Povečanje prodaje preko interneta – inhouse ali outsourcing?

Prej ali slej, se podjetniki, ki jih zanima povečanje prodaje preko interneta, dokopljejo do ugotovitve, da morda ne bi bilo narobe, če bi se gradnje spletnega nastopa svojega podjetja, lotili “in house”.

Nekateri naročijo izdelavo spletne strani zunanji hiši, drugi se odločijo, da bo zunanja hiša ustvarjala vsebine, tretji za zunanjimi izvajalci pobrskajo, ko potrebujejo SEO storitve ali dvigovanje ključnih besed in tako naprej….

Nekateri so z izbranimi storitvami zadovoljni tako, da sodelujejo redno, drugi manj, tretji nič.
Te zgodbe se v bistvu od drugih poslovnih sodelovanj kaj dosti ne razlikujejo.

Me pa je vseeno ob tem prešinilo, ali ne obstaja tudi ena skupinica podjetnikov, ki nad naročenimi storitvami ni zadovoljna in je tu in tam (ponavadi pa ob kakšni sveti jezi, ker nekaj ne gre kot so si zamislili), dobila preblisk, da bi bilo bolje, če bi spletni nastop izvajali v okviru svojih podjetij (se pravi “in house”).

In, ali se morebiti, (če ta skupinica obstaja), razlog za njihovo neodločitev za lasten spletni nastop, ne skriva v prepričanju, da za to nimajo kapacitet in znanj.

Tej skupinici je namenjeno spodnje razmišljanje.

.

Povečanje prodaje preko interneta – 
inhouse ali outsourcing?

.

Nihče se ne rodi izkušen, moder in pameten

.

Ne vidim razloga zakaj bi držalo, da se spletnega nastopa, ker nimamo znanja v hiši, ne moremo iti sami.

Kot vsepovsod, bodo tudi pri spletnem nastopu začetniška kobacanja in napake. Ampak, kje pa jih ni?
Iluzorno je pričakovati, da bo nekaj steklo gladko in vse prav, od začetka.

Zato razlog, da v hiši ni spletnih znanj, ne pije vode.
Če katera, potem je ravno spletna znanja za začetek spletnega nastopa, še najlažje dobiti.
Internet (ne samo tuji, tudi naš) je poln nasvetov, idej, konkretnih primerov iz prakse, študij in podobnega.
Nekateri se učijo kot mi sami, drugi so že krepko naprej.

Težje boste prišli do specializiranih znanj (in predvsem izkušenj) kako upravljati na primer s CNC strojem za pripravo programa za izdelavo traktorskih kabin kot do informacije o tem kako postaviti spletno stran, da bo Googlu pri srcu.

Da ne govorim o tem, da so informacije o spletnem nastopu na voljo na “dohvat ruke”.
Za ostale boste morali organizirati kak sestanek, počastiti kakšnega piščanca, biti umetelno, vljudno prijazni ravno na dan, ko vam ni….

.

Za lasten spletni nastop nimamo kapacitet

.

No… kako naj rečem…. figo.

V prispevku 3 točke o katerih je vredno razmisliti pri zasnovi spletnega nastopa sem že napisal, da za lasten spletni nastop zadošča samo ena oseba. In to smo mi sami. Vsaj na začetku.

Normalno, da na začetku ne bomo angažirali vojske 312 kolumbijskih SEO specialcev, če še sploh v sebi globoko ne verjamemo, da iz spleta sploh kaj lahko je.

Sicer pa sploh ne gre za vprašanje financ.

Bolj gre za to, da začetnik pač brca (kdor pač brca), a, če dobro pomislimo, je edina reč, na katero se nasloni ta, da pozna samega sebe in ve ali se je pripravljen učiti, vztrajati, biti včasih tudi trmast in ali ne obupa.
Začetnik drugemu, kot tem svojim lastnim lastnostim, sploh ne more verjeti. In bi bilo bedasto kaj drugega od njega tudi pričakovati.

Kako naj spletni začetnik verjame, da bo čez leto ali dve postavil spletni posel, če pa ga nima? To bi bila naivnost, se vam ne zdi? Lahko ga prepričujete, motivirate, navdušujete vsakih 24 ur trikrat – a največ kar boste dosegli je to, da bo vedno znova navdušen. A tak bo kot junkie in novo dozo navdušenja bo spet potreboval čez 24 ur.

Believe me… bil sem tam. V nekaterih drugih poslih, pa tudi v spletnem.

Na točki, ko ni bilo druge, kot, da poskrbim redno za novo dozo navdihujoče vere za to, da so podporniki, sledilci, plačniki in naročniki, verjeli naprej. Neumnost, če dobro pomislim.

Vsak verjame kar verjame… ponavadi pa še najbolj verjamemo sebi. Pa, če to priznamo ali ne.
In, če začetnik spletnega nastopa ne verjame, da je iz spleta mogoče narediti posel, pač ne verjame (ker pa tudi njega mika, pa je seveda pripravljen brcati in poskušati).

Zelo preprosto je v bistvu. Vsak verjame svoji izkušnji.
In, če je izkušnja tega, ki se spletnega nastopa šele loteva, pač začetniška (ker drugačna ne more biti), naj tako bo.
Ker takšna čisto zadošča za začetek.
Neumno se mi zdi, začetnika spletnega nastopa navduševati nad tem, da investira v 1000 piscev za SEO.
Čeprav nekdo, ki v spletnem poslu maha nekaj let, presneto dobro ve, kakšno goro bi lahko prestavil s takšnim arzenalom.

