Koliko so (še) pravzaprav pomembne ključne besede?

Tisti, starejši IT mojstri in spletni marketingarji, nam lahko potrdijo, da so bile ključne besede, njihov izbor, optimizacija vsebine na njih in skratka, “klobasanje” z vsebinami okrog njih, še do leta ali dveh nazaj, ena bolj uveljavljenih praks in metod, s katerimi smo si “organski” gojitelji obiska na spletne strani, pomagali do večjega obiska.

Brez, da bi za to odšteli fičnike.

Potem je prišel kolibri (update Googlovega algoritma), ki bi naj pred tovrstno pisarijo postavil semantiko in sposobnost razvozlavanja namena spletnih uporabnikov, glede na vse vtipkane besede (in ne samo na eno ali dve) in s tem bi se naj era pisarije na ključne besede pomaknila v ozadje.

Tako pravi teorija in zgodovina in približno podobno razlago boste našli na marsikateri spletni strani, ki ponuja spletne nasvete in trike za učinkovit spletni nastop.

Ker že lep čas meljem v svoji glavi to tematiko in, ker, kot veste (vsaj ti, ki se spremljamo) dnevno pišem in ustvarjam vsebine za spletne strani (obenem pa še o tem svetujem), v današnjem prispevku, v nadaljevanju predstavljam svoj pogled na pomembnost ključnih besed danes.

Čisto “po kmečki” logiki, je izbor ključnih besed, še vedno pomemben. To se najbrž ne bo spremenilo.

Ne moreš pisati o najnovejših Renaultovih avtomobilih, pričakovati pa, da se bo tvoja spletna stran znašla na prvi strani Googla, na ključno besedo “lesena okna”. To ne gre.

Po drugi strani, pa,…. če spletni velikani (npr. Neil Patel) govorijo o tem, da pozabimo že enkrat na ključne besede, potem se, če ne drugo, splača vsaj preveriti kaj za vraga, imajo ti v mislih, ko izjavijo kaj takega.

.

*******

.

Glejte, čisto iz prakse in mojega vsakdanjega dela.

Generične, kratke besede, ni težko najti. Ker so najbolj popularne, največkrat vtipkane in, ker nam najhitreje padejo na pamet.
Long tail ključne besede, iščemo vsak po svoje. Sam uporabljam precej Google suggest in Ubersuggest.

Dam primer iz SeoChat-a:

Recimo, da imam nalogo spisati prispevek na temo vgradnih omar. Ker veste, da jih tudi sam tržim v okviru svojih spletnih projektov, je long tail, s katerim ne bi bil že uvrščen nekje v Googlu (v večini primerov celo na prvi strani, ker je pač to eden izmed ciljev moje pisarije), najti vse bolj zahtevno.

SeoChat-ovo orodje za iskanje long tail ključne besede je v redu, ker nam sproti pokaže rezultate za 4 omrežja (long tail ključne besede za Google, Bing, Amazon in YouTube).

V edino okence, ki ga imamo na voljo, poknemo našo generično in težko besedo, potem počakamo par sekund, da mlinček svoje odmelje in že dobimo long tail ključne besede za vsa štiri omrežja.

Pretirano nam ni treba ugibati, da bo orodje vrglo največ long tailov ven za Google:

.

screenshot-tools.seochat.com 2015-07-14 20-19-20
Long taili za vgradne omare.

.

Klik na search vrže poplavo idej za bodoče delo:

.

long tail ključne besede
Long tail ključne besede – ponudba iz SeoChata.

.

Po takšni sliki nam je hitro jasno, da za YouTube in Amazon (in mogoče tudi Bing) ne bomo ravno najprej pisali vsebine. Ker je na Googlu največ dogajanja, brskamo med ponudbo long tailov za Google.

Zdaj pride zanimiv del.

