Moč posameznih povratnih povezav – OFFSITE SEO TEČAJ 4/10

Če sem z dvema tabelama (jih imam pa še precej več), v tretjem delu offsite SEO tečaja, pokazal, kako iz zakaj si vodim evidenco gradnje povratnih povezav, v tem delu, spodaj, prikazujem še eno, ročno evidenco, ki si jo vodim na papirju, sproti in jo imam zraven računalnika.

Slika res ni najlepša (skeniral sem kar evidenco za pretekli mesec), boste pa preko te razpredelnice dobili še lepšo sliko o pomenu evidentiranja povratnih povezav (iz tretjega dela SEO tečaja), še bolj pa vam bo jasno, da na rangiranje strani, kar se tiče offsite SEO dela, najbolj vpliva moč in kakovost posameznih povratnih povezav.

.

Posamezne ključne besede, ki sem jih dvigoval v preteklem mesecu, sem zakril:

.

moč povratnih povezav offsite seo

.

Mesečna, sprotna evidenca beleženja povratnih povezav, mi preprosto pokaže, koliko sem za posamezno besedo, potreboval backlinkov, da sem z njo prilezel na določeno pozicijo (kar se od besede do besede in od niše do niše, zelo razlikuje).

Če sem kot začetnik v SEO in gradnji povratnih povezav, pred leti (ko še mi ni bilo niti približno jasno, katere povezave ima Google bolj rad od drugih), povratne povezave gradil po principu 10 na dan, ne glede na to, kje jo naredim in kako je povratna povezava potencialno sploh močna, vam bo hitro logično, da sem pred leti, na ta način, za eno besedo, na mesec, lahko naredil tudi čez 300 povratnih povezav.

In na koncu meseca nisem premaknil besede niti za eno pozicijo naprej (dostikrat je celo pozicija padla).

S takšnim načinom je vsakemu SEU hitro jasno, da 5 ali 10 besed (ali pa še več), ni mogoče dvigovati ročno, ampak, da je edina pot, če hočeš dvigovati več besed hkrati (in se fokusiraš samo na količino backlinkov, ne glede na kakovost), ta, da povratne povezave preprosto kupiš.

Kar pa sovraži Google, še bolj pa je to skregano z logiko SEO spletnega nastopa, ki bi naj vsaj v denarju pomenil prihranek, če že ne v času, ki je potreben za SEO rezultate.

Odvisno od metode, kje sem gradil backlinke, je lahko včasih teh 10 backlinkov na dan, pomenilo 40 minut dela, včasih pa 3 ure.

.

********

.

Če si vodite zgornjo evidenco, dobite v največ treh mesecih naslednja dva odgovora:

 • ali je vaša smer gradnje povratnih povezav za določeno nišo, pravilna in
 • koliko načeloma še potrebujete kakovostnih povezav, da boste z besedo med recimo top 3

Pri čemer: nihče ne pravi, da, ko enkrat dosežete pozicijo med top 3, da boste tam ostali na veke vekov, ker se pogosto zgodi to, da, ko vi prilezete na neko solidno pozicijo, da s tem samo zbudite speče slone, ki so na teh pozicijah, ždeli zadnje mesece (in leta).

.

Zato:

.

 • če gradite povratne povezave s fokusom na količini (brez nakupov, ker ti kličejo po penaltyu), ročno, jih lahko zgradite čez 7200 (10 na dan, dve leti), pa to ni niti približno garancija, da boste z določeno besedo prvi na Googlu.

.

Če se pri gradnji povratnih povezav fokusirate na kakovost, jih lahko zgradite 5 (v recimo dveh ali treh mesecih) in bo vaš premik tektonski ( What makes a backlink a high quality backlink – Mark Walters).

.

*********
..

Problem je kako najti ali graditi kakovostne povratne povezave.

.

Moja logika pri tem je takšna:

.

Kakovostna povratna povezava je draga (torej odpadejo vsaki fiverr ter “članek za 10€”, ipd… nakupi) – kar pa ne pomeni, da je vsaka draga povratna povezava tudi kakovostna (ker je pač svet poln nategunov).

.

Tukaj vam vire za res dobre povratne povezave ne bom izdal (drugače je z mojimi mentoriranci in sledilci), vam pa vseeno nakažem na kaj bodite pozorni pri tem, če ste se odločili za outsourcing backlinkov:

.

 • dobri viri zagotavljajo 6 ali več mesečni home page link iz relevantne (vsebinsko sorodne) strani
 • večja verjetnost je, da je vir dober, če se nanj čaka (waiting lista), kot, če se ponudba zanj valja po vseh seo tržnicah
 • za veliko večino spletnih strani, za serp premike, niti ni treba super backlinkov, ampak samo izboljšan onsite SEO

.

Zakaj (zaenkrat) sam ne outsourcam backlinkov?

.

 • tega mi ne rabite verjet, ampak trenutno pri meni, za to, ni potrebe. Zaenkrat mi je na vse besede, ki sem jih želel spraviti med top 3, to uspelo brez najemanja zunanje pomoči (priznam pa, da me je vmes že dostikrat zelo imelo, da bi preprosto kupil dobre povratne povezave).
 • medtem, ko sam gradim kakovostno podlago za povratne povezave, se o povratnih povezavah, tudi ogromno učim. Kar pa mi zaenkrat pomeni več, kot, če preprosto nekaj kupim in naredim bližnjico.
 • nobena bližnjica ni večna. Outsourcing česarkoli, je na svetu poln nategunov (če le obstaja trg in potreba za nekaj). Ogromno mojih sogovornikov mi jezno pove, da so pri dotičnem naročili backlinke, opazili začasen premik, potem pa spet zgrmeli na stare pozicije. Med njimi jih velika večina ugotovi, da je njihov ponudnik backlinkov, le te ponudil tudi njihovi konkurenci.
 • edina logika (vsaj zame), da imam backlinke tam, kjer jih konkurenca nima, je ta, da skrivam vire (kar vsak outsourcing ne nudi) in pa, da si vire za dober backlinking gradim sam (ti backlinki pa za razliko od zunaj najetih, lahko s časom samo še pridobijo na kakovosti, ne pa izgubijo).
 • backlinking ni neka osamljena SEO dejavnost, ki bi bila alfa in omega spletnega posla. Gradnja povratnih povezav za posamezno nišo je v močni korelaciji z ostalimi SEO aktivnostmi, še posebej onsite SEO-m (vir: Can you rank in Google without links? – Moz.com. Če bi vse bilo odvisno od backlinkinga, bi SEO znanost bila verjetno celo enostavna. Tako pa, če povratne povezave gradim sam, to hkrati pomeni, da moram biti na tekočem tudi z ostalim SEO delom.

.

.

p.s.: ne nepomembna in nezanemarljiva prednost ročne/papirnate evidence povratnih povezav (ki ni shranjena v računalniku) pa je tudi Googlovo nenehno vohljanje za link shemami. Kar je čisto možno, če imamo vse naše delo recimo lepo shranjeno na Googlovem disku v oblaku.