Moj gost: Žiga Mlakar iz agencije Reflektor marketing, o oglaševanju na Googlu

oglaševanje na google

Po dolgem času, sem na svoj blog, prejel pobudo za novo sodelovanje v rubriki Guest posting. Pisal mi je Žiga Mlakar, ki vodi spletno agencijo Reflektor marketing. Ker mi je pobuda in njegova spletna stran bila v trenutku všeč, sem ga kontaktiral in dogovorila sva se, da se predstavi na moji spletni strani.

Spodaj moja vprašanja in njegovi odgovori – v glavnem v povezavi s PPC oglaševanjem na Googlu.

.

************

.

– Zdravo Žiga, najprej te, tako kot ostale moje goste, prosim, če se predstaviš…
Kdo si, od kod prihajaš, kako si “prispel” v spletne vode,….?

.

Lep pozdrav vsem. Najprej bi se želel zahvaliti tebi Matija, da si mi dal priložnost biti del tvojega bloga. Z veseljem bom delil s tabo in vsemi bralci svoje znanje in izkušnje ter vam skušal približati digitalni marketing.

Sem 24-letni mariborčan z večletnimi izkušnjami na področju marketinga, predvsem v digitalnih vodah. Morda se bo kdo čudil, kako večletne izkušnje pri le 24 letih? Še pred polnoletnostjo sem čutil potrebo po samoiniciativnem izobraževanju in pridobivanju izkušenj v različnih podjetjih. Izmenjal sem dobro prakso v veliko podjetjih in se veliko naučil tako na lastnih kot tudi na tujih napakah, saj imam po mojem mnenju dokaj močno “poslovno žilico”.

Prav zaradi tega sem pred kratkim sprejel odločitev, da po slabem letu dela v eni izmed mariborskih oglaševalskih agencij, odprem svojo agencijo. Rad gledam na stvari nekoliko drugače kot ostali, zato sem tudi svojo agencijo poimenoval Reflektor Marketing. Reflektor pa zato, ker prikažemo podjetja v najboljši luči 🙂

Eden mojih največjih užitkov in izzivov je pisanje bloga, tako sva se z Matijo tudi spoznala. Prav tako uživam ob uspešno izpeljanih marketinških kampanjah, saj mi dober končni rezultat pomeni več kot kakršnokoli plačilo.

.

– Na katerih področjih spletnega nastopa najraje delaš? Zakaj? V čem je prednost napram ostalim kanalom?

.

Najraje delam na področju digitalnega marketinga, še posebej Google Adwords oglaševanje, poleg tega pa ponujam še Facebook in Instagram oglaševanje, email marketing, grafično oblikovanje, oblikovanje in izdelavo spletnih strani.

Glavni razlog, da imam Adwords oglaševanje najraje, je sledljivost rezultatov in podroben vpogled v analitiko. Čar digitalnega marketinga je točno beleženje rezultatov. Rad imam informacijo za vsak potrošen evro, katere in koliko koristi je prinesel ter ali se splača še naprej vlagati v določen oglas.

Zaradi tega sem sicer včasih nekoliko preveč pedanten, ker lahko glede na časovno obdobje, sezonske faktorje in veliko ostalih dejavnikov, na katere nimamo vpliva, rezultati nihajo in prinesejo določen pritisk in potrebo po še aktivnejšem delu. Ampak tudi to je del digitalnega oglaševanja in je, dokler veš kaj počneš, vse v najlepšem redu.

.

– Ali lahko v alinejah, po tvojih izkušnjah, poveš, kje ga na tvojem področju, spletni laiki, največkrat biksamo?
Katere so najpogostejše napake? Zakaj?

.

 Najpogostejše napake so po mojem mnenju sledeče:

.

 • nepoznavanje oglaševalskega orodja,
 • premalo časa namenjenega za delo oglaševanja,
 • zanašanje na predloge oglaševalskega sistema,
 • nezadostno poznavanje ciljne skupine odjemalcev,
 • premalo testiranja in optimiziranja oglasov,
 • zadoščenje z manjšimi rezultati.

.

