Off site optimizacija nima učinka? [6 najpogostejših napak]

Off site optimizacija, t.j. gradnja povratnih povezav oz. backlinkov, z namenom, da iz drugih spletnih strani in platform gradite povratne povezave, ki se povezujejo z vašimi spletnimi vsebinami, je tisti del optimizacije spletnih strani, ki prispeva k temu, da se bodo vaše internetne strani na Googlu uvrstile na najvišje pozicije tudi preko generičnih, najbolj “profitabilnih” in najbolj konkurečnih ključnih besed.

A pogoj za to je, da je off site optimizacija izvajana redno, SEO ustrezno in pravilno.
Spodaj so prikazane različne off site SEO metode, razvrščene glede na učinek, ki ga imajo na SEO optimizacijo (vir – 2 – 42 SEO Statistics Marketing Experts Should Be Aware of to Boost Rankings in 2022):

off site optimizacija

Spodaj so naštete najpogostejše napake, ki jih je opaziti pri izvajanju off site optimizacije.

Nekonsistentno izvajanje off site optimizacije

Tako kot se za on site optimizacijo priporoča, da se izvaja redno, se tudi pri izvajanju off site optimizacije pričakuje konsistentnost.

On site optimizacija spletnih strani bi se naj izvajala redno zaradi več razlogov:

  • preko vedno novih objavljenih, on site SEO optimiziranih vsebin na vaših spletnih straneh, pridobivate nove obiskovalce na vaše strani (npr. s pisanjem vsebin, ki targetirajo na long tail ključne besede)
  • z umeščanjem internih linkov (t.j. notranjih povezav) do url naslovov v katerih so spletne vsebine, ki jih želite na Googlu uvrstiti višje (t.i. SEO oz. SERP cilji) pomagate ciljanim vsebinam, da dosežejo višje uvrstitve na Googlu
  • z objavljanjem vedno novih vsebin skrbite za t.i. freshness of the content (“svežino” vaše spletne strani), kar prav tako sodi med pozitivne signale Googlu za višje uvrščanje vaših vsebin v iskalniku (vir)
  • če redno (najmanj enkrat tedensko) objavljate na svojih spletnih straneh nove vsebine in te objavljate tudi v GMB kartici, lahko potencialno dosegate najmanj 4 prikaze vaših vsebin in spletnih strani na Googlu (ob pogoju, da pri tem uporabljate tudi Google Ads oglaševanje). Enkrat v oglasih, drugič med organskimi prikazi, tretjič kot GMB kartica in četrtič kot izsek iz GMB kartice med organskimi prikazi konkurentov.
  • redno objavljane, nove vsebine na vaši spletni strani so vzvod za objave in promocijo vaših vsebin na družabnih omrežjih ter preko email marketinga

Off site optimizacija mora biti, prav tako, izvajana konsistentno. Ni naravno, da neka spletna stran pridobiva backlinke 3 mesece, nato pa konec.

Da bi ugotovili kdaj, če sploh kdaj vam več ni potrebno izvajati off site optimizacije, je priporočljivo, da po doseženih SEO ciljih, z off site optimizacijo, “upočasnjujete” tempo postopoma.

Npr. prvi mesec upočasnjene off site optimizacije zgradite nekoliko manj backlinkov, čez mesec dni pa še nekoliko manj.

Vse do takšne številke, ki vam še vedno omogoča ohranitev doseženih uvrstitev na Googlu. V primerih, ko vaša konkurenca ni off site SEO pretirano aktivna, je ta številka lahko več mesecev celo 0.

Nenatančno izvajanje off site optimizacije

Druga, zelo pogosta napaka pri izvajanju off site optimizacije, je njena nenatančnost.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da gradite povratne povezave do tistih vaših url naslovov, ki niso vaši SEO ali SERP cilji. Najpogosteje se to dogaja pri tem, ko podjetja npr. objavijo nek PR članek v bolj prepoznavnem spletnem mediju (npr. na Siolu, poptv, itd…), ga drago plačajo, v njem pa zgradijo povratno povezavo, ki se povezuje z vstopno spletno stranjo podjetja.

Ta metoda je “pogojno” ok, samo v primeru, ko je vstopna spletna stran podjetja optimizirana na visoko volumensko ali profitabilno ključno besedno zvezo in brand name podjetja, hkrati.

Če pa je vstopna spletna stran optimizirana samo za brand name podjetja, pa pravzaprav takšna povratna povezava ne predstavlja dodane vrednosti, ker se podjetje, preko besedne zveze svoje blagovne znamke, že tako ali tako, uvršča na prvo mesto na Googlu.

Preslaba diverzifikacija pri off site optimizaciji

Predstavljajte si, da zgradite npr. v pol leta, 100 povratnih povezav. Iz 100 različnih spletnih strani (npr. iz gostujočih člankov iz drugih spletnih strani).

Kakšna je verjetnost, da so vse te zgrajene povratne povezave opremljene z enakim anchor tekstom in, da vse izhajajo iz gostujočih člankov na drugih spletnih straneh?

Te možnosti v naravnem spletnem okolju ni.

Če prihajajo vaše zgrajene povratne povezave vse “iz istega konca/isti anchor“, to predstavlja Googlu signal, da so zgrajene na nenaraven, umeten način.

