še posebej pa ne za osebo, ki je v nakupni fazi), kot te, da prileti na neko spletno stran (celo spletno trgovino), potrebuje pa 144 sekund, da ugotovi ali je priletel na stran, kjer sploh ponujajo to kar išče.

Logo ne pove vedno kdo smo in kaj ponujamo. Še posebej, če smo nova spletna znamka, ki jo poznamo samo mi in trije najožji znanci, logo (brez slogana) ne pove nič. In če obiskovalcu, ki je v nakupni fazi (in ne brska samo po naši strani), na najbolj vidno mesto postavimo naš logo, ki ne pove kaj točno ponujamo, je največ še kak klik oddaljen od tega, da iz naše spletne strani odroma.

Primer slovenske spletne lepotice, kjer vam je v 0,1 sekunde jasno kaj ponujajo:

.

prodajna spletna stran elementi
Ličila.si – preprosto čudovita in jasna.

.

Drug primer:

Če imamo spletno stran katere namen je, da nas ljudje najprej dodobra spoznajo (preverijo našo kakovost na spletu recimo preko naših blog zapisov), ni nujno, da sploh logo kaj pove. Pustite reveža pri miru, ker je v tem primeru vaš fokus pridobiti obiskovalce na spremljanje vaših vsebin. In, kdor bo v njih prepoznal dodano vrednost za svoj posel, ta bo tako ali tako lopnil na vaše kontakte in ponudbo.

.

Screenshot 2015-02-09 at 14.39.03

.

2. Kontakti

.

Vsi spletni obiskovalci (tudi tisti  v nakupni fazi) ne kupijo takoj, ko priletijo na vašo stran. Nekateri si bodo vašo stran dali med priljubljene in bookmark strani, drugi si vas bodo samo zapomnili, tretji bodo po brskanju po spletu vedno znova naleteli na vas. Četrtim je zaenkrat samo prav, da vedo, da obstajate. Začenjajo vas spremljati, in, ko, in, če vas bodo potrebovali, vas bodo kontaktirali takrat.

Če bodo seveda našli podatke :).

Kontaktnih podatkov ne skrivamo.

Statistika govori, da samo objava telefonske številke v glavi spletne strani, število povpraševanj v povprečju poveča za cca. 10% (vir je že res tako star, da ga zdaj ne najdem in ne vem, če drži).

V vsakem primeru pa si spletno stran naredite tako, da bo tudi po sprehodu po podstraneh, vedno vaš prvi kontakt viden. Razen, če ne želite prejemati telefonskih klicev, ni razloga, da telefonska številka ne bi bila vidna vsepovsod.

.

Unnamed image (7)
Telefonska številka na spletni strani slovenske Leticie.

.

3. Home page layout

.

O tem kako naj zgleda vstopna, domača in prva stran, je na spletu nešteto teorij in zagovornikov vsak svojega recepta. Hec je v tem, da, enako kot za ostale nujne elemente prodajne spletne strani, tudi za zasnovo homepage strani velja, da jo boste morali testirati, premetavati, obračati in preizkušati različne variante.

Vseeno pa se splača razmisliti o tem koliko je sploh spletnih obiskovalcev, ki na našo stran pridejo čez prvo stran.

Če smo znana spletna znamka, je teh več.
Če smo novinec, obstaja verjetnost, da bodo obiskovalci prišli na našo stran, čez podstrani, večja.
Prišli bodo čez priporočila drugih, čez vsebine, ki jih dajemo na FB, čez povratne povezave,….. Vse drugo, samo, čez prvo stran ne.

Za nišne spletne strani, svetujem, da izgled home strani ne omogoča nič drugega, kot čisto na vrhu nek lead magnet, v nadaljevanju pa testimonialse, reference, certifikate kakovosti in ostale elemente, ki dokazujejo, da dejansko drži to, kar ponujamo.

Primer prve strani avstralskega SEO specialista Dejana:

.

Unnamed image (8)
Lead magnet na vhodni strani.

.

Primer prve strani Wp Curve:
.

Unnamed image (6)
Lead magnet in testimonialsi.

.

Primer prve strani Briana Deana:

Unnamed image (5)
Prva stran vrhunskega svetovnega backlinkaša.

Za manj nišne domene (tudi brand strani), na prvo stran predlagam čimbolj enostavno in hitro navigacijo na kategorije produktov in storitev.

Primer:
Spletna stran znane blagovne znamke Vitapur ima na prvi strani super enostavno navigacijo na kategorije produktov
.
.

Unnamed image (4)
Vitapur in action.

.

.

 4. Testimonials

.

Tudi na temo testimonialsov (mnenj strank) boste na spletu našli nešteto napotkov.

