Ali blogati ali ne? – KAKO USTVARITI DONOSEN PRODAJNI BLOG (1.del)

Zdaj, ko je za mano dokončan moj drugi SEO vodnik, sem se za pripravo novega, odločil, da se z vsebinami obrnem na vse tiste podjetnike, freelancerje in lastnike spletnih strani, ki tudi blogajo ali pa bi radi blogali in iz tega bloga naredili uspešno prodajno zgodbo.

Kot boste videli v nadaljevanju tega vodnika, je blogerjev na internetu res ogromno, a (to vam bodo potrdili mnogi) ni za uspeh prodaje preko bloga, dovolj že to, da pišemo, niti to, da pišemo po zadnjih SEO smernicah. Ker, če bi bilo tako enostavno, bi cel svet še samo pisal in živel samo od tega, da sedi doma za računalnikom in preprosto nekaj piše.

Kot je že v navadi, iz mojih prvih dveh vodnikov, sledi pred novim vodnikom, tudi tukaj, najprej krajši predgovor (ki pa ga mirno preskočite, če se vam ga ne da brati).

.

**********

.

.Predgovor pred novim vodnikom

.

Pred mano je verjetno do zdaj najtežja naloga, ker imam namen v tem vodniku, čimbolj razumljivo in enostavno razložiti kaj je tisto kar loči uspešne prodajne bloge od vseh ostalih – to pa najbrž ne bo lahko, ker določene stvari ne morem pokazati, ampak lahko samo opišem.

Kako pa ljudje radi beremo, pa že vemo.

Celoten vodnik sem si zamislil napisati na podlagi mojih primerov iz dosedanje spletne prakse, kjer bom delil tako to kar na področju bloganja deluje, kot tudi vse tisto, kar na blogu ne deluje.

Upam, da bo po tem hitro jasno, kako lahko že hiter in bežen pogled na blog na neki spletni strani, pove vse o tem ali je nek blog donosen ali ne.

.

Opis problema

.

Že to, da se neko podjetje oz. podjetnik sploh odloči, da bo na svoji spletni strani začel z bloganjem, je prva zmaga že sama po sebi.

Vir: Nosegraze.com

Po nekaterih statistikah se za bloganje odloči celo manj kot 10% lastnikov in upravljalcev spletnih strani, porazno manj, pa jih z bloganjem vztraja več kot dve leti. 

Ne glede na to, da je danes WordPress zdaleč najbolj uporabljana platforma na kateri stojijo spletne strani, je pa še bolj šokanten podatek ta, da med tistim redkim ostankom, ki bloga redno, v povprečju le 1,5% blogov dosega zadovoljivo konverzijo (Wordstream – everthing you know about conversion rate optimization is wrong).

.

Kar samo pove, da bloganje ni lahek posel.
Še manj pa, da NI SAMOUMEVNO, da, če bomo redno blogali, bomo tudi redno želi.

.

Raziskava o zadovoljnosti z uspehom preko bloganja. Vir: NoseGraze,com

Osebna izkušnja:
v času pisanja tega prispevka, je za mano 5 let bloganja. Prvi trije meseci (po 86 napisanih prispevkih) so pri meni šli samo za to, da sem ugotovil, da obstaja SEO. Naslednji dve leti sem blogal na spletni strani, ki je nisem v celoti nadzoroval sam. Obisk sem takrat, s tisto stranjo, pripeljal na vsega 100 obiskovalcev na dan. Ker pa je bila domena nesrečno izbrana, je bila moja konverzija maksimalno 5 povpraševanj na mesec.
Po dveh letih sem začel z več stranmi in novimi domenami (in novimi izkušnjami).
Naslednjo spletno stran sem v enem letu pripeljal na cca. 250 obiskovalcev na dan. Na njej je danes med 200 in 300 povpraševanji na mesec.
Pred slabim letom sem se podal v drugačne spletne modele (iz lead generation v affiliate partnerske programe in client SEO). V osmih mesecih povsem na novo postavljene spletne strani (case study izpred dveh mesecev tukaj), ima spletna stran zdaj vsakodnevno konverzijo in trenutno smo na cca. 9000 obiskovalcih na mesec.

.

