Lajšanje bolečine v križu (6 načinov)

Lajšanje bolečine v križu nas zanimajo, ker so to ene najpogostejših telesnih bolečin, ki doletijo skoraj vsakega kdaj v življenju. Študije kažejo, da ima osem od desetih Američanov bolečine v križu v nekem trenutku svojega življenja, običajno v spodnjem delu hrbta.

Vzrok za bolečine v križu lahko predstavljajo različni dejavniki, kot so poškodba med delom na vrtu ali pri čiščenju hiše, stare športne poškodbe ali kronična stanja, kot sta artritis ali artroza. Na povezavi preberite kaj je artritis in kako lahko v tem primeru lajšate bolečine oziroma, kdaj morate obiskati zdravnika.

lajšanje bolečine v križu
Artroza je velikokrat vzrok za bolečine v križu, saj to pomeni, da gre za obrabo sklepov in obsklepnih struktur. Preberite več na povezavi.

Nenadne ali hude bolečine v hrbtu bi morali preveriti pri zdravniku ali fizioterapevtu. Enako velja za bolečine, ki ne minejo.

Ocenjuje se, da bo do 80%  posameznikov v življenju trpelo zaradi obdobja bolečine v hrbtenici, hernija diska pa je eden od pogostih vzrokov ( 1 ).

Preberite kaj je herniacija diska, kako živeti z njo in ali imamo vpliv nanjo.

Vendar pa je včasih mogoče bolečine in nelagodje v križu lajšati sam, zato spodaj preberite 6 načinov za lajšanje bolečin v križu:

Kvaliteten spanec

Ko imate bolečine v hrbtu, lahko spanje postane težko. To lahko postane začaran krog, saj lahko bolečine v hrbtu ob pomanjkanju spanja postanejo še hujše. Slaba spalna drža lahko tudi poslabša bolečine v hrbtu. Poskusite ležati na boku. Med kolena postavite blazino, da bo vaša hrbtenica v nevtralnem položaju in da bo olajšala obremenitev na vašem hrbtu. Če morate spati na hrbtu, pod koleni položite blazino. Poskrbite, da spite na udobno trdni vzmetnici.

Pravilni položaj pri spanju, če želite lajšati bolečine v križu

Položaj telesa pri spanju je pomemben dejavnik preventivnega ukrepanja, da ne pride do bolečin v križu. Slabo ležišče lahko povzroči bolečine ali pa jih poslabša, če že obstajajo. Zato morate pri izbiri ležišča biti še posebno pozorni, ko ga kupujete je najbolje, da za nasvet povprašate strokovnjaka. Prav tako morate izbrati pravi vzglavnik zase, da je ravno prav visok in trd oziroma mehek. Na spodnji sliki lahko vidite kakšen je pravilni položaj telesa med spanjem in kako mora vaša hrbtenica pravilno počivati, da ne nastanejo bolečine ali, da se vaše bolečine v križu ne poslabšajo.

Fizioterapija za lajšanje bolečine v križu

Na fizioterapiji vas lahko naučijo, kako sedeti, stati in se premikati na način, ki ohranja pravilno poravnavo vaše hrbtenice in lajša obremenitev vašega hrbta. Prav tako vam lahko naučijo specializirane vaje, ki krepijo osnovne mišice, ki podpirajo vaš hrbet. Močna osrednja mišična skupina je ena najboljših načinov za preprečevanje dodatnih bolečin v hrbtu v prihodnosti. Raziskave kažejo, da se z naraščajočo močjo, prožnostjo in vzdržljivostjo bolečine v hrbtu zmanjšujejo – vendar to zahteva čas.

Raztezne vaje

Najboljša in najbolj enostavna raztezna vaja za hrbtenico je tako imenovana otroška poza: ste na trdi podlagi na rokah in kolenih, potisnite zadnjico nazaj na pete, kolena naj bodo narazen. Zgornji del telesa spustite med kolena, roke iztegnite ob tla nad glavo in položite čelo na tla ali blizu njih. Zadržite ta položaj 20 do 30 sekund. Ob tej vaji morate čutiti kako se raztezajo mišice na hrbtu.

Raztezne vaje za križ se pokažejo za lajšanje bolečin v križu dobra izbira, ki bi jih bilo potrebno izvajati tudi takrat, ko bolečine popustijo, saj so tudi dober preventivni ukrep.

