Ali sploh postaviti, kdaj postaviti in kje postaviti blog na spletni strani – [2.del Vodnika za učinkovito prodajo preko interneta]

Podjetniki, upravljalci in lastniki spletnih strani imate do postavitve in pisanja bloga na vaših internetnih straneh, zelo različna stališča.

Ni jih malo, ki se jim pisanje bloga na spletnih straneh zdi enormno zapravljanje časa in denarja, nekaj vas je takih, ki ste z bloganjem na svojih straneh že poskušali, a odnehali, nekaterim (sicer redkejšim) pa se bloganje na njihovih straneh zdi nujno.

Ponavadi imate največji odpor do bloganja tisti, ki ste nekaj že slišali o optimizaciji spletnih strani in katerim vam je bloganje bilo predstavljeno kot “obvezni”, sestavni del spletne optimizacije.

V nadaljevanju tega zapisa pojasnjujem moj pogled na bloganje (tudi v povezavi s spletno optimizacijo). Iz katerega boste videli, da bloganje sicer ni obvezno za uspeh pri prodaji preko interneta, je pa dobrodošla rezerva, še posebej, če na internetu prodajate v panogi, ki je precej široka in zelo konkurenčna.

Ali sploh imeti blog na svoji spletni strani

Kot rečeno, uvodoma… bloga na spletni strani, za uspešno prodajo na spletu, NE POTREBUJETE OBVEZNO. Razmišljanje, da je nujno treba imeti blog, če želite dobro prodajati (na Googlu) je zmotno.

Bloganje je sicer res priložnost, da nagovarjate svojo ciljno publiko na drugačen način kot vaši konkurenti. In bloganje je sicer res lahko dodana vrednost, če obvladate razumevanje razlik med ključnimi besedami ter SEO optimizacijo spletnih strani. A zmotno je razmišljanje, da je blog OBVEZEN za spletni uspeh.

IZKUŠNJA: Kar nekaj mojih sogovornikov ima do bloganja strašanski odpor. Nekateri celo zelo iskreno zavračajo vsako misel o tem, da bi morali oni sami ali kdorkoli v njihovi ekipi, za njihovo spletno stran, pisati blog – češ, da je bloganje eno samo, veliko nakladanje, ki ga bi naj Google imel “rad” in bi naj zato internetna stran bila uvrščena v iskalniku višje.

V blogih na nekaterih spletnih straneh je celo opazno, da jim skoraj ni pomembno kaj piše in kako je napisano na blogu in, da so bolj osredotočeni na to, da je “pač nekaj” napisano.

Redno pisanje bloga prinaša koristi tudi za vašo spletno prodajo, a, če mislite, da zadošča, da pač, “vsake toliko” nekaj napišete, raje z bloganjem, niti ne začnite. Ker bo škoda časa.

Poglejte spodaj glavne razloge zakaj se posamezniki odločajo za bloganje.
Niti približno ni na prvem mestu razlog v povečanju spletne prodaje….:

zakaj blogati
Glavni razlogi zakaj ljudje začnejo z bloganjem. Vir 2.

Če npr. prodajate na Googlu izdelke, ki se v pretežni meri prodajajo na podlagi hipne, trenutne, stihijske, hitre odločitve o nakupu (npr. ovitki za telefon, nakit, čevlji, oblačila,….), ne drži, da bo vaša internetna prodaja uspešna samo, če pišete blog. Za nov telefonski ovitek se odločim v par sekundah (ko vidim npr. oglas na Facebook-u).

Če, po drugi strani, prodajate produkt, ki zahteva daljši premislek stranke in več pojasnil, utegne biti blog super dodana vrednost. Ker imate skozi zgodbe na blogu možnost predstavljati vašo unikatno, drugačno rešitev in vašo vizijo rešitve za stranko.

Bloganje lahko uporabite tudi za dolgoročno pridobivanje zvestih sledilcev…

Na Hubspot-u so naredili zanimivo raziskavo v kateri so merili učinke bloganja na število pridobljenih novih kontaktov. Spodnja slika lepo pokaže kako bloganje prinaša dolgoročne rezultate:

bloganje rezultati
Število novo pridobljenih kontaktov iz blog postov objavljenih v zadnjem mesecu. V primerjavi s številom pridobljenih novih kontaktov iz spisanih blogov v preteklosti.

Odločitev o tem ali imeti blog na spletni strani ali ne, naj ne bo povezana “samo” s tem koliko pisanje bloga prispeva k višji uvrščenosti spletne strani na Googlu (kar ponavadi povezuje največ ljudi), ampak najprej s tem ali ste v vaši ekipi sploh sposobni zagotoviti konstantno doziranje novih blog vsebin, kakšni so s tem stroški in predvsem temu kako (konkretno, merljivo) bo bloganje koristilo celotnemu vašemu spletnemu nastopu in prodaji.

Če ne mislite meriti učinke bloganja, ne vem točno zakaj bi se bloganja sploh lotili.

NAMIG IZ PRAKSE: Če ste se že odločili za to, da boste šli v bloganje, nikjer ne piše, da morate svoj blog NUJNO prikazovati iz vstopne strani ali iz primarnega menija spletne strani.

Razen, če vaša spletna stran ni izrecno usmerjena v to, da “služi” s kliki na reklame v blogih, je osnovni namen blogov ta, da preko informativnih ključnih besed, priteguje obiskovalce na vašo internetno stran, nato pa jih čimprej usmeri proti vaši ponudbi.