Najbližje mi je ta: pridobite dejanska pričevanja vaših strank, po možnosti dodajte “pristne slike” uporabnikov in to je to.
Če je med vašo bero strank kakšna slavna persona, je ne skrivajte. Povprašajte za dovoljenje in pok na prvo stran.

Testimonialsi naj bodo kratki, nič pa ne bo narobe, če zraven njih poknete tudi link na še več testimonialsov:
.

.

Unnamed image (13)
Suth West Solutions.

.

Dober članek o tem kako dobiti kakovostne testimonialse, je objavljen tudi na Kissmetricsu.

.

5. Kako deluje?

.

Nekatere stvari ne potrebujejo razlage kako delujejo in so jasne večini.
Če damo na primer na spletno stran, ki prodaja nakit, kategorijo ogrlice, bo najbrž vsem hitro jasno, kaj lahko za klikom na to kategorijo pričakuje.

Druge stvari (npr. kakšne storitve) potrebujejo razlago.
Dobro je, če to razlago maksimalno poenostavite. S kakšnimi tremi do največ petimi koraki.

Primer enostavne razlage v treh korakih na WpCurve:

.

Screenshot 2015-02-09 at 14.20.12

.

6. Razlogi za nakup

.

Tudi razlogi zakaj kupiti naj ne manjkajo na vaši strani. Na čimbolj enostaven in slikovno prijeten način, razložite zakaj bi se naj nekdo odločil za vas. Pri tem več energije vložite v to, da resnično izbrskate razloge, ki vas delajo unikatne in, katere obljubo lahko dejansko tudi uresničite.

Primer:

Ga kuhinje imajo na vrhu strani prikazane razloge za nakup:

.

razlogi za nakup

7. Social proof

.

Za dokazilo, da smo resni, prepoznavni in družbeno udejstvovani, lahko služi na prvi (ali drugje vidni) poziciji število všečkov iz npr. Facebooka.

Pozorni bodimo edino, če imamo teh “dokazov” malo oz., če na teh omrežjih sploh nismo prisotni (v tem primeru gre za negativen social proof). Zelo koristno reč o negativnem in pozitivnem vplivu družbenega udejstvovanja je spisal ponovno Kissmetrics.

Primer dobrega dokazila družbenega udejstvovanja najdemo na Dormeo-vi strani:

.

Screenshot 2015-02-09 at 14.13.48
Debelih 32.000 všekov na FB profilu Dormea. Na dan tega zapisa 10.2.2015.

.

8. Garancija na zadovoljstvo, money back guarantee

.

Če ste svojo storitev ali produkt izpopolnili tako daleč, da lahko objavite eno izmed zgornjih garancij, se ne sramujte te garancije pokniti na najbolj vidno mesto. Prva stran bo čisto ok za to.

Če zraven prilepite še različne možnosti nakupa, zagotovilo, da gre za varen nakup ter kakšen poziv za brezplačni prevzem e knjigice (v zameno za email in telefon), ste zmagali.

Top Shop ima na prvi strani to urejeno tako:

.

Screenshot 2015-02-09 at 14.24.07
Garancija na zadovoljstvo, nakup na obroke, varen nakup in še poziv k akciji v enem.

.

9. Akcije in posebne ugodnosti

.

Nadvse posebno ponudbo in produkt, ki ga določen mesec, ponujate po akcijski ceni, vizualno izpostavite in ločite od izgleda ostale strani.

Big Bang – ova spletna stran je vsa lepo modro, sivo, zelena.
Samo aktualna spletna ponudba sveti rdeče:

.

Screenshot 2015-02-09 at 14.25.53
Big Bang izpostavlja.

.

Učimo se od najboljših pravijo.
Pri Big Bangu res razumejo, da ne zadošča, da tisto kar izpostavljamo, samo tako zapišemo:

.

Screenshot 2015-02-09 at 14.28.10

.

10. Enostavna navigacija (četudi ponujamo ogromno):

.

Četudi imate na svoji spletni strani namen ponujati ogromno produktov, segmentirajte produkte tako, da bo navigacija med njimi hitra, logična in enostavna.
Merkurjeva enostavna navigacija spodaj:

.

Screenshot 2015-02-09 at 14.29.54

.

Toliko tokrat. Na temo izdelave prodajnih spletnih strani ter celotnega prodajnega spletnega pristopa, priporočam še ta zapis (malenkost je “filozofski”, ampak ga je bolje predelati prej, kot pozneje). Da ne boste šele po kakšnih dveh letih ugotovili, da bi svojo prodajno spletno stran, morali zastaviti drugače.

.

.