Obnova hrustanca v kolenu

Obnova hrustanca v kolenu nas zanima takrat, ko nam izvidi povedo, da je hrustanec obrabljen. Obraba hrustanca se imenuje tudi ARTROZA KOLENA, ki pa povzroča bolečine, ovira pri gibanju in vsakdanjih opravkih.
Kako obnova hrustanca v kolenu poteka in ali je način, s katerim lahko pacient vpliva na obnovo? O tem bomo pisali v spodnjem zapisu, kjer boste izvedeli tudi o vzrokih, zakaj se hrustanec obrabi in kako lahko to preprečimo. Vabljeni k branju:

obnova hrustanca v kolenu
Bolečine v kolenu so velikokrat posledica obrabe hrustanca v kolenskem sklepu. Preberite, kako jih lajšati.

Zgradba sklepnega hrustanca

Zgradba sklepnega hrustanca je specifična, saj ima izjemne mehanske lastnosti, hkrati pa omogoča gladko drsenje sklepnih površin z minimalnim trenjem. Hrustanec v sklepu je hiperhidrirano tkivo, saj vsebuje kar 80% vode. Preostalih 20% predstavlja čvrsto vezivno ogrodje hrustanca, ki ga imenujemo matriks in obdaja hrustančne celice. Matriks je v veliki meri sestavljen iz kolagena in proteoglikanov. Pri odraslem je v največji meri prisoten kolagen tipa II.

Sklepni hrustanec delimo na štiri sloje:

  • povrhnji,
  • vmesni in
  • globoki sloj.

Prehrana hrustanca in kaj ima obnova hrustanca s tem?

Hrustanec ne vsebuje krvnih žil, živcev in limfnih žlez, zato je prehrana in presnova precej drugačna od ostalega tkiva. Veliko vlogo pri prehrani hrustanca ima gibanje, saj trenje oziroma pritisk na sklep in tako na hrustanec povzroči prehrano. Prehrana hrustanca torej pomeni tudi obnovo hrustanca.

Dejavniki tveganja za obrabo hrustanca v kolenu

Pisali bomo o tem, zakaj pride do obrabe hrustanca v kolenu in ali obraba kolena vpliva na kvaliteto življenja.Vemo, da je kolenski sklep izjemno obremenjen, saj nosi telesno težo človeka, pri opravilih ali športu pa so te obremenitve še toliko večje. Ves ta fizični napor na kolenski sklep povzroči obrabo v kolenu. Preberite, kaj še vpliva na obrabo hrustanca v kolenu:

S starostjo se obnova hrustanca v kolenu upočasni

Starost ima velik vpliv na obrabo in obnovo hrustanca v kolenu. Ker se dokazano regeneracija oziroma obnova celotnega telesa upočasni, se zaradi tega obraba bolj pozna. Torej ima starost človeka velik vpliv na to, kako poteka obnova hrustanca v kolenu, saj se s starostjo upočasni proces obnove, tudi zato, ker se starejši manj gibajo.

Prevelika telesna teža je dodaten pritisk na kolena

Dejavnik tveganja za obrabo hrustanca v kolenu je prevelika telesna teža, ker je to še dodaten pritisk na kolenski sklep. Pri tem je pomembna vsakodnevna telesna aktivnost in zdrava in uravnotežena prehrana. Zavedati se moramo, da ko pride do obrabe v kolenu, se spremeni dinamika gibanja: lahko pride do šepanja. Vsaka sprememba pri gibanju pa povzroči tudi pritisk na druge sklepe, najpogosteje pacienti začutijo bolečine v križu. Več o tej vrsti bolečine, o zdravljenju in vajah za zdravo hrbtenico, preberite na povezavi.

Ali je obnova hrustanca v kolenu mogoča?

Obnova hrustanca je mogoča, tako v kolenu, kot tudi v drugih sklepih. Nekateri prisegajo na določeno hrano, ki obnavlja hrustanec, spet drugi na prehranska dopolnila.
V ortopediji poznajo operativne metode s katerimi vam spodbudijo obnovo hrustanca.

Obnova hrustanca v kolenu s terapijo

Uporaba magnetne terapije je lahko ključnega pomena pri pospeševanju obnove hrustanca. Magnetoterapija energizira celice hondrocita, ki proizvajajo hrustančni matriks, s čimer se pospeši proizvodnja hrustanca. Stimulacija teh celic proizvaja nov hrustanec, kjer je bil prej poškodovan ali obrabljen. Hkrati osteoklasti razgrajujejo poškodovano, obrabljeno ali oslabljeno kostno strukturo, medtem ko se osteoblasti stimulirajo, da regenerirajo novo strukturo kosti.

VIR 1

Obnova hrustanca v kolenu – gibanje

Obnova hrustanca v kolenu je močno povezana z gibanjem oziroma fizičnim pritiskom v kolenskem sklepu, zato je ostati aktiven ključnega pomena. Ker pa vemo, da je obraba kolena boleča, saj bolečine v sklepih za nikogar niso enostavne, vam predlagamo, da se dobro pozanimate s kakšnimi vajami boste dosegli najboljši rezultat.
Poznamo vaje, ki krepijo mišice, ki obdajajo kolenski sklep in s tem prevzamejo vlogo, da ni takega pritiska na kolena. Te vaje so primerne za ljudi, ki že trpijo za bolečinami, ki jih povzroča obraba.
Obstaja pa aktivnost, ki z ravno dovolj pritiska na kolenski sklep ustvarjajo boljšo presnovo in s tem tudi obnovo hrustanca v kolenu. Sprehod je že ena od takšnih aktivnosti, ki pomaga ohranjati sklepe zdrave.