Do teh napak pride predvsem zato, ker se ljudje ukvarjajo z ostalim delom in glavno dejavnostjo svojega podjetja ter zaradi tega nimajo dovolj časa za učenje in uporabo oglaševalskih orodij na najvišji ravni. Seveda je to normalno, saj ima dan le 24 ur, oglaševanje z vsemi kapacitetami, pa zahteva polni delovnik in veliko truda ter znanja.

Orodja za oglaševanje na Facebooku in Googlu so narejena na način, da lahko že vsak posameznik ustvari oglas z njihovo pomočjo in nasveti, vendar so velikokrat takšni oglasi dokaj splošni in nedovršeni.

Poglejmo en čisto enostaven, ampak zelo pogost primer:

Ljudje lahko ob majhni nepazljivosti pustijo avtomatsko umestitev oglasov, ki jo Facebook nekoliko forsira. S tem omogočijo, da se oglas prikazuje tudi na Instagramu, kljub temu, da sami sploh nimajo Instagram profila, poleg tega pa večina njihovih potencialnih kupcev ne uporablja Instagrama in je le to potrata denarja (slika spodaj):

.

oglaševanje napake

.

.Pri digitalnem oglaševanju vedno znova ugotavljam, da je zelo tanka meja med tem, ali naj ljudje oglašujejo sami, ali naj najamejo nekoga za to delo. Po eni strani je oglaševati sam, ceneje in za manjša podjetja bolj ekonomično, po drugi strani pa ni nujno, da bodo rezultati zadostili ciljem in pričakovanjem.

.

Najraje rečem, da, če vidite rezultate, ki vam nosijo dovolj denarja in ste s tem zadovoljni ter ne potrebujete/želite več, potem ne iščite dodatne pomoči.

.

– Kako bi svetoval tistim, ki se spletnega nastopa, šele začenjajo iti?
Če bi moral našteti 5 točk, ki jih naj upošteva začetnik, bi te bile….

.

Točke so zelo podobne zgornjim, saj bi bilo optimalno, da se začetniki osredotočijo predvsem na to, kjer večina najpogosteje greši.

Če pa pogledamo čisto osnovne zadeve, ki so podlaga za spletni nastop in spletno oglaševanje, pa bi se na njihovem mestu vprašal zakaj, kako in kaj bodo oglaševali, da dosežejo svoje cilje:

Zakaj bi oglaševali na spletu, kaj so vaši cilji spletnega oglaševanja:

.

 • Povečati prodajo
 • Povečati brand awareness
 • Izboljšati pozicijo na trgu
 • Povečati vrednost nakupa
 • Pridobiti več kvalitetnih kontaktov, povpraševanj

.

Kako morate oglaševati:

.

 • Oglaševati ljudem, ki iščejo vaš izdelek
 • Oglas prikazati čim večjemu številu ljudi
 • Oglas prikazati ljudem, ki jih zanimajo podobne stvari
 • Oglaševati ljudem, ki bodo najverjetneje oddali kontakt

.

Kaj točno morate storiti, da dosežete cilje:

.

 • Oblikovati posebno ponudbo
 • Ponuditi npr. 10% popust
 • Izpostaviti posebno sporočilo za učvrstitev blagovne znamke
 • Komunicirati prednosti podjetja/izdelka
 • V zameno za npr. vodič, kodo za popust ipd., zbirati kontakte,….

.

Torej, razmislite zakaj in kako boste oglaševanje izvedli ter kaj boste storili, da bo rezultat viden pri ciljni skupini odjemalcev.

.

– Kaj je pri tvojem delu največji izziv?

.

Največji izziv je najti t.i. “zlato jamo” oglaševanja.

Zlata jama v spletnem oglaševanju praktično ne obstaja, ali pa le za določen čas. To pomeni, da je težko najti popolno enačico ciljne skupine, vrste oglasa, besedila in ostalih dejavnikov, da iztržimo iz oglaševanja maksimum.

To pomeni maksimalni izkupiček za najmanj denarja.

Še težje pa je “zlato jamo” obdržati, saj se skozi čas ljudje privadijo na oglase, njihova pričakovanja in zahteve se spremenijo, tukaj so tudi konkurenti in ostali dejavniki, ali pa smo enostavno bazen potencialnih strank izčrpali in moramo ponovno v proces iskanja novega najučinkovitejšega oglasa. Predvsem zaradi tega je oglaševanje stalen in dolgoročen proces.

