Pisanje blogov

Pisanje blogov je ena od oblik vsebinskega marketinga. V zadnjih letih mogoče celo najbolj priljubljena oblika.

Pisanje bloga je lahko namenjeno samopromociji naših storitev ali produktov. Lahko pa je namenjeno tudi izobraževanju bralcev in oglaševanju poslovnih partnerjev. Vsekakor mora biti pisanje blogov v osnovi poučna, zabavna ali senzacionalna vsebina. Čeprav senzacionalno je ponavadi bolj v domeni novičarskih sprejmite strani. Zato bom ta del danes brez slabe vesti izpustil. 

Če boste pisali blog, ki bo zabaven, zanimiv in bo tako pritegnil širšo publiko imate tudi veliko možnost, da bo dosti podjetij oglaševalo pri vas. Vsekakor ne pozabite na unikatnost! Ne pozabite, da naj bo inovativnost pred ponavljanjem ali celo kopiranjem zanimivega. Takšni blogi so ponavadi namenjeni zanimivemu življenjskemu stilu. Pa naj bo le ta povezan z družino, potovanji, hrano, otroci, avtomobili, plovili itd…

Po drugi strani pa lahko pišete tudi poučen blog. Poučen ne mislim le v smislu dejanskega “šolskega” učenja ampak bolj, da širite informacije o svoji storitvi ali produktu na način, ki bo lahko pomagal vašim bralcem. Torej sam sem kot družinski fotograf poskrbel, da sem v enem od zapisov na svoji strani napisal vsa potrebna navodila za družinsko fotografiranje. Torej ta zapis je poučen samo za zelo ozko izbrano publiko družin, ki si želijo profesionalnih fotografij. Pisanje blogov se začne ravno pri natančno izbrani publiki, ki želimo, da jih bodo našli in brali. 

druzinsko-fotografiranje

Najprej spoznajmo svojo publiko

Torej preden začnemo s pisanjem moramo ugotoviti kdo je naša ciljna publika. Pri tem procesu moramo razmišljati o starosti, spolu, hobijih, izobrazbi, zaposlitvi naših bralcev. Torej o vsem kar opisuje našega popolnega bralca oziroma na dolgi rok stranko. 

Nato moramo svojo ciljno publiko dobro spoznati, ker šele tako bomo lahko pisali o stvareh, ki jih zares zanimajo. Mislim, da je najbolje če napišem, da moramo te osebe spoznati bolje kot se poznajo sami. Tako bomo lahko pisali o neznanih in že znanih tematikah na način, ki bo tako zanimiv kot poučen. Zato se bodo bralci vračali na naš blog.

Ciljna publika LABI otroških oblačil

Če govorim o otroških oblačilih bi vsekakor omenil kar znamko, ki sva jo pred leti ustvarila z Laro. Med najbolj prodajani produkti v najini spletni trgovini so: otroški trakovi za ušesa, baggy hlačke in otroške kape. To pa seveda ni slučaj. Preden sva spretno trgovino ustvarila sva naredila raziskavo in na podlagi ugotovitev sva začela pisati vsebino. Torej vedela sva kaj želiva prodajati. Potem pa sva se vprašala še kdo so najini kupci. Seveda unikatna otroška oblačila ne kupujejo ljudje, ki niso pripravljeni za njih odšteti malce več. Ugotovila sva tudi, da jih ne kupujejo končni uporabniki (otroci) ampak njihovi starši. Tako sva vsebino prilagodila staršem z željo po unikatnih otroških oblačilih, ki jih bodo njihovi otroci radi nosili. Seveda pa nisva pozabila niti na kakovost in lahko vzdrževanje.

otroska-oblacila

Začnimo z zasnovo bloga

Vsekakor vam predlagam, da začnete s temo bloga. Ko boste imeli izbrano temo razmislite o ključnih besedah po katerih to temo ljudje iščejo na Googlu. Tako boste dobili naslov bloga. 

Še preden pa blog začnete pisati pa si naredite še alineje s pod temami. Te vam bodo koristile za državnje smeri pri pisanju bloga. 

Če bi recimo pisal blog o fotografiranju hrane doma bi začel z zanimivim naslovom. “Fotografiranje hrane s telefonom za profesionalne rezultate” bi lahko bil odličen naslov. Potem pa bi si zasnovo dopolnil z alinejami najbolj zanimiv tem. V tem primeru vem, da bi moral pisati o kompoziciji, svetlobi, postavitvi hrane, barvnih kombinacijah itd…

Ustavite se in razmislite o naslovih (H1,H2,H3)

Zasnova bloga vam bo močno pomagala tudi pri naslovih. Nikakor pa ne pozabite na naslove,  ker so zelo pomembni za celovito SEO optimizacijo vašega bloga. Torej H1 naslov naj bo vaša glavna tema bloga. H2 naslovi so lahko vse vaše pod teme. H3 naslovi so lahko primeri ali dodatne informacije, ki jih želite poudariti znotraj določene pod teme. 

Po raziskavi napišite vsebino, ki bo nova, sveža in privlačna

Sam nimam nobenih težav s pisanjem, ko enkrat opravim vse korake, ki so zgoraj opisani. Če ste temo kakovostno raziskali in se o njej podučili potem boste brez težav napisali dobro vsebino. Ne pozabite, da ne smete kopirati. Če se vam je kdo zdel tako unikaten, da želite uporabiti njegove besede ga citirajte in navedite originalnega avtorja! Vsekakor pa se ne bojte pisati enkrat, ko boste temo dodobra spoznali. 

Kaj pa če pišete za tujo znamko

Če pišete za tujo znamko lahko vseeno pišete v slovenščini. Je pa priporočljivo, da tiste besede s katerimi boste pokazali na to znamko napišete v jeziku v katerem se predstavlja znamka. Če recimo govorimo o fotografih, ki fotografirajo poroke po celem svetu potem sklepamo, da se predstavljajo v angleščini. Torej čeprav bi v slovenščini rekli, da so popotni poročni fotografi bomo napisali v angleščini destination wedding photographer.

Preglejte vsebino, jo popravite in optimizirajte za spletne iskalnike

Preden vsebino objavite jo preglejte za vsebinske napake in jih popravite. Bodite pozorni na pravopisne napake saj lepo napisana vsebina olajša branje. 

O SEO optimizaciji vsebine sem pisal že v ostalih blogih tako, da tukaj ne bom zgubljal preveč časa s to temo. Bodite pozorni na naslove, meta opis, opise fotografij, ključne besede…

Objavite blog in ga delite med svoje sledilce

Ko ste vse napisali, preverili in optimizirali je čas, da svoj blog objavite. Po tem, ko ga boste objavili poskrbite tudi, da boste Googlu povedali o novi vsebini preko Google iskalne konzole. Tako, ga bo Google prej uvrstil med rezultate pri isaknju.

Ker morate biti in boste ponosni na napisano to seveda še delite med svoje sledilce. Če je vsebina uporabna jo bodo tudi oni delili naprej in tako bo vedno več ljudi vedelo za vas!