Lokalni marketing in SEO – Pogovarjal sem se z Davidom Bergantom, specialistom za lokalni marketing iz Venalis-a

Ker sam o lokalnem spletnem marketingu, zaenkrat samo še bolj berem in raziskujem, mi je bila čisto po naključju in ravno pravi čas, dana priložnost, da se za tokratno mojo objavo na blogu, pogovarjam o lokalnem spletnem marketingu, z Davidom Bergantom, slovenskim spletnim mojstrom za lokalni marketing in SEO, iz podjetja Venalis.

.

*******.

.

David, spodobi se :), da mi najprej napišeš nekaj o sebi… kdo si, kaj počneš, kakšna je tvoja spletna pot?

.

venalisZdravo, seveda. 🙂

Moje ime je David Bergant in ukvarjam se s spletnim marketingom, trenutno pa ustvarjam v svojem podjetju Venalis. Pred tem sem bil skoraj 5 let del ekipe v eni izmed večjih spletnih agencij v Sloveniji, kjer sem bil vodja optimizacije za iskalnike. Tu sem se vsaj v začetku ogromno naučil, zadnja leta pa sem se večinoma učil sam in se seveda še vedno. 🙂

Od nekdaj sem imel željo po lastnem podjetju, kjer bi pomagal drugim, tako da je bil preskok na svoje podjetje bolj ali manj le vprašanje časa.

Poleg spletnega marketinga me zanima še ogromno ostalih stvari, predvsem narava, šport, glasba, film, psihologija itd. Zelo rad pogledam kakšen naravoslovni dokumentarni film in tako zapolnim prosti čas s tem, da izvem še kaj novega, saj je tako ali tako vse nekako povezano tudi s poslom.

.

Kaj je sploh lokalni marketing oz. lokalni SEO, zakaj je lokalni spletni marketing tako pomemben?

.

Lokalni SEO je optimizacija spletne strani in Google My Business profila, s tem pa želimo priti na prva 3 mesta med lokalnimi zadetki na iskalniku.

To so zadetki, ki se prikažejo na zemljevidu oz. pod njim.

Zakaj je to pomembno?

Lokalni marketing prinaša mnogo prednosti, če bi moral izpostaviti tri, pa bi bile to:

  • Kontrola nad podatki podjetja – Google za večino podjetij že sam ustvari profile, ki pa ni nujno, da vedno vključujejo vse prave podatke, kar je lahko škodljivo za podjetje.
  • Lokalni marketing zajame predvsem lokalne potencialne strankeLokalni zadetki v iskalniku delujejo tako, da podjetja išče glede na lokacijo računalnika ali pametnega telefona, torej, če nekdo v Kranju išče frizerja, bo našel frizerje v tem kraju in, če bo vaš frizerski salon med prvimi zadetki, bo veliko večja možnost, da iskalec postane vaša stranka.
  • Razmerje med ceno in učinkovitostjo  Ker so lokalni zadetki omejeni na lokacijo, je tu trenutno konkurenca še precej majhna, tako da je ta način promocije stroškovno zelo ugoden, efekt pa dober.

.
Vedno več podjetij v tujini pa tudi pri
nas, omenja lokalna iskanja? Kaj to pomeni? Tradicionalni “široki” SEO izgublja in v ospredje stopa lokalni SEO? Ali kako? Za koga je pravzaprav priporočljiv lokalni SEO?

.

Lokalna iskanja se trenutno bolj omenja v tujini, kot pri nas.

V Sloveniji se o tem govori zelo malo, najverjetneje, ker je to dokaj nov način promocije lokalnih podjetij, je pa tudi res, da smo v Sloveniji malce bolj počasni glede novosti.

Tradicionalni SEO oz. optimizacija za organske zadetke v iskalnikih ne bi rekel, da izgublja, bolj bi dejal, da jo optimizacija za lokalne zadetke dopolnjuje. Oba načina optimizacije pa dopolnjuje še oglaševanje, vsi ti trije načini pa tvorijo iskalni marketing. Seveda je najbolje imeti urejene vse 3 načine, ima pa vsak svoje prednosti in slabosti.

Lokalni marketing in lokalni SEO je primeren predvsem za podjetja, ki večinoma poslujejo v svojih poslovalnicah ali na določenem območju, npr. v Ljubljani.

Naj naštejem nekaj primerov: bar, gostišče, frizer, trgovina, zobozdravnik, pralnica, servis, avto vleka, taksi, banka, geodet, odvetnik, zavarovalniški agent itd.

Več o lokalnem marketingu bodo lahko bralci izvedeli tudi na seminarju ‘S TOP pozicijo na Googlu do bistveno večje prodaje‘, kjer bom 4. marca 2016 predaval prav o tej temi. Za 20€ popusta pri prijavi vpišite promocijsko kodo VENAL20 (moja opomba: ta članek je objavljen 17.2.2016).

.

Lahko na primeru konkretno opišeš prednosti izvedbe lokalnega marketinga za recimo nekega obrtnika oz. podjetnika?

.

Dajva to narediti na dveh primerih, ki bi jih rad izpostavil.

Najprej poglejva na primeru taksi službe.

Nekdo potrebuje prevoz in to čim hitreje, zato vzame pametni telefon, vpiše ‘taksi’ in med lokalnimi zadetki pokliče enega izmed prvih treh. Vse to lahko naredi v manj kot minuti, če vas ni med prvimi tremi, ste tako stranko seveda izgubili.

Za drugi primer vzemiva odvetnika.

