Prodajate spletno trgovino? [Izkušnje, da boste našli DOBREGA KUPCA]

Spodaj je objavljen zapis za tiste, ki vas zanima prodaja vaše spletne trgovine.

Glede na to, da je takšnih iz leta v leto, vedno več (med mojimi potencialnimi strankami je bilo kar nekaj takih, ki so svoje trgovine morali prodati, ker jim je cena spletnega oglaševanja, skozi leta, enostavno postajala previsoka (glede na izplen od oglaševanja) in tudi zato, ker sem, svoj čas, tudi sam iskal priložnosti za nakup kakšne že utečene spletne trgovine, bodočim in aktualnim prodajalcem svojih trgovin, dajem nekaj mojih izkušenj, da boste lažje našli kupca za svojo internetno trgovino.

Naj vam koristijo…..

Razlogi za prodajo spletnih trgovin so zelo različni:

  • dostikrat imate podjetja oz. posamezniki preprosto preveč spletnih strani (in premalo kapacitet), da bi vse spletne trgovine lahko razvijali naprej.
  • včasih je razlog preprosto sprememba glavnega “šihta” lastnika trgovine, sprememba lokacije, sprememba v lastništvu spletne strani, sprememba v družinskem okolju, partner, itd….
  • nekateri ste navajali razloge za prodajo spletne trgovine tudi v spremembi/zaostrovanju zakonodaje, preprosti “človeški” naveličanosti in pa tudi v tem, da imate fokus na drugih spletnih projektih.

Spodaj je napisanih nekaj iztočnic, ki so me zanimale, ko sem še sam iskal priložnosti za nakup spletnih trgovin in se pogovarjal z različnimi prodajalci spletnih trgovin.

Kaj me je zanimalo pri prodajalcih spletnih trgovin….. od najpomembnejše točke proti najmanj pomembni

Niša v kateri deluje spletna trgovina

Sklepam, da večina kupcev novih in tudi že utečenih spletnih trgovin, ki že imamo izkušnje iz spletne prodaje, iščemo v prvi vrsti takšne spletne trgovine, ki jih je mogoče produktno/storitveno vkomponirati v že obstoječe spletne zgodbe, ki jih razvijamo sami.

Ker sem sam, v preteklosti, na spletu, delal v različnih nišah, sem v prvi vrsti iskal spletne trgovine, ki imajo produkte in storitve sorodne mojim trgovinam. Razlog za to je preprost. Če sam delaš v neki dejavnosti, jo pač boljše poznaš in dosti lažje je vnaprej oceniti ali bi bila kupljena spletna trgovina, dodana vrednost obstoječemu poslu ali ne. Tudi ovire in izzivi so pri nakupu spletne trgovine iz znane, komplementarne dejavnosti, tvoji, vnaprej znane in predvidljive.

NAUK: V vsaki branži se najdejo kupci, a ni vsak kupec primeren za vsako branžo.

Oseba/ekipa, ki prodaja spletno trgovino in njihov ODNOS

Razlogi zakaj nekdo prodaja spletno trgovino, me odkrito zapisano, niso nikoli zanimali, prioritetno.

Ker si tisti, ki morajo spletne trgovine prodati na hitro, itak namislijo same “superlative”, tako, da se človek vpraša, zakaj sploh prodajajo svoje spletne posle, poleg tega pa razlog prodaje spletne trgovine nekoga, za razvoj mojega spletnega nastopa, itak ni pomemben.

Nekateri prodajalci so se na moje povpraševanje odzvali v istem dnevu (v koliko je to plus, ker kaže na profesionalno odzivnost, je po svoje tudi minus, ker človek dobi občutek, da se prodajalcu mudi). Nekateri prodajalci so si med oddajo oglasa za prodajo spletne trgovine in pogovorom z mano, že premislili.

Večina jih je za svoje spletne trgovine postavila takšne cene, da so me nadaljne debate, hitro minile 🙂
p.s. potencialni kupci spletnih strani si ponavadi, spletne strani, ki se prodajajo, že PRED POGOVOROM s prodajalcem, malo ogledamo.

NAUK: Bolj kot citiranje podatkov o spletni trgovini, prodajalce spletnih trgovin, kupcem približa sposobnost “slišanja” kupca in sposobnost postavljanja pravih vprašanj kupcu.

Metrike (starost, obisk, vrsta obiska,…) spletne trgovine

Pri nakupu spletnih trgovin (in v bistvu nakupu katerekoli spletne strani), me je, vsaj iz mojih oči, pred pogovorom s prodajalcem, zanimala starost spletne trgovine (starejše je načeloma boljše), prepoznavnost blagovne znamke (koliko spletnih obiskovalcev brand name spletne trgovine na mesec, vtipka v Google, na ciljanem trgu (npr. Slovenija)), iz vidika bodoče optimizacije spletne trgovine pa še avtoriteta domene spletne trgovine in backlinki, ki jih je spletna trgovina, v preteklosti, uspela pridobiti na svojo stran.

