Pogovor o digitalnem marketingu z Lauro Rozman, lastnico marketinške agencije Adeo iz Maribora

– Pozdrav, z marketinško agencijo Adeo zdaj sodelujemo že lep čas in me najprej zanima kako to, da ste se odločili za sodelovanje ravno z mano :). Kje ste me našli in zakaj ste se sploh odločili za sodelovanje, glede na to, da je danes na trgu digitalije res že ogromno ponudnikov….

Eden izmed kriterijev (čeprav ne najpomembnejši) je bil, da vaša spletna stran na Google iskalniku kotira visoko na pomembnih ključnih besedah, kot so na primer »spletna optimizacija«, »optimizacija spletnih strani«, »digitalni marketing« in ostale. K izbiri je pripomoglo tudi to, da je eden izmed zaposlenih pred leti z vami že sodeloval in vas z navdušenjem predlagal, predvsem zaradi pozitivnega pristopa, deljenja znanja in jasnosti ter dolgoletnih izkušenj v marketingu.

Zraven klasičnega SEO mentoriranja z Matijo prejmemo dodatno vrednost tudi iz vidika organizacije dela na področju SEO, prodaje in napotke, ki jih lahko ponudi le nekdo z obilo izkušenj. Veseli nas, da se je naše sodelovanje iz mentoriranja razvilo v dolgoročno.

Laura Rozman, marketinška agencija Adeo

– če prav razumem, je vaša agencija zelo močna agencija na področju SEO optimizacije, Google Ads oglaševanja, oglaševanja na Facebooku in Instagramu ter pri zakupu medijskih vsebin? Glede na to, da se s prvimi tremi storitvami ukvarja tudi precej ostalih agencij, bi prosil, če lahko mojim bralcem poveste kaj več o tem zakupu medijskih vsebin (pr članki). Kakšna je dodana vrednost te storitve, po vašem mnenju, za vaše stranke? Kako gledajo kupci na to storitev? Zanimanje zanjo, skozi čas, narašča, upada, v katero smer se razvija to področje?

Za izvedbo dobre kampanje in dosega dobrih rezultatov s strani marketinške agencije niso dovolj samo oglasi na socialnih omrežjih, na Googlu ali dobra optimizacija strani, temveč tudi ostali kanali – e-mail marketing, PR vsebine, drugi offline kanali, kot sta radio in TV, OOH oglaševanje …

Pri nas pravzaprav ponujamo »Multichannel« marketing. Naš cilj je naročniku ponuditi celoten paket, je pa res, da v zadnjih letih prednjači digitalni marketing. Zagovarjamo dejstvo, da je potencialnega kupca ali uporabnika potrebno doseči preko različnih kanalov. Več, kot jih bomo uporabili – premišljeno seveda, več možnosti je, da ga spremenimo v kupca ali uporabnika. Kar pa se tiče zakupa medijskih vsebin je pa tako, da povpraševanje po tej storitvi iz leta v leto narašča. Prednosti za naročnika je več – od tega, da prihrani pri času zaradi pridobivanja številnih ponudb in koordinacije pa do boljših cen, ki jih običajno imamo agencije.

– to vprašanje bo zdaj hudomušno :). Kako je delovati v panogi ponujanja marketinških digitalnih storitev? :). Še posebej, ko verjetno, oboji opažamo, da je digitalnih agencij, na tako malem območju kot je Slovenija, ogromno? Se vam zdi, da je prostora še vedno dovolj za vse? Se čuti gneča? Kako se “spopadate” s tem – ker je verjetno diferenciacijo med vsemi težko določiti…

Z eno besedo – pestro. Res je, ponudbe je ogromno. Pravzaprav vsak, ki ve nekaj malega s tega področja že ponuja tovrstne storitve. Zato je borba pravzaprav ves čas. Do novih projektov največkrat pridemo po priporočilu zadovoljnih naročnikov in to tudi največ šteje. Kljub temu bi rekla, da se dobro znajdemo, verjetno zato, ker ves čas stremimo k tem, da so naše storitve na najvišjem možnem nivoju.

– še eno, mogoče “manj prijetno” vprašanje, ker se poznamo zdaj že več kot pol leta…. Lastnica agencije Adeo, ste pred lastno agencijo, nabirala izkušnje že v marketinški panogi, pri drugih ponudnikih. V čem se Adeo razlikuje od drugih? Kaj ste se naučili od drugih in predvsem kaj je tisto kar vam zagotavlja, da svojo marketinško pogačo, širite naprej?

Res je, drži. Kar nekaj let sem izkušnje nabirala drugje. Eden glavnih razlogov, da sem se odločila za ta korak, ustanoviti lastno agencijo, je bilo nezadovoljstvo v prejšnji.

V čem se razlikujemo?

Rekla bi, da v vrednotah. Pri nas imamo poudarek na korektnosti, ki se navezuje tako na odnos do zaposlenih in znotraj ekipe, kot tudi v relaciji do naročnikov. Iskrena in odprta komunikacija, brez laži in natolcevanja.

