V katerih primerih moje mentorstvo za spletni nastop na Googlu, ne bo delovalo?

Glede na to, da se počasi poslavlja leto in je konec leta ponavadi obdobje, ko vsi pogledamo podatke o tem kako smo kaj bili uspešni pri svojem delu v iztekajočem letu (in je za mano, v letu 2017, skupno opravljenih 26 polletnih mentoriranj, 8 pa jih v tem trenutku še izvajam), sem se odločil, da za bodoče zainteresirane za moje mentorstvo pripravim “preventivni” zapis, kjer boste lažje ocenili ali je moje mentorstvo primerno za vas ali ne.

.

mentorstvo google spletna optimizacija
Ker nisem nič kaj fotogeničen tip, sem pač bolj svežo sliko sebe našel iz našega letošnjega popotovanja po Veroni. Malček levo spodaj, je moja malenkost, malček desno od mene pa moj sin, future SEO master 🙂 Samo slovenština mu ne ide najbolje. Desno od njega, je v rdeči jopici, moja hčerka, moja žena je nad mano (kot vedno), vsi ostali pa so “sopotniki”, ki ne vedo točno kaj delam :).

Po točkah sem povzel izkušnje, ki sem si jih iz letošnjega (2017) mentoriranja, nabral tako iz sodelovanj s freelancerji in blogerji, kot tudi srednje velikimi in velikimi podjetji.

.

Moje mentoriranje za bloganje in SEO ni primerno za tiste, ki potrebujejo takojšnje prodajne rezultate

.

Čeprav poskušam v vsaki debati, pred začetkom mentoriranja, ugotoviti ali se stranki mudi z rezultati spletne prodaje oz. ali ima čas, da postavi “pametno” in dobro spletno zgodbo, se ne zlažem, če rečem, da je 90% mojih sogovornikov, odgovorilo, da želijo spletni nastop zgraditi na pameten način. In, da imajo čas.

.

A ravno čas (pogosto pa že prvo mentoriranje), je pokazalo ravno nasprotno.
Nekaterim se mudi (in s tem ni nič narobe).

.

So firme, ki šele začenjajo pot, so firme, ki že dihajo “na škrge” in obstajajo res firme, ki želijo SEO znanja, pospraviti pod svojo streho. Na pravilen način.

.

Različni smo, samo SEO (ponovim stotič), vam stranke ne more pripeljati jutri. Vsaj sam te poti ne poznam (in je niti ne iščem).

.

Če se s prodajo mudi, namesto mentoriranja in SEO, raje priporočam TO.

.

Moje mentorstvo ne deluje za vse produkte, preprosto, ker SEO in Google nista primerna za vse produkte

.

Pred več kot letom dni sem imel interesenta, ki se je zanimal za pomoč pri prodaji čez Google, za britvice (?!?).
In pa tudi interesentko, ki je želela preko Googla, prodajati predpasnike (in nič drugega).

.

Če v Google, na mesečni ravni, na slovenskem trgu, besedico “predpasniki” vtipka 590 ljudi in, če prvo mesto na prvi strani, prinese recimo 20% klikov, pomeni to, da bi gospa imela 118 klikov, ko in, če bi se s to besedo prebila na prvo stran Googla. Na prvo mesto.

.

Razen, če na enem predpasniku ne zasluži 100€ (predpasniki pa kot vidim na spletnih straneh, stanejo okrog 15€), potem nisem ziher, če se ji splača z bloganjem in spletno optimizacijo, prerivat na prvo stran Googla.

.

Še posebej, če gospa nima ambicije zraven predpasnikov, šivati še kaj drugega (da bi recimo, imela spletno trgovino z več tekstilnimi izdelki in bi besedica predpasniki pač bila samo ena izmed vzvodov, da ljudje pridejo v njeno internetno trgovino).
Priporočam: Marketing spletne trgovine

.

Mentorstvo ne bo delovalo, če je na drugi strani zgodbe, polž

.

