2 super simple, delujoča trikca kako do novega posla prek interneta

Ker so zadnje moje štiri, še najbolj sveže izkušnje, povezane z začetnimi pogovori ljudi, ki so se mi javili preko spletne strani in se o sodelovanju šele malenkost “ovohavamo”, sem se odločil, da ponovno spišem en pomočnik tistim, ki jih zanima prodaja prek interneta in so pri tem še nekje bolj na začetku.

Ker vem, da moj blog, po večini, spremljate spletni marketingarji in tisti, ki se pač gibate v content, blog, slo sceni na področju spletnega nastopa, boste v tem zapisu našli nekaj konkretnih reči o čem razmišljati, ko želite priti do novega posla preko interneta.

Kot je že pri meni praksa, je vse skupaj, podprto seveda z realnimi primeri in izkušnjami.

Če vas zanima prodaja prek interneta s pomočjo bloganja, je moj blog, prepričan sem, dovolj primeren za to, da boste:

in še kaj. Just browse.

Ker pa je za večino glavna umetnost kako sploh priti do posla, preberite spodnja 2 nasveta, pozorno:

.

1. način –

Blogajte o tem, o čemer ste sposobni blogati dalj časa in za začetek pozabite na prodajo

.

Razložim.

Če ste začetnik, se prodaja po postavitvi spletne strani, tako ali tako ne bo zgodila.
Če se bo ena ali dve, je to naključje in čista sreča, ni pa to še sistem prodaje (in pri tem ne želim zbijati ambicij).

Ker vemo, da je verjetnost, da bo prišlo do (redne) prodaje, majhna, raje najprej pozicionirajmo sebe. Blogajmo o tem kar obvladamo, ničesar ne tržimo, ničesar ne ponujamo, vmes pa se samo učimo dobro blogati in pravilno SEO postaviti in razvijati spletno stran.

Če bi bili že dober prodajalec, bi nam prodaja tudi že tekla – torej novega posla niti ne bi potrebovali.
Če smo spletni prodajni novinec (in strokovnjak na nekem drugem področju), s prodajo počakajmo.
In najprej dokažimo, da obvladamo svoj produkt ali storitev.

No selling at this time.

Primer: če smo ljubitelj kužkov, zdrave hrane za pse in podobnega, blogajmo o tem. Why not.
Meni zelo všeč na to temo je npr. ta blog.

Razmislimo naprej.

Spletne strani na katerih se ne prodaja (še nič), pritegnejo vse mogoče.
Ker obiskovalci vedo, da jim na njih, nihče nima namena ničesar prodati.

Zato se na njih obiskovalci radi vračajo, jih berejo, spremljajo, naročijo na njihove novice, komentirajo ipd….
Bistveno prej, kot bi to isto počeli na prodajnih straneh (ker vedo, da bo jim na takšnih straneh, prej ali slej, nekdo poskušal, nekaj prodati).

Če boste ubrali ta način, boste:

  • relevantni (ker bo na spletni strani predstavljeno vaše znanje, izkušnje in talent – neobremenjeno s prodajnimi rezultati)
  • s časom, avtoritativni – ker (če ne boste, seveda odnehali) bo Google čez čas ujel, da imate kar precej pametnih reči za povedati na temo o kateri pišete. Bodite konsistentni (vztrajni in redni pri pisanju vsebin)
  • gradili boste skupnost preko komentarjev in deljenj obiskovalcev, ki bodo to radi počeli, ker bodo videli, da na vaši strani nihče ničesar ne “tišči” naprej

Za nagrado, boste (opremljeni tudi z vedno več znanja in izkušnjami kako vedno znova pripravljati vse boljše spletne vsebine), rangirani vse višje, vedno več krat deljeni in vedno bolj opaženi.

Mimogrede – ena izmed zelo verjetnih možnosti je, da bo “naokrog”, na vašo spletno stran (ki ne prodaja nič), privohljala tudi konkurenca. Ki bo na vaši strani iskala svoj kos pogače.

Logična posledica vašega konstantnega truda, da ste vse boljši pri spletnem nastopu (ne pa prodaji) bo, da bodo želeli biti zraven.

In zato se bo sama od sebe, brez, da sploh razmišljate, kako razviti prodajo preko vaše spletne strani, ponudila možnost, da konkurenci za njihovo pojavljanje pri vas, zaračunate kak evro.

Druga vrsta ptičkov, ki se bodo pojavili med kontakti v vašem inboxu, so posredniki.
Ti so nenehno na preži za novimi prodajnimi kanali.
Ti bodo želeli, da bi vi, preko vaše spletne strani, za njih, prodajali njihove izdelke.

Za razliko od začetniškega vprašanja kaj sploh prodajati, se boste po kakšnem letu uspešnega in vztrajnega izboljševanja svojega spletnega nastopa, namesto vprašanja kaj prodajati, ubadali s tem, od katerega dobavitelja prodajati.

In tretje, če se že ne bi zgodilo nič od zgornjega, imate vedno možnost (ker vam promet na spletno stran narašča), da na svoj blog preprosto pripopate AdSense – (Googlovo mrežo reklamiranja in služite s kliki).

Računica za to je sicer odvisna od branže v kateri imate namen nastopati in jasno, od velikosti vašega mesečnega obiska.

.

2. način –

Blogajte na trgu, od koder želite stranke

Najlažje to razložim kar s tem blogom.

Ker na tem blogu ustvarjam vsebine o spletnem marketingu in o tem kako izboljšati prodajo po internetu, se mi v inbox nabirajo povpraševanja podjetnikov, ki jih zanima to. A, med njimi je precej takih, ki se ukvarjajo z istim kot sam.

Bodite pozorni na to.

Če boste blogali o tem kako izboljšati prodajo preko Facebooka, obstaja zelo velika verjetnost, da boste pritegnili trg, ki ga zanima isto.

Pri čemer sploh ni rečeno, da so ta trg, tudi vaši kupci!!!!

Dam 3 primere:

V Avstraliji obstaja en super blog za odvetnike (linkec, se mi je, pardon, izgubil).
V bistvu so na njem vrhunske vsebine o spletnem marketingu, a s to razliko, da se ves čas, govori o tem kako lahko odvetniki izboljšajo svoj spletni nastop.

Zakaj odvetniki? Morda zato, ker imajo denar?

V ZDA obstaja na isto vižo en blogec, totally neobremenjen s tem kaj bi se naj na njem prodajalo, namenjen spletnemu nastopu zdravnikov in zobozdravnikov. Do you get it?

Blogajte na trgu, kjer je denar.

Tretji primer:

Moj, za razliko od zgornjih dveh, ponesrečen in že zdavnaj opuščen.
Podobno zgodbico kot zgornji dve, sem v Sloveniji še ne tako zelo daleč nazaj, pisal na blogu za slovenske mizarje.

Napaka ni bila v tem, da slovenski mizarji ne bi imeli denarja (saj vemo, mizarji so zlatarji), ampak v tem, da sem blog “tiščal” v ospredje na isti spletni strani, kjer sem tudi sam že prodajal “svoje” mizarsko pohištvene produkte. Logično, da jih sodelovanje ni zanimalo – so pa me (to vem), lepo spremljali in nasvete uporabljali na svojih spletnih straneh.

Da ne bo pomote… nimam jih za packe, ampak podjetnike, sebe pa za tepca, ki se še uči 🙂

.

*********

.

Družba, naj koristi.

Na vaš uspeh.

.

a2f1a434-b8ce-4f2a-bced-c9021a73e596-medium

.

.