Dokazi o “težavnosti in učinkovitosti” bloganja so na spletu vidni vsepovsod:

.

Na Content Marketing Institute je objavljena npr. raziskava o tem, katere metrike uporabljajo podjetja za merjenje uspešnosti svojega bloga.
Iz spodnjega grafa se lepo vidi, da podjetniki uspešnost svojega bloga merijo z:

.

 • ogledom strani
 • številom deljenj ali všečki objav
 • časom, porabljenim na blogu
 • številom novo naročenih na objave
 • številom pridobljenih sledi (???? zakaj je tole šele na 5. mestu)
 • številom komentarjev
 • vplivom na prodajo
 • vplivom posameznika (verjetno avtorja)

.

pisanje blog

.

Druga raziskava (Lexblog) pokaže, da kar 42% podjetnikov ocenjuje, da bloganje NI učinkovita spletna taktika (in, da je zdaleč najbolj prodajno učinkovita prodajna metoda srečanje s potencialnim kupcem ena na ena):

.

pisanje bloga za zaslužek

.

Še bolj zanimiv je pogled v analitiko učinkovitosti bloganja po spodnji sliki.
Na njej so prikazani rezultati učinkovitosti bloganja v primerjavi z vsemi blogerji (po geografski razporejenosti).

V Avstraliji je npr. razlika med tistimi, ki blogajo in tistimi, ki ocenjujejo, da je njihov blog učinkovit, najmanjša.
Vir tega je spet Content Marketing Institute: How to win the battle of an ineffective blog

.

kako zaslužiti z blogom

.

Da ne “odplavam” preveč….

Tisti, ki želite raziskovati ali se bloganje splača ali ne in kako je pisanje bloga učinkovito, preprosto povprašajte malo naokrog svoje prijatelje, podjetnike, znance.

Sam sem v svoji (kratki) blog karieri, v Sloveniji, naletel na peščico (mogoče 5) ljudi, ki od bloganja resnično nekaj imajo, velika večina pa jih blog opusti ali pa ne ve točno kako bi se sploh lotili spletnega pristopa z blogom.

.

Kje ležijo glavne ovire v bloganju?

.

 • Prva ovira je sigurno SEO. Ampak o tem, v tem vodniku ne bom (zato sem napisal onsite seo in offsite seo vodnik).
 • Druga ovira je v glavi. Ker mislimo, da je bloganje nič drugega kot pisanje. In, da pisanje zadošča za to, da prodamo (btw: če bi za prodajo zadoščala pisana beseda, bi morale vse fizične štacune preprosto opisati svoje produkte in odpustiti vse zaposlene. Ali hrane ne proda vonj?, Ali storitve ne proda odnos prodajalca?,….).
 • Tretja ovira je množičnost platform in možnosti. Naj blogam na LinkedIn-u, na Facebooku, na svoji spletni strani, na Google plusu,…? Ali moram blogati vsepovsod?
 • Četrta ovira je vprašanje kako konstantno blogati?
 • Peta je kako meriti učinkovitost in rezultate (čeprav je, vsaj zame, tista edina in končna metrika samo ena: število realiziranih prodaj)
 • Šesta ovira je naše prepričanje, da mi nismo za to (čeprav ne vem, kako lahko nekdo še pred začetkom nečesa, zase VE, da ni za nekaj).
 • Sedma ovira je čas (za uspešno bloganje je potreben trening in izkušnje, za to dvoje pa je potreben čas).
 • Osma in zadnja: po tihem (ali na glas) niti sami sebi ne verjamemo, da iz bloga lahko kdaj kaj nastane. In vsak neuspeh oz. “nepremik” doživljamo kot potrditev tega, kar smo “itak že vedeli”. To pa je, da “iz bloga itak ne bo nič”.

.

Zaključek

.

O tem ali se podati v bloganje ali ne, odločate sami.
Sam sem pojasnjevanju pomena bloganja, namenil že celotno, posebno rubriko. Vabljeni, da jo “predelate”, če se vam ljubi.

Sam tudi blogam naprej. In še naprej bom.
Vi pa lahko opazujete, lahko ne naredite nič, lahko pa se tudi sami “vržete v vodo”.

Eno je sigurno: od opazovanja sigurno ne boste vedeli ali bloganje deluje ali ne.