Blog se, s svojimi vsebinami, ki so SEO optimizirane za informativne ključne besede, nahaja na vrhu prodajnega lijaka. Od prebrane vsebine bi si od obiskovalca, morali želeti, da se ta čimprej “prestavi” proti ogledu strani, ki predstavlja vašo ponudbo ali ga naroča na emailing.

Kdaj se odločiti za blog na svojih spletnih straneh

Za bloganje se odločite na podlagi naslednjih premislekov:

  • Ali se nahajate v panogi, ki je primerna za ustvarjanje bloga….

Če npr. na svoji spletni strani prodajate zgolj kupcem, ki vas sicer že poznajo (recimo, da ste jim dobavitelj) in spletna stran ni namenjena pritegovanju NOVIH obiskovalcev, potem vam bodisi ni treba imeti bloga, bodisi vsebine na blogu usmerite v pripravo podpornih vsebin za obstoječe kupce.

  • Ali se nahajate v dovolj “široki” panogi, ki ima ogromno informativnih ključnih besed…

Če delujete v panogi (npr. zdravje, izobraževanje,…) kjer uporabniki Googla na tisoče različnih načinov iščejo, preverjajo ter primerjajo informacije, potem je bloganje praktično obvezno. Ker v nasprotnem “spuščate” preveč priložnosti.

  • Ali imate v ekipi izkušene in za pisanje, zagnane pisce

Tu se rado hitro zalomi. Največkrat dodano vrednost bloganja prepoznajo upravljalci spletnih strani in včasih tudi managerji podjetij. Piscev za blog, vsaj tistih izkušenih, pa ni…

  • Ali imate v “poplavi vseh aktivnosti”, ki jih zahteva vaš posel (ali šef :)), sploh na voljo dovolj časa za REDNO (npr. enkrat na teden) ustvarjanje bloga…

Zelo pogosto, opažam, se novi kreatorji, k blogu zaženejo zelo hitro, po parih mesecih, pa volja bodisi pisca, bodisi plačnika pisca (če pisec in plačnik nista ena in ista oseba) mine.

Kaj narediti, če želite biti na Googlu vseeno uvrščeni visoko, nimate pa ambicij za pisanje bloga

V bistvu vam preostanejo 3 možnosti…

  • trudite se (boljše) SEO optimizirati vaše obstoječe spletne vsebine
  • konstantno se trudite izboljševati vaš CTR (click through rate za obstoječe vsebine)
  • osredotočite se na offsite SEO optimizacijo

IZ PRAKSE: Dostikrat našo ekipo pokličejo interesenti, ki jih zanima samo offsite SEO optimizacija, češ, da imajo onsite SEO optimizacijo, “porihtano v nulo”. Čeprav jim verjamem, vsakega posebej vljudno prosim, če smemo skupaj pogledati ali na onsite SEO optimizaciji obstajajo še kakšne “rezerve”. Največkrat najdemo skupaj rezerve pri internem povezovanju spletnih vsebin med seboj!

Raje 3 krat kot enkrat preverite, ali imate obstoječe spletne vsebine, ustrezno povezane med sabo. V pomoč kako graditi interne linke: Internal links [kaj so & kako jih graditi]

Odločili ste se, da boste gradili blog…..
Kje na spletni strani postaviti blog

Najbolj “obsedeni” in zmotno usmerjeni glede tega kje na spletni strani naj bo viden dostop do bloga, smo ravno pisci blogov.

Ker sami pišemo bloge, smatramo, da je naše delo (itak) ah in oh in na sploh najboljše, najlepše in najbolj pomembno. In zato sklepamo, da je dostop do vsebin na blogu potrebno postaviti na najbolj vidna mesta na spletni strani (npr. v glavni meni, na vstopno stran, itd…).

Zgornje ne drži (vedno).

Dostop do bloga lahko “skrijete” npr. v nogo spletne strani.
Blog lahko postavite na ločeno poddomeno.
Navsezadnje lahko dostop do bloga iz ostalih vsebin (npr. pristajalnih strani, ponudbe v e trgovini, itd…) popolnoma odstranite.

Položaj do vsebin na blogu je odvisen od namena vaše vsake posamezne spletne vsebine, posebej.

Preberite ZEEEEELO pogosto zmoto spodaj…

IZ PRAKSE: Iz vaših ponudbenih spletnih strani (npr. opisov produktov v trgovini ali opisov kategorij izdelkov), ni najbolj logičnega razloga, zakaj bi povezave sploh vodile do blog zapisov.

Preko blog zapisov se trudite pripeljati uporabnike Googla, na vašo spletno stran. Ko preberejo vašo zgodbo, jih želite usmeriti proti trgovini. Če je vaša zgodba kakovostna in prepričljiva, bodo bralci želeli o vas In vaših rešitvah, vedeti več. V nasprotnem ste jih “tako ali tako” izgubili.

Vabljenje obiskovalcev vaše trgovine, da si preberejo vaš blog, je podobno, kot, da bi se jaz odpravil v trgovino po kruh, šel čez celo trgovino do police s kruhom, vzel kruh, šel na blagajno, blagajničarka pa bi mi, namesto, da bi pokasirala, rekla naj grem nazaj do police in najprej prebrem recept kako se je nek kruh spekel.

Tako nobena prodaja ne deluje, ne samo spletna 🙂

Viri:

1 – Why Blog? The Benefits of Blogging for Business and Marketing
2 – Blogging Statistics 2021: Ultimate List with 47 Facts and Stats