Magnetna terapija za lajšanje bolečine v križu doma

Magnetna terapija je vrsta terapije, ki jo uporabljajo na fizioterapijah in v toplicah, za lajšanje bolečine v križu. Magnetna terapija – aparat Magus je v obliki blazine in je razvit za domačo uporabo.
Tovrstna terapija deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki prodirajo globoko v telo. Je visoko učinkovita, neagresivna metoda primerna za vse starosti.

Magnetna terapija - aparat Magus
Magnetna terapija – aparat Magus za domačo uporabo deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc in je odličen pripomoček za lajšanje bolečine v križu. Blazino Magus položite na mesto bolečine, nastavite program C3 za bolečine v križu, ki traja 30 minut in se sprostite.

3 aktivnosti za lajšanje bolečine v križu

Zdravniki so nekoč predpisovali počitek v postelji za bolečine v hrbtu. Toda zdaj vemo, da je ležanje nepremično ena najslabših stvari, ki jih lahko storite. To lahko poslabša bolečine v križu in vodi v druge zaplete. Ne počivajte več kot dan ali dva. Pomembno je, da vstanete in počasi začnete znova premikati. Vadba je bila ugotovljena za enega najučinkovitejših načinov za hitro lajšanje bolečin v hrbtu. Primerne aktivnosti za lajšanje bolečine v križu so:

Plavanje

Plavanje preobrazi celotno telo, izboljša prekrvavitev in vas dobesedno pomladi. Vodoravni položaj pri plavanju deluje kot protiutež prisilni drži, ko sedite za računalnikom ali opravljate druga ponavljajoča dela. Pri ljudeh, ki imajo bolečine v križu je primerna plavalna tehnika: prsno in hrbtno plavanje.

Hoja

Hoja naj bo na vašem dnevnem redu, zanjo ne potrebujete nobene posebne opreme. Namesto avta ali kolesa se po opravkih odpravite peš, namesto dvigala uporabite stopnice. Če vam bolečine preprečujejo daljšo hojo, začnite počasi. Lahko samo 5 minut na dan. Sčasoma boste pripravljeni na daljše ture.

Joga za razbremenitev bolečine v križu (video)

Hladne in tople obloge pri bolečinah v križu lahko lajšajo bolečine

Nekateri ljudje ugotavljajo, da lahko uporaba toplote ali hlajenja na prizadetem območju pomaga zmanjšati bolečino v križu. Toplota lahko pomaga sprostiti mišice in izboljšati pretok krvi, medtem ko lahko hlajenje pomaga zmanjšati vnetje in oteklino.
Redno nanašanje ledu na boleča področja na vašem hrbtu lahko pomaga zmanjšati bolečine in vnetja zaradi poškodbe. Poskusite to večkrat na dan do 20 minut vsakič. Ledeno pakiranje ovijte v tanko brisačo, da zaščitite svojo kožo.
Po nekaj dneh preklopite na toploto. Nanesite grelno blazinico ali topel obkladek, da boste sprostili mišice in povečali pretok krvi v prizadetem območju. Lahko poskusite tudi tople kopeli za pomoč pri sprostitvi. Da se izognete opeklinam in poškodbam tkiva, nikoli ne spite na grelni blazinici.

Ohranjajte zdravo telesno težo

Izguba odvečnih kilogramov olajša obremenitev na spodnjem delu hrbta. Izguba odvečne teže resnično pomaga lajšati bolečine v križu, saj zmanjša količino mehanske sile na hrbtenico. Če potrebujete pomoč, se posvetujte z zdravnikom za nasvet o načrtu prehrane in vadbe, ki bi bil za vas najboljši. Za nasvet lahko prosite tudi fizioterapevta.

lajšanje bolečine v križu-izguba telesne teže
Izguba telesne teže ima vpliv na lajšanje bolečine v križu, ker zmanjša količino mehanske sile na hrbtenico.

Zaključek

Lajšanje bolečine v križu naj bo za vsakega posameznika način, ki mu najbolj odgovarja. Vsi vemo, da je vadba pomemben faktor pri reševanju bolečin, vendar ni vsaka vadba za vsakogar. Najdite sebi primerno in tako, ki jo boste izvajali z veseljem.
Nekatera zdravila, kot so nesteroidna protivnetna zdravila, lahko pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje. Vendar pa se pred jemanjem zdravil vedno posvetujte z zdravnikom, saj lahko imajo nekatera zdravila neželene učinke ali pa se lahko medsebojno vplivajo z drugimi zdravili, ki jih jemljete.

VIRI:

(1): ncbi raziskava