Kako bi se sam danes lotil novega e projekta?

Za tokratni prispevek sem dobil idejo, da spišem postopek, kako bi se danes lotil sestave novega spletnega projekta in prodaje preko interneta (oz. kako se bom lotil novega projekta, ko bo za to čas).

Toliko, da pomagam tistim podjetnikom, ki so s svojim spletnim nastopom šele nekje pri začetku.

Ker z vsemi svojimi spletnimi projekti v bistvu prodajam preko blogov, je logično, da bi se novega projekta, lotil na enak način. Torej je taktika, ki bi jo izbral, prodaja preko bloga.

Sicer pa boste iz vsebine v nadaljevanju videli, da pri celotni zgodbi ni nobene strašne znanosti, ampak čista in preprosta kmečka logika.

.

Postavljanje in zasnova strukture spletne strani

.

Za hec, si najprej (če še ne poznate) poglejte te moje spletne projekte: www.vgradneomare.eu, www.spalnice.eu, www,drsna-vrata.si, www.otroškesobe.com.

Videli boste, da so si v bistvu zelo podobni. Prva stran prikazuje galerije produktov, informira o prednostih produktov, vsebuje zakaj se odločiti za nakup (oz. sodelovanje) preko teh strani, zraven so dodani realni testimonialsi (pričevanja strank) z opisi dejanskih izvedenih del in prodaj in čisto na dnu prve strani je na večini teh spletnih projektov 8 najnovejših blog zapisov.

Ki se pač menjavajo, ko spišem kakšnega novega.

Meni na vrhu je na vseh projektih enostaven (domov, nasveti, izračun cen (ti peljejo na landing strani, mnenja strank in še kontakt)).

Desni sidebar je na vseh projektih izkoriščen za fiksni sidebar, ki pelje spet k izdelavi ponudbe.

Kmečka logika govori, da se konja, ki vleče, ne menja – kar pomeni, da sem se do te strukture spletne strani, ki zame učinkuje, dokopal tako, da sem najprej pilil eno, jo testiral in preverjal kakšne konverzije prinaša.

Potem pa, ko sem počasi (skozi mesece) odkril, da konverzije na eni izmed strani izstopajo iz povprečij, sem šele začel s podobnimi stranmi, na druge, komplementarne in sorodne produkte.

Btw: ali bo vam takšna struktura strani ustrezala ali ne, ne vem. Hkrati pa vem, da je rezerve za izboljšanje konverzij na vsaki izmed mojih strani še precej, spremembe na straneh pa delam počasi (ker mi res ni za rušiti tistega, kar sem ugotovil, da deluje).

Če bi se torej danes lotil novega e projekta (oz. ko se bom), se bom zgledoval po že delujočih (mojih). Strošek bo manjši, ker imam templato že kupljeno, upravljanje s temo poznam (torej bo šlo hitreje), pa še razumem zakaj sem kaj postavil kam (torej ne bom izgubljal časa z odkrivanjem tople vode).

.

Prodaja preko bloga in izbira produkta oz. storitve

.

Zdaj vas bom za hec povabil še na en moj projekt: www.mizarstvo.si. Tudi tukaj boste opazili, da je struktura strani podobna, meniji preprosti, desni sidebar kliče k oddaji kontaktov, ipd… Samo zgodba in namen strani je malenkost drugačen od zgornjih štirih.

Kažem vam pa ta primer zato, da povem, da bi se pri izbiri produkta, ki bi ga imel namen prodajati na internetu na novo, verjetno hitreje in z večjo vnemo odločil za produkt, ki spada k mizarsko, pohištveno, opremljevalski branži.

Ki bi bil po svoje, logična posledica in nadaljevanje zgodbe MIzarstvo.si (in zgornjih domen).

Po izkušnjah vem, da bi tak produkt v življenje in realizirana povpraševanja pripeljal najkasneje v pol leta. Če bi šlo za nek, nesoroden mizarstvu, produkt (recimo lepe cvetlične vijolice :)), potem bi moral stran postavljati na novo, domena bi tudi bila najbrž nova, zgodovine in avtoritativnosti spletne strani sploh ne bi bilo, pa tudi nekih povratnih povezav še ne bi bilo.