Nekatere firme, ki se zanimajo za sodelovanje z mano, so preprosto tako velike in imajo takšne sisteme, da sem že za prvi sestanek pri njih, rabil pisna dovoljenja in en kup izpolnjenih obrazcev.

.

Poleg tega, smo do prvih sprememb na spletnih straneh, prišli šele čez 5 ali 6 ur mentoriranja.
Ker mora en oddelek dobiti dovoljenje od drugega, drugi žegen od tretjega, za vse skupaj pa mora vedeti še uprava in verjetno še hišnik.

.

Freelancerji in manjše firme imajo tu prednost, ker nekatere stvari lahko praktično naredijo takoj.
Moje mentorstvo pa tudi deluje tako, da na koncu vsakega mentoriranja, postavim “domačo nalogo”, za naslednjič.

Z nekaterimi firmami, se težko dogovorim, da se sploh dobimo enkrat na teden (čez Hangoutse).

.

Spomnim se ene stranke, ki se je za mentoriranje zanimala, letos (2017) avgusta.
Do podpisa pogodbe o sodelovanju je prišlo zadnji teden oktobra, s stranko pa sem namesto vsako tedenskega predvidenega mentoriranja, imel do danes (december 2017), 2 mentoriranji.

.

Mentorstvo ne bo delovalo, če na drugi strani,
ni interesa

.

Kljub temu, da imam na kontaktni strani, segmentirano, da lahko interesenti posebej označijo, za katero storitev se zanimajo, se skoraj vsak mesec najde nekdo, ki pravi, da želi znanja o bloganju in SEO pospraviti pod svojo streho, čas pa pokaže, da v bistvu išče outsourcing.

Za kar pa ne cena, ne postopek dela, napram mentorstvu, nista enaka.

.

Na sredini lanskega leta sem celo imel interesenta, ki se je zanimal za sodelovanje, ampak je rekel, da mu je vse to “internet klobasanje” isto kot “driska”.

.

Da ga v bistvu to ne zanima, ampak, da ga zanima rezultat.
A vztrajal je na mentorstvu in niti pod razno ni želel razumeti, da on v bistvu išče zunanjo pomoč pri marketingu oz. prodaji.

.

Mentorstvo ni za tiste, ki mislijo, da se cenim na 50€ na mesec

.

Povem direkt in ne vzamite tega kot, da sem arogantnež. Ker nisem.

.

Vsak mesec imam zanimanja za sodelovanje, ampak vsak mesec se enih par začudeno obregne ob to, ko povem ceno in razložim, kako delam.

.

Svoja mentoriranja sem res pred tremi leti začel s 50€ na mesec (še danes skupaj delam z nekaterimi blogerkami iz tistih časov).
In se zelo dobro razumemo in sodelujemo (če tudi ne več za plačilo).

.

Ampak to ne pomeni, da danes isto storitev, ponujam za isti denar.

.

Če sem pred tremi leti sam razumel onsite SEO (yoast, pridobivanje traffica, solidno pisanje komercialnih blogov,..) je danes v celotno storitev mentoriranja zajeto bistveno več:

.

  • offsite SEO (rangiranje na najtežje ključne besede)
  • souporaba mreže (za čas sodelovanja)
  • predvsem pa bistveno več znanj iz spletne prodaje in ne samo spletnega marketinga (kako graditi funel, tako, da spletna stran ne samo raste na prometu, ampak dejansko tudi prodaja).
    Da ne govorim, da mentorirancem zelo pogosto še nastavim in pomagam pri kreaciji lead magnetov, emailinga, PPC kampanjah, itd….

.

p.s.:
Da ne bo pomote. Ne delam si utvar, da bi z mojo storitvijo, bili vsi presrečni.
In vsi ekstra navdušeni (ponavadi so takšni samo začetki :)).
.
A, Bog mi je priča, da vsaki stranki želim dati vse kar danes o Googlu obvladam. Nekateri odletijo po enem mesecu, drugi ostanejo celo polletje (kolikor ponavadi traje moje celotno mentoriranje), s tretjimi pa delam že več let.

.

Same story, as everywhere.