.

– Katere so ključne stvari kakovostne Adwords kampanje oz. v čem se ločijo kakovostne od povprečnih?

.

Kakovostna Adwords kampanja bi lahko bila poglavje oz. celotna študija zase, saj je ogromno stvari, katere je potrebno upoštevati.

Če izpostavim nekaj najpomembnejših stvari, zaradi katerih lahko nastane velika razlika ob nepoznavanju ali neupoštevanju le ene:

.

Ključne besede

 

Na podlagi ključnih besed, s pomočjo katerih ljudje iščejo vsebino po spletu, določimo katerim uporabnikom se bodo naši oglasi prikazovali. To je osnova za dobro ppc kampanjo, saj ob nepravilni izbiri ključnih besed prikazujemo oglase neustreznim ljudem.

Tukaj je potrebno omeniti, da imamo na voljo različno ciljanje ključnih besed.
T.i.
broad match, broad match modifier, phrase match, exact match in še negative match, med katerimi je potrebno pazljivo uporabljati predvsem broad match, ki lahko privabi najmanj relevantne klike.
(vir: https://support.google.com/adwords/answer/2497836?hl=en)

.

Targetiranje oglasov

.

V iskalnem omrežju lahko targetiramo oglase na podlagi lokacije, naprave in po meri oblikovanih seznamih (baza obiskovalcev spletne strani ipd.). Z ustreznim targetiranjem neposredno povečamo uspešnost oglasov.

.

Besedilo oglasov

.

Besedilo oglasov ima zelo velik vpliv na CTR (click-through rate).

CTR je razmerje med številom ljudi, ki je oglas videlo in številom ljudi, ki je na oglas kliknilo. Prav tako mora oglas sporočati bistvo kampanje in čim bolj direktno nagovarjati obiskovalca glede na njegov iskalni niz. Besedilo oglasa vpliva tudi na Quality Score oglasov, ki odloča o poziciji oglasa in ceni na klik.

.

Testiranje oglasov

.

Testiranje oglasov je nujno!

Lahko samo predvidevamo, kateri oglasi bodo uspešnejši, vendar brez praktične podlage ne moremo vedeti. Z ustvarjanjem in testiranjem več različic oglasa ugotovimo, kateri je najučinkovitejši in smo že bližje prej omenjeni “zlati jami”.

.

Pristajalna stran

.

Pristajalna stran je pri ppc oglaševanju kot podoba trgovine, kamor vstopimo.

Izložba nas je privabila v trgovino, sedaj pa je od notranjosti trgovine, izgleda in vsebine odvisno, ali bo rezultat dober ali ne. Najbolj optimalno je za vsako podrobnejšo kampanjo ustvariti posebej pristajalno stran, ali pa vsaj uskladiti sporočilo oglasa in pristajalne strani.

.

Optimizacija oglasov

.

Oglase je potrebno neprestano optimizirati.

Poleg osnovne analitike, kot je kakšen je CTR, CPC ipd. moramo spremljati tudi koliko časa so obiskovalci preživeli na naši strani zaradi posameznih oglasov, koliko strani so si v povprečju ogledali, točno zaradi katerega oglasa je bila na spletni strani izvedena konverzija, koliko časa je poteklo od prvega obiska do konverzije itd.

.

– Še kak dober nasvet mojim bralcem….

.

Če smo že pri Adwords oglaševanju in ključnih besedah…

Ni dovolj, da veste katere besede ljudje iščejo in zaradi katerih kliknejo na vaš oglas. Potrebno je raziskati in se zavedati v katerem obdobju nakupnega procesa so ljudje glede na ključne besede, ki jih vnesejo v iskalnik.

 

To nam pomaga razumeti in opredeliti maksimalno ceno na klik, kjer za bolj splošna iskanja namenimo manjšo maksimalno ceno na klik (max CPC) in večjo maksimalno ceno na klik za besede, ki bodo bolj verjetno pripeljale do nakupa.

.

Žiga, hvala

.