Če vidimo, da nekaj ni izvedljivo ali da ne bomo dosegli želenih ciljev, to tudi iskreno komuniciramo. Dodatno pa nam je izredno pomembna kakovost storitev, zato se tudi redno izobražujemo in sledimo trendom. Vedno se trudimo najti najbolj optimalne rešitve za naročnika in vse to je tisto, kar naši naročniki cenijo pri nas in z nami ostajajo vrsto let in nas z veseljem priporočijo tudi ostalim.

– kot vašega sogovornika za področje optimizacije spletnih strani, me zanima, kako se spopadate z izzivom izvajati posamezne digitalno marketinške storitve za več različnih podjetij, ki sicer delujejo v isti panogi? In so druga drugi v bistvu konkurenca. Spremljam nekatere druge agencije in precej jih trdi, da ne sprejemajo več podjetij, ki delujejo v istih panogah? Ali je tako težko ali nemogoče kakovostno opravljati vaše storitve za primerljiva, a konkurenčna podjetja? Kako rešujete to?

Tudi mi se temu skušamo čim bolj izogibati, a vendarle vedno ne gre, saj se tu in tam storitve vseeno pokrivajo oziroma podvajajo. Po eni strani je to izziv, po drugi pa prednost. Vsako podjetje ima svojo filozofijo, svoj način komuniciranja, zato je temu prilagojena tudi strategija. Obenem pa, če delaš za več podjetij z enakega področja, kot je recimo energetika, poznaš to področje res v detajle in lažje pripraviš kampanje, plane, dosegaš boljše rezultate, ker ti je zadeva domača in poznana in se lažje »obrneš«.

Eden izmed primerov podjetij s katerimi sodelujemo, je recimo Moja elektrarna, ki je na trgu prisotna s kakovostnimi sončnimi elektrarnami. Na osnovi večletnih izkušenj iz energetike lahko brez večjih prilagajanj poskrbimo za pripravo vsebin za članke, socialna omrežja, Google oglaševanje, oblikovanje, podporo pri organiziranju dogodkov in pri pripravi video materiala. Podjetja, ki so v enakih ali sorodnih panogah se za nas običajno odločijo ravno zato, ker poznamo optimalne poti do večjega števila novih povpraševanj in uspeha na trgu.

– glede na to, da ste v stalnem stiku z razvojem digitalnih rešitev, me, za konec, zanima vaš pogled na prihodnost digitalnega marketinga. Predvsem v luči prihoda vedno novih igralcev, razvoja vedno novih oglaševalskih rešitev in tudi v luči pristopov, ki jih različne agencije uporabljajo za pridobivanje novih poslov.

Slovenska podjetja za digitalno oglaševanje porabijo več kot četrtino celotnega proračuna za oglaševanje in ta odstotek se vsako leto veča. Več kot 70 % Slovencev je mogoče doseči digitalno in tudi ta odstotek iz leta v leto narašča, tako, da mislim, da je kristalno jasno, v katero smer bo šel digitalni marketing v naslednjih letih. Covid-19 je ta proces samo še pospešil.

Ravno zaradi konstantnega pritoka novih igralcev so čedalje bolj cenjene agencije, ki imajo za sabo že nekaj dokazljive kilometrine. Sicer novi pritok ponudnikov vidimo kot pozitiven učinek, na tak način je trg namreč prisiljen k nenehnemu razvoju in rasti. Po drugi strani pa so na trgu različna podjetja z različnimi potrebami, nekatera si lahko privoščijo vrhunske agencije, druge strmijo k novim igralcem z nižjo ceno storitev.

Sicer menimo, da v digitalnem marketingu obstaja samo ena stalnica, sprememba. Zanimivo bo spremljati razvoj VR tehnologije, v kolikor se bo skozi leta aktivno pojavljala na socialnih omrežjih in spletnih trgovinah.

VR tehnologijo se da uporabiti marsikje, za podrobnejši ogled izdelka s pomočjo 3D tehnologije, za virtualni sprehod po različnih tipih hiš (še predno jo postavite v fizičnem svetu), v svetu iger, turizmu, športu (tekmo si lahko ogledate v živo iz prve vrste) in v učne namene (tečaji različnih spretnosti). Vse te platforme imajo potencial novih načinov oglaševanja, kjer se blagovne znamke lahko vključijo na različne načine.

Sicer menimo, da moramo biti pri hitrem razvoju digitalnega marketinga pozorni tudi na moralne in etične vidike, še posebej iz vidika sinergije marketinga in človeške psihologije. Analitična orodja, ki merijo navade potrošnikov so lahko izredno uporabna, po drugi strani pa se moramo zavedati, da z analizo uporabniških navad in psihologije človeka ne smemo biti pretirano invazivni. Z novodobnimi metodami in primerno strategijo se določene marketinške poteze ne zdijo več kot marketing, ampak kot pozitivna izkušnja. Na nas je, da poskrbimo, da so uporabljene v prave namene.

Hvala, Adeo, za odlično debato.