Obraba kolena oziroma artroza pomeni, da se je v kolenskem sklepu obrabil hrustanec in načel tudi kost. To vsekakor povzroča bolečino v kolenu, ki lahko preide v vnetje.
Obraba – artroza je značilna tudi za druge sklepe, zato si natančneje preberite kaj je artroza, da boste prepoznali znake in hitro ukrepali.
Ker vas gotovo zanimajo tudi ostali boleči sklepi in vzroki zanje ter pomoč, si na povezavi preberite tudi kdaj obiskati zdravnika in kakšno zdravljenje lahko pričakujete, če vas bolijo sklepi.
V spodnjem prispevku preberite o zgradbi kolena in kašni so znaki, da gre za obrabo kolena in kaj storiti, da si bolečine olajšate na naraven način. Vabljeni k branju:

bolecine v kolenu - obraba kolena
Obraba kolena je tesno povezana s staranjem pacienta, zato ji rečemo tudi degenerativne spremembe letom primerne, ki povzročajo bolečine v kolenu.

Obraba kolena ( vzroki )

Za obrabo kolena obstajajo različni vzroki, v grobem jih delimo na:

 • PRIMARNI VZROKI: dedna zasnova, ko hrustanec ni tako odporen kot sicer, težko fizično delo, pretirano naprezanje pri športu, nepravilna drža.
 • SEKUNDARNI VZROKI so tisti, ko so za obrabo kriva, ali druge bolezni ali stanja, da je obraba nastala: poškodbe kolenskega sklepa ( zlom ), različno dolge okončine, prevelika telesna teža in s tem pretirana obremenitev sklepov, predvsem spodnjih okončin, artritis, sladkorna bolezen itd.

Mnenja strokovnjakov so enotna, da so glavni vzroki za obrabo kolena mehanski, ko se obrabi sprva hrustanec v sklepu in v nadaljevanju se pojavi škoda tudi na kosteh in obsklepnih strukturah.
Se pravi je glavni vzrok za artrozo obraba, poškodba ali izginevanje hrustanca v sklepu.
Strokovno poimenovanje prezgodnega izginevanja hrustanca v sklepu je OSTEOARTROZA. Na povezave preberite kakšne so vrste zdravljenja te bolezni, kdaj obiskati zdravnika in ali lahko to bolezen zaustavimo.

Zgradba kolena

zgradba kolena

Koleno je eden od najbolj kompliciranih sklepov v našem telesu, saj tudi nosi veliko težo našega telesa. V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, golenica in pogačica. Notranjo površino sklepa prekriva hrustanec, ki se na zgornji sliki vidi belo obarvan. Sklepni površini stegnenice in golenice sta neskladni, zaradi česar sta med njima vstavljena dva vezivno-hrustančna vložka, ki ju imenujemo meniskus. Velik del obremenitev v kolenu se prenaša na meniskusa, ki zaradi elastičnih lastnosti prenašata večji del vibracij in s tem varujeta sklepni hrustanec pred poškodbami kolenskega sklepa in posledičnimi degenerativnimi spremembami.
Križni vezi, v sredini kolenskega sklepa, sta dve kratki in močni vezi, ki poskrbita za stabilnost kolena. 

Zakaj se obrabi hrustanec?

Hrustanec je gelu podobna snov, ki v sklepu omogoča gladko drsenje z minimalnim trenjem. Zgradba hrustanca je specifična, saj ima izjemne mehanske lastnosti, sestavljen je iz 80% vode, obdaja pa ga čvrsto vezivno ogrodje, ki mu rečemo matriks. 
Hrustančno tkivo je zelo slabo prekrvavljeno in presnovno manj dejavno, zato je bolj dovzetno za obrabo.
Znano je, da artroza hitreje napade sklepe spodnjih okončin in hrbtenice, ker so bolj obremenjeni ( koleno, gleženj, prsti na nogah..). 

Obrabi v sklepih so včasih rekli kar sklepna revma, a danes znajo že natančneje opredeliti, kaj točno se dogaja v sklepu, zato je ta izraz preohlapen.

Znaki obrabe v kolenu

Znaki obrabe kolena so postopni. Na začetku se bolečina pojavi zjutraj, ko se zbudimo in traja dokler se koleno ne razgiba. Ker se z gibanjem pospeši cirkulacija in mikrocirkulacija in je znano, da je hrustanec v sklepu zelo slabo prekrvavljen, je logično, da bolečina po razgibanju pojenja.