Nekdo se je znašel v težavah in potrebuje odvetnika, zato v iskalnik vpiše ‘odvetnik’ in Google mu že sam izpiše tri odvetnike v njegovi bližini, ni pa nujno, da so to najbližji trije, zato lahko z dobrim lokalnim marketingom pridete med te tri zadetke. Odvetnika lahko pokliče, si ogleda njegovo spletno stran, prenese navodila za pot, preveri delovni čas itd. in vse to dobi v manj kot minuti, vsi pa dobro vemo, kako pomemben je čas.

.

Ali je, po tvojem mnenju, dovolj, če podjetje investira samo v lokalni marketing in SEO, ali je treba iti širše?

.

To je pa odvisno predvsem od posameznega podjetja, zato rešitve predlagam šele po skupnem pregledu obstoječega stanja. Investicija v le eno stvar nikoli ni najboljša rešitev.

Če gledamo na to le z vidika spletnega marketinga, je za marsikatero manjše lokalno podjetje dovolj le lokalni marketing, bi ga pa jaz vsekakor investiral vsaj še v družabna omrežja, kjer se lahko povezuješ z lokalnim prebivalstvom, jih obveščaš o raznih akcijah, nagradnih igrah in podobno. Tudi oglaševanje lahko omejimo le na določeno območje.

.

Naslednje vprašanje bo zanimivo… kako se meri učinke lokalnega marketinga napram ostalim metodam spletnega marketinga? Katero pot naj ubere podjetnik, ki si ne more privoščiti “spletnih izletov” v vse smeri? Kaj je tvoj nasvet?

.

Učinki lokalnega marketinga so odvisni predvsem od ciljev, ki si jih zastavimo na začetku, je pa samo merjenje zelo oteženo, saj uporabniki glavne podatke vidijo že v iskalniku in jim za kontakt ni potrebno obiskati spletne strani podjetja.

V Google My Business profilu si sicer lahko ogledamo število ogledov lokalnega zadetka med iskanji, število klikov na navodila za vožnjo, klikov na spletno stran in število telefonskih klicev, vendar le za tiste, kjer je možen klik na telefonsko številko, če je uporabnik telefonsko številko vpisal v svoj telefon, pa tega žal ne moremo videti.

Ostale metode merjenja so manj natančne, uspešnost pa lahko merimo predvsem glede na mesta, na katerih se prikažemo med lokalnimi zadetki. Lahko sicer merimo tudi število obiskov na spletno stran preko iskalnikov, rezultati pa zajemajo tako lokalne kot organske zadetke.

Merjenje uspeha lokalnih zadetkov je torej zelo podobno merjenju uspeha organskih zadetkov oz. tradicionalne optimizacije, imamo pa pri lokalnem na voljo še nekaj bolj podrobnih informacij.

Vsem, ki si ne morejo privoščiti najrazličnejših načinov promocije na spletu bi svetoval, da na začetku poiščejo pomoč pri strokovnjaku, ki jim bo znal svetovati, kateri način je glede na njihovo podjetje in cilje, ki jih želijo s promocijo doseči, najbolj primeren.

Zakaj?

Zato, ker bodo le na ta način lahko najbolje izkoristili svoja sredstva, pa čeprav bodo na začetku kakšen evro več porabili za svetovanje.

.

lokalni marketing SEO

.

Še zadnje vprašanje. Čisto po tvoji izkušnji, kaj meniš, da odloča o uspehu preko spleta? Kako samo gledaš na pojav družbenih omrežij in njihovo popularnost? Kam ocenjuješ, da se bo razvil spletni marketing v bodoče?

.

Pri spletnem marketingu je sigurno najbolj pomembna vztrajnost, saj nam le tako lahko uspe.

Na hitro ne bomo dosegli nekih velikih rezultatov.

Poleg tega bi poudaril tudi stalno spremljanje podatkov in prilagajanje našega dela glede na rezultate. Če bi moral izpostaviti nekaj glede same spletne strani ali trgovine, pa bi dejal, da je najbolj pomembna uporabniška izkušnja, ki jo lahko izboljšamo z analizo spletne strani.

Družabna omrežja vidim predvsem kot odlično orodje za povezovanje s skupnostjo in vsebinski marketing, saj so zelo priročna za obveščanje obstoječih in potencialnih strank.

Največji problem, ki ga vidim pri manjših podjetjih, je prav gotovo to, da se marketinga na družabnih omrežjih lotijo sami, brez nekega osnovnega znanja, ker ne pride do želenih rezultatov, pa po nekaj mesecih obupajo in pravijo, da to za njih ni pomembno. Meni se to sliši, kot da bi jaz želel imeti svojo hišo, potem pa bi videl, da ne znam zidati in bi rekel, da hiše ne potrebujem, živel pa bi v šotoru.

V bližnji prihodnosti bi dejal, da bo še vedno prevladoval iskalni marketing, na drugo mesto pa bi dodal vsebinski marketing, ki naj bo podkrepljen tudi z družabnimi omrežji. Če imamo produkte, ki jih ljudje ne poznajo, pa je vrstni red seveda obrnjen. Če nečesa ne poznaš, tudi iskal tega ne boš. Zato je najprej z vsebinskim marketingom potrebno priti do tega, da ljudje produkt spoznajo, potem pa šele lahko pričakujemo dobre rezultate v iskalnem marketingu.

Za daljše obdobje lahko samo ugibam, saj se vse skupaj zelo hitro spreminja. Na samem spletnem mestu bosta uporabniška izkušnja in vsebina najverjetneje še dolgo najpomembnejša faktorja.

Naj za konec še vsem skupaj zaželim veliko osebnih in poslovnih uspehov. 

.

.