V tem primeru jih Google ne bo upošteval kot relevantne v t.i. backlink portfelju. In jim bo, v “najmilejšem primeru” dodal oznako “devalue” (brez vrednosti), v najslabšem primeru pa bo vašo spletno stran zaradi tega celo kaznoval (t.j. izbrisal vaše vsebine iz svojega indeksa). Vir: 1 – Why You Should Incorporate Link Diversity in your SEO

Premalo agresivno izvajanje off site SEO

Ni jih malo, ki se odločijo za izvajanje off site optimizacije z “mindsetom”: “dajmo probat”.

Zgradijo 2 ali 3 backlinke in pričakujejo rezultat. Off site optimizacija ne deluje tako.

Backlinke (t.j. povratne povezave) je potrebno graditi ne samo redno (kar sem razlagal v prvem poglavju, zgoraj), ampak tudi dovolj agresivno (glede na to kako hitro in agresivno izvaja off site SEO vaša konkurenca).

Če vaša konkurenca zgradi 10 kakovostnih backlinkov na mesec, ni narobe, če jih 10, mogoče pa celo kakšnega 2 več, zgradite na mesec, tudi vi.

Agresivnost pri gradnji backlinkov je pomembna iz vidika popularnosti spletnih strani in vsebin na njih.

Backlinki (t.j. priporočanje in omenjanje drugih spletni strani o vaših vsebinah) predstavljajo (tudi) signal o tem kako popularne so spletne vsebine neke spletne strani. Več kot imate vsebin in bolj kot so te zanimive in uporabne (v vaši panogi), bolj gre pričakovati, da jih bodo drugi delili na spletu.

Če vaših vsebin na spletu ne omenja, citira, všečka ali deli z drugimi nihče, je to signal, da sicer imate nove vsebine, a te niso dovolj zanimive v primerjavi s konkurenčnimi.

Je pa potrebno pri izvajanju off site optimizacije iz vidika ustrezne agresivnosti gradnje backlinkov, biti pozoren tudi na nevarnost, da backlinke gradite, ne samo prepočasi, ampak tudi prehitro.

O tem razlagam v naslednjem poglavju.

Preveč agresivno izvajanje off site SEO

Preveč agresivno izvajanje off site optimizacije je lahko signal Googlu, da so vaše povratne povezave “kupljene” ali kako drugače umetno grajene.

Kaj to pomeni in kako to izgleda?

Če se odpravite v nakup backlinkov na eno izmed SEO “tržnic”, lahko za vsega 5 ali 10 evrov, od različnih ponudnikov, kupite na tisoče, če ne celo na milijone, backlinkov. A Google zna te masovne nakupe backlinkov, prepoznati.

V začetku delovanja Googla in njegovega algoritma je Google masovne nakupe backlinkov sankcioniral tako, da je spletnim stranem dodelil kazni in jih zaradi tega izbrisal iz svojega indeksa. Najbolj znan tak primer je bil izbris nemškega BMW – ja iz Googlovega indeksa (vir).

Kasneje, ob nadaljnjem razvoju algoritma, se je kaznovanje spletnih strani, sicer omililo (ker so na Google začele prihajati tožbe korporacij, da so bile neupravičeno izbrisane iz indeksa (kar je bila posledica tega, da so konkurenti “kupovali” backlinke za strani, za katere so želeli, da jih Google kaznuje) tako, da Google identificiranim masovnim nakupom backlinkov, dodeli oznako “devalue” (brez vrednosti), po manualnih in algoritmičnih kaznih pa poseže, redkeje.

Nenaravna gradnja off site SEO

Nenaravno izvajanje off site optimizacije (t.j. gradnja backlinkov na katerikoli način, ki ni bil zgrajen iz strani drugih oseb kot SEO upraviteljev teh strani, na katere se povezujejo backlinki), je še danes največji “trn v peti” in izziv Googla, da ga prepoznava in izziv SEO-tov, da ga zakrijejo.

Google, v svojih smernicah za off site SEO (t.i. link spam, (vir)), pravi, da je vsaka povezava, ki je zgrajena (in ne pridobljena) na nenaraven način ter z namenom, da se spletne vsebine, na Googlu uvrščajo višje, prepovedana.

Ravno v času, ko to pišem (december 2022) je iz strani Googla prišla tudi nova, večja posodobitev algoritma na to temo (t.i. Spambrain (vir)).

Katere so glavne metode za naravno izvajanje off site optimizacije (t.j. naravno pridobivanje backlinkov)

  • kreacija t.i. link worthy vsebin (t.j. vsebin, ki si zaslužijo backlinke). Npr. izdelava statističnih strani.
  • izdelava infografik. Infografike so vsebine, ki se zelo rade delijo po internetu. Razlog je v tem, ker so v njih navajane različne statistike v določeni panogi, te podatke in infografike pa drugi kreatorji vsebin uporabijo za svoje zgodbe in vsebine, vašo infografiko pa navedejo kot vir.
  • kreacija t.i. “how to” vsebin. Vodniki in podobni opisi postopkov kako naj nekdo nekaj naredi (npr. recepti,…) se pogosto delijo po internetu in pridobivajo povezave (ter so tudi dodajani v zaznamke) tem bolj kot so kakovostni, preprosti in razumljivi.
  • originalne raziskave
  • evergreen vsebine

Na spodnji sliki (vir) lahko vidite raziskavo, ki prikazuje katere vrste vsebin so najbolj deljene na internetu:

najbolj deljene vsebine off site SEO

Viri:

1 – Why You Should Incorporate Link Diversity in your SEO
2 – 42 SEO Statistics Marketing Experts Should Be Aware of to Boost Rankings in 2022