Prodaja preko spleta v tujino – Primer razširitve prodaje storitev (na Hrvaško)

Za tiste, ki vas zanima prodaja preko spleta v tujino, sem spodaj pripravil kratek, a praktičen in v bistvu zelo lepo delujoč primer slovenskega podjetja, s katerim sodelujem že več let, vrhunsko pa so (v glavnem v zadnjem letu) razširili prodajo svojih storitev, na Hrvaško. Isto idejo lahko, na podoben in v bistvu, zelo hiter in enostaven način, prakticira praktično vsak, ki prodaja preko spleta v tujino (predvsem storitve).

.

V glavnem, ko se, interesenti za sodelovanje z mano, zanimajo za prodajo storitev v tujino, najprej definiramo naslednje stvari:

.

  • ali gre za prodajo produktov ali storitev v tujino (ali obojega)
  • ali imamo možnost fizične lokacije v tujini (ali ne)
  • ali nas zanima izključno prodaja preko spleta v tujino (v okviru lastne prodaje ali preko poslovnih partnerjev)

.

Zraven tega pa mora stranka imeti še odgovore na to, kako bo z ddv-jem pri prodaji izdelkov v tujino (oz. kako bo z ddv-jem v primeru prodaje storitev), kako je v primeru prodaje blaga fizičnim osebam v EU in fizičnim osebam izven EU. Precej vas pa sprašuje tudi kako je s poročili o prodaji blaga na daljavo v druge države EU.

.

Spodaj je predstavljen res najbolj eleganten in enostaven primer prodaje preko spleta v tujino (prodaja storitev organizacije team building dogodkov in programov na Hrvaškem). Druge primere in nasvete boste našli še med ostalimi mojimi zapisi (v rubriki Iz prakse).

.

Spodaj si poglejte spletno stran, ki je sicer v lasti slovenske firme (ETC Adriatic), so pa prodajo svojih storitev v tujino (na Hrvaško), preprosto rešili tako, da so odprli novo spletno stran za hrvaški trg (s končnico hr, kar je boljše tudi iz vidika seo optimizacije in uvrstitve spletne strani na hrvaškem Googlu).

.

Prodaja preko spleta v tujino

.

Marketinški nastop na tak način (s preprostim prevodom slovenske vsebine strani v tuje jezike (in lokalno izbrano končnico (v tem primeru .hr), ima v glavnem naslednje prednosti:

.

  • za izdelavo spletnih strani, se uporabi ista platforma (v tem primeru, je to WordPress). Za vse trge, kjer podjetje nastopa.

.

S tem odpadejo stroški izbire različnih mojstrov za izdelavo spletnih strani za posamezne trge. Še bolj pomembno pa je, da odpadejo vsi stroški izdelave grafičnih elementov, ki se sigurno, vsaj malo (pogosto pa precej) spremenijo, takoj, ko IT mojster za nek drugi trg, izbere drugo platformo.

.

  • marketinške aktivnosti so lažje in hitreje koordinirane na vseh tujih trgih

.

Če, v zgornjem primeru, podjetje ETC, na enem trgu odpre nov team building program, ga samo s prevodom vsebine, zelo hitro, plasira na tujih trgih. Če podjetje, za pritegovanje obiskovalcev, na svojo spletno stran, uporablja npr. bloganje in SEO, lahko spet s samo prevodom strani, v istem trenutku, privablja tudi obiskovalce na spletne strani, ki jih ima v tujini.

.

  • z državno izbrano končnico, ima podjetje hitrejše in boljše možnosti, da postane vidno v Googlu, tudi na izbranem trgu.

.

V tem primeru, podjetje ETC, s svojo hrvaško spletno stranjo, (TeamBuilding Croatia.hr), s tremi najmočnejšimi ključnimi besedami, rangira na prvi strani Googla (po cca. 8 mesecih dela):

.

prodaja v tujino

.

Seveda pa za uspeh na tujem trgu, enako kot v Sloveniji, ni dovolj, da ima podjetje “zgolj” prevedeno slovensko spletno stran v tuji jezik.

.

Če so prednosti takšnega pristopa (praktično identično izdelana spletna stran, samo prevedena v tuji jezik), predvsem naslednje:

.

  • zaradi podobnega izgleda strani, dolgoročno (hitreje in enostavneje) gradite na prepoznavnosti znamke (branding)
  • zaradi iste tehnologije, lahko marketinške procese, ki jih izvajate na spletni strani npr. za Slovenijo, takoj po prevodu strani v tuje jezike, takoj izvedete na drugih trgih
  • zaradi zakupljene končnice za lokalni trg (v tem primeru .hr), imate tudi skozi oči spletne optimizacije, možnosti, da boste prej vidni na izbranem trgu, s svojo lokalno spletno stranjo
  • enostavno je dodajanje novih storitev in produktov za vse trge, na katerih nastopate,….

.

je slabost, mogoče samo v tem, da so končnice za hrvaški trg, bistveno dražje od slovenskih. A slovenska podjetja, ki ste zavezanci za DDV in se vaša številka nahaja v registru VIES, lahko registrirate do 10 .hr domen na podjetje oz. pravno osebo (1). Redne cene končnic za hrvaški trg so sicer okrog 110€ (na datum marec 2018).