Če bi še živeli v časih izpred kolibrija (in bi naša spletna stran bila stara že nekaj časa, recimo vsaj dobrega pol leta), bi lepo po vrsti šli od besedne zveze do besedne zveze in začeli s pripravo lepo “keyword” tlačenih SEO besedil, s katerimi bi želeli rangirati ekstra visoko.

Z nekaterimi bi uspeli, z večino ne.

Po novem, nam ni treba delati več tako (celo priporočljivo je, da ne).

SeoChatovo orodje je bilo dobro za nas do te točke, zdaj pa je na vrsti razmislek.

Najprej naredimo sploh analizo, če se slučajno že na katero izmed long tail ključnih besed, ne pojavljamo na prvi strani. Za Google Chrome bomo to v incognito mode naredili z Ctrl+Shift+N.

Že samo s tem bomo ugotovili, da na nekatere long tail ključne besede, nima smisla pripravljati vsebine.
Ker smo že rangirani (morda celo na prvi strani Googla).

Po brskanju in analizi bomo sigurno našli besedno zvezo, s katero še nismo ne na prvi in ne na drugi strani.

Zdaj je treba napisati vsebino.

Ponovim: Bog ne daj po staro and only s SEO optimizacijo (v mislih imam tale moj tutorial), ampak iz drugega konca.

Po izbrani besedni zvezi, najprej preverimo kaj ima na njo za povedati konkurenca.

In začnimo od tod (ker vemo, da bo Google raje uvrstil temeljite, natančne, uporabne, pregledne in celovite informacije, iščimo v konkurenčnih vsebinah, luknje).

In zraven razmišljajmo o svojih kupcih.

Sestavite besedilo (seveda z upoštevanjem optimizacije), a besedilo naj bo uporabno.

Ne pišite PR prispevka (ker jih je splet tako ali tako že poln, ne bo v vaši PR klobasi nobene dodane vrednosti).

Govorite v razumljivem jeziku in trudite se povedati zgodbo.

Dam primer:

tole moje zadnje “skropucalo”  ima izbran long tail iz ključne, težke besede “talne obloge”, na njo pa je nastala vsebina, ki se je, po vsega tretji objavi na temo talnih oblog, znašla na 1. strani na 5. mestu.

O čem govori vsebina?

V njej so nasveti za polaganje wpc talnih zunanjih oblog.

Da boste lažje razumeli, spodaj napišem kaj bi bila napačna vsebina za tako izbran long tail (polaganje zunanjih wpc talnih oblog) in, ki jo boste sigurno našli na ogromno spletnih straneh.

Če bi na takšen long tail pisal o wpc talnih oblogah, ali predstavljal ceno ali akcijo, ali, če bi na njej predstavljal samo slike ipd… bi to bilo narobe.

Zakaj? Ker je izbran long tail polaganje wpc zunanjih talnih oblog.

.

Kar pomeni, da long tail ključne besede, so pomembne.

.

A samo do točke, da z njimi najdemo vzgib (vzvod o čem pisati).

Ko najdemo to, o uspehu odloča naša virtuoznost, kreativnost in fokusiranost na to, da pripravimo na izbran long tail takšno vsebino, ki je konkurenca ne bo mogla prežvečiti.

Še en hiter trikec pri tem:

ko vam to uspeva, se samo držite ritma in nadaljujte.

Konkurenca bo sicer dvakrat ali trikrat udrihala proti vam, najemala zunanjo pomoč in iskala rešitve, ampak takrat boste vi že zdaleč naprej v semantiki, mreženju in pri strankah.

Obenem: konkurenco boste hitro opazili. In bodite zanjo hvaležni. Ker ste šele z njo dobili pravi vzgib, da ste s svojo vsebino še boljši. Prehitevati samega sebe ni fora 🙂

.

p.s. spodnja slikca nam naj da misliti….. Postojmo za trenutek 🙂

.

long tail ključne besede

.

V povezavi s ključnimi besedami, sem spisal tudi prispevek 4 pomoči za iskanje ključnih besed. Let it help.

.

.