Ob pogovoru s prodajalcem, sem seveda vprašal še za informacijo o tem od kod prihaja spletni obisk (na podlagi podatkov iz Google analitike), hkrati pa me je zanimalo tudi koliko obiskovalcev se v spletno trgovino VRAČA in katere spletne kanale in taktike, trgovina uporablja za doseganje svojih rezultatov.

Največjo pozornost sem posvetil predvsem temu koliko obiska na spletno stran, dobi trgovina po organski/naravni poti. Ker je očitno, glede na to, da sam, svoj spletni posel, gradim na organskem/naravnem večanju vidnosti svojih spletnih strani, da v plačljive kampanje, ne mislim investirati.

Pri spletnih trgovinah, ki se promovirajo skozi različne spletne kanale, smo pač pregledali še bolj podrobno učinkovitost posameznega prodajnega kanala (npr. na email marketing kanalu, me je zanimal organski in neplačljiv prirastek novih e naslovov v bazo prejemnikov novic, open rate, click through rate, neto prodaja čez email marketing, stopnja odjav od e novic, itd…).

NAUK: Spletno trgovino, ki se prodaja, si bodoči kupci trgovine, oglejujemo že sami. Ni razloga, da potencialne kupce, v prvem pogovoru, prepričujete in “učite” kako je vaša trgovina super pozicionirana na spletu.

Dobavitelji

V naslednji točki so me zanimali dobavitelji produktov.

Še največ sem imel debat s prodajalci spletnih trgovin, ki so poslovali z modelom dropshippinga, Amazona in prodajali druge, največkrat, “kitajske” produkte. Sicer smo si vsi različni, ampak jaz odkrito napišem, da me ti niso zanimali. Ker pač sam delujem na slovenskem trgu, sem pa tudi že v zrelih srednjih letih in sodim v generacijo, ki mora z dobaviteljem imeti nek, bližnji stik.

Poleg tega moj lasten spletni nastop, gradim na slovenskem trgu.

Nekaj debat sem imel s slovenskimi proizvajalci in dobavitelji lastnih produktov, ampak pri njih, smo po parih urah debate, odkrili, da je boljše, če sami razvijajo svojo spletno prodajo naprej, jaz pa jim samo pomagam kot zunanji svetovalec/mentor pri prodaji čez Google in pri optimizaciji.

NAUK: Prodajalci spletnih trgovin PRIPRAVITE POGODBE Z DOBAVITELJI IN OSTALIMI PARTNERJI.

Računovodsko, denarno, papirnato stanje

Predzadnja točka mojega interesa za nakup določene spletne trgovine je bila “birokracija”.

Ker se sam na bilance in računovodske stvari nič kaj dosti ne spoznam, odkrito zapišem, da sem pri prodajalcih spletnih strani, to področje pogovora, predal moji računovodkinji. Seveda po tem, ko so bili zame zadovoljujoče, izpolnjeni predhodni, zgornji pogoji.

Če je računovodkinja rekla da, potem je sledila še zadnja točka.

NAUK: Resni prodajalci spletnih trgovin NE BOSTE imeli samo enega sogovornika za kupca, ampak več ljudi (finančnika, računalničarja, pravnika, mogoče dizajnerja,…).

Pogovor z družino

Nastop na spletu, vsaj, če nameravaš s spletno trgovino, početi nekaj resnega, ni mala stvar.
In, hočeš, nočeš, se bodoča/kupljena spletna trgovina in delo na njej, dotakne tudi privatnega življenja. S tem pa tudi družine in najbližjih.

Pred nakupom katerekoli spletne trgovine (in tudi pred prodajo mojih spletnih trgovin), je zato vedno bila na koncu odločitev, sprejeta v okviru družine (bolj žene, ker so takrat otroci bili še premali, da bi jih internetni posel sploh zanimal).

Izhodišče debate z družino je vedno bilo (in je še zdaj):

  • ali imam za novo spletno trgovino čas
  • kako se dejavnost spletne trgovine “zlije” z mojim spletnim nastopom
  • kako uspešna je spletna trgovina pri organskem spletnem nastopu
  • sposobnost predvidevanja ovir in izzivov pred začetkom prodaje in marketinga

p.s. trenutno ne kupujem ali prodajam nobene spletne strani, tako, da vam prihranim čas in mi v zvezi s tem, ni treba pisati. Hvala 🙂

V pomoč prodajalcem spletnih trgovin in strani:
(1) – 10 places to sell your website – SitePoint
(2) – Start Selling Website – Flippa.com