In bi torej že v štartu moral računati s tem, da bi redna realizirana povpraševanja prikapljala počasneje (recimo v letu dni).

Druga pot, če bi našel produkt ali dobavitelja, nesorodnega mojim branžam, s katerimi nastopam na spletu je, da bi preveril koliko je kaj rezerve na morebitnih obstoječih domenah dobavitelja (starost domene, avtoritativnost, povratne povezave, ipd…) oz., da bi med opuščenimi in zastaranimi domenami iskal takšne z visokim PA in DA (page authority in domain authority).

Btw: pri izbiri domene, bi kljub temu, da Google ne daje neke posebne, extra teže več TLD (top level domenam), vseeno kukal za exact match domenami (npr. keramičneploščice.si, strup za podgane.com, ipd :)).

Če torej skrajšam: izbiro produkta, dobavitelja ali storitve bi usmeril v iskanje takšnih, ki sodijo v moje že delujoče spletne nastope. Če se bo ali bi našlo kaj drugega, bi pač taktiko malenkost spremenil (pohitril dinamiko vsebin, linkal malenkost bolj modro (beri: počasi)), malenkost bolj bi bil pozoren na long taile, ipd…

Pred izbiro produkta, bi presneto dobro pregledal konkurenco.

Kako za vraga ona trži, kdo se nahaja na prvih straneh Googla in predvsem pozorno bi si ogledal njihove taktike spletnega nastopa.

Če bi v njihovih pristopih videl podobnost z mano, bi po vsej verjetnosti, zgrabil bika za roge, še raje.

Ni fora prehitevati tiste, za katere veš, da jih boš….. Pojdi raje na trg, kjer se tepejo.

Če tudi ti ne uspe, se boš ogromno naučil, sicer pa tako slabi nismo, da bi bili zadnji (in kdor ni zadnji, ima vedno možnost piliti tisto, zaradi česar je prehitel zadnjega). Tako, da prehiti še koga.

.

Izbira taktike

.

Tudi tukaj nimam kaj preveč za filozofirati.

To kar počnem na drugih spletnih projektih (in zame deluje), bi počel tudi na novem. Pisal vsebine za splet (novim vsebinam na long taile bi namenil od ene ure do dveh), prva dva meseca bi vsebine nastajale vsak delovni dan (ali najmanj tri na teden). Priporočam: kako pisati blog

Se pravi, da bi za to moral vnaprej vkalkulirati čas (ker ostalim projektom nimam namena spustiti fokusa).
Gradnjo povratnih povezav bi za prve pol leta novemu projektu čisto odmislil, v drugi polovici leta pa bi po že utečenem sistemu udaril na polno.

V letu dni bi me zanimalo samo pohod med prve tri (do kvečjemu pet pozicij) na prvi strani Googla.

.

Kaj bi spremenil od tega kar počnem zdaj?

.

Če bi bil v spletnem projektu sam, bi prodajalce bolj “pogodbeno” zavezal k obdelavi strank, k rednemu poročanju, več bi dal na odpravo “sive ekonomije” (saj vemo – marketing pripelje stranko, prodaja pa jo proda mimo marketinga).

Če bi bil v partnerstvu z drugimi, bi več stavil v izobraževanje drugih, da pripravljajo top marketinške vsebine (posledično bi se motorček vrtel hitreje, v štartu bi uredil partnerska razmerja in se takoj (ne pa po 100 letih) rešil tistih, ki se “šlepajo”.

Če delamo, delamo vsi.

btw: če poznate kakšnega ekstra mizarja ali pohištvenika, ki je dober v svojih produktih, ni pa najmočnejši na spletnem marketingu, mu le povejte, da ga nekje v Halozah čaka stroj, ki mu bo sigurno v pol leta “prešvical” kapacitete. Razen, če ni to kakšna Ikea ali Lesnina XXX super L na kvadrat.

Uživajte.

.

prodaja preko bloga

.

.