.

Ne vemo kje začeti

.

Tudi to je “izgovor”. Ker vse piše. Če ne drugje, na spletu.
Če ne gre drugače, pogledamo kaj delajo naši vzorniki, konkurenca, prijatelji ali tisti, ki jim želimo slediti.
Za povečanje prodaje preko interneta, sploh ni nujno, da boste želeli postaviti spletno stran. Svoj spletni posel lahko “furate” samo čez FB (disclaimer: nimam pojma kako, spremljam pa ljudi, ki jim to gre).

Navsezadnje, kdor spremlja moje nastope, lahko dobi občutek, da je za povečanje prodaje preko interneta, potrebno ogromno pisati. Če vam pisanje odgovarja in, če imate kaj povedati, potem je to res pot. Ni pa to pogoj za vaš spletni nastop. Še manj pa, da bi mislili, da brez pisarije ne morete narediti spletnega posla.

Vse se začne pri tem kaj točno od spleta sploh želite.
Odkritje načina kako do tega priti, pa je stvar “dobrega občutka” in lastne izkušnje, da počnete “pravo stvar”.

.

Vzelo bo preveč časa

.

Če spremljate mojo pisarijo in spletne nastope, res lahko dobite občutek, da cele dneve kracam. But, sincerely, I don’t.
Kracam, ko imam kaj za deliti, nekje kracam, ker mi to narekuje urnik, v glavnem pa kracam, ker se sam še vedno učim in to rad delim.
Vsa moja zapisana “znanost” sploh ne nujno drži. Zdaleč od tega.

Ima pa vsak izmed zapisov svoj namen. Včasih ga zadanem, da sem ponosen in morajo za to vedeti cele Haloze.
Včasih vžgem mimo tako, da sem prisiljen narediti 23 popravkov popravkov.

Namen je važen.
Sam za dosego namena svojih spletnih nastopov, pač uporabljam in se v njem dobro počutim, content marketing.
In tudi izkušnje in rezultati mi potrjujejo, da naj tako nadaljujem. Kako boste vi, ne vem.

Vem pa, da čas ni izgovor, ki bi pil vodo.
Ker tudi za en, soliden content na dan (več pa tudi ni potrebno) gresta še začetniku, samo dve uri na dan maksimalno.
Nekaj drobnega sem o tem pisal tudi v prispevku kjer sem opisoval Kaj je to vsebinski marketing?
In tudi v prispevku Koliko vsebine lahko skreirate za svoje spletne strani boste našli napotek o tem, koliko je sploh potrebno ustvarjati za stabilno in “zdravo” konstantno spletno rast.

.

Ne deluje

.

Ja pa de.

Seveda ne bo delovalo, če boste spisali en prispevek in pričakovali 23 naročil.
Tudi ne bo delovalo, če boste pripravili 10 vsebin. Ali 100.

Ker rezultat ni odvisen od količine vsebin, ampak od njihove vrednosti. In od tega, da vam bralci in spremljevalci zaupajo.
Če ne prodajate stihijsko vedno vroče modrih tabletk, ki jih menda moški spol kupuje točno takrat, ko jih potrebuje, ne glede na ceno, si boste morali na svojih spletnih straneh, zaslužiti najprej pozornost, nato pa še zaupanje svojih bralcev.

Zaupanja, še manj pa odnosa, pa se ne zgradi tako, da prvi stavek na prvi strani naše spletne lepotice začnemo z: “kupite, saj smo najboljši. Če pa to ne, smo pa najcenejši.”

Najboljši nasvet, ki ga lahko dam, za te, ki jih zanima povečanje prodaje preko interneta in lasten spletni nastop je, ta ki ga zagovarjam, gradim in diham sam. In to je, da se prvo leto lotite content marketinga tako, da pozabite na rezultate.

Check this out. Na povezavi je lepo razloženo koliko so kaj različni možiclji s contentom potrebovali, da so danes, kjer pač so.

.

Nimamo supporta

.

No, to pa drži.

Support na lastni poti izboljševanja svojih prodajnih rezultatov preko interneta, v večini primerov deluje tako, da ga dobimo toliko, kot si ga vzamemo.

Medtem, ko druge poti spletnega nastopa delujejo tako: plačaj in dobiš, lasten spletni nastop deluje tako: delaj, uči se in bodi priden…. potem ti bo dano.

Samo od sebe se ne bo zgodilo nič.

Na vaš uspeh.

p.s.: Spodnja slikca prikazuje seznamček spletnih kanalov z ocenami kako vsak izmed njih vpliva na verjetnost nakupa. Moje, predrago, prečudovito in preljubo blogcanje, sem okrancljal rdeče.

Now, let’s think: Coca Cola nismo (torej brand na drugem mestu odpade), Toyota tudi nismo (torej spletne strani zastopnikov naše znamke tudi odpadejo).

.

povečanje prodaje preko interneta
Povečanje prodaje preko interneta – Spletni kanal(r)čki in njihovi vplivi na verjetnost nakupa. vir: FocalStrategy.

.

Kaj je potem naslednje na vrsti z največjim vplivom na možnost nakupa? 🙂

.

.