Znaki obrabe so:

 • bolečine v sklepih je najbolj prisotna zjutraj, ko vstanete, ko še sklep ni razgiban; bolečina je prisotna tudi zvečer, ko je sklep utrujen in po obremenitvi oz. aktivnosti.
 • oteklina je prisotna okoli sklepa in je lahko mehka na otip, kar pomeni, da se je v sklepu nabrala tekočina ali se čutijo trde bulice – to so izrastki, ki jim pravimo osteofiti.
 • slabša gibljivost je značilna pri artrozi zjutraj, ko sklep še ni razmigan in po obremenitvi. Vzrok za zmanjšano gibljivost je oteklina in izrastki v sklepu.
 • škrtanje v sklepu je značilna, saj artroza načne hrustanec, ki ni več gladek in se sliši in čuti šktranje, ker ne drsi gladko ampak se zatika.
obraba kolena-oteklo koleno
Za obrabo v koleno je značilno tudi oteklo koleno, saj se večkrat pojavi tudi vnetje v prizadetem sklepu in nabiranje tekočine.

Ali se obraba kolena da zaustaviti?

Obraba kolena nastaja postopno, pa vendar napreduje in je ni moč pozdraviti. Lahko lajšamo simptome ali zaviramo napredovanje obrabe.
Da do obrabe ne bi prišlo, je tukaj nekaj ukrepov:

 • pravilna telovadba oz stalna telesna aktivnost,
 • vzdrževanje telesne teže,
 • izogibanje prisilnih drž in dvigovanju težkih bremen,
 • redno in razumno prehranjevanje,
 • elektromagnetna terapija.

Elektromagnetna terapija je že stalnica v vseh fizioterapijah po Sloveniji, zdaj obstaja tudi takšna, v obliki blazine, da se uporablja doma. Magnetna terapija dokazano pozitivno deluje na obnavljanje sklepov ( 1 ), kar so dokazale študije, zato pravimo, da se artrozo v kolenu da zaustaviti.

Zdravljenje obrabe kolena

Zdravljenje obrabe kolena je simptomatsko, saj se obrabe ne da pozdraviti, torej lahko lajšamo bolečino, zaviramo vnetje…
Priporoča se razbremenitev kolenskega sklepa, prilagoditev aktivnosti in skrb za telesno težo. Zdravnik predpiše protibolečinske tablete, znotrajsklepne injekcije ali fizioterapijo. Fizioterapija zajema tudi magnetno terapijo, ki je dokazano uspešna metoda ( 2 ) pri obrabi kolenskega sklepa.
Zdravljenje artroze je dolgotrajen proces, nič ne dosežemo čez noč, saj je tudi do artroze prihajalo več let. Poleg predpisanih medikamentov vam svetujemo zdrav življenjski slog:

 • skrbite za zdravo prehrano,
 • pravilno telesno težo in
 • športno aktivnost.
Zdravljenje obrabe kolena obsega tudi zdravo prehrano in s tem vzdrževanje pravilne telesne teže, s čem pa hkrati poskrbite tudi za krepitev imunskega sistema.

Operativno zdravljenje

Operativno zdravljenje obrabe kolena je smiselno takrat, ko nobena od terapij ne pomaga več in pacient zaradi obrabe ne more več funkcionirati normalno. Operativno zdravljenje pomeni, da z operacijo nadomestijo del sklepa ali celoten sklep. Totalna endoproteza sklepa je operativna metoda, pri kateri obe sklepni površini obolelega sklepa nadomestimo z umetno protezo, ki jo čvrsto fiksirajo v kost.

Obraba kolena in magnetna terapija

Pri obrabi kolena, kot omenjeno, pomaga tudi elektromagnetna terapija, ki je sestavni del fizikalne terapije in si moderne fizioterapevtske metode zdravljenja brez nje ne predstavljamo.
Gre za terapijo, ki deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki delujejo globoko v sklep. Delovanje je na celico, da se le ta hitreje obnavlja oziroma regenerira.
Prednosti magnetne terapije, ki jo uporabljate doma so:

 • enostavna uporaba doma, pred TV ali v postelji;
 • globinsko delovanje na celice;
 • neboleča terapija brez neželenih stranskih učinkov;
 • klinično dokazano pozitivno delovanje ( 1 ).
obraba kolena in magnetna terapija
Uporabnik, g. Timotej je opisal tako:
”Koleno me je iz neznanega vzroka začelo močno boleti. Ugotovili so mi artrozo kolena. Pomislil sem, da je logično, saj sem delal kot gradbenik in tudi kakšno kilo imam preveč. Kosti so se obrabile.
Odločil sem se za nakup blazine Magus, ki mi je že po prvem tednu uporabe pomagala.”

Vaje za koleno

Vaje pri artrozi so nujne iz dveh razlogov: preprečujejo otrdelost sklepov in krepijo mišice, ki obdajajo sklep. Močne mišice omogočajo potrebno podporo, olajšajo gibanje in zmanjšajo bolečine.
Pri vajah za koleno je pomembno, da se izvajajo pravilno, da se ne pretirava in če je potrebno, da se pred izvajanjem posvetujete s fizioterapevtom.
Spodnje vaje so primerne za ljudi z bolečinami v kolenu, ki jih lahko izvajate doma, na kavču ali v postelji.

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi
VIR ( 2 ): študija v angleškem jeziku, ki potrjuje uspešnost magnetne terapije pri obrabah v sklepih